| Evanjelique |
|
Bildiğim kadarıyla Ortodoksluk,tarihi episkopal atanma için 5 ana patrikhane tanıyor. Bunlar ise ,Roma,Konstantinopol (İstanbul),İskenderiye,An takya ve Kudüs patrikhaneleridir. Bu patrikhaneler yetki ve konum olarak birbiriyle eşittirler ve biri diğerinden üstün değildir. Ama Roma'nın tüm bu patrikhaneler üzerinde 'primus inter pares' (eşitler arasında birinci,ilk) konumunda olduğu yönünde de bir görüş mevcuttur. |
| asuri | ||||
Sizin gibi turkcesi mukemmel biriyle yazismam haddim degil.Ancak Iznik konsilinsilinden sonraki Ortodoks kardeslerimizin asgidaki Mujdenin ayetini baska turlu baska turlu anlamak istemeleri biz Katolik cemaatini cok uzmektedir vede Kilisenin bolunmesine neden olmustur. Herseyin bir basi vardir.lutfen bir daha okumaniz icin yaziyorum. Ben de sana şunu söyleyeyim, sen Petrus'sun ve ben topluluğumu bu kayanın üzerine kuracağım. Ölüler diyarının kapıları ona karşı direnemeyecek. Göklerin Egemenliğinin anahtarlarını sana vereceğim. Yeryüzünde bağlayacağın her şey göklerde de bağlanmış olacak; yeryüzünde çözeceğin her şey göklerde de çözülmüş olacak.» Mat:16:18-19 Ayet cok acik ve nettir.Bu mujdenin anlasilmasi en kolay ayetidir.Biz insanlarin kafasinda bir soru isareti birakmamak icin Rabbimiz kilisenin basinin Petrus oldugunu cok net bir sekildei aciklamistir.Ona goklerinde anahtarini teslim etmistir.Bu yazilidir. egerki sizi bu ayet katoliklikten uzaklastirmistir diyorsaniz,size baska ne diyecegimi bilemiyorum. Ilk yuzyillarda yasiyan Kilise babalarimizin hepsi yazilarinda bunu anlatmislardir. Sevgide ve Isikta kalin Vera kardesim |
||||
|
Alıntı:
|
|
Bu nedenle aranızdaki ihtiyarlara*, onlar gibi bir ihtiyar, Mesih`in çektiği acıların tanığı, açığa çıkacak olan yüceliğin paydaşı olarak rica ediyorum: Tanrı`nın size verdiği sürüyü güdün. Zorunluymuş gibi değil, Tanrı`nın istediği gibi gönüllü gözetmenlik yapın. Para hırsıyla değil, gönül rızasıyla, size emanet edilenlere egemenlik taslamadan, sürüye örnek olarak göreviniziyapın. 1. Petrus 5:1-3 |
| Kyrie Eleison | ||||
Ortodokslar Petrus'un imanını ve birinciliğini kabul eder ancak şunu da kabul eder;
|
||||