HRİSTİYAN FORUM'A ÜYE OLUN! Hristiyan üyelerle sohbet etmek, etkinlik duyurularından haberdar olmak, forumda yazışabilmek için sitemize üye olmanız gerekmektedir.
Değerli sanatçımız Leyla Gencer'in ölümüyle birlikte aklıma takılan bir soruyu sormak istiyorum.Hristiyanlık'ta krematoryum uygulamasının yeri ve önemi,amacı nedir?Nasıl ortaya çıkmıştır ve hangi mezheplerde uygulanmaktadır?
Hristiyanlık'ta Krematoryum
evangelion Hristiyanlık'ta Krematoryum
evangelos
Değerli sanatçımız Leyla Gencer'in ölümüyle birlikte aklıma takılan bir soruyu sormak istiyorum.Hristiyanlık'ta krematoryum uygulamasının yeri ve önemi,amacı nedir?Nasıl ortaya çıkmıştır ve hangi mezheplerde uygulanmaktadır?
Yeri, önemi, amacı yoktur. Dolayısıyla ortaya çıkışı ve uygulanmasının da anlamı yoktur...
Hristiyanlık'ta Krematoryum
candan Hristiyanlık'ta Krematoryum
Kutsal Kitap krematoryum ( olu bedenin yakilmasi) konusunda belirli bir ogretide bulunmamistir. Eski Ahit'de bazi olaylar aktarilmistir bu konuda; insanlarin canli olarak atese verilip oldurulmesi ( 1 Krallar 16:18; 2 Krallar 21:6 ) ve insan kemiklerinin yakilmasi ( 2 Krallar 23:16-20 ), ancak bunlar krematoryuma ornek sayilmazlar. 2 Krallar 23:16-20 de sunakta yakilan insan kemiklerinin sunaga karsi saygisizlik olarak nitelendirilmis olmasi ilginctir. Ayni zamanda Eski Ahit Yasalarinin hic birinde olmus kisinin bedenininin yakilmasi konusunda ne yasaklama ne de her hangibir lanet tasimistir.
Krematoryum Kutsal Kitap zaminlarinda yapilan bir sey olmasina ragmen ne Israilliler ne de Yeni Ahit imanlilari tarafindan yogunlukla takip edilen bir sey degildi. Kutsal Kitap'daki kulturlerde daha cok olulerin mezara, magaraya ya da yere gomuldugunu gormekteyiz ( Yaratilis 23:19; 35:4; 2 Tarihler 16:14; Matta 27:60-66 ). Her ne kadar gomulmek yaygin idi ise de Kutsal kitabin hic bir yerinde gomulmeyi yapilmasi gereken yegane method olarak gosterilmemistir.
Oyle ise Krematoryum bir hristiyanin yapabilecegi bir sey midir? Yeniden soyluyorum Kelam buna karsi hic bir sey yazmamaktadir. Bazi imanlilar buna karsi cikarlar cunku gunun birinde Tanri bizleri dirilttiginde ve bedenlerimizi ruh ile birlestirdiginde bedenlerimize tekrar ihtiyacimiz olduguna inanmaktadirlar ( 1 Korintler 15:35-58 1 Selanikler 4:16 ). Lazerus'un ya da Isa'nin dirilisinde bilinen bedenlerini kullanmis olmalari buyuik olasilikla onlari bu dusunceye itmektedir. Ancak krematoryum Tanri'nin bedeni diriltmesini zorlastiramaz ki. Binlerce yil once olen imanlilarin bedenleri bugun buyuk olasikla toz halindedir zaten. Krematoryumun yaptigi sey bu toz haline gelme olayini cabuklastirmaktan baska bir sey olamaz zaten.
Ancak Yuce Tanrimiz krematoryum olmus kisileri olmamis kisilerde oldugu gibi diriltme gucune sahip bir Tanridir cunku O'nun yapamiyacagi sey yoktur. Gomulmek ya da bedenin yakilmasi hristiyanligin ozgurlugu cercevesi icindedir. Aile ya da kisi bu konuda hikmetli olma konusunda dua etmelidir ( Yakup 1;5) ve ondan sonra karar vermelidir.
Sahsen benim vasiyetim bellidir yakinlarim tarafindan bilinir. Kullanilabilecek her organimi bagisladim ve geri kalan her ne ise Krematoryumu boyluyacaktir. Kulden Kule, tozdan toza... Ardimdakiler gitmis oldugum yer icin sevinmeli ve o bedende olmadigimi Rab ile ozgurluk icinde oldugumu bilerek sevinmeliler.. Hallelujah.
Esenlikler
candan
Çünkü yaşam veren Ruh'un yasası, Mesih İsa sayesinde beni günahın ve ölümün yasasından özgür kıldı.
Şimdi her şeyi aynada silik bir görüntü gibi görüyoruz, ama o zaman yüz yüze görüşeceğiz. Şimdi bilgim sınırlıdır, ama o zaman, bilindiğim gibi tam bileceğim.
İşte böylece, kalıcı olan üç şey vardır: iman, ümit ve sevgi. Bunlardan en üstün olanı da sevgidir.
Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ile ilgilenenler için bilgiler