Katolik Kilisesi Ortadoğu Episkoposlar Sinodu Bildirgesi

Katolik Kilisesi Ortadoğu Episkoposlar Sinodu Bildirgesi hristiyanlık incil isa mesih tevrat zebur | HRİSTİYAN FORUM  > Hristiyanlık İnancında Temel Kavramlar > Katoliklik : Katolik Kilisesi Ortadoğu Episkoposlar Sinodu Bildirgesi konusu 371 kez okundu, 0 kez cevaplandı. En son mesaj admin1 Ken Block tarafından gönderildi. Katolik Kilisesi Ortadoğu Episkoposlar Sinodu Bildirgesi Haberler, Raporlar » Ortadoğu Katolik Episkoposlar Sinodu Bildirgesi Wed, 24/11/10 – 0:53 | No Comment http://www.hristiyangazete.com/wp-content/uploads/2010/11/catholic_church_1024x7681-300x225.jpg Ortadoğu Katolik Episkoposlar Sinodu Bildirgesi ORTA DOĞU SİNODU’NDAN TANRI’NIN HALKINA MESAJ “İnananların topluluğu yürekte ve düşüncede birdi” (Elçilerin İşleri 4, 32) Din adamı, diyakoz, rahip, rahibe kardeşlerimize, adanmış kişilere ve tüm çok sevgili laik imanlılarımıza ve iyi niyetli tüm insanlara. Giriş. 1. Rabbimiz İsa Mesih’in lütfu, Peder Allah’ın sevgisi ve Kutsal Ruh’un birliği sizinle olsun. Orta Doğu Episkoposlar Sinodu bizim için yeni bir Pentekost olmuştur. “Pentekost orijinal bir olaydır, ama aynı zamanda da sürekli bir dinamizmdir. Episkoposların sinodu, Kilise’nin... Katolik Kilisesi Ortadoğu Episkoposlar Sinodu Bildirgesi

Geçersiz email adresi kullanan üyelikler, forum sistemi tarafından, otomatik olarak iptal edilir. Üyelik hesabı iptal edilmiş veya şifresini unutmuş üyeler buradan iletişime geçebilirler.

HRİSTİYAN FORUM GİRİŞ
(Kullanıcı adınız)
(Şifreniz)



HEMEN ÜYE OLUN! Üyelerle sohbet etmek, etkinlik duyurularından haberdar olmak, forumda yazışabilmek için sitemize üye olmanız gerekmektedir.


Katolik Kilisesi Ortadoğu Episkoposlar Sinodu Bildirgesi konusu 371 kez okundu, 0 kez cevaplandı. En son mesaj admin1 Ken Block tarafından gönderildi.

Katolik Kilisesi Ortadoğu Episkoposlar Sinodu Bildirgesi konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olunuz.


Katolik Kilisesi Ortadoğu Episkoposlar Sinodu Bildirgesi hristiyanlık incil isa tevrat zebur24-11-10, 01:07
Katolik Kilisesi Ortadoğu Episkoposlar Sinodu Bildirgesi
admin1 Ken Block


Haberler, Raporlar »

Ortadoğu Katolik Episkoposlar Sinodu Bildirgesi Wed, 24/11/10 – 0:53 | No Comment
Ortadoğu Katolik Episkoposlar Sinodu Bildirgesi
ORTA DOĞU SİNODU’NDAN TANRI’NIN HALKINA MESAJ
“İnananların topluluğu yürekte ve düşüncede birdi” (Elçilerin İşleri 4, 32)
Din adamı, diyakoz, rahip, rahibe kardeşlerimize, adanmış kişilere ve tüm çok sevgili laik imanlılarımıza ve iyi niyetli tüm insanlara.
Giriş.
1. Rabbimiz İsa Mesih’in lütfu, Peder Allah’ın sevgisi ve Kutsal Ruh’un birliği sizinle olsun.
Orta Doğu Episkoposlar Sinodu bizim için yeni bir Pentekost olmuştur. “Pentekost orijinal bir olaydır, ama aynı zamanda da sürekli bir dinamizmdir. Episkoposların sinodu, Kilise’nin yolculuğunu ve Pentekost’un lütfunun yenilenebilmesinde ayrıcalıklı bir andır”.
(Benedictus XVI, Sinod Açılış Vaazı, 10.10.2010)
Bizler, Doğu’daki Katolik Kiliseleri’nin episkoposları ve patrikleri, tüm ruhsal, litürjik, kültürel ve kanonik mirasımızla, halkımızın beklentilerini ve kaygılarını kalplerimizde taşıyarak Roma’ya geldik.
Kardinaller, Roma Bakanlıkları’nın sorumlu başepiskoposları, Ortadoğu sorunlarından etkilenen dünyanın Episkoposlar Konferansları, Ortodoks Kiliseleri ve Evangelist cemaatlerin temsilcileri ve davet edilen Yahudiler ve Müslümanlar ile birlikte Kutsal Peder Benedictus XVI’nın etrafında ilk kez toplandık.
Benedictus XVI Hazretlerine, genel olarak Kilise’nin yolunu aydınlatan ve özellikle de Doğu Kiliselerimizin adalet ve barış sorununu aydınlatan özeni ve öğretileri için şükranlarımızı ifade ediyoruz. Episkoposlar Konferansları’na dayanışmaları, Kutsal Yerlere yapılan hac yolculuklarında aramızda bulunmaları ve cemaatlerimize ziyaretleri için teşekkür ediyoruz.
Hayatımızın çeşitli yönlerinde Kiliselerimize eşlik ettikleri için onlara teşekkür ediyoruz. Etkili yardımlarıyla bize destek olan kilise kuruluşlarına da teşekkür ederiz.
Kutsal Yazı’nın ve Gelenek yaşamının ışığını, Orta Doğu halklarının ve Hıristiyanların bugününe ve geleceğine birlikte yansıttık. Tanrı’nın sevgisinin gizeminde, evrensel kurtuluş planının beşiği olmasını istediği dünyanın bu bölgesindeki sorunlar üzerine düşündük. Aslında oradan İbrahim’in çağrısı yola çıktı. Orada Tanrı’nın sözü, Kutsal Ruh’un eylemi tarafından Bakire Meryem’de vücut buldu. Orada İsa, hayatın ve krallığın Müjdesini açıkladı. O, insan soyunu kurtarmak ve günahtan özgür kılmak için öldü. Orada her insana yeni bir hayat bahşetmek için ölülerden dirildi. Orada dünyanın sonuna kadar İncil’i yaymak için Kilise doğdu.
Sinod’un ilk hedefi pastoral düzendir. Bunun için “Ümit de düş kırıklığına uğratmaz. Çünkü bize verilmiş olan Kutsal Ruh aracılığıyla Tanrı’nın sevgisi yüreklerimize dökülmüştür” (Rom, 5,5)’e inanarak halklarımızın umutlarını, acılarını, hayatını ve her gün karşılaştıkları zorlukları kalplerimizde getirdik.
Bu yüzden çok sevgili kardeşlerimiz sizlere bu mesajı sunuyoruz. Bu mesajın Tanrı’nın Sözü üzerine kurulmuş imanın sağlamlığına, birlikteki işbirliğine ve hayatın her alanında sevginin tanıklığında birliğe bir çağrı olmasını diliyoruz.
I. Ortadoğu’da Kilise: Tarih yoluyla birlik ve tanıklık.
Doğu’da inanç yolculuğu
2. İlk Hıristiyan cemaat Doğu’da meydana geldi. Havariler Pentekost’tan sonra dünyaya İncil’i yaymaya gittiler. Orada ilk Hıristiyan cemaati gerginliklerin ve zulümlerin arasında yaşadı. “Bunlar kendilerini elçilerin öğretisine, paydaşlığa, ekmek bölmeye ve duaya adadılar”. (Elçilerin İşleri, 2,42) Orada ilk şehitler, doğmakta olan Kilise’nin temellerini kanlarıyla suladılar. Onların sürüsüne yalnız yaşayanlar kutsallıklarının ve inançlarının kokusuyla çölü doldurdular. Doğu ve Batı kiliselerini öğretileriyle beslemeye devam eden Doğu Kilisesinin Babaları orada yaşadılar. İlk yüzyılda ve bunu izleyen yüzyıllarda, Doğu’nun ucuna ve Batı’ya Mesih’in ışığını taşıyan misyonerler de oradan çıktılar. Onların mirasçıları olan bizler, mesajlarını gelecek nesillere taşımaya devam etmeliyiz.
Kiliselerimiz, Tanrı’nın suretinde yaratılmış ve O’nun suretini taşıyan insan için kendini feda ederek azizler, rahipler, adanmışlar vermeye, cemaatimizin ve ülkelerimizin yapımına katkıda bulunan birçok kurumda etkin hizmet vermekten geri kalmamıştır. Kiliselerimizin bazıları bugün dünyanın farklı köşelerine misyonerler, Mesih’in sözünün taşıyıcılarını göndermeye devam ediyor. Pastoral, havarisel ve misyoner çalışma bizlerden, rahiplik ve din adamlığı çağrılarının artırılmasını ve yarının Kilisesi’ni temin etmeyi bugünden düşünmemizi istiyor.
Bugün tarihi bir dönüm noktasıyla karşı karşıyayız: 2000 yıl önce Doğu’muza iman bahşeden Tanrı bizleri Mesih’in mesajını taşımak ve barış ve sevginin Müjdesi olan İncil’e tanıklık etmek için cesaret, çalışkanlık ve kuvvetle sebat etmeye çağırıyor.
Sorunlar ve beklentiler
3.1. Bugün pek çok sorun ile karşı karşıyayız. İlk sırada kendimiz ve kilise geliyor. Mesih’in bizden istediği imanımızı kabul etmek ve onu hayatın her alanında yaşamaktır. Kiliselerimizden istediği de her bir Kilise’nin içindeki ve farklı geleneklerdeki Katolik Kiliseleri arasındaki birliği güçlendirmektir. Böylece duada ve yardımlaşmada mümkün olan her şeyi yaparak tüm Hıristiyanların birliğini sağlamak ve Mesih’in duasını gerçekleştirmektir: “Yalnız onlar için değil, onların sözüyle bana iman edenler için de istekte bulunuyorum, hepsi bir olsunlar. Baba, senin bende olduğun ve benim sende olduğum gibi, onlar da bizde olsunlar. Dünya da beni senin gönderdiğine iman etsin”. (Yuhanna 17,21)
3.2. İkinci sorun dışarıdan, ülkelerimizdeki güvenlikten, siyasi koşullardan ve dini çoğulculuktan kaynaklanmaktadır.
Ortadoğu’daki ülkelerimizin güvenliği ve sosyal durumuyla ilgili sorunları analiz ettik. Tüm bölgede İsrail Filistin çatışmasının ağır etkisinin, özellikle de İsrail işgalinin sonuçlarından acı çeken Filistin halkının bilincindeyiz. Hareket özgürlüğünden yoksunluk, ayırma duvarı ve askeri kontrol noktaları, siyasi tutsaklar, evlerin yıkılması, ekonomik ve sosyal hayatın bozulması ve binlerce mülteci. Orada yaşayan İsraillilerin güvensizliğini ve acısını yansıttık. Kutsal Kent Kudüs’ün durumu üzerine düşündük. Kudüs’ün demografisini ve statüsünü değiştirme riski taşıyan tek taraflı inisiyatiflerden endişe duyuyoruz. Tüm bunların karşısında, adil ve kesin barışın, bölgenin ve halklarının iyiliği ve herkesin kurtuluşu için tek yol olduğunu görüyoruz.
3.3. Toplantılarımızda ve dualarımızda Irak halkının hazin acısını dile getirdik. Vatanlarının ve topraklarının sıkıntılarıyla bizi bir araya getiren Irak’ta öldürülen Hıristiyanları, Irak Kilisesi’nin süregelen acısını, kovulan ve dünyanın dört bir yanına dağılan evlatlarını hatırladık.
Sinod Pederleri Irak kiliseleri ve halkıyla dayanışmalarını ifade ettiler. Ülkelerini terk etmeye zorlanmış mültecilerin kendi ülkelerine dönmek ve güvenlik içinde yaşamak için gerekli yardımı bulabilmeyi istediklerini dile getirdiler.
3.4. Hıristiyan ve Müslüman vatandaşlar arasındaki ilişki hakkında düşüncelerimizi ifade ettik.
Hıristiyan vizyonumuz içerisinde, bu ilişkileri düzenlemesi gereken temel bir ilke olduğunu söylemek isteriz. Tanrı, Orta doğu cemaatlerimiz için biz Hıristiyanların olmasını istiyor. Hıristiyanlar ve Müslümanlar bir arada yaşıyor olması, bizim için, misyonumuz ve çağrımız için Tanrı’nın planıdır. Bu bağlamda, içimizdeki Ruh’un gücü ve sevginin emrinin rehberliğinde hareket edeceğiz.
Bu ilişkileri yöneten ikinci ilke, toplumlarımızın ayrılmaz bir parçası olduğumuzdur. İnanca dayalı misyonumuz ve ülkelerimize karşı görevimiz, Hıristiyan, Musevi ve Müslüman tüm vatandaşlarla birlikte ülkelerimiz inşasına katılmaya bizi mecbur kılıyor.
II. Orta Doğu Katolik Kiliseleri içinde tanıklık ve birlik.
Kiliselerimizin imanlılarına
4.1. İsa şöyle diyor: “Yeryüzünün tuzu sizsiniz. Dünyanın ışığı sizsiniz”. (Matta 5, 13–14)
Çok sevgili imanlılar, sizin göreviniz cemaatinizde iman, umut ve sevgiyle yaşama lezzet ve anlam veren “tuz” gibi, karanlıkları aydınlatan “ışık” gibi ve kalpleri ve zihinleri dönüştüren “maya” gibi olmaktır.
Kudüs’te ilk Hıristiyanların sayısı azdı. Yine de .“Rab onlarla birlikte çalışıyor, görülen belirtilerle sözünü doğruluyordu” (Markos, 16,20) lütfuyla İncil’i dünyanın öbür ucuna kadar yayabildiler.
4.2. Orta Doğu Hıristiyanları sizleri selamlıyoruz ve ailelerinizde, cemaatlerinizde, kiliselerinizde ve milletlerinizde gerçekleştirdiğiniz her şey için teşekkür ediyoruz. Zorluklar, acılar ve kaygılar içindeki azminizi selamlıyoruz.
4.3. Sevgili rahipler, litürjik, pastoral ve kateşez misyonlarındaki görev ortaklarımız, sizinle dostluğumuzu ve inancımızı yeniliyoruz.
Kilise’nin geleneğini ve hayatın İncil’ini, vaaz, kateşez, ruhsal rehberlik ve iyi örnekle imanlılarınıza gayret ve azimle aktarmaya devam ediniz. Tanrı’nın halkının imanını, sevginin uygarlığına dönüşmesi için güçlendiriniz. Hayatın yenilenmesini istediği için onlara Kilise’nin gizemlerini veriniz. Kutsal Ruh’un hediyesi ile birlik ve yardımlaşma içinde bir araya getiriniz.
Sevgili din adamları ve adanmış kişiler, sizlere şükranlarımızı sunuyoruz ve İncilsel öğütlerin lütfu için sizinle birlikte Tanrı’ya şükrediyoruz –kutsanmış iffet, yoksulluk ve itaat-. Sevginizin ve tercihinizin tanıklığını yapmak istediğiniz İsa’yı takip etmek için bunları kendinize lütuf kabul ettiniz. Çeşitli havarisel inisiyatifleriniz için size teşekkür ederiz. Sizler kiliselerimizin zenginliği ve gerçek hazinesisiniz. Misyonlarımızda, kilise bölgelerimizde ve kilise cemaatlerimizde ruhsal bir vahasınız.
Bizler inziva manastırlarında günlerini ve gecelerini kutsallaştırarak, kilisenin ihtiyaçlarını ve endişelerini dualarına taşıyarak hayatlarını duaya adamış olan keşişlere, münzevi rahip ve rahibelere ruhta katılıyoruz. Hayatınızın tanıklığı ile dünyaya bir umut işareti sununuz.
4.4. İmanlı laikler, sizlere takdirimizi ve dostluğumuzu sunuyoruz. Aileleriniz, cemaatleriniz, Kiliseleriniz ve ülkeleriniz için yaptıklarınızı takdir ediyoruz. Denemeler ve zorluklar içinde sağlam durunuz. Size vermiş olduğu lütuflar ve yetenekler için, bunlarla Vaftiz ve Krizma’nın gücüyle, İncil’in değerleri ve ruhla fani işlerle dolu bir alanda, Havarisel iş ve Kilise’nin misyonuna katıldığınız için Tanrı’ya şükranla doluyuz. Sizleri otantik Hıristiyan yaşamına, bilinçli bir dini uygulamaya ve iyi ahlaka davet ediyoruz. Objektif bir şeklide gerçeği söylemek için cesaretli olunuz.
Bedende, canda ve ruhta acı çekenler, mazlumlar, sürgünler, takip edilenler, hapistekiler ve gözaltındakiler, sizleri dualarımıza taşıyoruz. Acılarınızı Kurtarıcı Mesih’inkilerle birleştirin ve sabrı ve kuvveti haçınızda arayın. Acılarınızın hakkıyla, Tanrı’nın merhametli sevgisini alınız.
Hıristiyan ailelerimizin her birini selamlıyoruz, toplumun canlı bir hücresi, erdemin, insani ve ahlaki değerlerin doğal okulu olan, nesilden nesle imanı ve duayı öğreten bir ev kilisesi olan ailenin misyonunu ve çağrısını takdirle izliyoruz. Çocuk İsa’nın “İsa bilgelikte ve boyda gelişiyor, Tanrı’nın ve insanların beğenisini kazanıyordu” (Luka 2, 52) örneğine göre çocuklarının ve torunlarının eğitimi için ebeveynlere, büyükanne ve büyükbabalara teşekkür ediyoruz. Evliliğe hazırlık kursları, herkese özellikle de zorluk içindeki çiftlere açık danışma ve hazırlık merkezleri ve ailenin temel hakları iddialarımız sayesinde, bir Aile bakanlığı ile aileyi korumaya kararlıyız.
Şimdi kadınların özel konumuna değiniyoruz. Hayatın çeşitli alanlarında arkadaşlar, eğitimciler, anneler, adanmışlar ve operatörler olan sizlere takdirlerimizi sunuyoruz. İnsan yaşamını başından sonuna kadar ilgi ve sevgi sunarak koruduğunuz için sizi övüyoruz. Tanrı sizlere, eğitim, insani çalışma ve eğitimle ilgili olarak özel bir duyu verdi. Faaliyetleriniz için Tanrı’ya şükrediyoruz ve kamu hayatındaki daha büyük sorumluluğu yerine getirmenizi diliyoruz.
Genç kızlar ve genç erkekler, İsa’nın Markos 10, 21’deki gençle yaptığı gibi sizlere dostça bakıyoruz. Sizler Kiliselerimizin, cemaatlerimizin, ülkelerimizin geleceği, potansiyeli ve yenileyici gücüsünüz. Hayatınızı İsa’nın sevgi dolu bakışları altında planlayın. Sorumluluk sahibi vatandaşlar ve samimi imanlılar olun. Kilise, kabiliyetinize göre iş bulmanız çabasında size katılır. Kilise, yaratıcılığınızı teşvik etmek, imanlı bir ailenin yapısını ve geleceğini temin etmek konusunda katkıda bulunacaktır. Tüketimin ve materyalizmin ayartmasına üstün gelin. Hıristiyan değerleriniz içinde güçlü durun.
Katolik eğitim kurumlarının liderlerini selamlıyoruz. Eğitimde ve öğretimde mükemmelliği ve Hıristiyan ruhunu arayınız. Şenlik kültürünü pekiştirme, engelli ve yoksullara yönelik endişe hedefiniz olsun. Kurumlarınızın etkilendiği güçlük ve sıkıntılara rağmen, sizleri Kilise’nin eğitim misyonunu sağlamak için onları canlı tutmaya, toplumlarımızın iyiliğini ve kalkınmasını ilerletmeye davet ediyoruz.
Toplumsal sektörlerde çalışanlara büyük takdirle sesleniyoruz. Kurumlarınızda hayır hizmetinde olunuz. Sizleri Kilise’nin zengin, toplumsal öğretisinin rehberliğindeki bu gelişme misyonunda yüreklendiriyor ve destekliyoruz. İşiniz sayesinde yoksullara, marjinallere, hastalara, mültecilere ve mahkumlara ayrım yapmaksızın hizmet ederek insanlar arasındaki kardeşlik bağlarını güçlendiriniz. Rab İsa’nın şu sözüyle yönlendiriliyorsunuz: “Size doğrusunu söyleyeyim, bu en basit kardeşlerimden biri için yaptığınızı, benim için yapmış oldunuz”. (Matta 25, 40)
Havarisel hareketlere ve dua gruplarına umutla bakıyoruz. Onlar, imanın derinleştirilmesinin, toplumda ve ailede yaşatılmasının okuludurlar. Kilise’nin direktiflerine uygun olarak rahiplere destek olmalarını, kilise bölgeleri ve mahalli kiliselerdeki faaliyetlerini takdirle karşılıyoruz. Cemaatin faal hücresi, din adamlığı ve rahiplik çağrısının yuvası olan bu gruplar ve hareketler için Tanrı’ya şükrediyoruz.
Görsel, işitsel ve yazılı medyanın rolünü takdir ediyoruz. Kilise’nin öğretileri ve faaliyetlerinin ve bugünlerde Orta Doğu için Episkoposlar Sinodu’nun haberlerinin dünyaya yayılması için Kilise ile işbirliği yapan gazeteciler, sizlere teşekkür ediyoruz.
Uluslar arası ve Katolik medyanın katkısını kutluyoruz. Télé Lumière-Noursat kanalı Orta Doğu için özel bir anmayı hak ediyor. Bilgilendirme hizmetinin, iman formasyonunun, Hıristiyanların birliği çalışmasının, Doğu’daki Hıristiyan varlığını sağlamlaştırmasının, dinlerarası diyaloğu güçlendirmesinin ve tüm kıtalara dağılmış olan doğulular arası birliğin devam edebilmesini umuyoruz.
Diasporadaki imanlılarımıza
5. Göç genel bir olgu haline geldi. Hıristiyan, Müslüman ve Musevi göçmenler, siyasi ve ekonomik istikrarsızlıktan kaynaklanan aynı sebepler yüzünden göç ediyorlar. Orta Doğu ülkelerinde Hıristiyan, değişik etaplarda olsa da güvensizlik hissetmeye başlıyor. Hıristiyanların geleceğe dair güvenleri olsun ve sevdikleri ülkelerinde yaşamaya devam etsinler.
Diasporanın çeşitli ülkelerindeki çok sevgili imanlılar, sizleri selamlıyoruz. Tanrı’dan sizleri kutsamasını diliyoruz. Kiliselerinizin ve vatanlarınızın anısını, kalplerinizde ve düşüncelerinizde canlı tutmanızı istiyoruz. Uzakta olsanız bile dualarınızla, düşüncelerinizle, görüşlerinizle ve çeşitli yollarla büyümelerine ve gelişmelerine katkıda bulunabilirsiniz.
Ülkenizdeki mülklerinizi ve topraklarınızı koruyun. Onları terk etmekte ve satmakta acele etmeyin. Kendiniz için miras ve sevip desteklediğiniz o ülkenin bir kısmı olarak bu mülkü koruyun. Toprak, kişinin ve misyonunun kimliğini oluşturur. Geride kalanlar ve bir gün geriye dönecek olanlar için bir yaşam alanı olsun. Toprak ortak bir mirastır, kamunun ve toplumun malıdır. Ona sahip olanın, tek başına tutmak ya da terk etmeye kara verenin kişisel çıkarlarına indirgenemez.
Ülkelerimizin ve Kiliselerimizin göç etmeye zorlanmış evlatları, sizlere dualarımızla destek veriyoruz. Sizlere barış, adalet ve iş sağlayacak olan yeni ülkenizi zenginleştirmek için imanınızı, kültürünüzü ve mirasınızı yanınızda götürünüz. Geleceğe güven ve sevinçle bakınız. Sizi en iyi şekilde karşılayan ülkelere sahip olduğunuz en iyi şeyleri sunmak için manevi değerlerinize, kültürel geleneklerinize ve ulusal mirasınıza bağlı kalınız. İmanlılarımızı kabul eden ve onlara gerekli pastoral servisi sağlamak için bizimle işbirliği yapmaya devam eden ülkelerin Kiliselerine teşekkür ederiz.
Kiliselerimizin ve ülkelerimizin göçmenlerine
6. İş nedeniyle ülkelerimize gelmiş olan farklı milletlerden tüm göçmenleri selamlıyoruz.
Çok sevgili imanlılar, sizlere hoş geldiniz diyoruz ve sizleri kendi imanlılarımızın imanı için destek ve zenginleştirme olarak görüyoruz. İhtiyacınız olan tüm ruhsal yardımı size sağlamak bir sevinçtir.
Kiliselerimizden dinleri ne olursa olsun bu kardeşlerimize ve onların sıkıntılarına, hak ve saygınlıklarına karşı saldırıya maruz kaldıklarında dikkat göstermesini istiyoruz. Onlar sadece hayatta kalmak için bir çare bulmaya değil ülkelerimizin ihtiyacı olan hizmetleri de sunmak için geliyorlar. Onlar da her insan gibi saygı duyulması gereken haklara ve Tanrı’dan aldıkları saygınlığa sahipler. Hiç kimseye bu hak ve saygınlığa saldırma izni verilmez. Bunun içindir ki ev sahibi hükümetleri onların haklarına saygı göstermeye ve korumaya davet ediyoruz.
III. Orta Doğu Evangelist cemaatleri ve Ortodoks Kiliseleri ile birlik ve tanıklık.
7. Ülkelerimizdeki Evangelist cemaatleri ve Ortodoks Kiliselerini selamlıyoruz. Kalmaları, büyümeleri ve gelişmeleri amacıyla Hıristiyanların iyiliği için birlikte çalışıyoruz. Hepimiz aynı yoldayız. Çektiğimiz sıkıntılar ve geleceğimiz aynıdır. İsa’nın öğrencilerinin tanıklığını birlikte taşımak istiyoruz. Kiliselerimizin farklılığına rağmen, Tanrı’nın emanet ettiği misyonu sadece birliğimizle başarabiliriz. Önümüzdeki tam birlik yolu uzun olsa da, İsa’nın duası bizim desteğimiz ve bizi birleştiren sevgi emridir.
Orta Doğu Kiliseler Konseyi’nde birlikte yürüdük, ülkelerimizin ve imanlılarımızın hizmetini, imanımızın ortak tanıklığını nihai hedefimiz kabul ederek Tanrı’nın lütfuyla bu yürüyüşe devam etmek ve eylemini yükseltmek istiyoruz.
Ülkelerimizin her birindeki ekümenik diyalog örneklerini memnuniyetle karşılıyor ve teşvik ediyoruz.
Kilisenin birliği için çalışan Dünya Kiliseler Konseyi’ne ve diğer ekümenik organizasyonlara destekleri için şükranlarımızı sunuyoruz.
IV. Musevi yurttaşlarımızla diyalog ve işbirliği
8. Sizin ve bizim için Tanrı Sözü olan Eski Ahit, bizleri birleştiren aynı Kutsal Kitap’tır. Müslümanların, Hıristiyanların ve Musevilerin babası, ortak iman atamız İbrahim’i çağırdığından beri Tanrı’nın ortaya çıkardığı her şeye inanıyoruz. Tanrı’nın ona emanet ettiği sözlere ve anlaşmaya inanıyoruz. Tanrı’nın sözünün sonsuz olduğuna inanıyoruz.
II. Vatikan Konsili, İslam, Musevilik ve diğer dinlerle diyalogla ilgili Nostra Aetate adlı bir belge yayınladı. Daha sonra Musevilikle ilgili başka belgeler de hazırladı ve geliştirdi. Ayrıca Kilise ve Museviliğin temsilcileri arasında süregelen bir diyalog vardır. Bu diyaloğun, ülkelerimizin hayatını alt üst eden ve bizi ayırmaya devam eden siyasi çatışmaya son vermek için sorumluları bir an önce harekete geçirmesini umuyoruz.
Samimi, adil ve kesin bir barış için taahhüt zamanıdır. Hepimiz Tanrı Sözü tarafından sorgulanıyoruz. O bizi, barıştan bahseden Tanrı’nın sesini dinlemeye davet ediyor. “Kulak vereceğim Rab Tanrı’nın ne diyeceğine; Halkına, sadık kullarına esenlik sözü verecek” (Mez, 85,9). Teolojik ifadelerin adaletsizliği haklı göstermek için bir araç olarak kullanılmasına izin verilmez. Aksine dinin kullanımı her insana bir diğerinde Tanrı’nın yüzünü göstermesi, Tanrı’nın öznitelikleri ve emirlerine göre davranması ve Tanrı’nın iyiliği, adaleti, merhameti ve bizlere olan sevgisine göre konuşması için olmalıdır.
V. Müslüman yurttaşlarımızla diyalog ve ortak çalışma
Tek bir Tanrı’ya imanda ve “İyilik yapın, kötülükten kaçının” diyen emrinde birleştik. II. Vatikan Konsili’nin Müslümanlar ve Katolik Kilisesi arasındaki ilişkilerin temellerini atan dinlerle ilgili sözleri şunlardır: “Kilise, bir tek, yaşayan […], her şeye kadir ve merhametli olan, insanlarla konuşan Tanrı’ya tapan Müslümanlara saygı duyuyor”. (Nostra Aetate, 3)
Müslüman yurttaşlarımıza diyoruz ki: Bizler kardeşiz ve Tanrı birlikte olmamızı istiyor, Tanrı’ya imanda ve Tanrı’yı ve komşuyu sevme emirlerinde birleştik. Uygar toplumları, din ve vicdan özgürlüğü ve vatandaşlık üzerine birlikte inşa edeceğiz. Adaleti, barışı, insan haklarını, aile ve hayat değerlerini birlikte yükselteceğiz. Ülkelerimizin inşasındaki sorumluluğumuz ortaktır. Bizler, ülkelerimizin ve tüm insanlığın iyiliği için Doğu’ya ve Batı’ya, farklı dinler arasında birlikte yaşamanın, farklı uygarlıklar arasındaki olumlu işbirliğinin modelini sunmak istiyoruz.
7. yüzyılda İslam’ın ortaya çıkmasından günümüze kadar birlikte yaşadık ve ortak uygarlığımızı yaratmak için işbirliği yaptık. Günümüzde olduğu gibi geçmişte de ilişkilerimizde bazı dengesizlikler oldu. Diyalog sayesinde, bütün dengesizlikleri ve yanlış anlaşılmaları ortadan kaldırmamız gerekir. Papa XVI. Benedictus, diyaloğumuzun geçici bir gerçeklik olamayacağını söylüyor. Özellikle de geleceğimize bağlı olan hayati bir zorunluluktur. (bkz. Köln’de Müslüman toplulukların temsilcilerine konuşma, 20.08.2005)
Bu yüzden de görevimiz, imanlılara dinlerarası diyaloğu, çoğulculuğu ve karşılıklı saygıyı öğretmektir.
VI. Kamu hayatına katılımımız: Hükümetlere ve kamu görevlilerine çağrılar.
10. Toplumlarımızın hizmeti ve ortak yararı için harcadığınız çabaları takdirle karşılıyoruz. Dualarımızla size eşlik ediyoruz ve Tanrı’dan adımlarınızda size rehberlik etmesini diliyoruz. Sizlere vatandaşlar arası eşitliği önemiyle ilgili olarak sesleniyoruz. Hıristiyanlar orijinal, otantik, ülkelerine bağlı ve tüm ulusal görevlerine sadık vatandaşlardır. Tüm vatandaşlık hakları, din ve vicdan özgürlüğü, eğitim-öğretim özgürlüğü ve medya haklarını kullanabilmeleri doğaldır.
Bölgede kalıcı ve adil bir barışın sağlanması ve silahlanma yarışının durdurulması için harcadığınız çabaların iki katına çıkarılmasını istiyoruz. Ekonomik refahı ve güvenliği sağlayacak ve ülkelerimizin hayati güçlerini tüketen göç kanamasını durduracak olan budur. Barış, Tanrı’nın insanlara emanet ettiği değerli bir hediyedir ve “Ne mutlu barışı sağlayanlara! Onlara Tanrı oğulları denecektir”. (Matta 5,20)
VII. Uluslararası topluluklara çağrı.
11. Orta Doğu ülkelerinin vatandaşları uluslararası toplulukları, özellikle de bölgede adil ve kesin bir barış çözümü için, gerekli hukuki tedbirlerin alınması ve Güvenlik Konseyi kararlarının uygulanmasıyla Arap topraklarının işgaline son vermek için samimiyetle çalışan Birleşmiş Milletleri çağırıyorlar.
Böylece Filistin halkı egemen ve bağımsız bir devlete sahip olacak, saygınlık ve istikrar içinde orada yaşayacak. İsrail devleti, uluslararası kabul edilen sınırlar içinde barış ve güvenliğin keyfini yaşayabilecek. Kutsal Kent Kudüs, özel karakterine, kutsallığına, Musevilik, Hıristiyanlık ve İslam dinlerinin her biri için kendi dini mirasına saygı gösterecek adil bir statüye kavuşabilecek. İki devletli bir çözümün gerçek olmasını ve sadece basit bir rüya olarak kalmamasını umuyoruz.
Irak kanlı savaşa bir son verecek ve vatandaşlarını sosyal, dini ve ulusal bileşenleriyle koruyacak güvenliği sağlayacak.
Lübnan bütün bölgedeki egemenliğinin keyfini sürebilecek, ulusal birliğini güçlendirebilecek, kültürlerin ve dinlerin diyaloğu, sivil özgürlüklerin desteklenmesi yoluyla Hıristiyan ve Müslümanların bir arada yaşamasının modeli olmaya devam edecek.
Bizler, kökeni her ne olursa olsun şiddeti, terörü ve herhangi bir dinin aşırlığını kınıyoruz. Her türlü ırkçılığı, antisemitizmi, anti Hıristiyanlığı ve İslamofobiyi kınıyoruz. Bölgemizde ve tüm dünyada uygarlıklar ve kültürlerarası diyaloğun artırılması için dinleri sorumluluklarını üstlenmeye çağırıyoruz.
Sonuç: İsa’nın kişiliğinde ortaya çıkan ilahi hayatın tanıklığına devam etmek.
Kardeşlerim, sonuç olarak sizlere Aziz Yuhanna’nın birinci mektubundaki sözleri söylüyoruz:
“Yaşam Sözüyle ilgili olarak başlangıçtan beri var olanı, işittiğimizi, gözlerimizle gördüğümüzü, seyredip ellerimizle dokunduğumuzu ilan ediyoruz. Yaşam açıkça göründü, onu gördük ve ona tanıklık ediyoruz. Baba’yla birlikte olup bize görünmüş olan sonsuz Yaşam’ı size ilan ediyoruz. Evet, sizin de bizlerle paydaşlığınız olsun diye gördüğümüzü ve işittiğimizi size ilan ediyoruz. Bizim paydaşlığımız da Baba’yla ve O’nun Oğlu İsa Mesih’ledir”. (I Yuhanna, 1,3)
Rabbimiz ve Kurtarıcımız Mesih İsa’nın kişiliğinde 2000 yıl önce ortaya çıkan, Kilisenin yaşayıp tarih boyunca tanıklığını yaptığı bu İlahi hayat, Doğu Kiliselerimiz için daima bir hayat ve tanıklığımızın nesnesi olacak.
Rabbin “İşte ben, dünyanın sonuna dek her an sizinle birlikteyim” (Matta 28,20) sözünden destek alarak ümitle yolumuz devam ediyoruz ve “Ümit de düş kırıklığına uğratmaz. Çünkü bize verilmiş olan Kutsal Ruh aracılığıyla Tanrı’nın sevgisi yüreklerimize dökülmüştür”. (Rom, 5,5)
Toplumlarımız arasındaki birliği daha iyi yaşamak için elimizden geleni şimdiye kadar yapmadığımızı itiraf ediyoruz. İmanınızı güçlendirmek ve sıkıntılarınızda ihtiyaç duyduğunuz ruhsal besini size vermek için yeterince çalışmadık. Rab sizleri kişisel ve toplumsal dönüşüme davet ediyor.
Bugün Sinod’un mesajını, birlikte çalışıp Kiliselerimizde kendi durumlarına göre uygulamaya koyacağımız tavsiyelerini beraberimizde taşıyarak umut, güç ve kararlılıkla dolu olarak sizlere dönüyoruz. Bu yeni çabanın ekümenik olmasını umut ediyoruz.
Sizlere mütevazı ve samimi bir çağrı yöneltiyoruz çünkü Tanrı’ya dönmek ve Kutsal Ruh’un lütfuyla yenilenmek için bu dönüşüm yolculuğunu birlikte paylaşıyoruz.
Yeni insani ve Hıristiyan ufuklara doğru yolculuğumuzu Mesih’e iman içinde ve onun “İşte her şeyi yeniliyorum” (Esinleme 21,5) sözleriyle, Sinod çalışmalarını koruması altında yaptığımız Çok Kutsal Bakire Meryem, Kilise’nin Annesi ve Barış Kraliçesi’ne, emanet ediyoruz.


http://www.hristiyangazete.com/2010/...du-bildirgesi/

Katolik Kilisesi Ortadoğu Episkoposlar Sinodu Bildirgesi

Katolik Kilisesi Ortadoğu Episkoposlar Sinodu Bildirgesi

FORUMA ÜYE OLUN! / HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM / Katolik Kilisesi Ortadoğu Episkoposlar Sinodu Bildirgesi

Katolik Kilisesi Ortadoğu Episkoposlar Sinodu Bildirgesi konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olunuz.

 






Katolik Kilisesi Ortadoğu Episkoposlar Sinodu Bildirgesi konusuna benzer konular;

Yeşilköy Katolik Kilisesi Hakkında.. Yeşilköy Katolik Kilisesi ibadet saatlerini ve varsa resimlerini paylaşabilir misiniz?


Samsun Katolik Kilisesi Esenlikler.Duyduğuma göre Samsun Mater Dolorosa Katolik Kilisemiz'de peder ve cemaat yokmus.Bakıma ve onarıma ihtiyacı varmıs.Samsun'daki kilise hakkında bilgisi olan varsa lütfen yardımcı olsun.Rab sizinledir.


Katolik Episkoposlar Kurulu'nun TBMM ziyareti... TBMM Anayasa Uzlaşma Alt Komisyonu'nda, Türkiye Katolik Episkoposlar Kurulu Başkanı Ruggero Franceschini dinlendi. Franceschini, Latin Katolik Kilisesi'nin tanınıp, taşınmazlarının iade edilmesini istediklerini söyledi. TBMM'ye Latin Katolik, Ermeni Katolik, Süryani Katolik ve Keldani Katolik kiliselerinin temsilcileriyle birlikte Franceschini, TBMM Anayasa Uzlaşma Alt Komisyonu'na yeni Anayasa konusunda önerilerini sundu. Latin Katolik Kilisesi'nin tüzel kişiliğin bulunmadığını belirten Franceschini, "Latin Katolik Kilisesi'nin tanınıp hukuki şahsiyete kavuşmasının en önemli ve temel taleplerimiz. Hukuki şahsiyetin tanınması sayesinde, Latin Katolik Kilisesi'nin mevcut taşınmazlarına da kalıcı çözüm getirilmiş olacaktır" dedi. Vakıflar Kanunu ile Latin Katolik Kilisesi'nin...


Orta Çağ'da Katolik Kilisesi Müsade ederlerse sevgili Katolik arkadaşlara mezhepleriyle ilgili bi sorum olacak; Acaba bugünün Katolik Kilisesi ve bu mezhebe tabi olan Hristiyanlar, Orta Çağ'da, Katolik Kilisesinin müsebbibi olduğu uygulamalara nasıl yaklaşıyorlar? Mesela Engzisyon Mahkemeleri... Galilei'nin Dünya'nın döndüğüne ilişkin tezine yönelik Katolik Kilisesinin tepkisi ve Engzisyon Mahkemesinde yargılanarak bu iddiasından dönmeye zorlanması... Bunlara ilişkin Katolik kilisesi bir öz eleştiri verebildimi acaba?


Katolik Kilisesi ve Tesbih Herkese iyi gunler. Tesbih ortodoks kilisesinde oldugu kadar katolik kilisesinde de oldukca onemli yere sahip. Katolikler nasil tesbih cekmelidir? Belli kalipli dualarla birlikte isteyenler, istedikleri duayi tesbihle birlikte soyleyebilirler mi? Ayrica her islenen gunah, papaza itiraf mi edilmelidir yoksa Kilise'de Rab be itiraf edilmeside makbul mudur? SAYGILARIMLA








HRİSTİYANFORUM @ YOUTUBE
Altyazılı videolarda Türkçe altyazıyı görebilmek için videonun alt satırındaki CC tuşuna basınız





HRİSTİYAN OLMAK
nasıl hristiyan olunur Nasıl Hristiyan Olunur? Hristiyan olmak için neler yapmalısınız? sorularına cevaplar için...

HRİSTİYAN GAZETE
hristiyanlık Tüm mezheplerden, tüm etnik kökenlerden, tüm teolojilerden hristiyanlar için haberler, tanıtımlar, duyurular ve arşiv.

HRİSTİYANLIK ARAMA MOTORU
hristiyanlık Tüm mezheplerden, tüm teolojilerden hristiyanlık hakkında makaleler, kitaplar içinde araştırmalar için arama motoru...

İNCİL
incil Tüm Türkçe İncil çevirilerini dipnotlarıyla beraber okuyabilmek ve dinleyebilmek için...

İNCİL .TV
incil Tüm mezheplerden, tüm kiliselerden filmler izlemek için...

Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh vaftiz iman dua ibadet inanç ruhsal papaz rahip peder papa patrik pastör presbiter katolik ortodoks protestan anglikan luteryen presbiteryen Hristiyan olmak, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ve İncil ile ilgilenenler için bilgiler, chat, sohbet, bedava incil

hristiyan forumincilrab isa mesihhristiyan türkhristiyanlık ve islamiyethristiyanlık ve islamiyethristiyan forumhıristiyanlıkhristiyanlıkincilrab isa mesihhristiyan forumturkish christiansturkish christiansturkish christiansturkish christiansincilhıristiyanlıkrab isa mesih

Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2012, Jelsoft Enterprises Ltd.
K A P K A N