Katoliklik 'te Petrus'un Papa olmasının kaynağı

hristiyanlık incil isa mesih tevrat zebur | HRİSTİYAN FORUM  > Temel Kavramlar > Katoliklik : Katoliklik 'te Petrus'un Papa olmasının kaynağı

HRİSTİYAN FORUM'A ÜYE OLUN! Hristiyan üyelerle sohbet etmek, etkinlik duyurularından haberdar olmak, forumda yazışabilmek için sitemize üye olmanız gerekmektedir.

HRİSTİYAN FORUM GİRİŞ
(Kullanıcı adınız)
(Şifreniz)

Bu konuya cevap yazmak için buraya tıklayınız

hristiyanlık
moderator6

Petrus’un Papa Olmasının Kaynağı

Yeni Antlaşma’da Kilise’nin temeli üzerine beş farklı mecazi bildiri (metafor) bulunmaktadır (Mat. 16:18, 1Ko. 3:11, Ef. 2:20, 1Pe. 2:5-6, Va. 21:14). Üzerinde çok tartışılan ama uyuşulamıyan bir mecazi bildiri Mesih İsa’nın havari Petrus’u “kaya” olarak nitelemesidir: “Sen Petrus’sun ve ben Kilisemi bu kayanın üzerine kuracağım. Ölüler diyarının kapıları ona karşı direnemeyecek” (Mat. 16:18).

Belirtilen ayette geçen “bu” kelimesinin Yunanca aslı olan touto kelimesinin doğru karşılığı “tam bu” olduğu halde, bazıları, İsa’nın kendi Kilise’sini Petrus üzerine değil ama bambaşka bir şey üzerine kuracağını söylediği hususunda tamamen farklı bir görüş öne sürmeye çalışarak itiraz etmişlerdir.

Yine bazıları, bu metinde geçen Petrus (Petros) ve kaya (petra) terimlerinin Yunancaları arasındaki küçük farklılığa dayanarak itiraz etmektedirler. Halbuki bu itirazlarında şu apaçık açıklamayı gözardı etmektedirler: petra bir dişil isimdir ve basitçe biraz değiştirilerek eril son ek alması sağlanmıştır, çünkü hiçbir kimse bir erkeğe (Petrus) dişi olarak hitap etmez. Kelimedeki bu cins değişimi tamamen üslupsal kaygılara dayanmaktadır.

Bütün bu eleştiriler aynı zamanda İsa’nın Aramca konuştuğu gerçeğini görmezden gelmektedirler, ve, Yu. 1:42 de bize söylendiği gibi, günlük yaşamda Petrus’a gerçekte Kefas olarak hitap etmiştir. İşte bu terim daha sonra Yunancaya petros olarak çevrilmiştir. Dolayısıyla, İsa’nın Aramca olarak Petrus’a söylediği tam olarak şudur: “ Sen Kefas’sın ve ben Kilisemi tam bu kefas üzerinde kuracağım.”

Kilise Babaları, havariler çağına, zaman, kültür ve teolojik anlayış olarak en yakın olan bu hıristiyanlar, aşağıdaki metinlerde gösterileceği gibi, açıkca İsa’nın Kilise’yi Petrus üzerine kurmayı vaad ettiğini anlamışlardır.

Tatian the Syrian (Suryani Tatyanus)

“Simun Kefas, “Sen, yaşayan Tanrı’nın Oğlu Mesih’sin” yanıtını verdi. İsa ona, “Ne mutlu sana, Yunus oğlu Simun! Bu sırrı sana açan et ve kan değil, göklerdeki Babam’dır. Ben de sana şunu söyleyeyim, sen Kefas’sın ve ben kilisemi bu kayanın üzerine kuracağım. Ölüler diyarının kapıları ona karşı direnemeyecek” (The Diatesseron 23 [M.S. 170]).

Tertullian (Tertulyanus)

‘Gökte ve yeryüzünde herşeyi bağlama ve çözme’ kudretiyle beraber[Mat. 16:19] ‘üzerinde kilisenin kurulacağı kaya’ olarak adlandırılan [Mat. 16:18] Petrus’un bilgisinden herhangi bir şey gizlenmiş olabilir mi? (Demurrer Against the Heretics 22 [M.S. 200]).
“Rab Petrus’a ‘Ben bu kayanın üzerinde kilisemi kuracağım, Göklerin Egemenliğinin anahtarlarını sana veriyorum [ve] yeryüzünde bağlayacağın ve çözeceğin her şey göklerde de bağlanmış ve çözülmüş olacak’ [Mt. 16:18-19] dedi.... Sen nasıl bir adamsın ki, Rab’bin, bu ihsanı Petrus’a şahsen bahşederken açıkca ilan etmiş olduğu niyetini bozmak ve değiştirmek cüretini kendinde buluyorsun? Rab, senin üzerinde, kilisemi kuracağım; ve sana anahtarları veriyorum” demiştir (Modesty 21:9–10 [M.S. 220]).

The Letter of Clement to James (Klementus’un Yakup’a Yazdığı Mektup)

“Şundan emin olunuz ki, Rab’bim, gerçek iman, ve doktrininin en emin temelinin konması uğruna, Simun’u [Petrus] Kilisesi’nin temelini oluşturmak için diğerlerinden ayırmış ve buna bağlı olarak bizzat İsa’nın kendisi tarafından, O’nun sadece gerçeği söyleyen ağzı ile, Petrus olarak isimlendirmiştir” (Letter of Clement to James 2 [M.S. 221]).

The Clementine Homilies (Klementus’un Vaazları)

“[Simus Petrus Roma’da Simun Magus’a şöyle dedi:] ‘Sen şimdi burada durup bana doğrudan karşı geliyorsun. Ben bir sağlam kaya ve kilisenin temeliyim’ [Mat. 16:18]” (Clementine Homilies 17:19 [M.S. 221]).

Origen (Origenyus)

“Kilise’nin büyük temeli olan, kayaların en sağlamı, İsa’nın üzerine Kilise’yi kurduğu [Mat. 16:18] [Petrus]’a bak. Ve Rab’bimiz ona ne dedi? ‘Ey kıt imanlı, neden kuşku duydun ?’ dedi [Mat. 14:31]’’ (Homilies on Exodus 5:4 [M.S. 248]).

Cyprian of Carthage (Kartacalı Sipriyanus)

‘’Rab Petrus’a dedi ki : ‘Sana şunu söyleyeyim, sen Petrus’sun, ve ben kilisemi bu kayanın üzerine kuracağım, ve ölüler diyarının kapıları ona karşı direnemeyecek. Ve Göklerin Egemenliğinin anahtarlarını sana vereceğim…’’[Mat. 16 :18-19]. O Kilisesini onun [Petrus] üzerine kurmuş, kuzularını otlatma görevini [Yu. 21 :17] de ona vermiş, ve havarilerin hepsini benzer kudret ile donatmasına rağmen, yine de tek bir yüce makam kurmuş [cathedra], ve böylece kendi şahsi yetkisi ile bu birlik için bir kaynak ve kendisinden kaynaklanan bir neden oluşturmuştur. Aslında, diğerleri de Petrus ne ise oydular [yani, havariler], fakat Petrus’a bir üstünlük verilmiştir, ve böylece sadece bir tek Kilise ve bir tek yüce makam olduğu açıkça belirtilmiştir…. Eğer bir kimse Petrus’un bu birliğine sıkı sıkıya tutunmazsa, hala imanını koruduğunu düşünebilir mi? Eğer bir kimse Kilisenin üzerine kurulduğu Petrus’un yüce makamını boşaltırsa, o kişi hala Kilisede olduğundan emin olabilir mi? (The Unity of the Catholic Church 4; 1st edition [M.S. 251]).

“Bir Tanrı, bir Mesih, bir Kilise ve Rab’bin sözü ile Petrus üzerine kurulmuş bir yüce makam vardır. Başka bir sunak kurmak mümkün değildir, Çünkü o zaman mevcut tek sunak ve tek rahiplik makamı dışında başka bir rahiplik makamı olması gerekir. Başka yerlerde toplananlar aslında dağılmışlardır (Letters 43[40]:5 [M.S. 253]).

“Üzerine Kilise kurulacak olan Petrus, orada konuşarak [Yu.6:68-69], Kilise adına öğretti ve gösterdi ki müşkülpesent ve gururlu kalabalıklar, sırf tabi olmak istemedikleri için terketseler dahi, Kilise İsa’yı hiç terk etmeyecektir. Papazla bütünleşmiş halk ve çobanına iyice yapışan sürü Kilise’dir. O halde şunu bilmelisin ki, episkopos Kilise’de ve Kilise de episkopostadır, ve eğer bir kimse episkopos ile değilse, Kilise’de de değildir. Onlar, Tanrı’nın papazlarıyla barışık değillerdir ve art niyetli bazı insanlarla gizlice (yani görünmeden) beraber olduklarına inanarak, o kişilere boşuna dalkavukluk ederler. Bir ve katolik olan Kilise, ayrılmaz ve bölünmez, fakat gerçekte birbirine yapışan papazların çimentosu ile birleşir ve bağlanır” (ibid., 66[69]:8).

Firmilian (Firmilian)

“Fakat Mesih tarafından kaya üzerinde kurulan [Mt. 16:18] ve bir olan Kilise de kalmayan kişinin hatası nedir? Bunun cevabını İsa’nın sadece Petrus’a söylediği şu sözden öğrenebiliriz: ’yeryüzünde bağlayacağın her şey göklerde de bağlanmış olacak, yeryünde çözeceğin her şey göklerde de çözülmüş olacak’ [Mat. 16:19]“ (collected in Cyprian’s Letters 74[75]:16 [M.S 253]).
“[Papa] Stephen (1) ... episkoposluğunun yeri hakkında övünerek, Kilisenin temellerinin üzerine kurulduğu [Mat. 16:18] Petrus’un devamı olarak bu makamda bulunduğunu hararetle ifade etmektedir... Papa Stephen ...Petrus’un tahtının devamı olarak makamı elinde bulundurduğunu ilan etmektedir“ (ibid., 74[75]:17).

Ephraim the Syrian (Suryani Efrem)

“[İsa dedi ki:] ’Benim yolumdan yürüyen Simun, seni kutsal Kilise’nin temeli yaptım. Şimdiden seni Petrus diye adlandırdım, çünkü onun tüm yapılarını sen destekleyeceksin. Sen bu dünyada bana bir kilise inşa eden herkesin denetçisi olacaksın. Eğer yanlış olanı inşa etmek isterlerse, temel olan sen onlar hakkında gereken hükmü vermelisin. Benim tüm öğretimimin aktığı pınarın kaynağı sensin; sen benim öğrencilerimin başısın’“ (Homilies 4:1 [M.S. 351]).

Optatus (Optatus)

“Roma şehrinde episkoposluk makamının ilk önce Petrus’a verildiğini bildiğinizi inkar edemezsiniz; aynen tüm havarilerin başı olduğu gibi –zaten bu nedenle kendisi Kefas (’Kaya’) olarak isimlendirilmiştir—bu makama ilk olarak Petrus oturmuştur; işte bu tek makam koltuğunda herkes tarafından birlik korunmaktadır“ (The Schism of the Donatists 2:2 [M.S. 367]).

Ambrose of Milan (Milanolu Ambrose)

“[İsa] cevabı verdi: ’Sen Petrus’sun ve ben kilisemi bu kayanın üzerine kuracağım….’ Peki, öyleyse, İsa, kendi verdiği yetkiyle hareket eden, krallığı verdiği, kaya olarak isimlendirdiği, ve dolayısıyla da Kilise’nin temeli olduğunu ilan ettiği [Mat. 16 :18] bu kişinin imanını güçlendiremez mi ? (The Faith 4:5 [M.S. 379]).
“ Bu sözü Petrus’a söylemiştir: ’Sen Petrus’sun ve ben kilisemi bu kayanın üzerine kuracağım’ [Mat. 16 :18]. Petrus neredeyse Kilise de oradadır. Ve Kilise neredeyse orada hiç ölüm yoktur ama ebedi yaşam vardır. (Commentary on Twelve Psalms of David 40:30 [M.S. 389]).

Pope Damasus I (Papa Damasus I)

“Ayrıca hüküm verildi … bunun ilan edilmesi gerekir ki … Kutsal Roma kilisesi, diğer kiliselerin üzerinde uzlaştıkları bir karar ile önde olmayı elde etmemiş ama doğrudan Rab’bimiz ve Kurtarıcımızın sözleri ile üstünlük almıştır. Rab şöyle dedi: ‘Sana şunu söyleyeyim, sen Petrus’sun, ve ben Kilisemi bu kayanın üzerine kuracağım, ve ölüler diyarının kapıları ona karşı direnemeyecek. Ve Göklerin Egemenliğinin anahtarlarını sana vereceğim…’’[Mat. 16 :18-19]. Dolayısıyla, hiçbir lekesi, kusuru veya benzer bir şeyi olmayan Roma Kilisesinde ilk Papalık havari Petrus’a aittir” (Decree of Damasus 3 [M.S. 382]).

Jerome (Hiyeronymus)

“Fakat, ‘sen [Jovinian] diyeceksin ki, ‘Kilisenin temeli Petrus üzerindedir’ [Mat. 16 :18]. Doğrudur … herhangi bir bölünme ihtimali ortadan kalksın diye oniki arasından biri onlara başkanlık yapması için atanmıştır” (Against Jovinian 1:26 [M.S. 393]).
“Ben Mesih ‘ten başka bir lideri izlemem ve sizin [Papa Damasus I] kutsallığınız, yani Petrus’un makamı, dışında hiç bir kimse ile kominyon almam. Biliyorum ki bu Kilise’nin üzerinde kurulduğu kayadır. Her kim Kuzu’yu bu evin dışında yerse, Tanrı’ya küfür eder. Seller geldiğinde Nuh’un teknesinde olmayanlar mahvolacaktır“ (Letters 15:2 [M.S. 396]).

Augustine (Agustinus)

“ Episkoposluk makamına gelenlerin birbiri ardına devamındaki kesin düzeni dikkate alırsak, Rab’bin, Kilise’nin tamamını temsil eden kişi olarak, ‘ben Kilisemi bu kayanın üzerine kuracağım, ve ölüler diyarının kapıları ona karşı direnemeyecek’ dediği Petrus’un kendisinden başlayarak, Roma episkoposlarını, ne kadar daha çok kesin, doğru ve emin bir şekilde sıralayabiliriz. Petrus’un ardından Linus, Linus’un ardından Klementus, … Bu devam silsilesinde hiçbir Donatist episkopos bulunmamaktadır (Letters 53:1:2 [M.S. 412]).

Council of Ephesus (Efes Konsili)

“Papalığın (Roma) presbiteri (Papa’dan sonra episkoposlukta en yetkili kişi) ve büyükelçisi Filippus şöyle dedi: ’Hiç şüphe yoktur ve gerçekten tüm çağlarda biliniyordu ki, havarilerin prensi ve başkanı, iman kolonu, ve Kilise’nin temeli olan kutsal ve en fazla kutsanmış Petrus, krallığın anahtarlarını, Kurtarıcımız ve İnsanlığın kefaretini üstlenen Rab İsa Mesih’ten almış, ve ona günahların bağlanması ve çözülmesi kudreti de verilmiştir ki o, bugün ve ebediyen, kendisini takip edenlerde hem yaşamakta hem de yargılamaktadır’” (Acts of the Council, session 3 [M.S. 431]).

Sechnall of Ireland (İrlandalı Sechnall)

“Tanrı korkusundan ayrılmayın, ve imanda sabit kalın, aynen Petrus üzerine olduğu gibi Patrick üzerine de İrlanda kilisesi kuruldu ki onun havariliği Tanrı tarafından verildi ve ölüler diyarının kapıları ona karşı direnemeyecek” (Hymn in Praise of St. Patrick 3 [M.S. 444]).

Pope Leo I (Papa Leo I)

“Rab’bimiz İsa Mesih … esas sorumluluğu tüm havarilerin başkanı olan kutsanmış Petrus’a yükledi … Kendi bölünmez birliğinde paydaşlığa kabul ettiği bu kişinin kendi gibi isimlendirilmesini isteyerek, şöyle dedi: ‘Sen Petrus’sun, ve ben Kilisemi bu kayanın üzerine kuracağım’ [Mat. 16:18], böylece ebedi mabedin binası Petrus’un sağlam kayası üstüne oturunca Kilisesini öyle kuvvetlendirir ki, emin olun, ona ne insan budalalığı saldırabilir, ne de ölüler diyarının kapıları karşı koyabilir’’ (Letters 10:1 [M.S. 445]).

Council of Chalcedon (Kadıköy Konsili)

‘’ Bu nedenden dolayı, büyük ve önde gelen Roma’nın episkoposu, en kutsal ve kutsanmış Leo, bizim aracılığımız ve bu mevcut en kutsal sinod aracılığıyla ; kaya ve Katolik Kilisesinin temeli, aynı zamanda ortodoks inancının temeli olan üç kez kutsanmış ve görkemli havari Petrus ile beraber olarak, o kişiyi [Dioscorus] episkoposluktan almıştır ‘’ (Acts of the Council, session 3 [M.S. 451]).

hristiyanlık
asuri

Sayin moderator 6
Bu degerli calismanizdan dolayi sizi kutluyorum.Butun yazdiklariniza katiliyorum.Tessekur ediyorum.
Rabbimiz Mashia'h kutsal yazilari dahada anlamaniz icin size Kutsal ruhundan versin.

“Sen Petrus’sun ve ben Kilisemi bu kayanın üzerine kuracağım. Ölüler diyarının kapıları ona karşı direnemeyecek” (Mat. 16:18).

"Size ne derse onu yapın"
Yuhanna 2:5
''Bundan sonra İsa, Kutsal Yazıları anlayabilmeleri için zihinlerini açtı''
Luka 24:45

hristiyanlık
Katolikmoderator

harika.. kendi adıma tesekkur ederim bu çalışma için..

selamlar

"Kulak ver, ey İsrail! SHEMA ISRAEL

Yahve Tanrımız'dır, O tektir.
Tanrınız Yahve'yi bütün yüreğinizle, bütün canınızla, bütün gücünüzle seveceksiniz."

hristiyanlık
V E R A

“Sen Petrus’sun ve ben Kilisemi bu kayanın üzerine kuracağım. Ölüler diyarının kapıları ona karşı direnemeyecek” (Mat. 16:18).

Benimde Katolik kilisesi bünyesinden ayrılmama karar verdiren ilk ayet :)))))
Nedenine gelince Hristiyan inancının Kaya'sı yani temeli Yesuah'ın TANRI OĞLU olması yani TANRI'NIN BEDEN ALIP DÜNYAYA GELEREK BİZİM BEDELİMİZİ ödemesidir. Petrus'un bir önceliği olduğu aşikardır ama bu öncelik EŞİTLER ARASINDA BİRİNCİLİK'DİR biz ORTODOKS'lara göre

sevgiler

hristiyanlık
asuri

V E R A

Benimde Katolik kilisesi bünyesinden ayrılmama karar verdiren ilk ayet :)))))
Nedenine gelince Hristiyan inancının Kaya'sı yani temeli Yesuah'ın TANRI OĞLU olması yani TANRI'NIN BEDEN ALIP DÜNYAYA GELEREK BİZİM BEDELİMİZİ ödemesidir. Petrus'un bir önceliği olduğu aşikardır ama bu öncelik EŞİTLER ARASINDA BİRİNCİLİK'DİR biz ORTODOKS'lara göre

sevgiler
Sevgili Vera,
Sizin gibi turkcesi mukemmel biriyle yazismam haddim degil.Ancak Iznik konsilinsilinden sonraki Ortodoks kardeslerimizin asgidaki Mujdenin ayetini baska turlu baska turlu anlamak istemeleri biz Katolik cemaatini cok uzmektedir vede Kilisenin bolunmesine neden olmustur.
Herseyin bir basi vardir.lutfen bir daha okumaniz icin yaziyorum.

Ben de sana şunu söyleyeyim, sen Petrus'sun ve ben topluluğumu bu kayanın üzerine kuracağım. Ölüler diyarının kapıları ona karşı direnemeyecek. Göklerin Egemenliğinin anahtarlarını sana vereceğim. Yeryüzünde bağlayacağın her şey göklerde de bağlanmış olacak; yeryüzünde çözeceğin her şey göklerde de çözülmüş olacak.»
Mat:16:18-19

Ayet cok acik ve nettir.Bu mujdenin anlasilmasi en kolay ayetidir.Biz insanlarin kafasinda bir soru isareti birakmamak icin Rabbimiz kilisenin basinin Petrus oldugunu cok net bir sekildei aciklamistir.Ona goklerinde anahtarini teslim etmistir.Bu yazilidir.
egerki sizi bu ayet katoliklikten uzaklastirmistir diyorsaniz,size baska ne diyecegimi bilemiyorum.
Ilk yuzyillarda yasiyan Kilise babalarimizin hepsi yazilarinda bunu anlatmislardir.

Sevgide ve Isikta kalin Vera kardesim

"Size ne derse onu yapın"
Yuhanna 2:5
''Bundan sonra İsa, Kutsal Yazıları anlayabilmeleri için zihinlerini açtı''
Luka 24:45

Bu konuya cevap yazmak için buraya tıklayınız

Katoliklik 'te Petrus'un Papa olmasının kaynağı konusuna benzer konular;

Tüm ruhsal hastalıkların kaynağı ,sevgide oluşan arazlar mı? Pek çok ruhsal hastalığım vardı,Hristiyanlığı seçtikten kiliseye gittikten sonra hastalıklarımın çoğu geçti-geçiyor. Ve şu sonuca vardım;"hastalıklarımın altında sevgiden kopma,sevgimde araz oluşması ve sevgiyi yaşayamama varmış" dedim. Bilim,Hristiyanlığın bu tedavi edici özelliğini incelese yeni bir tedavi akımı bile çıkabilir.Veya pek çok akıma öncülük etmişdir diye düşünüyorum.

Petrus ilk Papa mı, ilk Patrik mi? Merhaba sevgili kardeşler. Başlıktanda anlaşıldığı üzere, sorum belli, İsa bu ayetlerde ne demek istemiştir ? Ve özellikle neden Petrus'la bu konuşma gerçekleşmiştir ? Acizane kutsal kitapta yetkin ve yorum sahibi özellikle katolik ve protestan kardeşlerden yorumlar beklemekteyim, bu ayetlerin açıklamaları, beni aydınlatacak pasajlardan birtanesidir. Teşekkürler.

Protestanlık ağırlıklı ülkelerde kiliseye gidiş oranının düşük olmasının sebebi Protestan ağırlıklı ülkelerde Kiliseye gidiş oranının düşük olmasının sebebi bu imani açıklamanın neticesidir. Tanrı Ruhtur, O'na tapınanlarda ruhta ve gerçekte tapınmalıdırlar. (Yuhanna 4:24)

Oxford Univ. Prof. Dr. Robert Beckford Aziz Petrus'un Mezarı'nın Kudüs'te olduğu, Roma'ya ise hiç gitmediği iddia edilyor Katolikleri sarsacak iddia Katolik mezhebinin kurucusu St. Peter'in (Aziz Petro) İtalya'nın başkenti Roma'ya giderek dini batıya yayan havari ve ilk Papa olduğu kabul edilir. Ancak yeni bir belgesel, Aziz Petro'nun Roma'ya hiç gitmediğini ve mezarının da bu kentte değil Kudüs'te olduğunu iddia etti. Oxford Üniversitesi'nden Dr. Robert Beckford, Channel 4 kanalı için hazırladığı belgeselde, Aziz Petro'nun kemiklerinin Kudüs'te bir tapınakta bulunduğunu, dinin güç merkezi olmak için Vatikan'ın gerçekleri sakladığını ileri sürdü. http://www.sabah.com.tr/haber,38E5C3B5CACB45D2A80F5BCC8F909982.html

Yürek arzuların kaynağı Çok sevdiğim ve saydığım aziz bir kardeşimin yorumlarını aktarmak istiyorum. Kendisinden izin almadığım için adını vermeyeceğim. Bence çok önemli sözler söylüyor (daha doğrusu RAB söyletiyor) <O:p></O:p> Her Hristiyanın yürekten Tanrı'nın kutsallığını arzulaması ve Tanrı Korkusunu kendi hayatının en önemli amacı saymasını diliyorum.<O:p></O:p> <O:p></O:p> Tanrı'nın kutsallığını aradıkça Tanrı korkumun büyüdüğünü ve kendim olarak doğal kişiliğimi bulmaya başladığımı gördüm. Tanrı'yı arayıp, O'nda kutsallığı arayan, günahtan daima kaçıp, Tanrı'nın korkusu altında yaşamak her Hristiyanın kaçınılmaz arzusu olmalıdır. İşte benim istediğim bu. Ben zaten azizim, aziz olmama gerek yok. Önemli olan, azizliğimi unutup, Tanrı'nın...

Şu anda bulunduğunuz sayfa: hristiyanlık incil isa mesih tevrat zebur | HRİSTİYAN FORUM  > Temel Kavramlar > Katoliklik : Katoliklik 'te Petrus'un Papa olmasının kaynağı

Click "Give Now", then choose "Turkey"

(Tax-Deductible for US Citizens)

Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ile ilgilenenler için bilgiler

| HRİSTİYANLIK ARAMA MOTORU | İNCİL | İNCİL .TV | HRİSTİYAN GAZETE | HRİSTİYAN OLMAK | HRİSTİYAN CHAT | HRİSTİYAN FORUM FACEBOOK | HRİSTİYAN FORUM TWITTER | HRİSTİYAN FORUM YOUTUBE | BEDAVA İNCİL |

GÜNLÜK BÜLTEN EMAİL ABONELİĞİ
hristiyanlık Email adresinizi yukarıdaki kutucuğa yazıp "abone ol" tuşuna basınız, açılan pencerede göreceğiniz harfleri yazıp onaylayınız. Daha sonra email adresinize gelecek emaildeki linke tıklayınız

Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ile ilgilenenler için bilgiler