Kutsal Kitabı okurken uyulması gereken şekli şartlar var mı? konusu
2001 kez okundu,
15 kez cevaplandı. En son mesaj
lostlost tarafından gönderildi.
Kutsal Kitabı okurken uyulması gereken şekli şartlar var mı? konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız
Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.
Bu konunun diğer sayfaları:
1
2 3 4
>

31-08-11, 23:45
lostlost
Merhaba arkadaşlar.
Bildiğiniz üzere bir süredir imanımı şekillendirmek için Rab İsa'nın ışığında ona giden yolda aydınlanmaya çalışıyorum. İçimde gitgide büyüyen bir sevgi var Rab'be. Tarif edemiyorum, şaşırıyorum ama yıllardır ilk kez huzur duyuyorum.
D&R kitabevinden bir kutsal kitap satın aldım. Kitabı Mukaddes şirketinin 2011 basımı. Bu çevirinin güvenilir olduğunu zannediyorum.
Forumdaki arkadaşlarımın tavsiyesine uyarak çok yavaş ve sindire sindire okuyorum. Okuduğum her kısmı anlamaya, anlamlandırmaya çalışıyorum. Henüz Tevrat'ı okuyorum.
Sorum şu: Kutsal Metinleri okurken örtünmek, daha kapalı giyinmek, dik bir şekilde oturmak yada abdest almak gibi herhangi bir şekli şarta uymalı mıyım? Süreçten haberdar olan bir müslüman kitabı belimden yüksekte bir yerde tutmam gerektiğini söyledi mesela. Annem ise mevsim itibariyle kılığıma bakıp güldü ve bu kılıkla okuman doğru mu diye sordu.
Siz kardeşlerime sormam en doğrusu diye düşündüm.
Sevgiler.
Kutsal Kitabı okurken uyulması gereken şekli şartlar var mı?
FORUMA ÜYE OLUN! /
HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM /

01-09-11, 07:33
TK119
|
|
lostlost
|
Merhaba arkadaşlar.
Bildiğiniz üzere bir süredir imanımı şekillendirmek için Rab İsa'nın ışığında ona giden yolda aydınlanmaya çalışıyorum. İçimde gitgide büyüyen bir sevgi var Rab'be. Tarif edemiyorum, şaşırıyorum ama yıllardır ilk kez huzur duyuyorum.
D&R kitabevinden bir kutsal kitap satın aldım. Kitabı Mukaddes şirketinin 2011 basımı. Bu çevirinin güvenilir olduğunu zannediyorum.
Forumdaki arkadaşlarımın tavsiyesine uyarak çok yavaş ve sindire sindire okuyorum. Okuduğum her kısmı anlamaya, anlamlandırmaya çalışıyorum. Henüz Tevrat'ı okuyorum.
Sorum şu: Kutsal Metinleri okurken örtünmek, daha kapalı giyinmek, dik bir şekilde oturmak yada abdest almak gibi herhangi bir şekli şarta uymalı mıyım? Süreçten haberdar olan bir müslüman kitabı belimden yüksekte bir yerde tutmam gerektiğini söyledi mesela. Annem ise mevsim itibariyle kılığıma bakıp güldü ve bu kılıkla okuman doğru mu diye sordu.
Siz kardeşlerime sormam en doğrusu diye düşündüm.
Sevgiler.
|
Sevgili Lost,
Iman hayatinizda Rab sizi daha cok bereketlesin ve huzurunu sizden eksik etmesin! Kutsal Kitap'i bastan sona okuma karar ve arzunuzu da ayakta alkisliyorum! Benim kisisel inanc hayatimda Kutsal Kitap'i okumanin dinsel sekli semali olmasa da Rab'bin Sozu'nu ele aldiginizi dusunerek saygi babinda hareket etmelisiniz diye dusunuyorum. Yani belden asagimi yukari mi degil de en azindan tuvalette okumayiniz mesela (ornek). Kaldi ki isterseniz onu da yaparsiniz sizle Tanri arasinda bir konu.. "Henuz Tevrat'i" okudugunuzu soyluyorsunuz yukarida, haddim olmadan gecen yazismamizda soyledigim seyi tekrar etme geregi duyuyorum. Eger imanda yeniyseniz faydali olani
Incil'de size onceden vermis oldugum sira ile - Yuhanna, Romalilar ve diger tum mektuplar - ile baslamanizdir (bu "faydali/dogru olan" dinsel anlamda veya ben soyledigim icin degil, sizin konuyu ve imanimizi kavrayarak yol alabilmeniz icindir)
Unutmayin ki
Incil donemine kadar imanli olan herkes (Yahudiler) Eski Ahit'i okuyarak buyudu, yasadi ve oldu. Ama ne yaziktir ki ne Tanri'nin esas amacini ne de Rab'bin o Kutsal Yazilar'da neleri onceden planlayarak sembollerle konusarak emirler verdigini anladilar. Kutsal Ruh'un araciligi ile bunu en acik ve net sekilde anlamis ve anladigini tarif etmis olan Pavlus ve diger havarilerimizdir.
Incil ise Rab'bin planinin, amacinin ve Eski Ahit'in acikliga kavusmasina yardimci olan essiz bir rehber gibidir ki verdigi gercek mujde itibariyle de degeri pahabicilemez.
Size kasttetigim sey icin en bariz 3 ornek vermek istiyorum:
1)
(Yaratilis 22:1-19) Rab, Ibrahim'den kendi oglunu (Ishak'i) kurban etmesini istedi ve bundan son dakika vazgecti. Bunun sebebini kac milyon insan sorgulamis ve anlam verememistir kim bilir, taa ki Baba Tanri'nin kendi biricik Oglu'nu - yani Isa Mesih'i - insanlik adina kurban sunusu yapmasina kadar!
2)
(Colde Sayim 21:6-8) Rab'be isyankar gunahlari sonucu colde yilanlar tarafindan sokulmus ve olumle yuzyuze olan insanlari (affederek/lutfederek) kurtarmak icin Rab, Musa'ya bronz bir yilan yapip asasinin uzerine asarak yilani kaldirmasini soyledi, her kim bu yilana bakarsa yasayacaktir dedi ve bakan yasadi, bakmayansa oldu.
Kim bilir kac kisi bunu da cozememistir... Rab Isa Mesih, insan (yilan) olmustur ve bizim yerimize carmiha asilmistir ve her kim O'na bakarsa yasayacak ve her kim O'na bu imanla bakmaz veya yuz cevirirse olecektir. (NOT: Burada yilanin cok derin sembolik ozellikleri var ki taa Eden bahcesine kadar uzar konu.. Ama ufak bir detayi kacirmayiniz ki burada asilan yilan aslinda her hangi bir yilan degil, aksine Rab'bin ongordugu ozel tasari bronz yilan, tipki Rab Isa'nin gunahsiz yani ozel olan, temiz ve
Kutsal Tanri Sozu olan insan olmasiyla benzer paralellikte. Ayni zamanda Musa'nin asasina gelince - her ne kadar bununla ilgili teolojik ya da tarihsel kesin bilgim olmasa da - cogu Yahudi kokenli cizimlerde bu asanin tepesi arti isaretine benzer sekilde resmedilmistir yilanin asilabilmesi icin, ki gorsel olarak kismen haci andiriyor)
3)
(Misirdan Cikis 25-30) Tum bu bolumlerde (25 ile 30. bolum dahil toplam 6 bolum) Musa'nin Tapinak'la ilgili aldigi emirler ve tapinaktaki her element basli basina sembolik sekilde Rab'bin tasarilarini, bizim yerimizi, durumumuzu (Tanri-Insan iliskisini; mesafeler, yaptirimlar, yasaklar) tarif etmektedir. Dusunun kurban kani dokerek gunahtan
gecici olarak arinmak burada basliyor (Dikkat edin Passover vs.. hep birbiriyle iliskili derivitive sekilde gelisen konular) Mesih'le ilgili turlu baglantilar da mevcut ki
Incil anlatimlarinda acikliga kavusuyor. Tapinak'in
Hristiyan yorumuyla ilgili cok sayida yazili modern kitap bulabilirsiniz. Ancak, bu derinliklere
Incil'i okumadan henuz girmeyiniz lutfen! Hele Tevrat'i okursaniz ilk etapta okudugunuzu zaten roman okur gibi okuyacak ve cogunlukla verilen mesajlari, sembolleri anlamayacaksiniz. (Ben anlamadiydim zamaninda samimi sekilde itiraf ediyorum. Hatta aklimi ve imanimi da karistirdigini soylemek zorundayim, cunku kilavuzsuz ve tecrubesiz sekilde kayikla tek basima okyanusa acilmistim resmen, simdi anliyorum..)
Biliyorum fazlasiyla uzattim ama
Incil'in isigi ve rehberligi olmadan bu tur detaylari gormek veya anlam verebilmek oldukca guctur. Bunun gibi cok sayida Eski Ahit'te olan sembolik ve emirsel ornekler vardir ve bunlarin tamami
Incil'de sanki Einstein hesabi acikliga kavusmus, kor gozler acilmistir. Yani Rab'bin bilgeligi Kutsal Ruh araciligiyla havarilere ve onlar araciligiyla da bizlere
Incil'de aciklanmistir. Eger ki once
Incil'i okuyup geriye dogru gitmeye baslarsaniz, Kutsal Kitap'tan alacaginiz haz ve anlayisiniz derinleserek artacak ve Rab'bin islerine hayran sekilde sabah aksam O'nu yucelteksiniz, bundan emin olun. Cok durust bir sey soylemek istiyorum size: Su aralar imanda oldukca zayif ve huzursuz bir donem geciriyorum ve inanin beni temelde ayaga kaldiran ve yola devam ettiren tek sey Kutsal Kitap'taki bu yukaridakilere benzer inanilmaz orneklerdir. Cunku bu tur bir anlayisin insandan gelemeyecegi, yuzlerce yil arayla bu tur sembolik peygamberliklerin asla insan kaleminden tasarlanamayacagi bir kesindir.
Saygilar & Esenlikler..
FORUMA ÜYE OLUN! /

01-09-11, 11:35
LovePeace15
Ben cep telefonumdan bile okuyorum . Müslümanlar kitabı Kutsal diye baş köşeye asarlar ama açıp da içinde ne yazıyor diye okumazlar. Yine de forumdaki büyüklerimizin cevabını bekliyorum.
FORUMA ÜYE OLUN! /

01-09-11, 20:32
tutkunum1905
|
|
LovePeace15
|
|
Ben cep telefonumdan bile okuyorum . Müslümanlar kitabı Kutsal diye baş köşeye asarlar ama açıp da içinde ne yazıyor diye okumazlar. Yine de forumdaki büyüklerimizin cevabını bekliyorum.
|
Her Müslüman'ın Kur'an-ı Kerim'i baş köşeye asıp da okumadığını nereden biliyorsunuz? Tek tek tespit ettiniz mi?...
FORUMA ÜYE OLUN! /

01-09-11, 20:52
lostlost
|
|
TK119
|
......gecen yazismamizda soyledigim seyi tekrar etme geregi duyuyorum. Eger imanda yeniyseniz faydali olani Incil'de size onceden vermis oldugum sira ile - Yuhanna, Romalilar ve diger tum mektuplar - ile baslamanizdir (bu "faydali/dogru olan" dinsel anlamda veya ben soyledigim icin degil, sizin konuyu ve imanimizi kavrayarak yol alabilmeniz icindir)....
|
Sizin sözleriniz benim için mühim. Önerdiğiniz sıralamayla okudum, o zamanlar internet üzerinden okuyordum. Anladım ki kutsal kitabı tek bir sefer baştan sona da okusam da anlamak, anlamlandırmak için defalarca okumam gerek. Sizin de dediğiniz gibi eski antlaşmada, bilhassa yaratılış kısmında çok fazla kafa karıştıran nokta var. Bazı yerlerde sanki birden fazla tanrı varmış anlamına gelecek ifadeler var. Ama sizin de dediğiniz gibi yeni antlaşmayı esas kabul ederek ve kıyaslayarak okumaya devam ediyorum. Rabbin her sözünden haberdar olmak istiyorum. Gerisi aklım, kalbim ve rehberim olan İncil arasında şekillenecektir.
İlginize ve her aşamada yalnız bırakmayışınıza minnettarım.
Sevgiler, esenlikler.
FORUMA ÜYE OLUN! /
Kutsal Kitabı okurken uyulması gereken şekli şartlar var mı? konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.
Bu konunun diğer sayfaları:
1
2 3 4
>