Neden YHVH ismine bu kadar ısrarlısınız? konusu
1264 kez okundu,
8 kez cevaplandı. En son mesaj
K A P K A N tarafından gönderildi.
Neden YHVH ismine bu kadar ısrarlısınız? konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız
Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.
Bu konunun diğer sayfaları:
1
2
>

10-01-10, 15:28
Anglikanmoderator
Hristiyanlık Elçilerin geleneği üzerine kuruldu. Elçilerin zamanından beri süregelen Hritiyan geleneği herkes kendi dilinde Tanrı'ya hitap etmektir. Tabi, bu demek değil ki Yahudilerin yaptığı gibi Tanrı'nın özel ismi olan YHVH yasaklandı. İstersek YHVH ismini kullanabiliriz, ancak bunun Hrisitiyan geleneği olmadığı farkında olup daha çok akademik yönünde kullanırsınız. Bu sitede bazı kişilerin sanki YHVH isminin Tanrımızı ifade etmenin tek yoluymuş gibi konuşmaktan şaşıyorum. İşte Hrisityan geleneğinde YHVH isminin nasıl kullanıldığına bakalım.
1. Yeni Antlaşma'da YHVH ismi hiç geçmiyor. Demek Elçiler bu ismi kullanmadı.
2. Erken çevirilerin hemen hemen hepsi Eski Antlaşma çevrisinde YHVH ismini kendi dilinde uygun kelimeyi kullanarak çevirdi.
3. Bu gelenek uyarınca çağdaş çevirlerin çoğunda da YHVH ismin kullanılmamaktadır. ASV (İngilizce) ve Yerusalem (Fransızca) çevirilerinin bu ismi kullandığını biliyorum. Ortodoks çevirilerden hiçbiri bunu kullanmadı diye biliyorum.
4. Bildiğim kadar hiçbir Liturjda YHVH ismi kullanılmamaktadır.
5. 15 yüzyıla kadar (yani Rönesans dönemine kadar)
Hristiyanlar YHVH ismini unutmuş durumdaydı. Bunun için nasıl telaffuz edildiğini anlamamışlardı. 15. yüzyıldan sonra da 3 yüzyıl daha yalnız Akademisiyenler bu ismi kullanırdı.
Durum böyleyken YHVH isminin kullanılması gerektiğine ısrar ederseniz, bizden önceki Hrisityanların (elçiler dahil) değil hep yanlış yaptığını savunmuş olmuyor musunuz? Bu da büyük bir gurur olmuyor mu?
Neden YHVH ismine bu kadar ısrarlısınız?
FORUMA ÜYE OLUN! /
HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM /

10-01-10, 16:06
Theophilos
Benim de size bir sorum var:
Elçisel Kilise YHVH sözcüğünü kullanmamıştır, peki DEMIURGE sözcüğünü kullanmakta ısrar etmiş midir? DEMIURGE, yaratıcı anlamına gelen bir sözcük olmasına rağmen, Elçisel Kilise bu sözcüğün kullanılmasına karşı çıkmıştır. NEDEN acaba? Önemli olan bir sözcüğe yüklenen anlam ise, DEMIURGE neden
Hristiyan çevrelerde kullanılmamıştır?
Sözcükler önemsiz değildir. 431 Efes Konsülü, HRISTOTOKOS sözcüğünü kullanmakta ısrar eden Nestorius'a karşı THEOTOKOS sözcüğünün kullanımının gerekli olduğunu bildirmek için toplanmıştır. Sözcük deyip geçmeyin, onlar
Hristiyan teolojisi ile bağlantılıdır.
Hristiyan geleneğinde ve teolojisinde Allah'a yer yoktur.
FORUMA ÜYE OLUN! /

10-01-10, 16:42
K A P K A N
|
|
Anglikanmoderator
|
|
Hristiyanlık Elçilerin geleneği üzerine kuruldu. Elçilerin zamanından beri süregelen Hritiyan geleneği herkes kendi dilinde Tanrı'ya hitap etmektir. Tabi, bu demek değil ki Yahudilerin yaptığı gibi Tanrı'nın özel ismi olan YHVH yasaklandı. İstersek YHVH ismini kullanabiliriz, ancak bunun Hrisitiyan geleneği olmadığı farkında olup daha çok akademik yönünde kullanırsınız. Bu sitede bazı kişilerin sanki YHVH isminin Tanrımızı ifade etmenin tek yoluymuş gibi konuşmaktan şaşıyorum. İşte Hrisityan geleneğinde YHVH isminin nasıl kullanıldığına bakalım.
|
Öncelikle bir saptırma yaptığınızı söylemek isteriz. Burada hiç kimse YHVH tek kullanım yoludur demiyor, bu iddianızı ispat etmeye davet ediyorum. Eğer edemezseniz bu sizin konuya vakıf olmadan, dayanaksız suçlama yaptığınızı gösterecektir.
Bugün dünya üzerinde bir çok kilise vardır, kimi geleneksizlik, kimi de kendi gelenekleri üzerinde hareket ederler.
Hristiyan geleneği diye lanse ettiğiniz şey sanki bir bütünmüş gibi konuşuyorsunuz. Bilmeyenler böylece farklı düşünecek. Bugün "Elçisellik", "Gelenek" diyen Katolik, Ortodoks, Kadim Ortodoks kiliselerin aralarında farklar bulunmaktadır. Sizin yazınızdan anlaşıldığı gibi bir bütünlük yoktur. Dışarıdan bakan bir mezhepsiz ya da protestan Katolik-Ortodoks-Kadim Ortodoks vaftiz/Rabbin Sofrası/Meryem Ana doktrinlerini neredeyse aynı zannedebilir ancak öyle değildir. Aynı gelenekte olduklarını söylerler ama değildirler.
Dolayısıyla
Hristiyan Geleneği'nin tek bir bütünmüş gibi göstermeniz pek tutarlı değildir.
|
|
Anglikanmoderator
|
|
1. Yeni Antlaşma'da YHVH ismi hiç geçmiyor. Demek Elçiler bu ismi kullanmadı.
|
Bu çok hatalı bir mantıktır. Şu anda dünya üzerinde Elçilerin kullandığı bir İncil yoktur. Elimizdekiler kopyanın kopyasının kopyasının .... kopyası olan yüzlerce yıl sonraki metinlerdir. Böyle bir iddiada bulunabilmek için öncelikle elçilerin elindeki metni getirmeniz gerekmektedir. Kutsal Kitap'a sahip çıkan protestanlar bile elimizdeki çevirileri ve kopyaları hatasız olarak görmezler, hatasızlık doktrinine dahil etmezler.
|
|
Anglikanmoderator
|
|
2. Erken çevirilerin hemen hemen hepsi Eski Antlaşma çevrisinde YHVH ismini kendi dilinde uygun kelimeyi kullanarak çevirdi.
|
İnsanların uygulamaları inanç ölçütü değildir. Öyle bir mantık yürütüyorsunuz ki çevirmenlerin eylemleri Eski Antlaşma'daki Tanrımız YHVH'nin uyarılarına zıt bir hal yarattığında ayetleri değil çevirmenlerin uygulamalarını esas alıyorsunuz. Bunun ne kadar büyük bir mantık hatası olduğunun farkında mısınız?
|
|
Anglikanmoderator
|
|
3. Bu gelenek uyarınca çağdaş çevirlerin çoğunda da YHVH ismin kullanılmamaktadır. ASV (İngilizce) ve Yerusalem (Fransızca) çevirilerinin bu ismi kullandığını biliyorum. Ortodoks çevirilerden hiçbiri bunu kullanmadı diye biliyorum.
|
Hala daha aynı mantıktasınız. İnancın ölçütü ne zamandan beri çeviriler, çevirmenlerin uygulamaları oldu? Yahudiler de zamanında Tanrımız YHVH'nin isminin unutulmasına sebep olmuşlardı kendi gelenekleri nedeniyle, daha sonra da Tanrımız YHVH şu tarz uyarılar yapmıştı;
|
|
Alıntı:
|
|
Yeremya 23:27 Ataları nasıl Baal yüzünden adımı unuttuysa, onlar da birbirlerine düşlerini anlatarak halkıma adımı unutturmayı tasarlıyorlar.
|
Ölçüt çeviriler ise; elimizdeki ilk yüzyıllara ait kopyalarda Allah kelimesinin de geçmediğini hatırlatmak isterim...
|
|
Anglikanmoderator
|
|
4. Bildiğim kadar hiçbir Liturjda YHVH ismi kullanılmamaktadır.
|
Litürjiler midir ölçüt? Eski Antlaşma'da Tanrımız YHVH'nin uyarıları mı, yoksa Litürjiler midir ölçüt?
|
|
Anglikanmoderator
|
|
5. 15 yüzyıla kadar (yani Rönesans dönemine kadar) Hristiyanlar YHVH ismini unutmuş durumdaydı. Bunun için nasıl telaffuz edildiğini anlamamışlardı. 15. yüzyıldan sonra da 3 yüzyıl daha yalnız Akademisiyenler bu ismi kullanırdı.
|
Bir ismin telaffuzunun unutulması kimin suçudur? Acaba hangi tür uygulamaların sonucudur? Bir ismin telaffuzunun unutulması ile Tanrımız YHVH'nin Eski Antlaşma'daki açıkça YHVH İSMİNE vurgu yapan ayetlerinin yok sayılmasının mantığını açıklayabilir misiniz? İnsanlar telaffuzu unutabilir, ama Eski Antlaşma'da Tanrımız YHVH'nin uyarıları, ayetleri DEĞİŞMEZ!
|
|
Anglikanmoderator
|
|
Durum böyleyken YHVH isminin kullanılması gerektiğine ısrar ederseniz, bizden önceki Hrisityanların (elçiler dahil) değil hep yanlış yaptığını savunmuş olmuyor musunuz? Bu da büyük bir gurur olmuyor mu?
|
Öncelikle siz burada bir yargılama yapmaktasınız, suçlama yapmaktasınız. Karşı tarafın görüşünü kabul etmediğiniz için, karşı tarafın savunmasını engelleyebilmek için kişiye saldırı hatası yapmaktasınız. Bu tartışma kurallarının birinci maddesine aykırıdır.
Öyle bir noktaya getiriyorsunuz ki Tanrının ismi hakkında Eski Antlaşma ayetlerini esas alan kişileri "gururlu" ilan ediyorsunuz.
Bende şöyle diyorum; son paragrafınız konuyu kişiselleştiren, karşı tarafı susturmaya yaramış olmuyor mu? Ben bu şekilde algılıyorum ve bir Anglikan Pastör'den bunu duymak beni üzüyor ve kırıyor.
Gelelim niye YHVH isminde ısrar ediliyor;
|
|
Alıntı:
|
Malaki 2
2 YHVH ADONAY diyor ki, söz dinlemez, adımı onurlandırmaya istekli olmazsanız, üzerinize lanet yağdırıp hayırdualarınızı lanete çevireceğim. Lanetledim bile. Çünkü beni onurlandırmaya istekli değilsiniz.
|
Esas sorulması gereken soru şudur;
Hem Müslümanların bu konuda açıkça ifade etmeleri, hem bu kelimenin arkeolojik olarak bir puttan gelmesi hem de bu kelimenin artık günümüzde genel olarak tanrı, ilah, god, theos vs.. kelimeleri gibi değil de spesifik olarak Kuran'daki tek ilah ALLAH'ı kast ettiği ortaya çıkmışken, bu yüzden Malezya'da şu anda kiliselerde
hristiyanlar öldürülüyorken, Eski Antlaşma'da Tanrımızın bu kadar açık uyarıları varken Allah kelimesini kullanmak için bu istek neden?
http://incil.blogspot.com
http://www.youtube.com/watch?v=vn0OOxZMS0c
FORUMA ÜYE OLUN! /

10-01-10, 16:45
K A P K A N
Malatya'da 3
hristiyan öldürülürken, öldürenlerin son sözleri şu şekildeydi; "Tanrı yok, Allah var"
http://incil.blogspot.com
http://www.youtube.com/watch?v=vn0OOxZMS0c
FORUMA ÜYE OLUN! /

10-01-10, 16:55
Evanjelique
Aslında tüm Türkçe konuşan Hristiyan kiliseleri (Ortodoks,Katolik,Kadim Ortodoks,Protestan,Anglik an) ortak bir sinod benzeri toplantı yapsalar ve her kiliseden temsilcilerin katıldığı bu ortak toplantıda Tanrı
'yı hangi kelimenin ifade edeceğine dair ortak bir imza atsalar..
Nitekim Almanya'da tüm kiliseler arası bir sinod düzenlenmiş ve alınan ortak kararla tek ortak vaftizin tanınması sağlanmıştır.
Malesef bizde Hristiyan kiliseler arası ekümenizm ve diyalog sanıldığı kadar gelişmiş bir boyutta değil..
FORUMA ÜYE OLUN! /
Neden YHVH ismine bu kadar ısrarlısınız? konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.
Bu konunun diğer sayfaları:
1
2
>