| makh |
| Kesinlikle size katılıyorum sayın moderatör. İslamiyeti'de Kuran-ı kerimden öğrenmek gerek Yahudiliği ve Hristiyanlığı kutsal kitaplardan öğrenmek gerektiği gibi. Açık ansiklopedi vikipedian sadece kişilerin yorumlarını yansıtıyor aynen sizin burda Hristiyanlığın metinlerini yansıttığınız gibi. O sebepledir ki eğer vikipedia ya yorum yazmak yanlışsa buradada sizlerin kutsal metinleri yazmanız samimiyetinize dair şüphe uyandırır. Ayrıca Kuran'da önceki sayfalarda belirttiğiniz gibi H.z İsa ya inanmamazlık gibi bişey yoktur. imanın şartlarında peygamberlere iman vardır. eğer H.z İsa ya inanmıyorsunuz imanınız tam değildir ve müslüman değilsinizdir. Ayrıca Yahudiliği Hristiyanlıktan önce gelmesine rağmen din olarak görüyorsunuzda Müslümanlık sırf Hristiyanlıktan sora geldi diye niye din olarak görmüyorsunuz hep Müslümanlığı muhattap alarak yorumlar yapıyorsunuz ? |
| makh | ||||
Kesinlikle size katılıyorum sayın moderatör. İslamiyeti'de Kuran-ı kerimden öğrenmek gerek Yahudiliği ve Hristiyanlığı kutsal kitaplardan öğrenmek gerektiği gibi. Açık ansiklopedi vikipedian sadece kişilerin yorumlarını yansıtıyor aynen sizin burda Hristiyanlığın metinlerini yansıttığınız gibi. O sebepledir ki eğer vikipedia ya yorum yazmak yanlışsa buradada sizlerin kutsal metinleri yazmanız samimiyetinize dair şüphe uyandırır. Ayrıca Kuran'da önceki sayfalarda belirttiğiniz gibi H.z İsa ya inanmamazlık gibi bişey yoktur. imanın şartlarında peygamberlere iman vardır. eğer H.z İsa ya inanmıyorsunuz imanınız tam değildir ve müslüman değilsinizdir. Ayrıca Yahudiliği Hristiyanlıktan önce gelmesine rağmen din olarak görüyorsunuzda Müslümanlık sırf Hristiyanlıktan sora geldi diye niye din olarak görmüyorsunuz hep Müslümanlığı muhattap alarak yorumlar yapıyorsunuz ? |
||||
| scourge of God |
|
Cevap için teşekkürler. Mesajımın altındaki bazı açıklamalar ve sonrasında yaptığım araştırmalar beni karmaşaya sürüklemişti açıkcası. Aydınlanmış oldum cevabınızla. Mesela şuan açmış olduğum bir sayfada mesajımın altına site yönetimi imzası ile yazılan mesajın aksini bulmuştum. Bana varilen cevapta bazı yahudi kesimlerince hristiyanlığın bir yahudi mezhebi gibi görüldüğü yazıyor, buna göre benim anladığım ise yahudilerin Hristiyanlığa ve Hristiyanlara kucak açtığı manası çıkıyordu. H.z. İsa yı mesih kabul ettiklerini anlamıştım. (Yanlış anlamam varsa cahilliğime verin) Ki, aşağıda alıntı yaptığım yazıda bunun aksi yazılıyor: Hristiyanlar İsa'nın, Yahudilerin asırlardır bekledikleri, Yahudi dini metinlerinde anlatılan Mesih olduğuna inanırlar. Yahudiler bu görüşe katılmaz ve kendisi de bir Yahudi olarak dünyaya gelmiş olan İsa'yı Mesih olarak kabul etmezler. Yahudiler Mesih'in özellikle birinci yüzyılda Roma İmparatorluğu'nda yaşadıkları sorunları sona erdirmek üzere Tanrı tarafından Yahudi ırkına gönderileceğini, dünyevi bir krallık kuracağını ve kendilerine yol göstereceğini düşünüyorlardı. Oysaki Hıristiyanlar Mesih'in daha çok ruhanî bir kurtarıcı olduğuna ve insan ırkını kurtarmaya geldiğine inanırlar. Bahsi geçen krallığın ise manevi bir krallık olduğuna inanırlar.
Buna göre yahudilerin Mesih kavramı Hristiyanlarınkinden oldukça farklı. Ben yahudi dininin bir uzantısı gibi gösterilmesine karşıyım Hristiyanlığın. Hristiyanlık orjin bir dindin ve diğer ondan önceki dinlerden etkilenmemiştir ve onların bir mezhebi gibi görülmeside yanlıştır kanımca. Son olarak, tüm müslümanlar ayrım gözetmeksizin Yaradanın tüm peygamberlerini severler. H.z. İsa da dahil. Yani hepimiz H.z. İsa yı severiz =) Yolladığı tüm dinleri kutsal kitapları da onaylarlarız ve yine ayrım gözetmeksizin. H.z. İsa yı sevmeme şaşmamak lazım, bizde çocuk bir yaşına geldiğinde başlar Yaratıcı ve yolladığı peygamberleri anlatma ve sevdirme terbiyesi... Sorularımın amacıda şunu anlamaktı: Bizde aileler analar çocuk ilk soruları sormaya başladığında tüm dinlerin kitaplarını ve peygamberlerini sevdirir yaradan sevgisi aşılarken bir yandan. Acaba dedim siz Hristiyanlardada bu varmı ve yahudilerde. Kendi dininizin öğretilerini aşılarken çocuklarınıza diğer yandanda farklı dinleride anlatıyormuydunuz.. Edindiğim izlenimler olmadığı yönündeydi, ama ilk aldığım cevaplar bunun aksini söylüyordu, araştırmalarımda cevapların aksini.. Tam bir kafa karışıklığı yaşarken son cevaplarınız aydınlattı sağolun. Hep bilinen yahudilerin Hristiyan düşmanlığını ben kendimce görmüş oldum, sizin düşünceleriniz farklı olsada... İncildeki ayetlerin yazdığınız kısımları bana sıcak ve hoş geldi ancak ben kendime göre yorumladım. Yorum farklılıkları olacaktır elbet, fakat fark ettimki kendi kutsal kitabımla büyük benzerlikler taşımakta.. Din hem sosyal kurallar hemde bireysel kurallardan oluşur, Hristiyanlıkla İslamın ortak çok yönü var, topluma insana ve yaratılan her tür canlı cansız varlığa saygı, kendi bedenine saygı, ruhuna saygı vs... İlginçtirki bu kadar ortak yön olmasına karşı hala nedendir bazı düşmanlıklar anlamış değilim. Basitçe sanki bir futbol takımı çekişmesine döndürülmüş, senin dinin hayır benim dinim diyerek... Karşılıklı saygı olması gerekirken. Yazık... |
| Chonk | ||||
İman'ın şartından bahsetmeden önce, iman nedir bunu öğrenmek gerekir. Eğer siz İsa'ya iman ediyorum diyorsanız, o zaman imanın şartını yerine getirmeniz gerekir. Ama siz İsa'ya iman ediyorum dedikten sonra O'nun sözünü dinlemiyorsanız, sözünden gitmiyorsanız ve hatta kabul etmiyorsanız orada bir problem var demektir. Sözde iman var, Özde iman var. Sizin bahsettiğiniz sözde iman. Eğer İsa Mesih'e iman etseydiniz o zaman O'nun sözünden giderdiniz. İnanıp, inanmamak biz hristiyanlar tarafından bir şey ifade etmiyor. Zira Tanrı zaten var, İsa Mesih zaten var, Sözü zaten vardır. Mesele bunların var olduğuna inanıp, inanmamak değildir. Mesela "iman" etmektir. Yoksa herkes iyi kötü kendine göre bir tanrı inanışına, bir peygamber inanışına sahiptir. Bu konuda "her yiğidin yoğurt yeme tarzı farklıdır." şeklinde bir şey söz konusu olamaz. "Ben inanıyorum ama bu şekilde inanıyorum, sonuçta bende inanıyorum." demek ile "Ben inanmıyorum" demenin arasında bir fark yoktur. Bir şey daha belirtmeliyim ki Kuran'da Hz.İsa vardır. İncil'de Yeşua(İsa) Mesih vardır. Kuran'daki Hz.İsa ismiyle bahsedilen kişi ile Hristiyanların iman ettiği İsa Mesih aynı kişi değillerdir. Zira İncil'de İsa Mesih, Kuran'ı yalanlar. Kuran da İncil'i bu konuda doğrular ve İncil'in söylediğine ters bir müjde bildirir. Ayrıca mesele bizim din görüp görmememiz değildir. Mesele Kutsal Kitabın ne dediğidir. Bunu şöyle düşünün, her gün dünyanın bir yerinde değişik inançlar, değişik dinler ortaya çıkıyor. Yarın birisi size gelip "bak biz sizide kabul ediyoruz, bu da son din." derse siz gidip o dine mi geçeceksiniz? Yoksa önce oturup kuran'a bakacak ve gerçekten böyle bir dinin gelip gelmeyeceğini mi araştıracaksınız? Tabiki kurana bakarsınız bir müslüman olarak. Şimdi o zaman daha iyi anlayabilirsiniz anlatacaklarımı. Tevrat'da, Zebur'da yazan her şey Mesih'in gelişini işaret eder, söyler. İncil'de yazan her şey de Tevrat ve Zebur'da yazan her şeyi onaylar. Ayrıca bu 3 kitap birbirinden bağımsız kitaplar değildir. Malesef Türkiye'de 3 ayrı din, 3 ayrı kitap anlayışı mevcuttur bu konuda. Ancak öyle değil. Tevrat olmadan Zebur olmaz, İncil olmadan Tevrat ve Zebur olmaz. Bunların üçü tek bir kitaptır. Yani Kutsal Kitap. Ve tamamlanmıştır. Yani bir başka kitap, bir başka söz, bir başka kurtarıcı yok. Durum böyleyken, kitaplar bize tamamlandığını söylerken, gelecekteki sahte peygamberlerden bahsederken, başka bir kurtarıcının olmadığını açıkça belirtirken bizim neden kuran'ı kabul etmemizi bekliyorsunuz? Size bu konu kendinden sonra geleni kabul etmeme lüksüne sahip, bu konuda nazlanılabilecek bir konu mu? Bu şekilde düşünmeniz açıkçası mantık dışı. Ayrıca biz müslümanlığı din olarak görüyoruz. Dünyada binlerce din var. Biz hepsini din olarak görüyoruz. Ancak Tanrı'dan olmadıklarını, Tanrı'ya ait olmadıklarını söylüyoruz. Bizim din olarak görmediğimiz bir şey varsa o da hristiyanlıktır. Çünkü Hristiyanlık daha çok bir yaşam tarzıdır, adanmadır. Tanrı ile bire bir ilişki kurmak, baba-evlat ilişkisidir. Önce okuyalım. Ama okumadan önce motivasyonumuzu iyi belirleyelim. Yoksa boşa okumuş oluruz. Daha sonra da yorumumuzu yapalım. Kulaktan dolma bilgilerle konuşmak, tartışmak ile hiçbir yere varamayız. Sevgiler |
||||