Kutsal Ruh ve Mesih (Tümib - Kutsal Ruh'un Öğretisi kitabı - bölüm 3)

hristiyanlık incil isa mesih tevrat zebur | HRİSTİYAN FORUM  > Temel Kavramlar > Kutsal Ruh : Kutsal Ruh ve Mesih (Tümib - Kutsal Ruh'un Öğretisi kitabı - bölüm 3)

HRİSTİYAN FORUM'A ÜYE OLUN! Hristiyan üyelerle sohbet etmek, etkinlik duyurularından haberdar olmak, forumda yazışabilmek için sitemize üye olmanız gerekmektedir.

HRİSTİYAN FORUM GİRİŞ
(Kullanıcı adınız)
(Şifreniz)

Bu konuya cevap yazmak için buraya tıklayınız

hristiyanlık
evangelion

Bölüm III

KUTSAL RUH VE MESİH

A. Kutsal Ruh Ve Mesih’in Dünyaya
Gelişi

Kutsal Ruh’un Mesih’in dünyaya gelişiyle bağlantısı nedir?

1. Kutsal Ruh peygamberler aracılığıyla gelişini
vaadetti
1. Petros 1:11; Yeşaya 48:12-16

2. Kutsal Ruh Mesih’in doğuşunda etkili
oldu
Luka 1:32, 35; Matta 1:18,20

B. Mesih’in Kutsal Ruh’la
Meshedilmesi

H.İ.10:36-38

1. İsa Meshedildiğinde ne oldu?

Meshetmek demek Kutsal Ruh’un O’nun üzerine gelmesi, O’nun üzerinde durması ve hizmetinde O’nu yetkiyle donatması demektir (Yeşaya 61:1; krşl.42:1)

2. İsa Mesih için meshedilmek ne anlamına
gelmez?

İsa’nın meshedilmeden önce Kutsal Ruh’tan yoksun olduğu anlamına gelmez. Bu düşünülemez bile. İsa’nın Kutsal Ruh’la vaftiz olduğu anlamına da gelmez. İsa’nın meshedilmesi Kutsal Ruh’la vaftiz olmak anlamına da gelmez. Vaftiz gömmek, defnedilmek demektir ki, bu ölümden sonra yapılan bir işlemdir; ölüm ise günah nedeniyle ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte İsa ne günahı, ne de ölümü tanır. Ruh’ta vaftiz bir kurtarma işidir ve kusursuz olan için bu söz konusu değildir. Doğruların Ruh’ta vaftize ihtiyaçları yoktur (doğru olan tek kişi de İsa Mesih’tir. Bu nedenle O’nun ruhta vaftize gereksinmesi yoktur). İsa’nın vaftizi O’nun çarmıha gerilip tekrar dirilmesidir. Ruh’ta vaftizimiz bizi O’nun öyküsüne (tarihine) götürüyor!

C. Mesih’in Görev ve Yaşamında Kutsal
Ruh

1. İsa Kutsal Ruh tarafından yönlendirildi

Markos 1:12; Luka 4:1

2. Kutsal Ruh’un gücüyle İsa denenmeye karşı
koyabildi

Bu deneme görevinin başlangıcında oluyor. Luka 4:1: ”İsa Kutsal Ruh’la dolu olarak Ürdün Irmağı’ndan döndü ve Ruh tarafından çöle yöneltildi.” Bu olayın sonunda (ayet 14) şöyle okuyoruz: "İsa Ruh’un gücüyle Galile’ye döndü.” Kutsal Ruh O’nun yaşamında direnme gücüydü.

3. Konuştuğu sözler İsa’ya Kutsal Ruh
aracılığıyla verildi

“Tanrı’nın gönderdiği kişi Tanrı’nın sözlerini konuşur. Çünkü Tanrı Ruh’u sınırsız verir. Baba Oğul’u sever ve her şeyi O’nun eline vermiştir” (Yu. 3:34-35).

4. İsa Kutsal Ruh aracılığıyla mucizelerini yaptı

Habercilerin İşleri 10:38: “Tanrı’nın Kutsal Ruh’la ve büyük güçle meshettiği Nasıralı İsa’yı da biliyorsunuz. O iyilik yaparak ve iblisin egemen olduğu tüm insanları iyi ederek her yeri dolaştı. Çünkü Tanrı O’nunla beraberdi“.
Bununla ilgili bir örneği Matta 12:28’de görüyoruz.

5. İsa’nın düşünce ve davranışları Kutsal Ruh tarafından belirleniyordu

Yeşaya 11:1-3

D. Mesih’in Elemlerinde Kutsal Ruh

Burada gizemli bir bölüme geliyoruz. Bu konuyla ilgili sadece bir metin vardır ve bu metinde ne söylenmek istendiğini anlamak oldukça güçtür. İbraniler 9:14’te "İsa Mesih’in kendisini sonsuz Ruh aracılığıyla Tanrı’ya sunduğu!" belirtiliyor. Burada, çarmıha gidişinden söz edildiği anlaşılıyor. O korkarak geri çekilebilirdi. Getsemani bahçesindeki olay bunun basit bir şey olmadığını gösteriyor. Bununla birlikte O’nun Kutsal Ruh’un yardımıyla kendini sunmaya hazır olduğunu anlayabiliriz. Hatta bu O’nun ölümüyle ilgili olduğunu da akla getiriyor. Bizler için bu bir giz olarak kalacaktır; ama Kutsal Ruh burada da etkin olmuştur.

E. Mesih’in Yüceltilişinde Kutsal Ruh

Yükseliş, aşağılanmanın en alt noktasından sonra, diriliş ile başlamaktadır.

1. Kutsal Ruh’un İsa’nın dirilişinde payı
vardır

Bu durum yeniden dirilişi bir güç eylemi olarak gösteriyor.
Romalılar 1:4: ”O, Kutsallık ruhu açısından ölüler arasından dirilerek yeterli güçle Tanrı’nın Oğlu atanan Rabbimiz İsa Mesih’tir.”

O aynı zamanda haklı çıkarma (Mesih’in doğruluk getiren) eylemidir. Romalılar 4:22-25: ”Bu nedenle, imanı kendisine doğruluk sayıldı. Kaldı ki, ”Kendisine sayıldı” sözleri yalnız onun (İbrahim) için yazılmış değildir. Bu sözler bizim için de yazılmıştır. Rabbimiz İsa’yı ölüler arasından diriltene iman eden bizler için de iman doğruluk sayılacaktır. İsa bizim suçlarımız için ölüme teslim edildi ve doğruluğumuz için ölümden dirildi.” Aynı şekilde 1.Timoteos 3:16: ”Tartışmasız tanrısayarlığımızın gizi büyüktür. O bedende açıklandı, Ruh’ta doğrulandı, meleklere göründü, uluslar arasında adı yayıldı, dünyada O’na iman edildi, yücelik içinde yukarı alındı.”

Diriliş İsa’nın doğruluğunu gösteriyor. Doğru kılınmak sadece kötülük yapmış olanlar için değil, doğru sayılmayan suçsuz olanlar için de gereklidir. İsa Mesih çarmıhta tüm haksızlığı üzerine alarak herkesin gözü önünde haksız kılındı. Suçsuz olduğu halde, O’nun doğru kılınması gerekliydi. Bu durum dirilişte, Kutsal Ruh’ta doğrulanmakla gerçekleşti.

Böylece İsa Mesih’in dirilişi bizim doğru olabileceğimizi (haklı çıkabileceğimizi) olanaklı kılıyor demektir. İsa hiç günah işlemedi, tam tersine O tümden doğruydu; buna rağmen O’nun ölümü başkalarının suçu için oldu. İşte bizim doğrulukla donatılmamız, haklı çıkarılmamız ancak bu yolla olanaklı kılındı.

2. Kutsal Ruh göğe çıkan tarafından
gönderilmiştir

Yuhanna 14:16: ”Ben de Baba’dan isteyeceğim. O size, sonsuza dek sizinle birlikta kalsın diye başka bir Avutucu verecektir!”
Yuhanna 15:26: ”BENİM Baba’dan sizlere göndereceğim Avutucu, Gerçek Ruhu gelince – ki O Baba’dan gelir – bana tanıklık edecektir.”
Yuhanna 16:7: ”Ama size gerçeği söylüyorum. Gitmem sizin için daha iyidir. Çünkü gitmezsem Avutucu size gelmez. Ama gidersem, O’nu size gönderirim.”
Titos 3:6: ”Tanrı Kutsal Ruh’u kurtarıcımız İsa Mesih aracılığıyla bollukla üzerimize döktü.”

3. Kutsal Ruh yüceltilenin hizmetinde
bulunmaktadır

Yuhanna 14:26: ”Baba’nın adımla göndereceği Avutucu – Kutsal Ruh – size her şeyi öğretecek ve tüm söylediklerimi anımsatacaktır.”
Yuhanna 16:13-15: ”Oysa O – Gerçek Ruhu – gelince sizi tüm gerçeğe yöneltecektir. Çünkü kendiliğinden konuşmayacak, duyduklarını söyleyecek ve ileride olacakları size bildirecek. O beni yüceltecek, çünkü benim olandan alıp sizlere bildirecek. Baba’nın her nesi varsa benimdir. Bu nedenle benimkinden alıp sizlere bildirecek dedim.”
Romalılar 8:2: ”Çünkü İsa Mesih’da yaşam veren Ruh’un yasası beni günah ve ölüm yasasından özgür kıldı.”
Vahiy 3:1: ”Sardis’teki kilise topluluğunun meleğine yaz. Tanrı’nın yedi Ruh’unu ve yedi yıldızı kendinde bulunduran şu sözleri bildiriyor: ’Yaptıklarını biliyorum. Sanki yaşıyorsun gibi bir adın var ama ölüsün.’”

Bugün Kutsal Ruh tekrar ve tekrar İsa Mesih’i işaret etmektedir. Bugün İsa yücelerdedir, Kutsal Ruh ise burada, yeryüzündedir. O, İsa Mesih’i işaret ediyor. İsa Mesih yeryüzündeyken Baba’yı işaret ettiği gibi.

Kutsal Ruh İsa Mesih’e ilişkin iki noktaya işaret etmektedir.

İnanlı olmayanlara:

Yuhanna 15:26-27: ”Baba’dan sizlere göndereceğim Avutucu, Gerçek Ruhu gelince – ki O Baba’dan gelir – bana tanıklık edecektir. Siz de tanıklık edeceksiniz. Çünkü başlangıçtan beri benimle birliktesiniz.”
Yuhanna 16:8-11: ”O gelince dünyayı günaha, doğruluğa ve yargıya ilişkin eleştirecektir. Günaha ilişkin, çünkü bana iman etmezler. Doğruluğa ilişkin, çünkü Baba’ya gidiyorum, artık beni göremezsiniz. Ve yargıya ilişkin, çünkü bu dünyanın başkanı yargılandı.”
Yuhanna 16:14: ”O beni yüceltecek, çünkü benim olandan alıp sizlere bildirecek.”
Habercilerin İşleri 1:8: ”Ama Kutsal Ruh sizlere geldiğinde güç ile kuşanacaksınız. Yeruşalem’de, tüm Yahudiye’de, Samiriye’de ve dünyanın en uzak köşesine dek benim tanıklarım olacaksınız.”

İnanlı olanlara:

1.Korintoslular 12:2-3: "Biliyorsunuz, uluslara bağımlıyken dürtülerinizin sürükleyişiyle dilsiz yabancı tanrılara yöneltildiniz. Bu nedenle, bilmenizi isterim ki, Tanrı Ruhu’yla etkilenen hiç kimse ”İsa’ya lanet olsun” demez. Kutsal Ruh’la etkilenmeyen de ”İsa Rab’dir” diyemez".
2.Korintoslular 3:18: "Hepimiz açılmış yüzle Rabbin yüceliğini aynada yansıtırcasına, bir yücelikten bir yüceliğe geçerek, aynı görünüme dönüştürülüyoruz. Ruh olan Rabbin etkisidir bu!"
1.Yuhanna 5:5-10: ”İsa’nın Tanrı’nın Oğlu olduğuna iman edenden başka kim dünyaya üstün gelebilir? Suyla ve kanla gelen O’dur. Yalnız suyla değil, suyla ve kanla gelen İsa Mesih’tir. Buna Ruh da tanıklık eder. Çünkü Ruh gerçektir. Tanıklık eden üçtür: Ruh, su ve kan. Üçü de uyumdadır. Eğer insanların tanıklığını kabul edersek, Tanrı’nın tanıklığı bundan üstündür. Tanrı’nın tanıklığı Oğlu’na ilişkin ettiği tanıklıktır. Tanrı’nın Oğlu’na iman eden, bu tanıklığı varlığında taşır. Tanrı’ya iman etmeyen O’nu yalancı çıkarmış olur. Çünkü Tanrı’nın Öz Oğlu’na ilişkin ettiği tanıklığa iman etmemiştir."

Bu konuya cevap yazmak için buraya tıklayınız

Kutsal Ruh ve Mesih (Tümib - Kutsal Ruh'un Öğretisi kitabı - bölüm 3) konusuna benzer konular;

Kutsal Ruh ve Söz (Tümib - Kutsal Ruh'un Öğretisi kitabı - bölüm 7) Bölüm VII KUTSAL RUH VE SÖZ Zamanımızda bu çok önemli bir konudur. Bu doğrultuda çalışmalarınıza devam etmenizi teşvik etmek istiyorum. A. Söz Kutsal Ruh İle Ortaya Çıkmıştır Tanrı Sözü’nün, Kutsal Yazıların ortaya çıkması Kutsal Ruh ile olmuştur. Kutsal Kitap’ın tamamlanmasından önceki dönemde sözlü bildiriler de Kutsal Ruh aracılığıyla yapılmıştır. Habercilerde olduğu gibi peygamberlerin de söyledikleri sözler Tanrı Sözü’ydü. Ama bunlar geride kaldı. Bugün biz yazılı olan Tanrı Sözü’yle ilgileniyoruz ve bilmeliyiz ki, bu Kutsal yazılar Kutsal Ruh aracılığıyla meydana gelmiştir.

İman Etmeyenlerin Yaşamında (Tümib - Kutsal Ruh'un Öğretisi kitabı - bölüm 6) Bölüm VI İMAN ETMEYENLERİN YAŞAMINDA KUTSAL RUH A. Kutsal Ruh Ve İman Etmeyenlerin Durumu Romalılar 8:9: Mesih’in Ruhu’nu taşımayan kişi O’nun sayılamaz. Yuhanna 14:17: ”O, dünyanın kabul edemediği Gerçek Ruhu’dur. Dünya O’nu kabul edemez; çünkü O’nu görmez de, tanımaz da. Ama siz O’nu tanırsınız; çünkü O sizinle kalıyor ve içinizde olacaktır. Kutsal Ruh dünyaya gelmiyor. O yalnız Mesih’e ait olanlara geliyor. Dünyanın O’nda gözü yoktur, ilgisi de yoktur.

Vaat Edilen Kutsal Ruh'un Gelişi (Tümib - Kutsal Ruh'un Öğretisi kitabı - bölüm 4) Bölüm IV VAAT EDİLEN KUTSAL RUH’UN GELİŞİ A. Vaat edilen Kutsal Ruh’un Gelişi Söz Konusudur Burada Eski Antlaşma’da Kutsal Ruh tekrar ve takrar insanlara geldi, Mesih’in üzerine ise özel bir şekilde geldi. Şimdi kendisinden söz edeceğimiz Kutsal Ruh’un gelişi üç kilit noktayla işaretlenmiştir. Habercilerin İşleri 1:4-5’de Vaad’den söz ediliyor: ”Kendileriyle bir aradayken onlara Yeruşalem’den ayrılmamalarını, Baba’nın vaadini beklemeleri için buyruk verdi: Siz bu vaadi benden duydunuz. Bildiğiniz gibi Yahya su ile vaftiz etti, ama bir kaç gün içinde siz Kutsal Ruh'la vaftiz edileceksiniz.”

Yaratılıştan Mesih'e Kutsal Ruh (Tümib - Kutsal Ruh'un Öğretisi kitabı - bölüm 2) Bölüm II YARATILIŞTAN MESİH’E KADAR KUTSAL RUH A. Yaratılışta Kutsal Ruh Tekvin 1:2: ”Tanrı’nın Ruhu suların yüzü üzerinde hareket ediyordu.” Bu Kutsal Ruh’un yaratılışta katılımda bulunduğunun işaretidir. 26.ayette, ”Suretimizde, benzeyişimize göre insan yapalım” cümlesinde büyük olasılıkla üçlü birlikten söz ediliyor. Eyup 33:4-6’da insanın yaratılışından söz ediliyor. Yeşaya 40:12-26’da Tanrı, peygamber aracılığıyla konuşuyor. Yaratıcı Tanrı, putlarla karşılaştırılıyor. Metnin tamamında Yaratıcı’yı göz önünde bulundururken 13. ayetten sonra bu metin Kutsal Ruh’a da değiniyor.

Kutsal Ruh'un Yapısı (Tümib - Kutsal Ruh'un Öğretisi kitabı - bölüm 1) Bölüm 1 KUTSAL RUH’UN YAPISI A. Kutsal Ruh Bir Kişidir 1. Kişi nedir? Bir kişiden söz ettiğimiz zaman, kendine özgü kişiliği olan bir varlıktan söz etmiş oluruz. Normal olarak buna, özgüven, mantıklı düşünme yeteneği –hayvanları aşacak ölçülerde – hissetme yeteneği ve karar verme yeteneği aittir. Bu anlamda Kutsal Ruh bir kişidir.

Şu anda bulunduğunuz sayfa: hristiyanlık incil isa mesih tevrat zebur | HRİSTİYAN FORUM  > Temel Kavramlar > Kutsal Ruh : Kutsal Ruh ve Mesih (Tümib - Kutsal Ruh'un Öğretisi kitabı - bölüm 3)

Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ile ilgilenenler için bilgiler

| HRİSTİYANLIK ARAMA MOTORU | İNCİL | İNCİL .TV | HRİSTİYAN GAZETE | HRİSTİYAN OLMAK | HRİSTİYAN CHAT | HRİSTİYAN FORUM FACEBOOK | HRİSTİYAN FORUM TWITTER | HRİSTİYAN FORUM YOUTUBE | BEDAVA İNCİL |

GÜNLÜK BÜLTEN EMAİL ABONELİĞİ
hristiyanlık Email adresinizi yukarıdaki kutucuğa yazıp "abone ol" tuşuna basınız, açılan pencerede göreceğiniz harfleri yazıp onaylayınız. Daha sonra email adresinize gelecek emaildeki linke tıklayınız

Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ile ilgilenenler için bilgiler