|
|
yakup72
|
kitabı mukaddesi kabul eden biri olarak aşağıdaki durumu analamkta zorlanıyorum. acaba sizin fikriniz nedir?
aşağıda alıntılamaya calıştım. 2.timeteosta yazılanların hepsi tanrı esinidir denmesine rağmen.korintoslularda rabden değil kendi fikrinden yazmasını nasıl anlamak lazım? sanırım gibi bir kelime kullanmasını nasıl düşünmek lazım?
selamlar
yakup
|
|
|
| | 2 Tim.3:16 Kutsal Yazıların tümü Tanrı esinidir ve öğretmek, azarlamak, yola getirmek ve doğruluk konusunda eğitmek için yararlıdır. |
| 1 Cor.7:12.Diğerlerine Rab değil, ben şöyle diyorum: eğer bir kardeşin karısı iman etmemişse, ama kendisiyle yaşamaya razıysa, kocası onu boşamasın. 1 Cor.7:25 Kızlara gelince, Rab'den onlarla ilgili bir buyruk almış değilim. Ama Rab'bin merhameti sayesinde güvenilir biri olarak düşündüklerimi söylüyorum. 1 Cor.7:26 Öyle sanıyorum ki, şimdiki sıkıntılar nedeniyle insanın olduğu gibi |
|
|
Bu ayetlerde Havari Pavlus, Tanrı'nın "buyrukları" ile kendi "öğütleri" arasındaki ayrımı belirgin hale getirmiştir. Pavlus'un Rab Yeshua'yı bire bir gördüğü ve O'ndan buyruklar aldığı unutulmamalıdır. Pavlus, Rab'den gelen dolaysız emirler ile ruhsal bir önder olarak verdiği öğütlerin aynı olmadığını vurgularken, aslında Rabbin bir havarisi olması ve Kutsal Ruh ile dolu bulunması sayesinde verdiği öğütlerin de Tanrı'nın düşüncelerine aykırı olmadığını bildiriyordu.
Mektuplarında Pavlus'un bir takım öğütlerde bulunması ve hatta mektup yazdığı kişilerden kendini örnek almalarını istemesi, yazılanların Tanrı esini olmadığını göstermez. Rab, Pavlus'u seçmiş ve onu öğrenci olarak uluslara göndermiştir. Bu nedenle onun görevi ve yazdıkları yazılar Tanrı tarafından planlanmış ve onaylanmıştır. Bir yazının tamamının Tanrı esini olması, ondaki her ayet veya sözcüğün dolaysız olarak Tanrı'dan geldiği veya bazı önerilerin bile dogmatik özellik taşıyacağı anlamına gelmez. Hristiyanlık inancındaki esinleme kavramı, vahiy kavramından farklıdır.