| HRİSTİYAN FORUM
> Hristiyanlık İnancında Temel Kavramlar
> Kıpti (Mısır) Ortodoks Kilisesi
: İslam ülkesinde Hristiyan yaşam: Kopt Ortodokslar konusu 2788 kez okundu, 6 kez cevaplandı. En son mesaj Aliriza tarafından gönderildi. İslam ülkesinde Hristiyan yaşam: Kopt Ortodokslar http://coptichymnsinenglish.net/coptic%20cross.gif Ülkemizde 'Kıpti' hristiyanlar veya Koptik olarak da bilinen resmi adıyla İskenderiye Kopt Ortodoks Kilisesi,Kadim Ortodoks kiliseler ailesine ait olup,çoğunluğu Mısır'da olmak üzere dünya çapında yaklaşık 20 milyon ruhu bünyesinde tutmaktadır. Doğu kilisesine mensup ve Elçisel bir kilise olan Kopt kilisesi,kutsal geleneğe göre yaklaşık ilk yüzyılın ortalarında (tahminen MS. 42) bizzat havari ve İncil yazarı Markus tarafından kurulmuştur. Kilisenin başında Papa Shenouda III. isimli bir patrik bulunmaktadır. http://www.saint-mary.net/coptic_faith/images/pope_shenouda.jpg Kopt Ortodoks kilisesi ruhani lideri Papa Shenouda III. Mısır'daki Hristiyan nüfusun %95'i Kopt Ortodoks kilisesine mensuptur. İskenderiye kentinde patrikhaneleri bulunan... İslam ülkesinde Hristiyan yaşam: Kopt Ortodokslar
HEMEN ÜYE OLUN!Üyelerle sohbet etmek, etkinlik duyurularından haberdar olmak, forumda yazışabilmek için sitemize üye olmanız gerekmektedir.
İslam ülkesinde Hristiyan yaşam: Kopt Ortodokslar konusu 2788 kez okundu, 6 kez cevaplandı. En son mesaj Aliriza tarafından gönderildi.
Ülkemizde 'Kıpti' hristiyanlar veya Koptik olarak da bilinen resmi adıyla İskenderiye Kopt Ortodoks Kilisesi,Kadim Ortodoks kiliseler ailesine ait olup,çoğunluğu Mısır'da olmak üzere dünya çapında yaklaşık 20 milyon ruhu bünyesinde tutmaktadır.
Doğu kilisesine mensup ve Elçisel bir kilise olan Kopt kilisesi,kutsal geleneğe göre yaklaşık ilk yüzyılın ortalarında (tahminen MS. 42) bizzat havari ve İncil yazarı Markus tarafından kurulmuştur.
Kilisenin başında Papa Shenouda III. isimli bir patrik bulunmaktadır.
Kopt Ortodoks kilisesi ruhani lideri Papa Shenouda III.
Mısır'daki Hristiyan nüfusun %95'i Kopt Ortodoks kilisesine mensuptur.
İskenderiye kentinde patrikhaneleri bulunan diğer kiliseler şunlardır:
- İskenderiye Rum Ortodoks Kilisesi
-İskenderiye Kopt Katolik Kilisesi
-Antakya,İskenderiye ve Kudüs Yunan Melkit Katolik Patrikhanesi
Bir Kopt ikonunda dünyanın hakimi Rab İsa Mesih
Günümüzde resmi dini İslam olan ve 80 milyonluk nüfusun yaklaşık yüzde 80-95'ini Müslümanların oluşturduğu Mısır'daki Kopt Hristiyan azınlık ,hala Mısır topraklarında Mesih'in müjdesine canlı tanıklık etmektedirler.
2000-2001 yılında Müslüman halk ve Kopt hristiyanlar arasında yaşanan bir arbede esnasında bir çok Kopt öldürülmüş ve kiliseler ateşe verilmiştir.
Kanun önünde eşit vatandaş olarak görülen Koptlar,günlük hayatlarında bir çok yaptırım ve zorluklarla karşılaşmaktadır.
Koptlar ile beraber günümüzde Mısır'da yaşayan bazı Hristiyan topluluklar:
İskenderiye Kopt Ortodoks Kilisesi 12-16 milyon arası
Kopt Katolik Kilisesi 210.000 civarı
Nil Sinodu Mısır Evanjelik Protestan Kilisesi 140.000 ile 200.000 arası
İskenderiye Rum Ortodoks Kilisesi 250.000 civarı
Kudüs ve Orta Doğu Anglikan-Episkopal Kilisesi 10.000 ile 15.000 arası
Çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu Mısır'da %10-20 civarı Hristiyan yaşadığı tahmin edilmektedir.
Aslında bugün İslam hakimiyeti altında bulunan ve hatta İslami rejimle yönetilen (İran gibi),veya Türkiye gibi resmi dini olmayan ama nüfusunun ezici çoğunluğunun Müslüman olduğu ülkelerde, azınlık olarak yaşamını sürdüren bir çok Hristiyan vardır.
Batı dünyasını ve Batı Hristiyanlarını (haklı olarak) vefasızlıkla da itham eden,özellikle Orta Doğu bölgesinde ve Kutsal topraklarda yaşayan ,kökenlerini havarilere kadar uzatabilen ilk iman etmiş Arap Hristiyanların torunları ,bugün hala azınlık olarak Mesih'in yaşamına ve mesajına tanıklık etmeye devam etmektedirler.
Irak civarında bulunan bir çok Hristiyan hala korku içerisinde,savaşın getirdiği belirsizlik içinde yaşamaktadırlar.
Çok ciddi olaylar olmaktadır,kiliseler bombalanmakta ve piskoposlar kaçırılıp öldürülmektedir.
Ama yine de bu insanların inandıkları itikatlardan ve en önemlisi Mesih'ten ödün vermeyerek,canları pahasına imanlarını yaşamaları takdire şayandır.
Bu insanlar yaşadıkları tüm zorluklara rağmen,savaş ortamında bile yüklendikleri Mesih'in çarmıhını bir an olsun sırtlarından indirmemektedirler.
Iraklı hristiyanlar hakkında şu siteyi ziyaret edip bilgi edinebilirsiniz
Hiç bunlar yazılıp, çizilmiyor. Sayın aydın geçinenler 9 tane din kardeşiniz İsrail deniz sınırları içinde öldürülüyor, adı katliam oluyor, din elden gidiyor oluyor. Arkadaş 1500 yıldır din elden gidiyor. Bu tarafta perde arkasında dönen oyunları kimse bilmez ama. Gel gelelim şu kadar Hristiyan'ı dinsiz, bölücü, Potansiyel terrörist, ve en önemlisi insan bile saymayarak öldüren, katlden zihniyete ne çizildi ne soruldu? Cevap verin bekliyorum...
Yaşanılan topluma 'entegre' olmak ile 'asimile' olmak arasında çok büyük bir fark vardır.
Yaşadığınız ülkenin isterse 100%'ü başka dini inanca sahip olsun,sizin dininiz bireysel bir olgudur ve Rab'be kendiniz adına hesap vereceksinizdir.Ailenizi de temsil edemezsiniz,herkes kendi imanından sorumludur.
İmanını yaşamak için mücadele vermek zordur,kendinizi o topluma kabul ettirmek,'farklı vatandaş' değil de,eşit vatandaş olabilmek..Ve üstelik kanunlarda yazan önemli değildir,önemli olan insanların kalbinden geçenler ve sizlere nasıl davrandıklarıdır.Kanunlar bir yere kadar sizin hakkınızı koruyabilir ama sizin kendinizi kabul ettirmek için çok çaba harcamanız gerekir.
Neden bu kadar uğraşmak zorunda olayım ki diye düşünebilirsiniz..Zulüme uğrayan Ortadoğulu hristiyan kardeşlerimizden de bunu düşünen vardır..
Ama kendi inancını bilen,Mesih'i ve onun mesajını iyi tanıyan,farkında olan biri geniş ve rahat yolun insanı yıkıma götürdüğünü bilir.Tanrı'ya götüren yol ise zahmetli ve dar olanıdır.
Gerçek bir Hristiyan sahte kimlikler altında mutsuz ve sahte ama daha uzun ve güvenilir bir yaşam sürdürmek yerine,Hristiyan olarak ölmeyi tercih edebilendir.
İsa çarmıhını sırtına yüklendiğinde,Golgotha yolunda kendini bekleyen kaderin farkındaydı ve çarmıhını asla yere bırakmadı.
İslam ülkesinde Hristiyan yaşam: Kopt Ortodokslar konusuna benzer konular;
Ortodokslar Kapadokya'ya hayran kaldı Ortodokslar Kapadokya’ya hayran kaldı
http://www.hristiyangazete.com/wp-content/uploads/2011/05/ortodokslar-kapadokyaya-hayran-kaldi_2011_842355-1-300x199.jpg
Ortodokslar Kapadokya’ya hayran kaldı
Fener Rum Patriği Bartholomeos, ayin için Kapadokya’ya gelen yaklaşık 400 ortodoksun bölgeye hayran kaldığını ve tekrar gelmek istediklerini belirttiklerini söyledi.Geçtiğimiz hafta sonu Nevşehir’e gelen Patrik Bartholomeos, Nevşehir’in Ürgüp ilçesine bağlı Mustafapaşa beldesinde bulunan Konstantin Eleni ve Gülşehir ilçesinde bulunan Aziz Dimitris kiliselerinde düzenlenen geleneksel bahar ayinlerine katılmıştı. Patrik Bartholomeos’la birlikte şehre İsviçre Ortodoks Metropoliti İeremias, Rusya Federasyonu Baş Episkoposu Arsenios ile Anglikan Kilisesi’nin temsilcisi Peder...
Kıpti Ortodokslar Mısırlı Kıptiler (Ayşe Hür)
Submitted by admin on 14/02/2011 – 22:00No Comment
http://www.hristiyangazete.com/wp-content/uploads/2011/02/2108689200-st-mary-coptic-orthodox-church.jpg
Mısırlı Kıptiler (Ayşe Hür)
Mısır’da insanlık tarihinin şahit olduğu en görkemli, en geniş tabanlı, en barışçıl devrimci halk ayaklanmasının ilk aşaması, Hüsnü Mübarek’in ülkeyi terk etmesiyle sonuçlandı. Mısırlıların büyük coşkusunu yürekten paylaşıyorum.
Yeni dönem zorlu geçecek, çünkü “devrim” dediğimiz radikal dönüşümler, kabaca söylersek, “yönetilenlerin artık eskisi gibi yönetilmek istememesi” ile “yönetenlerin artık eskisi gibi yönetemez hale gelmeleri” durumunun üst üste düşmesiyle mümkün oluyor. Ancak, eski rejimi alaşağı edenler, yerine nasıl bir düzen kuracaklarına ilişkin ortak...
Hristiyan Yaşam Tarzı? Kardeşlerim Abilelerim Ablalarım;
Ben hristiyan olmaya karar verdim ve şuanda araştırıyorum daha öncesinde de böyle bir kararım olmuştu ama içim şuan ki kadar rahat değildi ve bundan artık tamamen bir Hristiyan yaşam tarzını sürmek istiyorum Rab'bin yolunda ilerlemek istiyorum ve nelere dikkat etmem lazım bana neler önerirsiniz her sabah ve her gece dua ediyorum bunun gibi neler önere bilirsiniz
bir diğeri ise önemli günleri ibadet şekilleri hakkında biraz yardımcı olurmusunuz...
Esenlikler...
Elçisel kardeşler, Katolikler ve Ortodokslar Son günlerde Katolik ve Ortodoks kardeşler arasındaki tartışmalar beni üzmektedir,o yüzden bugün dua ederken en büyük hazinemiz olan 'Elçisel Kilise ailemiz'in Doğu ve Batı evlatları olan ve imanda,vaftizde kardeş olan Ortodoks ve Katolik kardeşlerimizin birliği ve dirliği için de dua ettim..
Artık Orta Çağ'da yaşamıyoruz ve Haçlı seferleri gibi eski,dini-ruhani boyutu olmayan,siyasi hesaplar üzerine kurulu kin defterlerini tutmanın ,geçmişi deşmenin Elçisel Kilise kurumunun birliğine ve dirliğine hiç bir yararı yoktur..
Ne diyor Rab..Kardeşini kendi gibi sevmeyen...
Diğer Hristiyanlardan daha da fazla Ortodoksları Katoliklerle birleştiren işte bu anahtar, Elçisel Kilisenin ta kendisidir..
Bir Ortodoks olarak benim vaftiz belgemde tanığım olarak Katolikmoderatör kardeşimin...
Hristiyan Erenleri ve İslam BİR HRİSTİYAN ERENİN İSLAM ELEŞTİRİSİ <?xml:namespace prefix = o /><o:p></o:p>
<o:p></o:p>
Hristiyan erenlerin İslam hakkında ne düşündüğünü merak ettiniz mi? Tahmini olarak M.S. 676 yılında bugünkü Şam’da doğan ve büyüyen, 4 Aralık 749’da Kudüs yakınındaki bir manastırda bu dünyadan ayrılan keşiş ve rahip Şamlı Eren Yuhanna, İslam dini üzerine önemli bir eleşiri kaleme almıştır. En önemli Kilise babalarından biri olarak kabul edilen Şamlı Yuhanna’nın “Bilgi Pınarı” isimli anıtsal bir eseri elimize ulaşmıştır. Bu eserin ikinci bölümü “Sapkın öğreti örnekleri: Nasıl ortaya çıktılar ve ve varlıklarını neye dayandırdılar?” başlığını taşır. Kısaca “sapkın öğretiler” olarak adlandırılan bu bölümde Şamlı Eren Yuhanna İslam hakkındaki görüşlerini bildirmiştir. Ben de bu eleştirinin bazı...
HRİSTİYANFORUM @ YOUTUBE
Altyazılı videolarda Türkçe altyazıyı görebilmek için videonun alt satırındaki CC tuşuna basınız
HRİSTİYAN OLMAK Nasıl Hristiyan Olunur? Hristiyan olmak için neler yapmalısınız? sorularına cevaplar için...
HRİSTİYAN GAZETE Tüm mezheplerden, tüm etnik kökenlerden, tüm teolojilerden hristiyanlar için haberler, tanıtımlar, duyurular ve arşiv.
HRİSTİYANLIK ARAMA MOTORU Tüm mezheplerden, tüm teolojilerden hristiyanlık hakkında makaleler, kitaplar içinde araştırmalar için arama motoru...
İNCİL Tüm Türkçe İncil çevirilerini dipnotlarıyla beraber okuyabilmek ve dinleyebilmek için...
İNCİL .TV Tüm mezheplerden, tüm kiliselerden filmler izlemek için...
Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlıkİncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh vaftiz iman dua ibadet inanç ruhsal papaz rahip peder papa patrik pastör presbiter katolik ortodoks protestan anglikan luteryen presbiteryen Hristiyan olmak, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ve İncil ile ilgilenenler için bilgiler, chat, sohbet, bedava incil