| burakesen1 |
|
Bu sitede Atanasyus iman açıklaması yer alıyor. Westmister ve Heidelberg de var. Özellikle Atanasyus iman açıklamasını buraya tekrar aktarmaya gerek yok. Teslis'i kabul etmeyeni bırakın Hristiyan olmayı adeta lanetliyor o açıklama. İfadeleriniz tutarsız, ben ne tarihte nede bu gün İsa'ya Rab ve Kurtarıcı olarak iman edipte Teslisi reddeten bir Hristiyan görmedim ve böyle bir imanlıyıda kilisenin kabul ettiğini. |
| burakesen1 |
| Verdiğiniz linkleri okumamakla suçlayamazsınız, tıkladım ve daha önce bir çok defa gördüğüm metinler olduğu için zaman harcamadım sadece. |
| burakesen1 |
|
Bakın sizin bakmadığımı söylediğiniz metinden bir alıntı aşağıda. Siz Kanonu oluşturanları Tanrı yönlendirdi diyorsunuz fakat referans böyle söylemiyor. Kiliseyi kanonik listeler yazmaya iten güçler (zulüm, tarihsel İsa'dan uzaklık, Montanizm nedeni de birçok antik yazarın ikisini de kanonik olarak kabul etmiş olmasıydı.[28]
baskısı, Gnostisizm'in ortaya çıkışı ve reddedilmesi, gereken yazıları içeren başka hareketler dahil olmak üzere) ne olursa olsun, hangi kitapların kanonik olduğuna karar verilmesinde kilisenin kullandığı kriterler üç taneydi:[26] 1. Kanoniklik konusundaki temel bir gerekçe olan “iman kuralı”na uygunluk (o kanwn tez pistewz [ho kanon tes pisteos], Latince'de regula fidei), yani belge ve Ortodoksluk (kiliselerde temel olarak kabul edilen Hıristiyan gerçeklik) arasında uygunluk. Birçok araştırmacı, Yeni Antlaşma dönemi bir yana, elçiler sonrası dönemde bile “Ortodoksluk” ve “sapkınlık” arasında net bir ayrımın yapıldığını reddetse de, Galatyalılar 1:8-9; Koloseliler 2:8; 1. Timoteos 6:3 ve 1 ve 2. Yuhanna'da bu ayrımın köklerini görmemek zordur. İgnatius'ta bile gerçeği yalandan ayırma endişesini görüyoruz, bu endişe zamanla artmıştır. 2. Babalar için önemli olan kriterlerin belki en sık bahsedileni elçiselliktir; bu terim kriter anlamında elçilerle yakın ilişki içinde olmuş kişileri dahil eder. Bu şekilde Markos'un Müjde'sinin Petrus'la ilintili olduğu, Luka'nınkinin de Pavlus'a ilintili olduğu anlaşıldı. Muratorian Fragmanı'nda Hermas Çobanı'nın topluluk içinde okunmasının istenmemesi, fazlasıyla yakın bir tarihe dayandırılması ve dolayısıyla “sayıları tam olan peygamberler ve elçiler” (burada “peygamberler” Eski, “elçiler” de Yeni Antlaşma'yı kasteder) arasında yeri olmaması yüzündendir. Böylece Babalar bir takma addan şüphelendikleri eserleri kabul etmediler. Gördüğümüz gibi (8. bölüm), Yeni Antlaşma'nın kendisi takma adla yazılmış mektupları reddeder (özellikle 2Se. 2:2; 3:17); şimdi de görüyoruz ki, Babalar Kutsal Yazı yetkisi taşıyan belgelerde takma adla yazılmış yazıların olamayacağını kabul eder. Bu da, antik dünyada takma ad kullanmanın yaygın olduğunu savunan çağdaş düşüncelere pek yer bırakmaz. Takma adla yazılmış vahiylerin olduğu kanıtlanabilir ama takma adla yazılmış mektupların olduğuna dair bir kanıt yoktur; elimizdeki kanıtlara göre de, Yeni Antlaşma'ya takma adla yazılmış herhangi bir belge bilinçli olarak dahil edilmemiştir.[27] 3. Önemi az olmayan bir diğer kriterse, belgenin geniş çevrelerce kabul edilmesi ve her yerdeki kiliselerde kullanılmasıydı. Dolayısıyla Jerom, İbraniler yazarının kim olduğunun önemli olmadığı, her halükârda bir “kilise yazarı”na (ecclesiastici viri, bununla muhtemelen kiliselerde öğretilen gerçekle uyumlu, yani birinci kriterin bir türü olduğunu kastetmektedir) ait olduğu ve devamlı kiliselerde okunduğu konusunda ısrar eder (Epist. 129). Latin kiliseleri İbraniler'i, Yunan kiliseleri de Vahiy'i kabul etmekte tereddütlüydü, ancak Jerom her ikisini de kabul eder; bunun bir |
| burakesen1 |
| Çok açıkki Kanon'u kilise belirledi bunu yaparkende akıl yürüttü. Her ne olursa olsun bu gün Protestanlar şunu iyi düşünmeli. Kanon'un ortaya çıkışına baktığımızda acaba “Sadece Kutsal Kitap” sloganı ne kadar anlamlı? |
| burakesen1 |
|
Yani yetki kilisedemi, Sadece Kutsal Kitaptamı? Diğer bir sorunda, Kanon'u oluşturan Kutsal Ruh ise niçin aynı Kutsal Ruh kendi kanonlarını oluşturan bazı kilise ve önderlerde aynı biçimde çalışmadı. Örnek, M. Luther (hemde reform önderi), Apokrif kitaplar sorunu. |
| burakesen1 |
| Benimle ilgili endişeleriniz için eğer samimi iseniz teşekkür ederim. Hristiyanlık hakkında öğrenme amacım yok bu doğru. Bu konuda gerçeği bilecek kadar çok öğrendiğimi düşünüyorum. Farklı bakış açıları getirmeye çalışıyorum sadece. Fakat yazışmalarda seviye düşecekse yazmam tabiki. |