Mısır'da Hristiyanların ve kadınların son durumu

Mısır'da Hristiyanların ve kadınların son durumu hristiyanlık incil isa mesih tevrat zebur | HRİSTİYAN FORUM  > Hristiyanlık İnancında Temel Kavramlar > Kıpti (Mısır) Ortodoks Kilisesi : Mısır'da Hristiyanların ve kadınların son durumu konusu 546 kez okundu, 0 kez cevaplandı. En son mesaj KSAdmin tarafından gönderildi. Mısır'da Hristiyanların ve kadınların son durumu Mısır’da Hristiyanların ve kadınların son durumu Mısır’da Hristiyanların ve kadınların son durumu Bir zamanların en modern ve laik Arap ülkesi olan Mısır, Hüsnü Mübarek’in 30 yıllık iktidarında giderek muhafazakarlaştı. Bundan en çok etkilenenler ise Hıristiyan azınlık olan Kıptiler ve kadınlar oldu. Mübarek devrildikten sonra ise bugüne kadar bu durumda bir değişiklik olduğunu söylemek zor. Bir Kıpti kilisesinin yakılması ve ardından başlayan şiddet olayları buna örnek verilebilir. Kadınların durumunu anlamak için de sokağa çıkmak gerekiyor. ‘Devrimden Sonra Mısır’ yazı dizimizin son bölümünde Hıristiyan azınlık ile kadınların durumunu ele alıyoruz. MÜSLÜMAN-HRISTİAN GERGİNLİĞİ 80 milyonluk nüfusuyla Arap dünyasının en büyük ülkesi Mısır aynı zamanda bölgede sayısal olarak en fazla... Mısır'da Hristiyanların ve kadınların son durumu

Geçersiz email adresi kullanan üyelikler, forum sistemi tarafından, otomatik olarak iptal edilir. Üyelik hesabı iptal edilmiş veya şifresini unutmuş üyeler buradan iletişime geçebilirler.

HRİSTİYAN FORUM GİRİŞ
(Kullanıcı adınız)
(Şifreniz)

HEMEN ÜYE OLUN! Üyelerle sohbet etmek, etkinlik duyurularından haberdar olmak, forumda yazışabilmek için sitemize üye olmanız gerekmektedir.

Mısır'da Hristiyanların ve kadınların son durumu konusu 546 kez okundu, 0 kez cevaplandı. En son mesaj KSAdmin tarafından gönderildi.

Mısır'da Hristiyanların ve kadınların son durumu konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olunuz.

Mısır'da Hristiyanların ve kadınların son durumu hristiyanlık incil isa tevrat zebur09-07-11, 23:41
KSAdmin

Mısır’da Hristiyanların ve kadınların son durumu

Mısır’da Hristiyanların ve kadınların son durumu
Bir zamanların en modern ve laik Arap ülkesi olan Mısır, Hüsnü Mübarek’in 30 yıllık iktidarında giderek muhafazakarlaştı. Bundan en çok etkilenenler ise Hıristiyan azınlık olan Kıptiler ve kadınlar oldu.
Mübarek devrildikten sonra ise bugüne kadar bu durumda bir değişiklik olduğunu söylemek zor. Bir Kıpti kilisesinin yakılması ve ardından başlayan şiddet olayları buna örnek verilebilir. Kadınların durumunu anlamak için de sokağa çıkmak gerekiyor.
‘Devrimden Sonra Mısır’ yazı dizimizin son bölümünde Hıristiyan azınlık ile kadınların durumunu ele alıyoruz.
MÜSLÜMAN-HRISTİAN GERGİNLİĞİ
80 milyonluk nüfusuyla Arap dünyasının en büyük ülkesi Mısır aynı zamanda bölgede sayısal olarak en fazla Hıristiyan’ın yaşadığı ülke. Ülkenin nüfusunun yüzde 10’unu Kıpti olarak bilinen Ortodoks Hıristiyanlar ve Katolikler oluşturuyor. Mısır’da devrim öncesi özellikle aşırı İslamcı Salafiler ve Kıptiler arasındaki gerilim, devrim sonrasında da durulmuş değil. Nitekim 7 Mayıs’ta Kahire’nin dış mahallelerinden İmbaba’da bir kilisenin yakılmasıyla başlayan olaylarda 12 kişi hayatını kaybetmişti.
‘ARTIK HERŞEYDEN ŞÜPHELENİYORUZ’
Mısırlı Kıptiler yeni süreçten de korkulu. Tahrir Meydanı yakınında eski koloni dönemi evlerinin yer aldığı ‘Garden City’ bölgesindeki bir kiliseye giriyorum. Kiliseye girmemle birlikte bir görevli yanıma gelerek pasaportumu soruyor. Beni ilk önce kilisenin içine almak istemese de gazeteci olduğumu söyleyerek adamı ikna etmeyi başarıyorum. Adam beni içeri almak istememesinin nedenini “artık her şeyden şüphelenmeleri” olarak gösteriyor.
Son dönemde meydana gelen olaylar Kıptilerin giderek daha çok içlerine kapanmasına neden olmuş. Yirmili yaşlarındaki Nadya ile bu durumu konuşuyoruz. “Ben de Tahrir’deydim” diyor ve devam ediyor:
“Medyada da Hıristiyan ve Müslüman tüm Mısırlılar bir arada diye gösterildi ancak Mübarek gittikten sonra Müslüman Kardeşlerin en güçlü hareket olarak ortaya çıkması ve yaşanan olaylar bizi korkutuyor. Mübarek gitti, bu güzel bir şey ama eğer bize yönelik saldırı ve baskılar sürecekse onun gitmesinin benim için bir hiçbir önemi yok.”
‘MISIR MUHAFAZAKARLAŞIYOR’
Nadya’nın arkadaşları da onun gibi düşünüyor. Kıptiler anayasada azınlık haklarının güvence altına alınmasını istiyorlar. Mısırın giderek muhafazakarlaştığını ve hayatın giderek daha zor hale geldiğini belirtiyorlar. Diyalog diyecek oluyorum yine Nadya söze giriyor; “Kilisenin dışındaki polis sayısının çokluğuna bak, bence korkularımızda haksız değiliz.”
KLİSE BAHÇESİNDEKİ KAFE
Mısır’ın Kıptileri süreçten endişeli… Umutlarını giderek yitirdiklerini belirtiyorlar. Son şiddet olaylarının ardından özellikle Müslümanların yoğun yaşadıkları bölgelerdeki kafelere gitmektense kilise bahçesine yerleştirdikleri plastik masalarda oturmayı yeğlediklerini belirtiyorlar. Gerçekten de Kilisenin bahçesindeki masalar genç Kıptiler için buluşma, ders çalışma ve hatta tavla oynama mekânları haline gelmiş.
Kahire’nin ‘Kıpti Kahire’ olarak anılan, tarihi kilise ve manastırların bulunduğu bölgesindeki Kıptilerse daha rahat. 50 yaşlarındaki bir bekçi, elbet kötü olaylar oluyor ama Mübarek döneminde de mutlu değildik, umut etmeyi bırakamayız diyor. Bir başka Kıpti ise İhvan korkusunu dile getiriyor, radikalleşme bize zarar verir, biz bu devrimi özgürleşmek için yaptık diyor. Müslüman Kardeşlerin bile listelerinde Hıristiyanlara yer vermek istediğini ve yapılan açıklamaları hatırlatıyorum. Elini havaya kaldırıyor, olay söylemekle bitiyorsa ben Mübarek yönetiminden o kadar çok şey korktum ki diyor.
MÜSLÜMAN KARDEŞLER: KORKULAR YERSİZ
Müslüman Kardeşler’in liderlerinden Dr. Essam El- Erian ise bu korkuların yersiz olduğunu dile getiriyor. Erian, Kıptilerin istedikleri takdirde kendi partilerine de üye olabileceklerini, yeni Mısırda insanların dinleri ile değil vatandaşlıklarıyla tanımlanması gerektiğini belirtiyor. Bu sözleri anlattığım Kıpti Ebil ise açıklamayı inandırıcı bulmadığını belirtiyor.
Kıptilere yönelik şiddetin devrim sürecini bulandırmak için bilinmeyen kişiler tarafından planlandığını düşünenlerde de mevcut. Tahrir Meydanı’na bakan bir otelde çalışan aynı zamanda Ayn Şems üniversitesinde açık öğretimde okuyan Rami: “Bunları kimin yaptığını bilmiyoruz ama onlar da Mısır biz de Mısırız, yıllar sonra haklarımıza kavuşmamızı bazı bilinmeyen kişiler engellemek istiyor” diye düşüncelerini açıklıyor.
Mısır’ın yeniden yapılanma döneminde ilgilenmesi gereken en önemli konulardan birinin azınlık hakları olacağı aşikâr. Özellikle Kıptiler ve Salafiler arasındaki şiddet olayları, Kıptilerin de dile getirdiği gibi sadece onlara değil bütün sürece zarar veriyor.
KADINLARIN DURUMU MUHAFAZAKARLAŞMAYI GÖSTERİYOR
Mısır gezisi boyunca dikkatimi en çok çeken konulardan biri kadınlar oldu. Mısır’ın Mübarek yönetimi boyunca giderek muhafazakarlaştığı iddiaları, Mısır’lı kadınları görünce kulağa mantıklı geliyor. Bunu gazeteci arkadaşlarımla da paylaşıyorum. El-Ahram gazetesi muhabiri Said, “insanlar ekonomik olarak kötüleştikçe muhafazakârlaştılar” diye açıklıyor bu durumu.
SADECE 4 MİLLETVEKİLİ
Öte yandan gerek devrim sürecinde gerekse toplumsal hayata katılımda kadınlar gerçekten aktif. Mısır meclisinde 64 kadın milletvekili kotası olmasına rağmen, son mecliste sadece 4 kadın vekil vardı. Değişim Mısır’ında kadınların taleplerinden biri de daha yaygın temsil hakkı. Konuştuğum çalışan çalışmayan kadınların çoğu kendilerine karşı ayrımcılık uygulandığını söylüyor. Yeni dönemle birlikte bu ayrımın azalmasını talep ediyorlar.
TACİZ
Kadınların bir başka sorunu ise taciz. Sözlü sataşmalara turistlerin de sıkça maruz kaldığını belirtmek şart. Mısır müzesinde konuştuğum İsveçli Veronica, üç aydır Mısır’da kaldığını ve giyim tarzını maruz kaldığı sözlü sataşmalar nedeniyle değiştirdiğini anlatıyor. Benzer olayları ben de deneyimliyorum. Bu konuda yasal açıklıklar bulunması ve ülkenin toplum yapısı düşünüldüğünde, yeniden şekillenen Mısır’da bu konuya da eğilinmesi gerekiyor. Özellikle de gelecekte ekonomisini turizm üzerinden düzeltmeye çalışan bir ülkede bu şart.
NTVMSNBC

katoliklik ortodoksluk protestanlık kilise barnabas türkler türkiyeFORUMA EKLEDİĞİMİZ TÜM HABERLER HRİSTİYANGAZETE.COM SİTESİNDEN ALINTIDIR. HABER İÇERİKLERİNİN OLUMLU YA DA OLUMSUZ OLMASI DİKKATE ALINMAZ. HRİSTİYAN HER MEZHEP, HER KİLİSE, HER ETNİK KÖKEN İLE İLGİLİ HABERLER SİTEMİZDE ARŞİVLENİR.mesih peygamber tanrı rab allah kuran yhvh islam muhammed

FORUMA ÜYE OLUN! / HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM / Mısır'da Hristiyanların ve kadınların son durumu

Mısır'da Hristiyanların ve kadınların son durumu konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olunuz.

Mısır'da Hristiyanların ve kadınların son durumu konusuna benzer konular;

Mısır'da Meryem Ana... Sevgili kardesler , bir çogunuzunda bildigi gibi Mısırda bir kilisenin üstünde Meryem Anamızın göründügüne dair videolar ve fotograflar var.Mısır'da Kopt(Coptic Orthodox) Hristiyanların oldugunu biliyorum.Acaba bu olayla ilgili Kopt Kilisesi resmi bir açıklama yapmışmıdır ? Videolarda gördügümde tüylerm diken diken oldu gözlerm doldu huzurla doldum fakat bir çok yalan yada dogru iddialar ortaya atılmış bu olayla ilgli... Ben gerçekten Mısır'daki hristiyanlarn cektgi zorlklardn ve dünyadaki imansızlıktan dolayı Meryem anamızın göründügüne tüm kalbimle inanıyorum . Fakat resmi bir açıklama yapıldımı bilemiyorum.Ayrıce CTV'nin hazırladıgı bir videoda bu olay gösteriliyorken gökte yuvarlak yuvarlak takım halinde birşeyler geçiyor ve bulutlarn arasında mavimsi bir ışıkla birşeyle dolaşıyor...

kadınların özel günleri ve tesettür... kadınlar ne gibi durumlarda kiliseye geçemiyor ve ayine giremiyor...tesettür olayı var mıdır...kiliseye giden kadin tesettürlü olmalı mıdır...

Tapınmada Kadınların Konuşması Ayıp mı ? 1. Korintliler 14-34 :Kadınlar toplantılarınızda sessiz kalsın.Konuşmalarına izin yoktur. Kutsal Yasa'nın da belirttiği gibi, uysal olsunlar. 1. Korintliler 14-35 : Öğrenmek istedikleri bir şey varsa, evde kocalarına sorsunlar. Çünkü kadının toplantı sırasında konuşması ayıptır. SİTE YÖNETİMİNİN BU MESAJA NOTU: Ayet açıktır, biz üstüne bir şey söylememize gerek yoktur. Yalnız buradaki grekçe kelime "vaaz" etmek anlamına da gelmektedir. İncil'deki bir çok pasajda söylemek, vaaz etmek olarak da kullanılmıştır.

Tapınmada Kadınların Durumu Sevgili Kardeşler, Bugün farklı bir kiliseye gittim. Bu kilisenin adını vermeyeceğim. Zira Tanrıya ait insanlardan oluşan toplulukları bizzat isim vererek, filanca kilise şeklinde işaret ederek yargılama hakkını asla kendimde göremem. Bu durum asla benim haddim değildir. Ancak isim vermeden bir uygulamayı burada tartışmaya açmak, ve sizlerin görüşlerinizi almak istiyorum. Kadınların Vaizliği!!! Üzerinde belki de en çok tartışılan kitaplardan birisi olduğunu düşündüğüm yine Korintliler kitabında şöyle yazar: <TABLE width="100%"><TBODY><TR vAlign=top><TD>1.Korintliler 14 34 Kadınlar toplantılarınızda sessiz kalsın. Konuşmalarına izin yoktur. Kutsal Yasa'nın da belirttiği gibi, uysal olsunlar.35 Öğrenmek istedikleri bir şey varsa, evde kocalarına sorsunlar. Çünkü kadının...

Hristiyanların Tek Kutsal Dua Kitabı Hristiyanların Tek Kutsal Dua Kitabı Mezmurlardır yani Türkiye'de ZEBUR diye bilinen kitaptır. ZEBUR bir dua kitabıdır, iddia edildiği gibi TEVRAT'ın hükmünü kaldıran, öncekilerle aynı şeyleri tekrar eden bir kitap değildir. Kendisinden önceki kitaplarda geçen bazı şeylerin bir kısmını tekrar etmiş olabilir ancak ZEBUR anlatıldığı gibi değildir. Türkiye'de Yahudilik ve Hristiyanlık sizlere anlatıldığı gibi değildir. Birçok kilisenin dua kitabı olarak kullandığı bir kitaptır.

HRİSTİYANFORUM @ YOUTUBE
Altyazılı videolarda Türkçe altyazıyı görebilmek için videonun alt satırındaki CC tuşuna basınız

HRİSTİYAN OLMAK
nasıl hristiyan olunur Nasıl Hristiyan Olunur? Hristiyan olmak için neler yapmalısınız? sorularına cevaplar için...

HRİSTİYAN GAZETE
hristiyanlık Tüm mezheplerden, tüm etnik kökenlerden, tüm teolojilerden hristiyanlar için haberler, tanıtımlar, duyurular ve arşiv.

HRİSTİYANLIK ARAMA MOTORU
hristiyanlık Tüm mezheplerden, tüm teolojilerden hristiyanlık hakkında makaleler, kitaplar içinde araştırmalar için arama motoru...

İNCİL
incil Tüm Türkçe İncil çevirilerini dipnotlarıyla beraber okuyabilmek ve dinleyebilmek için...

İNCİL .TV
incil Tüm mezheplerden, tüm kiliselerden filmler izlemek için...

Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh vaftiz iman dua ibadet inanç ruhsal papaz rahip peder papa patrik pastör presbiter katolik ortodoks protestan anglikan luteryen presbiteryen Hristiyan olmak, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ve İncil ile ilgilenenler için bilgiler, chat, sohbet, bedava incil

hristiyan forumincilrab isa mesihhristiyan türkhristiyanlık ve islamiyethristiyanlık ve islamiyethristiyan forumhıristiyanlıkhristiyanlıkincilrab isa mesihhristiyan forumturkish christiansturkish christiansturkish christiansturkish christiansincilhıristiyanlıkrab isa mesih