''Birbirinize karşı iyi yürekli olun.Tanrı sizi Mesih’te bağışladığı gibi, siz de biribirinizi bağışlayın''. konusu
291 kez okundu,
0 kez cevaplandı. En son mesaj
nicoletta tarafından gönderildi.
''Birbirinize karşı iyi yürekli olun.Tanrı sizi Mesih’te bağışladığı gibi, siz de biribirinizi bağışlayın''. konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız
Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.

24-11-09, 01:20
nicoletta
''Birbirinize karşı iyi yürekli olun.Tanrı sizi Mesih’te bağışladığı gibi, siz de biribirinizi bağışlayın'' (Efes. 4, 32).
Bu somut ve çok önemli olan bir hayat programıdır. Sadece bu söz, tek başına daha değişik, kardeşlik dolu ve dayanışma içinde bir topluma hayat vermek için yeterli olabilir. Bu, Asya ili
hıristiyanlarına önerilen büyük projenin bir parçasıdır.
Bu projeyle, o dönemin insanlığını temsil eden ve o zamana kadar birbirleriyle temas kurmayan Yahudi ve Yahudi olmayan cemaatler arasında barış sağlandı.
Mesih’in armağan ettiği birlik, tamamıyla karşılıklı sevginin esinlediği somut toplumsal davranışlara dönüştürülmeli ve sürekli canlandırılmalıdır. Bundan yola çıkarak ilişkilerimizi yön verebiliriz.
''Birbirinize karşı iyi yürekli olun.Tanrı sizi Mesih’te bağışladığı gibi, siz de biribirinizi bağışlayın''.
İyilikseverlik: Diğerinin iyiliğini istemektir. Bir insana yaklaştığımızda, kendi çıkarlarımızı, fikirlerimizi, bakışlarımıza gölge düşüren birçok önyargıyı bir kenara atıp, kendimizi her şeyden boşaltarak, diğerinin yükünü, ihtiyaçlarını, acılarını üstlenip, sevinçlerini paylaşarak, onunla ''bir olmalıyız''. Yanımızdan geçen insanların kalplerine girmektir. Her kişinin neye ihtiyacı olduğunu anlayabilmek ve Allah’ın yüreğine ektiği değerleri kavrayabilmek için; zihniyetini, kültürünü, geleneklerini kendimize mal etmek gerekir. Kısacası yanımızda olan kişi için yaşamaktır.
Merhamet: Diğerini, bizim olmasını istediğimiz gibi değil, onu olduğu gibi kabul etmektir. Diğerinin farklı bir karaktere sahip olmasını, bizlerle aynı politik düşünceyi, dini inancı paylaşmasını istemek, bizi çok rahatsız eden kusur ve tavırlardan arınmış olmasını beklemek değil. Farklılıklarıyla, kusurlarıyla ve zavallı oluşlarıyla insanlara kucak açabilmek için kalbimizi genişletmemiz gerekiyor.
Affetmek: Diğerini her zaman yeni görmektir. Aile, okul ve iş ortamları, en sakin ve en güzel birliktelikler bile sürtüşmelere, uyuşmazlıklara, tartışmalara sahne olur. Bizimle aynı fikri paylaşmayanlarla küsüp konuşmamaya, bir araya gelmemeye özen gösterme, hatta nefret etme noktasına kadar varılabilir. Böyle durumlar karşısında bizim büyük adımlar atmamız gerekiyor: Her kardeş ve kızkardeşimizi yeniymiş gibi görmeliyiz. Her şeyi tam anlamıyla affeden ve unutan Allah gibi, biz de hakaretleri unutup, yüreğimizdeki her şeyi silip affederek sevgiyle örtmeliyiz
İyilik, merhamet ve af sadece bireysel olarak değil ama beraber karşılıklı olarak yaşandığında gerçek barış ve birliğe varır.
Yanmakta olan bir ocakta külün koru kaplamaması için arasıra ateşin kızıştırıldığı gibi aynı şekilde karşılıklı sevgiyi ilgisizlik, duygusuzluk, bencillik küllerinin kaplamaması için arada sırada herkes ile ilişkileri canlandırmak gerekir.
''Birbirinize karşı iyi yürekli olun.Tanrı sizi Mesih’te bağışladığı gibi, siz de biribirinizi bağışlayın''.
Bu davranış şekli hayata, somut eylemlere dönüşmelidir.
İsa’nın kendisi hastaları iyileştirerek, kalabalıkları doyurarak, ölüleri dirilterek, öğrencilerinin ayaklarını yıkayarak sevginin nasıl olması gerektiğini gösterdi. Gerçek sevgi, somut eylemlerle hayat bulur.
Bunlar bana Afrikalı bir anneyi hatırlattı: hırçın bir çocuk sopayla, kızı, Rosangela’nın gözünü yaralayıp o gözle görmemesine neden olur ve onunla alay etmeye de devam eder. Çocuğun ailesi özür bile dilemez. Bu sessizlik ve o aile ile iletişim eksikliği anneyi üzer. Çocuğu affeden Rosangela "Şanslıyım çünkü öbür gözümle görebiliyorum!'' diyerek annesini teselli eder.
Rosangela’nın annesi şunu anlatır: ''Bir sabah o çocuğun annesi rahatsızlanır ve beni yanına çağırdı. İlk tepkim: ‘Bak sen, oğlunun bize yaptıklarından sonra bu kadar komşu arasında başkası yokmuş gibi benden yardım istiyor!'' demek oldu.
Ama hemen sevginin sınır tanımadığını hatırladım. Evine koştum. Kapıyı açar açmaz kadın düşüp kollarımda bayıldı. Onu hastaneye götürdüm. Doktorların onunla ilgilenmesini bekledim. Bir hafta sonra hastaneden çıktığında evime geldi ve teşekkür etti. Bütün kalbimle onu karşıladım. Onu affedebildim. Şimdi ilişkimiz normale döndü hatta tamamen yenilendi''.
Bizim de günlerimiz sevgimizin ifadesi olan somut, mütevazi ve zekice yapılan hizmetlerle dolabilir. Bu şekilde, çevremizde kardeşliğin ve barışın çoğalacağını göreceğiz.
FORUMA ÜYE OLUN! /
HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM /
''Birbirinize karşı iyi yürekli olun.Tanrı sizi Mesih’te bağışladığı gibi, siz de biribirinizi bağışlayın''. konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.