Müslümanlara göre "ALLAH" ne demektir? konusu
3800 kez okundu,
8 kez cevaplandı. En son mesaj
moderator5 tarafından gönderildi.
Müslümanlara göre "ALLAH" ne demektir? konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız
Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.
Bu konunun diğer sayfaları:
1
2
>

26-11-08, 16:03
admin1 Ken Block
Bizim eski atalarımız müslüman olmadan önce yaratıcı bir zata inanıyorlardı.
Belki kendilerine göre değ
işik tanrılarıda vardı. Ama onlar daha çok kendi lehçeleri ile ''tengri'' dedikleri zaman zat-ı uluhiyeti kasdediyorlardı. Bu kelime sonra biraz daha incelik kazandı tanrı şeklini aldıki aslında mabud demektir ve arapcadaki 'ilah'ın fransızcadaki 'diyo'nun farscadaki 'huda'nın karşılığı olan bir kelimedir.
Ama hiç bir zaman Cenab-ı Hakkın bütün Esma-i Hüsnasını cami,ism-i zat olan ALLAH kelimesinin karşılığı değildir.
ALLAH dendiği an,bütün kainatta tecelli eden isimleriylebir zat-ı ecell-i A-la akla gelir ALLAH kelimesiyle anlaşılan budur.yani o Mabudu mutlak,Halıkı mutlak,Maksud-u mutlak,Rezzak-ı mutlak,Bari-i mutlak,Cemil-i mutlak'tır.
İlhesma-i Hüsnayı cami ALLAH kelimesinde böyle umumi bir mana anlaşılır,ve bu itibarladaALLAH'ın(c.c)is m-i hass dır ALLAH dendiği anbu ma-budu mutlak anlaşılır,ve vacib-ül vücud akla gelir.ama tanrı dendiği zamanyunanlıların aklına zeus,mısırlının apis boğası,ve hintlinin aklınada kendi inakleri gelir.tanrı kelimesiyle yerli yersiz ma-bud kelimesinin akla gelmesine karşılık,Lafz-i celale olan ALLAH kelimesi vacib-ül vucut un ism-i hassı olarak sadece o Esma i Hüsna sahibi Za tı Zülcelali akla getirir . Onun için bir insan tanrı demekle ALLAH yerinde kullanırsa maksatını anlatamaz ve hata etmiş olur.
Tanrı ilah kelimesi yerinde,huda,diyo ve god yerinde kullanılabilir.fakat ALLAH yerinde değil....
ALLAH cenab-ı Hakk ın Zatının has ismidir.Onun için LÂ İLAHE İLLALLAH diyoruz.fakat la ALLAHa illALLAH demiyoruz.Evvela ilahlar tanrılar ne varsa hepsi nefyediliyor,sonrada isbatta mabudu mutlak getiriliyor ve sadece ALLAH vardır deniliyor.
Mevlid yazarı Süleyman Çelebi,bu hususu çok güzel tefrik ederek
''Birdir ALLAH ondan artık tanrı yok'' deyip,her iki kelimenin yerinide tayin ve tesbit etmiştir.
Buna bina en bir insanın ağzından tanrı kelimesi çıktığında hemen reaksiyon göstermemeli o adamın maksadına bakmalı ALLAH yerine o manayı kullanmışsa tatlıca ikaz etmeli aksine tevehhür gösterilmemeli.hele günümüzde asla...
http://www.nuveforum.net/1388-din-fe...a-fark-vardir/
Evet nıyet cok onemlı dınımızde ama yınede Tanrı yerıne Allah kullanmak daha guzel olur bence.
Kur’an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki:
(Allah ancak bir tek ilahtır.) [Nisa 171]
(Ben Allah’ım, benden başka ilah yoktur.) [Taha 14]
(Mevlanız Allah’tır.) [Âl-i İmran 150]
Allah kelimesi özel isimdir. Hiçbir dilde karşılığı olmaz. Allah kelimesinde müzekkerlik, müenneslik yoktur. İlah kelimesinin ise her dilde karşılığı, bazı dillerde de müzekker [erkek] ve müennes [dişi] şekli vardır. Mesela Arapça’da Mabud-Mabude, Türkçe’de Tanrı-Tanrıça, İngilizce God-Goddess, Fransızca Dieu-Deesse, Almanca Gott-Göttin gibi. Bu kelimelerin hiçbirisi Allah ismi yerine kullanılmaz. Allah manasına yalnız Allah kelimesini kullanmak gerekir. Çünkü Allahü teâlâ, (Benim ismim Allah’tır. Bana, Allah diye ibadet edin) buyuruyor. Kendisi ne bildirmişse onu kullanmak gerekir. İlah manasında her millet kendi dilindeki kelimeyi kullanır. Fakat Allah her dilde aynıdır.
http://www.nuveforum.net/1388-din-fe...ge3/#post86090
Görüldüğü üzere YHVH'e sahip çıkmayan hristiyanların yapması gerekeni müslümanlar "Allah" için yapmaktadırlar.
Müslümanlara göre "ALLAH" ne demektir?
FORUMA ÜYE OLUN! /
HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM /

29-10-09, 23:59
moderator5
http://www.hristiyanforum.com/forum/...969#post370306
|
|
moderator6
|
Aşağıdaki yazı bir müslüman sitesinden alınmıştır;
Umarız ki tüm hristiyanlar ve müslümanlar "aynı allaha inanmadığımız" konusunda hem fikir olurlar...
|
|
Alıntı:
|
http://www.kutluyol.org/SecilmisYazilar.php?id=670
Hayır, sizinle aynı Allah'a inanmıyoruz! Kanal 7 de Mustafa Karataş Hoca, bir vatandaşın kendisine, Hocam, Müslümanlıktan Hıristiyanlığa geçersem günaha girmiş olur muyum? diye soran bir elektronik posta gönderdiğini söylüyor.
Ve bizim yüreğimiz cız! ediyor.
Adam dinden çıkıyor, cennetten cehenneme geçiyor, Günaha girmiş olur muyum? diye soruyor.
Peki, niye?
Niye olacak, Türkiye bir misyonerler cenneti oldu da onun için. Niye olacak, misyonerler tarafından, Hepimiz aynı Allah a inanıyoruz! yalanı söyleniyor ve bazı Müslümanlar tarafından bu misyoner yalanı tasdik görüyor da ondan. Niye olacak, toplum nazarında itibarı yüksek kimi isim ve kalemler tarafından, Hıristiyanlar da cennete girecektir deniyor da ondan. Niye olacak, Hıristiyanlarla amentüde ittifakımız var görüşü Müslüman Türk milletine benimsetilmeye başlandı da ondan. Niye olacak, İbrahimi dinler kavramı ile Hıristiyanlık Müslümanlıkla aynı kefeye kondu, sanki, yok birbirlerinden farkı, zannı Anadolu nun en ücra köşelerine kadar yayılmaya başladı da ondan.
Dostlar, üniversite camiasında, kimi evlerde, kimi toplantılarda bu konuda ne kadar tehlikeli sularda geziniliyor bir bilseniz!
Başa dönecek olursak..
Şunu bilelim ki, biz Müslümanlar Hıristiyanlarla asla aynı Allah a inanmıyoruz. Zâten bizim inandığımız Allah a da onlar inanmıyor. Bu konuda ister Müslüman ister bir Hıristiyan, Biz aynı Allah a inanıyoruz dediğinde doğru söylemiyor. Çünkü Hıristiyan, Hz. İsa yı tanrı kabul ediyor. Tanrı annesi olarak kabullendikleri için Hıristiyanlar, Hz. Meryem i de tanrı kabul etmektedirler. Şimdi biri çıkıp hayır böyle bir şey yok derse, o kişi Kur anı inkâr etmiş demektir. Çünkü, Maide suresinde (5/116) Cenab-ı Allah, İsa aleyhisselam a şöyle sesleniyor:
- Ey Meryem oğlu İsa! İnsanlara: Beni ve anamı, Allah tan başka ilah bilin diye sen mi dedin?
Demek ki neymiş?
Demek ki Hıristiyanlar Hz. İsâ ve Hz. Meryem i Allah tan başka Allah kabul ediyorlarmış. Bunu ben söylemiyorum. Bunu bir şeyh, bir profesör değil, bunu Allah söylüyor. Şimdi biri çıkıp, Hıristiyanların öyle bir iddiası yok demek, Allah yalan söylüyor! demektir.
Rabbinin bu sorusuna İsa(a) şu cevabı veriyor:
- Hâşâ!; hakkım olmayan şeyi söylemek bana yakışmaz. Hem ben söyleseydim, Sen onu şüphesiz bilirdin. Sen benim içimdekini bilirsin, halbuki ben senin zatında olanı bilmem. Gizlilikleri eksiksiz bilen yalnızca Sensin!
Peki İsâ(a), Beni ve anamı Allah tan başka Allah bilin değil dememişti de ne demişti? Bunu da Maide suresinin 117 inci ayetinde Allah(c.c.) bizlere doğru şekliyle bakınız nasıl öğretiyor:
İsa aleyhisselam:
- Ben onlara, ancak bana emrettiğini söyledim. Benim de Rabbim, sizin de Rabbiniz Allah a kulluk edin dedim.
Evet, İsâ doğruyu söyledi amma sonrakiler ve özellikle Pavlus İsâ nın Allah tan aldığı ve aldığı gibi naklettiğini bozdu, bugünkü hale getirdi.
Bir Müslüman için gerçek sadece budur.
Buna rağmen bir Hıristiyan çıkıp, Biz, siz Müslümanlarla aynı Allah a inanıyoruz derse, biliniz ki bir misyonerdir ve yalan söylüyordur . Ona bu yalanı söylemesini, Hz. İsa yani Allah ın dinini üç tanrılı dine çeviren Pavlus şu sözleri ile telkin etmiştir:
- Ben özgürüm, kimsenin kölesi değilim. Ama daha çok kişi kazanayım diye herkesin kölesi oldum. Yahudileri kazanmak için Yahudilere Yahudi gibi davrandım. (..) Güçsüzleri kazanmak için güçsüzlerle güçsüz oldum. Ne yapıp ne edip bazılarını kurtarmak için herkesle her şey oldum.
İşin aslı budur.
Bir Hıristiyan bir Müslüman a Seninle aynı Allah a inanıyoruz ve Hz. Muhammed de peygamberdir dediğinde Pavlus un yap dediğini yapıyor, tuzağa düşürmek için sana yalan söylüyordur. Çünkü Hz. Muhammed i Peygamber olarak kabul ettiği an, Hak geldi, batıl zail oldu (İsrâ/81) hükmünce üç Allahlı inancını terk edip, Allah ın dini İslâm a girmesi bir mecburiyet olur.
Sizinle aynı İsa'ya da inanmıyoruz!
İsa denildiğinde bir Müslüman bir Hıristiyan a içten ve samimiyetle, O bizim de peygamberimiz! der.
Çünkü Müslümanlar İsa Aleyhisselam dahil bütün peygamberlere imân ederler. Bu inanç onun amentü esaslarındandır.
Musa aleyhisselamdan Şit, İbrahim Aleyhisselâmdan Şuayip Aleyhisselama kadar ismi Kur anda geçen geçmeyen bütün peygamberlere inanmayan, tasdik etmeyen bir kişi Müslüman olmuş sayılmaz. Bir Müslüman bir Hıristiyan a, İsa aleyhisselam bizim de Peygamberimiz dediğinde onunla ortak bir yönü olduğunu vurgulamak ister, lakin Hıristiyan açısından durum Müslüman ın zannettiği gibi değil, bilâkis tam tersidir .
Çünkü bir Hıristiyan için İsa demek peygamber demek değil, Rab demek, Allah demektir. Sen, İsa bizim de peygamberimiz derken onu sevindirmek istediğini zannediyorsun amma aslında onu kızdırıyorsun, çünkü sen onun Allah dediğine kul, sen onun Rab dediğini Peygamber seviyesine indiriyorsun. Senin için bir kul, bir peygamberin Allah olduğunu kabullenmen nasıl akıl dışı bir şey ise bir Hıristiyan için de İsa yı Rab ve Allah olmaktan kulluk derecesine indirmek işte öyle imkânsız, işte öyle tahammül edilmez bir şeydir.
Şimdi cevap ver bakalım:
- Senin inandığın İsa ile bir Hıristiyan ın inandığı İsa aynı İsa mıdır?
Hıristiyanlar da cennete gidecek diyen kimi Müslümanlar, İsa eşittir Allah diyen Hıristiyanlar için Allah ın şu ayetini bilmiyor olabilirler mi:
- Muhakkak ki, Allah, ancak Meryem oğlu İsa Mesih tir diyenler, kâfir olmuşlardır.
Ve Allah (c.c.) ayetin devamında İsa Allah tır diyenlere o gün Hz. Muhammed in, bugün de bizlerin şu soruyu sormasını emrediyor:
- Onlara de ki : Allah, Meryem oğlu İsa Mesih i, anası ve bütün yeryüzündekileri helâk etmek isterse, O na kim engel olabilir? Göklerin ve yerin ve her ikisi arasındakilerin mülkiyeti sadece Allah a aittir. O, dilediğini yaratır. O nun her şeye gücü yeter. (Mâide, 17)
Yani Allah (c.c.) sizin Rab, sizin Allah dediğiniz İsa yı ve onun annesi Meryem i istediğim an helâk edebilirim, buna İsa ve annesi dahil, kim engel olabilir. Onlar ölümlüdür, ölümlü olan biri hiç Rab olabilir mi demektedir.
Hıristiyanların inandığı İsa çarmıha gerilmiş bir İsa, Müslümanların inandığı İsa ise Allah ın çarmıha gerdirmediği, göklere yükselttiği bir İsa dır. Hıristiyanların İsa sı ölmüş, gömülmüş, cehennemlere inmiş, üç gün sonra canlanmış, göklere çıkmış hâşâ, Baba Tanrı nın sağına oturmuş bir İsa dır. Müslüman ın İsa sı ölmemiş, gömülmemiştir. Müslüman ın İsa sının üç günlüğüne de olsa Cehennem de ne işi vardır! Müslüman ın İsa sı Allah ına sağ ve sol gibi cenah izafe etmez. Hıristiyanların İsa sı bir yandan Allah İsa dır diğer yandan insanların günahlarına kefaret olmak için çarmıha gerilmekten cehenneme girmeye kadar bir sürü işkenceyi kendine reva görülen bir İsa dır.
İsa gerçekten Rab İsa, İsa gerçekten Hıristiyan ın İsa sı Allah İsa olsa kendine cehennemi layık görür mü ve yarattıklarını affetmesi için böylesine dolambaçlı yollara ihtiyaç duyar mı?
Affettim der olur, biter.
Şimdi, Hıristiyanlarla aynı İsa ya inandığını zanneden Müslüman a soruyoruz:
- Gerçekten senin İsa n ile Hıristiyan ın İsa sı aynı İsa mı?
Değil..
Zaten bunun böyle olmadığını Hıristiyan misyoner biliyor, biliyor amma, Pavlus un Korintoslulara yazdığı mektupta söylediği gibi, Özgürüm, kimsenin kölesi değilim. Ama daha çok kişi kazanayım diye herkesin kölesi oldum. Güçsüzleri kazanmak için güçsüzlerle güçsüz oldum. Ne yapıp edip bazılarını kurtarmak için herkesle her şey oldum öğretisi gereği, susuyor, içinden geçenleri sana söylemiyor.
Özetle..
Hıristiyan kendi inancının, Müslüman kendi inancının insanı cennete götürdüğüne inanır..
Bu normaldir ve Herkesin dini, kendine dir.
Amma Müslüman ın İslâm ın ve Hıristiyan a bakışını ve bir Hıristiyan bir misyonerin de bir Müslüman a bakışını doğru bilmesi gerekir.
Hasan DEMİR
|
|
FORUMA ÜYE OLUN! /

31-10-09, 13:53
İsakurtarıcıdır
Ben İsa mesihin Tanrı olduğunu ve günahlarımız için öldüğüne inanan biri olarak sana bu konuda katılıyorum Hristiyanların Tanrısı Rabbi ile Müslümanların Tanrısı Rabbi aynı değil tabi bunu ben kendi inancıma göre söylüyorum. Kuranda bakarsan ankebut suresine 46.ayetinde derki:
"Biz, bize indirilene de, size indirilene de inandık. Bizim ilahımız ve sizin ilahınız birdir (aynı ilahtır). Biz sadece ona teslim olmuş kimseleriz."
öncelikle bu ayete göre Hristiyanlar 3 tanrıya değil yaşayan tek Tanrıya inanırlar.
ikincisi Kurana göre Hristiyanların Allahı ve İslamın Allahı aynıdır!
Allah ismine gelince bu isim Hz.muhammetten öncede kullanılan bir isimdi Örnek olarak Hz.muhammedin babasının ismi Abdu'llah tı Bu kelme Allahın kulu anlamındadır . Ayrıca Mekkedeki kabeye Beytu'llah deniyordu anlamı Allahın evidir. İslamiyet öncesi şiirlerde (El-Mu'allakat) örneğin En Nabigah ın divanında yazılı olarak görebiliyoruz bunu. Ayrıca Allah (Al-İlah) bir Tanrı ismi idi putperest araplar Allaha ulaşmak için aracı putlar kullanırlar dı bunların sayıları oldukça çoktu örn:Vedd,Ye'uk,Hubel
Necm suresi 19.ayetten de anlayabiliriz
örnek olarak şu ayetlerde geçen El-Lat,El-Uzza veEl-Menathtır.(Şeytan ayetleri tartışmasından da okuyabilirsin)Burdaki El-Lat Allahın dişilidir
Kuranda araplara bunlara Allahın kızları dedikleri içn azarlanmaktadırlar Sure 16:59 ve 53:19-21
Hristiyanların Tanrısı ise senin ve benim Cehenneme gitmememiz için Kendini feda eden İsa Mesihtir
Ayrıca bi konuda da açıklık getirirsek Meryem Tanrının annesinin değil Tanrı oğlu İsanın beden almış şeklinin annesidir Yani İsanın insan doğasının annesidir Bildiğin gibi tanrı ruhtur ve bir insanın onu doğurması imkansızdır
Bu konuyu anlamak içinde üçlü birlik inancına bir bakmalısın ve aynı zamanda Acı çeken Tanrı İsa değil insan bedenidir (ruhu değil) aynı zmanda cehenneme gitmemiştir bu nerden mi biliyorum günahsız biri nasıl cehenneme gider.Buarada konuyu dağıtmadan diyebilirsinki iTanrı nasıl insan olur burda bende sana Tanrı Nasıl musaya çalılıktan ateşin içinden konuştuysa kendi sözü olan İsa mesih aracılığıyla benden alarak konuşmuştur.son olaraksana bir şey sormak istiyorum neden kurban bayramı kutlanır nedenini söyliyeyim hz ibrahimin oğlunu tanrı için kurban edecekken tanrı onlara bir kurban hazırlamıştır peki neden Rahman ve rahim olan Allah Bir kurban göndermek istedi yada göndermeliydi ibrahime imanını gördüm konu kapanmıştır diyebilirdi o kurban ilerde insanlığın ibrahimin ishakın ismailin yerine kendini feda edecek İsa Mesihin Gelişinin simgesiydi
Vede pavlus için dediğin ayette ise pavlus ben yahudileri kazanmak için yahudi oldum diyor yahudi gibi yapıp kandırdım demiyor ki Tanrı da İnsanları kazanmak için İnsan bedeni aldı insan gibi oldu burdan tanrını mükemmel sevgisini de anlayabilirsin ayetleri okurken lütfen düşünerek oku önyargılı okuma yoksa sadece kendini kandırabilirsin
Rab İsa sizleri bereketlesin
Kaynak olarak ayrıca heredotosun Kitap 3bölüm 8 e de bakabilirsin
FORUMA ÜYE OLUN! /

31-10-09, 15:12
betaizi
Yönetim Notu: Sevgili müslüman üyemiz, lütfen forum kurallarını okuyunuz. Sitemizde İslami misyonerlik yasaktır. Biz hristiyanlar olarak açıkça Kuran'daki ilaha; "Allah (c.c.)"ye, İslamiyet-Kuran-Muhammed'den her hangi birine ilahilik, gerçek tek tanrı olan YHVH'e benzerlik/bağlantı/eşitlik getirebilecek bir tanıma inanmamakta, reddetmekteyiz. Umarız ki bu kadar net ve açık söylememiz, sizin için anlama kolaylığı yaratır. Lütfen boşu boşuna İsrail'in Tanrısı YHVH'i sahiplenmeyiniz, "sözde" inanıyormuş gibi de yapmayınız. Kavramlar ortadadır, bizler üç dinin kitaplarını da okumuş, incelemiş insanlar olarak neyin ne olduğunu çok iyi bilmekte, görmekte ve öğretmekteyiz. Son olarak; "Allah (c.c.)" bizim Rabbimiz değildir, biz Kutsal Kitap'taki YHVH'e inanıyoruz.
FORUMA ÜYE OLUN! /

01-11-09, 00:04
safir80
Yönetim Notu: Lütfen tüm sorularınızı Soru Panosu'na korunuz, teşekkürler
FORUMA ÜYE OLUN! /
Müslümanlara göre "ALLAH" ne demektir? konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.
Bu konunun diğer sayfaları:
1
2
>