Allah (c.c) ve Tanrı (YHVH)

Allah (c.c) ve Tanrı (YHVH) hristiyanlık incil isa mesih tevrat zebur | HRİSTİYAN FORUM  > Hristiyanlık İnancında Temel Kavramlar > Terminoloji : Allah (c.c) ve Tanrı (YHVH) konusu 2531 kez okundu, 10 kez cevaplandı. En son mesaj ortodoksmoderator tarafından gönderildi. Allah (c.c) ve Tanrı (YHVH) Sevgili din kardeşlerim,ve diğer dinlere mensup sayın arkadaşlarım...yaşımın ve çevremin,başka bir değişle hayatımın bu zamana kadarki dönemi dinden uzaktı fakat bende artık bilincine varıyorum bazı şeyler..forumu büyük bir dikkatle takip etmekteyim,ve birşey dikkatimi çekti,Müslümanlarda Allah (c.c),Hristiyanlarda ise Tanrı (YHVH)...iki dinde böyle geçmekte galiba,sormak istediğim şey aralarındaki fark nedir? Sevgiyle kalın arkadaşlar,yanlışım olmuşsa affedin... Allah (c.c) ve Tanrı (YHVH)

Geçersiz email adresi kullanan üyelikler, forum sistemi tarafından, otomatik olarak iptal edilir. Üyelik hesabı iptal edilmiş veya şifresini unutmuş üyeler buradan iletişime geçebilirler.

HRİSTİYAN FORUM GİRİŞ
(Kullanıcı adınız)
(Şifreniz)

HEMEN ÜYE OLUN! Üyelerle sohbet etmek, etkinlik duyurularından haberdar olmak, forumda yazışabilmek için sitemize üye olmanız gerekmektedir.

Allah (c.c) ve Tanrı (YHVH) konusu 2531 kez okundu, 10 kez cevaplandı. En son mesaj ortodoksmoderator tarafından gönderildi.

Allah (c.c) ve Tanrı (YHVH) konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olunuz.

Bu konunun diğer sayfaları: 1 2 3 >

Allah (c.c) ve Tanrı (YHVH) hristiyanlık incil isa tevrat zebur15-02-08, 14:32
Amitiel

Sevgili din kardeşlerim,ve diğer dinlere mensup sayın arkadaşlarım...yaşımın ve çevremin,başka bir değişle hayatımın bu zamana kadarki dönemi dinden uzaktı fakat bende artık bilincine varıyorum bazı şeyler..forumu büyük bir dikkatle takip etmekteyim,ve birşey dikkatimi çekti,Müslümanlarda Allah (c.c),Hristiyanlarda ise Tanrı (YHVH)...iki dinde böyle geçmekte galiba,sormak istediğim şey aralarındaki fark nedir?

Sevgiyle kalın arkadaşlar,yanlışım olmuşsa affedin...

FORUMA ÜYE OLUN! / HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM / Allah (c.c) ve Tanrı (YHVH)

Allah (c.c) ve Tanrı (YHVH) hristiyanlık incil isa tevrat zebur15-02-08, 16:02
evangelion

Amitiel
Sevgili din kardeşlerim,ve diğer dinlere mensup sayın arkadaşlarım...yaşımın ve çevremin,başka bir değişle hayatımın bu zamana kadarki dönemi dinden uzaktı fakat bende artık bilincine varıyorum bazı şeyler..forumu büyük bir dikkatle takip etmekteyim,ve birşey dikkatimi çekti,Müslümanlarda Allah (c.c),Hristiyanlarda ise Tanrı (YHVH)...iki dinde böyle geçmekte galiba,sormak istediğim şey aralarındaki fark nedir?

Sevgiyle kalın arkadaşlar,yanlışım olmuşsa affedin...

Alıntı:
İSLAM ÖNCESİ ARABİSTANINDA AL-İLAH (ALLAH) İNANIŞI

Araplar İslamiyet öncesi dönemde Kabe'deki 360 tane put arasından en yükseği, en güçlüsü olarak ay tanrısını görüyor ve buna Al-ilah (en güçlü ilah) diyor, ellerini iki yana açarak ona dua ediyorlardı. İngilteredeki British Museumun Babil Bölümü B kısmında bulunan aşağıdaki heykeller arap paganlarının bu inancını gösteren önemli bulgulardandır:

Arapçada "ilah" olan tanrı kelimesi İslamiyetle beraber "Allah" a dönüştürüldü.(Southern Arabia, Carleton S. Coon, Washington, D.C. Smithsonian, 1944, p.399) Ay tanrısı Al-ilah erkek kabul ediliyordu ve dişi güneş tanrıçası ile evliydi. Üç kızı vardı. Bunların adları Al-lat, Al-Uzzat ve Al-Menat idi:

Yukarıdaki resim British Museum'dan. İslam öncesi arap inanışlarını çok güzel özetliyor. Solda Allahın kızları Lat, Uzza ve Menat, sağdaki erkek figürü ise Allahı simgeliyor. Muhammed, şeytan ayetleri diye bilinen olayda önce bu Lat, Uzza, Menat adlı tanrıçaları gaf yaparak övmüş ancak daha sonra pişman olmuş ve o sözleri kendisine şeytanın söylettiğini ileri sürmüştü.
Çeşitli Arap kabileleri aslında bu ay tanrısına değişik adlar veriyordu bunlardan bazıları Sin, Hubal ve Kureyşte Al-ilah. Dilbilimciler "Allah" kelimesinin "Al-ilah" tan türediğini söylerler.(İslam Muhammed and His Religion, Arthur Jeffery, 1958, p 85, Muhammad at Mecca, W. Montgomery Watt, 1953, p 23-29)
Muhammedin babasının adı Abdullah, arapçada "Allahın kulu" anlamına geliyordu ( abd= kul, ullah=allah)
Muhammed, Kabedeki 360 puttan en güçlüsü kabul edilen ay tanrısının ismini alıp tek olduğunu söylüyordu. "Al-ilah tan başka ilah yoktur" (The hajj, F. E. Peters, p 3-41, 1994) Muhammed böylece Al-İlah' ı tek tanrı olarak ilan etti ve diğer putlara tapınmayı yasakladı.
İslamiyet öncesi arap paganlarının (müşriklerin) ilginç gelenekleri vardı. Bunlar Ramazan dedikleri ayda bir ay oruç tutarlar, Mekke'ye Hacca gidip Kabe'nin etrafında yedi kez dönerler, "Kara Taş" ı ( Hacerül Esved) kutsal sayar onu öper ve günde dört veya beş vakit namaz (salat) kılarlar, şeytan taşlarlardı. ( Is Allah the Same God as The God of Bible?, M. J. Afshari, p 6, 8-9, İslam, Beliefs And Observances, Caesar E. Farah)

Yukarıda, Kabenin bir köşesinde bulunan Hacerül Esved'i öpen bir arap müslüman. Bu putperest inanışı İslam öncesi arap paganlarında da vardı. Muhammed bu taşı öpmüş ve bu putperest anlayışı İslama taşımıştır. Halife Ömerin Hacerül Esved hakkında "Seni rasullullahın öptüğünü görmeseydim asla öpmezdim" dediği bilinmektedir. Hacerül Esvedin ne zaman, nereden ve nasıl geldiği bilinmemekte sadece rivayetler ileri sürülmektedir. Ama bu rivayetler hakkında İslamcılar arasında mutabakat yoktur.

Arap müşriklerinin namazdan önce bugünkü İslamiyet dünyasında olduğu gibi abdest alma gelenekleri de vardı..Burunlarına su çekerlerdi, ellerini dirseklerine kadar yıkardı bunlar eski pagan Arapların abdest alma şekliydi. Bu gelenekler yahudi ya da hristiyan kültürlerinde yoktur.Oruç bilindiği gibi hristiyanlıkta da vardır fakat "belli bir ayda oruç tutma" geleneği Arap paganlarının eski bir geleneğiydi.
Ayrıca Kabe eldeki kanıtlara göre İbrahim peygamber tarafından yapılmamıştır,Yaklaşık MÖ. 800 lü yıllarda yapıldığı tahmin ediliyor. Kabe bu tarihten sonra paganlar tarafından "Al-ilah ın evi" olarak anılmaya başlanmıştır (A Guide to the contents of Quran Faruq Sherif, Reading, 1995, pgs. 21-22., Muslim). Bugün İslamcılar her ne kadar İslam dininin Muhammedden önce de var olduğunu, bu nedenle İslam inacına ait öğelerin eski pagan toplumlarda da görülmesinin normal olduğunu iddia etse de bu iddialarını destekleyecek Kuran haricindeki tarihsel belge ve delillerden tamamen yoksundurlar.
Hristiyan İnancı'nda yeri göğü yaratanın gerçek ismi YHVH'dir. Tanrı kelimesi de değildir. Tanrı genel anlamda tanrıyı ifade etmektedir, İbranice'deki karşılığı ELOHIYM'dir. ELOHIYM kelimesinin Türkçesi olabilir, Arapçası olabilir ancak YHVH kelimesinin her hangi bir dilde karşılığı yoktur, bu kelime yerine konabilecek başka bir kelime yoktur.

Yeri göğü yaratan varlık YHVH ismine verdiği önemi aşağıdaki ayetlerle açıklamıştır:

Alıntı:
Mısır'dan Çıkış 3

15 "İsrailliler'e de ki, 'Beni size atalarınızın Tanrısı, İbrahim'in Tanrısı, İshak'ın Tanrısı ve Yakup'un Tanrısı YHVH gönderdi.' Sonsuza dek adım bu olacak. Kuşaklar boyunca böyle anılacağım.

Mısır'dan Çıkış 6

3 "İbrahim'e, İshak'a ve Yakup'a Her Şeye Gücü Yeten Tanrı olarak göründüm, ama onlara kendimi YHVH adıyla tanıtmadım.

Mısır'dan Çıkış 33

19 YHVH, "Bütün iyiliğimi önünden geçireceğim" diye karşılık verdi, "Adımı, YHVH adını senin önünde duyuracağım. Merhamet ettiğime merhamet edeceğim, acıdığıma acıyacağım.

Levililer 19

12 Benim adımla yalan yere ant içmeyeceksiniz. Tanrınız'ın adını aşağılamış olursunuz. YHVH benim.

Levililer 22

2 "Harun'a ve oğullarına de ki, 'İsrail halkının bana sunduğu kutsal sunulardan uzak dursunlar. Kutsal adıma leke sürmesinler. YHVH benim.

Hakimler 13

18 YHVH'nin meleği, "Adımı niçin soruyorsun?" dedi, "Adım tanımlanamaz."

1 Krallar 5

5 YHVH, babam Davut'a, 'Tahtına oturtacağım oğlun benim adıma bir tapınak yapacak diye söz verdi. Ben de Tanrım YHVH'nin adına bir tapınak yapmaya karar verdim.

Yeşaya 42

8 "Ben YHVH'im, adım budur. Onurumu bir başkasına, Övgülerimi putlara bırakmam.

Yeşaya 48

11 Bunu kendim için, evet, kendim için yapıyorum. Adımı bayağılaştırmanızı nasıl hoş görebilirim? Bana ait olan onuru başkasına vermem."

Yeşaya 52

6 "Bundan ötürü halkım adımı bilecek, O gün, 'İşte ben diyenin ben olduğumu anlayacak."

Yeremya 16

21 "Onun için bu kez onlara Gücümü, kudretimi tanıtacağım. O zaman adımın YHVH olduğunu anlayacaklar."

Yeremya 23

27 Ataları nasıl Baal yüzünden adımı unuttuysa, onlar da birbirlerine düşlerini anlatarak halkıma adımı unutturmayı tasarlıyorlar.

Hezekiel 20

39 "'Ey İsrail halkı, YHVH ADONAY şöyle diyor: Her biriniz gidip putlarınıza tapının! Ama sonra beni dinleyeceksiniz ve armağanlarınızla, putlarınızla bir daha kutsal adımı kirletmeyeceksiniz.

Hezekiel 20

44 Ey İsrail halkı, kötü yollarınıza, yozlaşmış uygulamalarınıza göre değil, adım uğruna sizinle ilgilendiğimde, benim YHVH olduğumu anlayacaksınız. Egemen YHVH böyle diyor."

Hezekiel 36

20 Ulusların arasında her gittikleri yerde kutsal adımı kirlettiler. Çünkü onlar için, 'Bu YHVH'nin halkı, öyleyken ülkesinden çıkmak zorunda kaldı dendi.

Hezekiel 36

21 İsrail halkının gittiği uluslar arasında kirlettiği kutsal adımın onuru için kaygılandım.

Hezekiel 36

23 Uluslar arasında kirlenen, onlar arasında kirlettiğiniz büyük adımın kutsallığını göstereceğim. Onların gözü önünde kutsallığımı sizin aracılığınızla kanıtladığımda, uluslar benim YHVHolduğumu anlayacaklar. YHVH ADONAY böyle diyor.

Hezekiel 39

7 "'Halkım İsrail arasında kutsal adımı tanıtacağım. Bundan böyle kutsal adımın aşağılanmasına izin vermeyeceğim. Uluslar benim İsrail'de kutsal olan YHVH olduğumu anlayacaklar.

Hezekiel 39

25 "Bundan ötürü YHVH ADONAY şöyle diyor: Yakup'un sürgündeki soyunu geri getirecek, İsrail halkına acıyacağım. Kutsal adımı kıskançlıkla koruyacağım.

Malaki 1

11 Doğudan batıya kadar uluslar arasında adım büyük olacak! Her yerde adıma buhur yakılacak, temiz sunular sunulacak. Çünkü uluslar arasında adım büyük olacak!" diyor YHVH ADONAY.

Malaki 1

14 "Sürüsünden adadığı erkek hayvan yerine Rab'be kusurlu hayvan kurban eden aldatıcıya lanet olsun! Çünkü ben büyük bir kralım" diyor YHVH ADONAY, "Ve uluslar adımdan korku duyacak."

Malaki 2

2 YHVH ADONAY diyor ki, söz dinlemez, adımı onurlandırmaya istekli olmazsanız, üzerinize lanet yağdırıp hayırdualarınızı lanete çevireceğim. Lanetledim bile. Çünkü beni onurlandırmaya istekli değilsiniz.

Malaki 4

2 Ama siz, adıma saygı gösterenler için ışınlarıyla şifa getiren doğruluk güneşi doğacak. Ve çıkıp ahırdan salınmış buzağılar gibi sıçrayacaksınız.
http://hristiyanforum.com/forum/showthread.php?t=4556

http://hristiyanforum.com/forum/forumdisplay.php?f=188

Allah (c.c) ve Tanrı (YHVH) hristiyanlık incil isa tevrat zebur15-02-08, 22:44
evangelion

Kısacası allah bizim için yeri göğü yaratanın ismi değildir, İslamiyet öncesinde bir put için kullanılan, İslamiyet sonrasında ise İslam inancındaki yaratıcıya hitap için kullanılan bir kelimedir.

Hristiyan inancı ile hiç bir bağlantısı yoktur. Yani biz müslümanlarla aynı allaha inanmayız, Yahudilerle aynı Tanrı'ya yani YHVH'e inanırız.

Allah (c.c) ve Tanrı (YHVH) hristiyanlık incil isa tevrat zebur15-02-08, 23:59
Fırat Çölgeçen

Sayın isone; Rab; yüreğinden kuvveti , sağlamlılığı ve de gücünü esirgemesin !...
Yazılarını okudukça; Rab'de olmanızın kıvancını, ben de içimde hissediyorum.

Rabbin sevgisi ve ışığı sizinle olsun.

Allah (c.c) ve Tanrı (YHVH) hristiyanlık incil isa tevrat zebur02-09-08, 22:04
tanyu

evangelion
Kısacası allah bizim için yeri göğü yaratanın ismi değildir, İslamiyet öncesinde bir put için kullanılan, İslamiyet sonrasında ise İslam inancındaki yaratıcıya hitap için kullanılan bir kelimedir.

Hristiyan inancı ile hiç bir bağlantısı yoktur. Yani biz müslümanlarla aynı allaha inanmayız, Yahudilerle aynı Tanrı'ya yani YHVH'e inanırız.
YHVH hiçbir dilde karşılığı yok ise nasıl söyliyeceğiz. Tanrı kelimesini kullanmak doğrumu?

Allah (c.c) ve Tanrı (YHVH) konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olunuz.

Bu konunun diğer sayfaları: 1 2 3 >  

Allah (c.c) ve Tanrı (YHVH) konusuna benzer konular;

İsa Mesih YHVH (Tanrı) birdir <table class="MsoTableGrid" style="border: medium none ; border-collapse: collapse;" border="1" cellpadding="0" cellspacing="0"> <tbody><tr style=""> <td style="border: 1pt solid black; padding: 0cm 5.4pt; background: black none repeat scroll 0% 0%; width: 153.5pt; -moz-background-clip: -moz-initial; -moz-background-origin: -moz-initial; -moz-background-inline-policy: -moz-initial;" valign="top" width="205"> TANIM<o:p></o:p> </td> <td style="border-style: solid solid solid none; border-color: black black black -moz-use-text-color; border-width: 1pt 1pt 1pt medium; padding: 0cm 5.4pt; background: black none repeat scroll 0% 0%; width: 153.55pt; -moz-background-clip: -moz-initial; -moz-background-origin: -moz-initial; -moz-background-inline-policy: -moz-initial;" valign="top"...

YHVH mi Allah mı? Sezar'ın hakkı Sezar'a... İslam'ın "doğru" bir inanç sistemi olduğunu kimse iddia etmiyor (Hristiyanlar arasında kimse); fakat olayı getirip "Allah" sözcüğüne indirgemek, doğruları söylemeye çalışırken işleri içinden çıkılmaz hale getirmekten başka bir işe yaramaz... Arap Hristiyanların yanı sıra, Doğu Ortodoks kiliselerinde ve Arapça konuşan diğer Hristiyanlar arasında "Allah" kelimesi halen "Yaratıcı"yı ifade etmek için kullanılmaktadır. (Arapça Kutsal Kitap çevirilerinde "Allah" sözcüğü olduğunu bizzat biliyorum; biri bilgisayarımda yüklü.) Tarihleri boyunca Müslüman olmamış Gagavuz Türklerinin dilinde "Allah" ve "Saabi"(= Rab) dışında Yaratıcı'yı niteleyen bir sözcük (örneğin "Tanrı") bulunmamaktadır (eşim Gagavuz, kilisemde üyelerin yüzde doksanı Gagavuz, Gagavuzca'ya çevrilen ilk...

Allah (c.c.) ve YHVH arasındaki fark nedir? arkadaşlar "allah(c.c) "ile "yahve" arasındaki somut farklar nelerdir..?lütfen bunu birebirde sizlerden öğrenmek istiyorum..malumunuz konuya bilgi olsun diye söylüyorum..Allah(c.c) sıfatlarını ve 99 adını ve manalarını bildirmiş islamda..anlaşılmak ve anlamak için yahve"nin adları yada sıfatları var mıdır..?varsa bunlar nelerdir..yahve"yi bana anlatmak siteyeni uzun uzun dinlemek ama sadece dinlemek istiyorum..ve de hatta hiristiyan mezheplerinde ki yahve"nin tanım farkları var mıdır..?bunu da merak ediyorum..yahve neden allah(c.c)den farklıdır..üstünlüleri nelerdir mesela..bunları gayet mütevazice merak ediyorum..lütfen bana yardımcı olun bu konuda..saygı ve sevgiyle..şimdiden tşk.ederim.. SİTE YÖNETİMİNİN BU MESAJA NOTU: Arkeolojik verilerle desteklendiği üzere allah yeri göğü...

Aynı Tanrı’ya ve Allah’a inanmıyoruz ! Hristiyan Tanrı tartışması Almanya’nın ilk Türk kökenli eyalet bakanı olarak göreve başlayan Aygül Özkan’ın törende bir Müslüman olarak Tanrı üzerine yemin etmesi tartışma yarattı. Bazı kiliseler, “Müslüman ve Hıristiyanlığın Tanrıları aynı değil” diye tepki gösterdi. Sonra bu açıklamalar yumuşadı. AYGÜL Özkan (37), önceki gün yemin ederek Almanya’nın Aşağı Saksonya eyaletinde Sosyal İşler, Kadın, Aile ve Sağlık Bakanı olarak göreve başladı ama tartışma bitmedi. Okullarda haç gibi dini sembollere karşı çıktığını söyleyerek polemik yaratan Aygül Özkan’ın yerel parlamentodaki törende “Tanrı bana yardım ettiği sürece” diye yemin etmesi de tartışmaya neden oldu. Aygül Özkan, bir Müslüman olarak Hıristiyan, Müslüman ve Yahudilerin ‘tek ve bir saydığı Tanrı’ üzerine...

HRİSTİYANFORUM @ YOUTUBE
Altyazılı videolarda Türkçe altyazıyı görebilmek için videonun alt satırındaki CC tuşuna basınız

HRİSTİYAN OLMAK
nasıl hristiyan olunur Nasıl Hristiyan Olunur? Hristiyan olmak için neler yapmalısınız? sorularına cevaplar için...

HRİSTİYAN GAZETE
hristiyanlık Tüm mezheplerden, tüm etnik kökenlerden, tüm teolojilerden hristiyanlar için haberler, tanıtımlar, duyurular ve arşiv.

HRİSTİYANLIK ARAMA MOTORU
hristiyanlık Tüm mezheplerden, tüm teolojilerden hristiyanlık hakkında makaleler, kitaplar içinde araştırmalar için arama motoru...

İNCİL
incil Tüm Türkçe İncil çevirilerini dipnotlarıyla beraber okuyabilmek ve dinleyebilmek için...

İNCİL .TV
incil Tüm mezheplerden, tüm kiliselerden filmler izlemek için...

Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh vaftiz iman dua ibadet inanç ruhsal papaz rahip peder papa patrik pastör presbiter katolik ortodoks protestan anglikan luteryen presbiteryen Hristiyan olmak, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ve İncil ile ilgilenenler için bilgiler, chat, sohbet, bedava incil

hristiyan forumincilrab isa mesihhristiyan türkhristiyanlık ve islamiyethristiyanlık ve islamiyethristiyan forumhıristiyanlıkhristiyanlıkincilrab isa mesihhristiyan forumturkish christiansturkish christiansturkish christiansturkish christiansincilhıristiyanlıkrab isa mesih