Yahudi alimlerine göre Tevrat ve tahrif iddiaları

Yahudi alimlerine göre Tevrat ve tahrif iddiaları hristiyanlık incil isa mesih tevrat zebur | HRİSTİYAN FORUM  > Hristiyanlık İnancında Temel Kavramlar > Kutsal Kitaplar : Yahudi alimlerine göre Tevrat ve tahrif iddiaları konusu 710 kez okundu, 0 kez cevaplandı. En son mesaj moderator6 tarafından gönderildi. Yahudi alimlerine göre Tevrat ve tahrif iddiaları Eski Yahudi Alimlerin Görüşleri “Eğer bilmiyorsanız zikir ehline (yani meseleyi bilen, eski Kitab sahiplerine) sorun.” (Enbiyâ 21:7) Yahudi alim Philo (M.Ö 20 -- M.S. 50), Roma İmparatoru Kaligula’ya yazdığı bir mektubunda, Eski Ahid’in sözlerinin “theochres oracles” olduğunu belirtmişti. Yani, bu Kutsal Yazılar dosdoğru Tanrı’nın ilhamı ve kudreti altında yazılmıştır.1 Filistin’li Yahudi tarihçi Yosefus (M.S. 37-95) şunu yazdı: “Kutsal Kitaplara ne kadar güvendiğimiz, davranışlarımızdan belli oluyor. Çünkü yaşadığımız bunca asırlar boyunca, hiç kimse onlara ne bir şey eklemiş, ne de onlardan bir şey çıkarmış, ne de bir değişiklik yapmıştır. Ama doğal olarak, tüm Yahudiler, doğuştan beri bu Kutsal Kitaplara en yüksek hürmeti göstererek bu Kitapların Tanrısal doktrinlerini savunmuşlar, ve... Yahudi alimlerine göre Tevrat ve tahrif iddiaları

Geçersiz email adresi kullanan üyelikler, forum sistemi tarafından, otomatik olarak iptal edilir. Üyelik hesabı iptal edilmiş veya şifresini unutmuş üyeler buradan iletişime geçebilirler.

HRİSTİYAN FORUM GİRİŞ
(Kullanıcı adınız)
(Şifreniz)

HEMEN ÜYE OLUN! Üyelerle sohbet etmek, etkinlik duyurularından haberdar olmak, forumda yazışabilmek için sitemize üye olmanız gerekmektedir.

Yahudi alimlerine göre Tevrat ve tahrif iddiaları konusu 710 kez okundu, 0 kez cevaplandı. En son mesaj moderator6 tarafından gönderildi.

Yahudi alimlerine göre Tevrat ve tahrif iddiaları konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olunuz.

Yahudi alimlerine göre Tevrat ve tahrif iddiaları hristiyanlık incil isa tevrat zebur07-03-09, 17:39
moderator6

Eski Yahudi

Alimlerin Görüşleri

Eğer bilmiyorsanız zikir ehline (yani meseleyi bilen,
eski Kitab sahiplerine) sorun.” (Enbiyâ 21:7)

Yahudi alim Philo (M.Ö 20 -- M.S. 50), Roma İmparatoru Kaligula’ya yazdığı bir mektubunda, Eski Ahid’in sözlerinin “theochres oracles” olduğunu belirtmişti. Yani, bu Kutsal Yazılar dosdoğru Tanrı’nın ilhamı ve kudreti altında yazılmıştır.1

Filistin’li Yahudi tarihçi Yosefus (M.S. 37-95) şunu yazdı: “Kutsal Kitaplara ne kadar güvendiğimiz, davranışlarımızdan belli oluyor. Çünkü yaşadığımız bunca asırlar boyunca, hiç kimse onlara ne bir şey eklemiş, ne de onlardan bir şey çıkarmış, ne de bir değişiklik yapmıştır. Ama doğal olarak, tüm Yahudiler, doğuştan beri bu Kutsal Kitaplara en yüksek hürmeti göstererek bu Kitapların Tanrısal doktrinlerini savunmuşlar, ve eğer gerekirse, bunlar için seve seve ölüme gitmişlerdi.”2

Tüm Mişna ve Gemara bugün bildiğimiz Talmud’u oluşturur. 2.500.000 kelimeyi içeren Babil Talmud’u Yahudi kültürünün yarattığı en büyük eserlerden biridir. 6.000 sayfalık bu eser Yahudi kültürünü kapsayan bir ansiklopedi şeklindedir. Nesiller boyunca Talmud tüm Yahudilere bilgi ve ışık kaynağı olmaktadır.3 Midraş ise, Eski Ahid’in ahlakî, tasavvufî, menakıbî ve fıkhî açılardan yorumunu ihtiva eden eserlerdir. Muhteva ağrılığına göre Midraşların, Midraş Halakhah ve Midraş Haggadah olmak üzere, iki türü bulunmaktadır. Midraş Halakhah, Eski Ahid metinlerinden çıkarılan kanun ve hükümlerin, Midraş Haggadah ise ahlaki ve tasavvufi hikayelerin, mesellerin detayıyla ilgilenmektedir.Zohar ise, Yahudi mistisizminin temel kaynağıdır. Tavrat’ın batını tefsirini konu almaktadır.4
4. Adam, Yahudi Kaynaklarına Göre Tevrât, 1997, ss. 11-12.

Eski Hahamların Yazıları5

Yazılar İsimler Tarihler İçindekiler
------------------------------------------------------------------
M.Ö. 100 Tevrât’ın Şeriat
Halakah Üzerindeki
M.S. 300 Yorumları
Midraş ---------------------------------------------
M.Ö. 100 Eski Ahit
Haggada Üzerinde Fıkralar
M.S. 300 Vaiz ve Meselleri
Haham Simon Eski Ahit’de
ben Jochai güçlükle
Zohar ve M.S. 70 anlaşılan ayetler
Haham ile ilgili
Eliezer Yorumlar
Hahambaşıların
Mişna M.S. 200 sünnet veya sözlü
gelenek yazıları
Babil’li Talmud ---------------------------------------------
Daha sonra gelen
Gemara M.S. 500 Hahambaşıların
Mişnah üzerinde
Yorumları
Mişhna
Filistin’li Talmud Gemara M.S. 200 üzerindeki
Yorumlar

Haham Moshe ben Maimon
(Maimonides veya Rambam)
(M.S. 1135-1205)

Kitab-ı Mukaddes’in döneminden sonra, en büyük Yahudi alim Maimodies sayılır. Haham Moshe ben Maimon, veya Maimonides, Arabistan’da yaşamış bir Yahudi filozof ve kelâmcıdır. Ayrıca astronomi, matematik, tıp doktoru, ve Talmud uzmanıdır. Onun ismine kısaltılmış şekilde “Rambam”dur; yaniRabbi Moshe Ben Maimon.

Mişna’nın Sanhedrin bölümü üzerine yazdığı tefsirinde, başta Talmud olmak üzere, Yahudi kaynaklarda yeralan haberi görmezden gelerek, Yahudilerin elinde bulunan Tevrât’ın Mûsâ’ya verilenin aynısı olduğunu, her harfinin Tanrı’ya ait olup içinde beşerî kelâm bulunmadığını; onda hiçbir değişikliğin olmadığını da olmayacağını söylemiştir.6 Ona göre, ahenkli ve mükemmel olan şey, ne ilave, ne de çıkarma kabul eder. Tevrât, ahenkli ve mükemmeldir. Bundan dolayı o asla değiştirilemez.7

Maimonides, Yemen cemaatine gönderdiği mektupta ise,8 Müslümanların iddialarına göre Yahudilerin Hz. Muhammed’in isimlerini Tevrât’tan çıkardığı iddialarına cevap vermiştir. O, buna cevap olarak şunu ileri sürmüştür: “Tevrât, Hz. Muhammed’den asırlar önce, Yunanca’ya, Farsça’ya, Latince’ye ve Süryanîce’ye çevrilmiştir. Bugün, doğuda da batıda da, bütün Tevrât nüshaları, en ufak detayda, aynı muhtevâyı taşımaktadır.”9 Bin sene önce, Yemen’de bulunan Yahudiler, Orta Doğu’da bulunan kardeşlerinden ayrı kalmışlar. Onların arasında irtibat kesilmiştir. Ama bin sene sonra, Yemenlilerin Tevrât ve Mazoret Tevrâtı’nın 304.805 harfi arasından, ancak dokuz tane harf farkı ortaya çıktı. Ayrıca, bu söz konusu olan dokuz tane harf hiç bir kelimenin manasını etkilememiştir.10

Haham Moshe ben Nachmanides
(Ramban)
(M.S. 1194-1270)

Yahudilerin büyük hikmet sahibi, Haham, Talmud âlimi, filozof, ve tıp doktoru olan Moshe ben Nachmanides’e göre: “Musa’nın Tevrâtı orijinal halinde, hiç bir aralık olmadan, bitişik olarak tam 304.805 sürekli harfleri içermektedir. Bu sözkonusu Tevrât bugünkü Yahudiler tarafından kullanılır.”11
Adam, Yahudi Kaynaklarına Göre Tevrât, 1997, s. 139.
8. Adam, Yahudi Kaynaklarına Göre Tevrât ve Yahudi Hayatındaki
Yeri, s. 136.
9. Maimonides, Epistle to Yemen, Crisis and Leadership:
Epistles of Maimonides, s. 107; Adam, 1997, s. 139.
10. Jeffrey, The Signature of God, ss. 14-15.
11. Nachmanides, Commentary on the Torah, s. 14.

Haham Abraham İbn Davud
(M.S. 1110-1180)

Maimonides aynı çağda yaşayan Abraham İbn Davud İspanya’da yaşamış bir Yahudi Filozof ve Kelâmcıdır. Maimonides’in görmezden geldiği haberlerin içeriğini felsefî ve tarihî bakımdan tetkik edip yorumlamaya gitmiştir. İbn Davud, Arap harfleriyle İbranice olarak yazdığı “Ha-Emunah Ha-Ramah” isimli felsefî ve savunma nitelikli eserinin “Rabbanî Gelenek” bölümünde, Tevrât’ın gerçekliğini isbat etmeye çalışmıştır.12

Abraham İbn Davud, Tevrât’ın doğruluğu hususunda kendini tatmin eden aklî delilleri sıraladıktan sonra, Yahudi geleneklerinde şüphe içeren rivayetleri ele almıştır. İbn Davud’a göre Tevrât, kendi dönemine kadar güvenilir nakilciler tarafından nakledilmiştir. Tevrât’ı Mûsâ’dan itibaren nakledenler güvenilir kimseler olduğuna göre, naklin konusu olan Tevrât da güvenilirdir. Tevrât, krallar döneminde, her yedi yılda bir defa halkın huzurunda, tamamen hatmedilmiştir. Bu dönemde kralların Tevrât’ı tahrif etmiş olması imkânsızdır. Eğer, herhangi bir tahrif olsaydı, halktan güçlü bir protesto gelirdi. Böyle bir şey duyulmamıştır. İsrail halkının tek bir cemaat olduğu bu dönemde, herhangi bir idarecinin tahrifte bulunmuş olması da, bu bakımdan imkânsızdır.13

Daha sonra İbn Davud Yahudi polemikçilerin öne sürdüğü “Tevrât’ın bütün nüshalarının doğuda da batıda da aynı olması” meselesine girmiştir. O Filistin’de kalanlarla, Mezopotamya dağları, İran, Mısır ve diğer Afrika topraklarına yerleşen Yahudilerin Ezra’nın yazdığı tek bir nüsha üzerinde nasıl anlaştıkları sorusunu ortaya atmıştır. Daha sonra, bunların hiçbirinden itirazın vaki olduğuna dair bir haberin duyulmadığını, aksine, bütün Yahudilerin tek bir versiyon üzerinde ittifak ettiğinin bilindiğini belirtmiştir. O, bununla ilgili olarak, İsrail’de yaşayan cemaatlerle, Hindistan’dan İspanya’ya kadar uzanan geniş bir bölgede yaşayan cemaatlerin sahip olduğu nüshalar arasında tek bir farklılığın bulunmamasına da dikkat çekmiştir. Onun belirttiğine göre, Tevrât’ta üç “nun” harfinin diğer “nun”lardan küçük yazılmasında bile bir farklılık bulunmamaktadır. Netice olarak, bütün bunlar Tevrât’ta değişiklik yapıldığı iddiasını çürütmektedir.14

Haham Yosef Albo
(M.S. 1380-1444)

Yosef Albo İtalya’da yaşamış bir Yahudi filozof ve kelâmcıdır. Rabban’î Yahudiliğe mensuptur. Sefer Ha-İkkarim isimli meşhur eserini, 1413’de, Tortosa kentinde Hıristiyanlarla yapılan tartışmadan sonra kaleme almıştır.15

Albo, Tevrât’ın doğruluğunu savunurken, delil olarak, Rabbanî kaynaklarda yeralan Soferim’in Tevrât’ın bütün harflerini saydığını ve ayetlerini numaralandırdığını bildiren haberleri kullanmıştır. Ona göre bu haberler, Tevrât’ın Mûsâ’ya verildiği formda muhafaza edildiğini göstermektedir. “Soferîm” kelimesi, kitap anlamındaki İbranice “Sefer” kelimesinden türetilmiş “Sofer”in çoğuldur. “Sofer”in lugat anlamı, “müstensih ve yazar” demektir.16 Eski Ahid’in yorumunda en yüksek yetkili kimseler olarak görülen ve Kenesset Ha-Gadol’un mensubu olan kimselere verilen “Soferîm” ünvanının kelime menşei, “Sofer’ım” denmesinin sebebi, onların Tevrât’ın harf ve kelimelerini tek tek sayması, kelimelerini ayırmasıdır. Sefer Torah da, Eski Ahid’in yazım kuralları ve okuma şekilleri üzerinde durmaktadır.17

Albo, bundan sonra, selefleri Maimonides ve İbn Davud gibi, doğudan batıya dünyanın dört bir yanına dağılmış olan Yahudilerin ellerindeki bütün nüshaların aynı olduğunu,18 Tevrât’ın gelenek yoluyla babadan oğula, kesintisiz olarak nakledildiğini ve onda hiç bir değişmenin meydana gelmediğini belirtmiştir.19

Albo, Babil Sürgünü dönüşünde (M.Ö. 538) Ezra’nın Tevrâtı yeniden yazması meselesinde İbn Davud gibi düşünmüştür. Ona göre Ezra, Tevrât’ta tahrifî hiçbir değişiklik yapmamıştır. Buna cesaret etmesi de mümkün değildir. Böyle bir değişiklik yapmış olsaydı, o zaman onun nüshası, Asur, Samiriye, Babil ve diğer bölgelerde yaşayan Yahudilerin yanında bulunan Tevrât nüshaları ile çatışır ve Ezra bunun sebebini onlara anlatamazdı.20 ____________________
15. Adam, Yahudi Kaynaklarına Göre Tevrât, 1997, s. 141.
16. İbid, s. 8; “Soferim” hakkında bkz. Birnbaum, Encyclopedia of
Jewish Concepts, s. 435; Talmud Bavlî, “Nedarm”, 37b; Talmud
Bavlî, “Megillah”, s. 19a; Talmud Bavlî, “Kibbushin”, s. 30a.
17. Adam, “Tevrât’ın Tahrifi Meselesine Müslüman ve Yahudi
Cephesinden Bir Bakış”, s. 391, Adam, 1997, s. 11 & 92.
18. Albo, Sefer Ha-İkkarim, 3. Cilt, s. 199; Adam, 1997, s. 142.
19. İbid. s. 195; Adam, 1997, s. 142;
20. İbid, s. 198; Adam, 1997, s. 143.

Yahudilerin sürgündönem hakkında, Dr. Baki Adam şöyle anlatıyor: “Yahudiler, Diaspora (sürgün) dönemlerinde bile varlıklarını ve milli benliklerini bu kitap sayesinde korumuşlardır. Onlar, en karanlık günlerinde teselliyi bu kitapta bulmuş, ideallerini bu kaynaktan beslemişlerdir. Kısacası, Tevrât, Yahudileri binlerce yıllık tarih sahnesinde tutan mucizevi bir esirdir.”21

Haham Eliyahu ben Şlomo
(ö. M.S. 1797)

Yahudilerin en meşhurlarından biri, Haham Eliyahu ben Şlomo Letonya’nın Vilna şehrinde yaşadı. O Vilna Gaon olarak bilinir, yani “Vilna’nın En Büyük Olanı”. Hem bir matematikçi, hem de Tevrât ve Talmud’un hafızıdır. Onun Şifra Ditzniut adlı kitabının girişinde Vilna Gaon şaşırtıcı bir iddia da bulunmuştur:

“Tüm geçmiş ve gelecekteki olaylar, zamanın sonuna kadar,
Kitab-ı Mukaddes’in ilk beş kitaplarında, yani Tevrât’ta
bulunmaktadır. Bu ancak genel bir mana değil, tüm
insanların hayat teferruatlarını kapsıyor, doğuştan ölüme
kadar tüm minicik ayrıntılar bulunmaktadır. Eğer tesadüfen
Tevrât’ın tek bir harfi eksilmiş ya da tek bir harf eklenmiş
olsaydı, tüm evren mahvolurdu.”22

Tevrât’ın lafızlarının (yazılarının) gizli kodla23 kodlandığını, bu bakımdan değişmesinin mümkün olmadığını ileri süren Ortodoks hahamlar, onun bilimsel karakter taşıdığını iddia etmiştir.24 İsrail’li olan Dr. Doron Witztum, fizik doktorudur. Dr. Witzum’un araştırmasından, şu sonuç ortaya çıktı: Tekvin kitabında, matematiksel analize göre, gizli kodlar “Equidistiant ____________________
21. Adam, Yahudi Kaynaklarına Göre Tevrât, 1997, Önsöz, s. v.
22. Satinover, Cracking the Bible Code, s. 47.
23. Eski Ahit’in Gizli Kodlarını araştırmak isteyenler bu
kitaplara başvurabilirler:
Drosnin, The Bible Code, 1997. Tevrat’ın Şifresi, 1998.
Satinover, Cracking the Bible Code, 1997.
Jeffrey, The Handwriting of God, 1997.
Jeffrey, The Signature of God, 1997.
Rambsel, Yeshua, 1997.
Rambsel, His Name is Jesus, 1997.
Stanton, The Bible Code, Fact or Fake?, 1997.
Weldon, Decoding the Bible Code, 1998.
24. Adam, Yahudi Kaynaklarına Göre Tevrât, 1994, s. 156.

Letter Sequences” (ELS) yüzde 99.998 derecede tutarlıdır.25 Burada Kutsal Ruh’un “parmak izleri”ni görebiliriz.

Kâtip Haham Yishmael, oğluna şunu şöylemişti: “Kâtip olarak işiniz de çok dikkatli olun, çünkü bu mukaddes bir görevdir. Belki rasgele bir tek harfini eksiltir ya da eklersen, böylece tüm dünyayı mahvedersin.”26

Haham Şlomo ben Yitzhaki
(M.S. 1040-1105)

Haham Şlomo ben Yitzhaki, Fransa’nın Troyes şehrinde yaşamıştır. Eski Ahid ve Talmud’un en büyük tefsircilerinden biri, onun kod adı olup “Raşi” olarak biliniyor. “Raşi” şöyle bir uyarıda bulundu: “RABBİNİZ Allah, “Emet”tir, yani gerçek hakikat. Ve eğer “Emet” kelimesinin birinci harfini eksik yazarsan, tüm dünyayı mahvedersin. Ve “Allah konuştu” (tekil olarak) çoğul şeklinde yazarsanız, dünyayı mahvedersin.” 27

Netice olarak, Maimonides, Nachmanides, Abraham İbn Davud, Yosef Albo ve çoğu hahamlar, hiç bir zaman, Tevrât’ta herhangi bir değişikliğin meydana gelmediğini savunmuştur. Onlara göre Tevrât, Mûsâ’ya verildiği şekilde muhafaza edilmiştir.28

Ankara Üniversitesi Prof. Dr. Baki Adam’ın 1994 yılındaki Doktora Tezi, Yahudi Kaynaklarına Göre Tevrât ve Yahudi Hayatındaki Yeri, Yahudi araştırmacılar hakkında yazmıştır.

“Bugünkü Ortodokslar, bu bakımdan, klasik Yahudilik
anlayışını aynen devam ettirmektedir. Tevrât’ın bütün harf
ve kelimeleriyle Allah’ın Mûsâ’ya dikte ettirdiği ilâhî bir
vahiy kitabı olduğuna mutlak olarak iman etmektedirler.
Hiçbir değişikliğin meydana gelmesine izin vermemektedirler.
Yahudiler, bugün ellerinde halen mevcud olan Tevrât’ın, ne
bir harf eksik ne da fazla, Musa’ya Sina’da verilen aynısı
olduğunu iddia etmektedirler.29
26. Babil Talmud, Erubin, 21a.
27. Satinover, Cracking the Bible Code, s. 47.
28. Adam, Yahudi Kaynaklarına Göre Tevrât ve Yahudi Hayatındaki
Yeri, ss. 136-140. Bkz. Maimonides, Commentary on 155-156.
29. İbid, s. 153; Adam, Yahudi Kaynaklarına Göre Tevrât, s. 103.

Yazar: Daniel Wickwire

Kaynak: http://www.hristiyan.net

FORUMA ÜYE OLUN! / HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM / Yahudi alimlerine göre Tevrat ve tahrif iddiaları

Yahudi alimlerine göre Tevrat ve tahrif iddiaları konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olunuz.

Yahudi alimlerine göre Tevrat ve tahrif iddiaları konusuna benzer konular;

Tevrat'ın tahrif olduğunu söyleyen Tevrat ayetleri var mı ? "Allahımızın sözlerini değiştirdiniz" Yeremya 23 /36 Tevrat'ta tanrının sözlerinin ebedi kalacağı, değiştirilemeyeceği yazıyor mu ? Veya ''Elinizdeki kitap tamdır'' yazan bir ayet var mı ? Özellikle ''Kitap kelimesi geçen ayetler'' önemli arkadaşlar. Yine biriyle yapmış olduğum münazara icabı, şu konuyla bağlantılı bir soru: http://www.hristiyanforum.com/forum/soru-panosu-f6/tevratta-tevratin-ulasamadigi-t330240.html Verdiğim linkteki sorunumu kendim çözdüm sayılır, bu konuda da önce size sorayım dedim, kendim de cevabımı bulmaya çalışıyorum ( Tevrat okuyorum ) ama bilenler bilmeyenlere anlatırsa hızlı oluruz değil mi :) . Sevgiler

CHP'nin eğitim raporuna göre imam hatip eğitimi din görevlisi ihtiyacına göre yeniden düzenlenecek CHP’nin eğitim raporuna göre imam hatip eğitimi din görevlisi ihtiyacına göre yeniden düzenlenecek http://www.hristiyangazete.com/wp-content/uploads/2011/05/CHPnin-e%C4%9Fitim-raporuna-g%C3%B6re-imam-hatip-e%C4%9Fitimi-din-g%C3%B6revlisi-ihtiyac%C4%B1na-g%C3%B6re-yeniden-d%C3%BCzenlenecek.jpg CHP’nin eğitim raporuna göre imam hatip eğitimi din görevlisi ihtiyacına göre yeniden düzenlenecek CHP eğitim raporuna göre farklı okul türleri üçe indirilecek. İlköğretimden liseye sınavlı geçiş kaldırılacak. Üniversiteye girişte her adaya üç sınav hakkı tanınacak. Her öğrenciye de bir bilgisayar geliyor. CHP’nin tartışma yaratacak vaatlerinden biri ise imam hatip liseleriyle ilgili. CHP iktidarında imam hatip eğitimi, din görevlisi sayısına duyulan ihtiyaç çerçevesinde...

İslâm Ulemasına Göre Tevrât’ın Tahrif Edilmiş Olduğunu Bildiren Kur’ân Ayetleri İslâm Ulemasına Göre Tevrât’ın Tahrif Edilmiş Olduğunu Bildiren Kur’ân Ayetleri “Yahudilerden öyleleri var ki, kelimeleri yerlerinden değiştiriyorlar: “İşittik ve isyân ettik”, “Dinle, dinlemez olası” ve dillerini eğip bükerek: “râinâ” diyorlar, dini taşlıyorlar.” (Nisâ 4:46)

İslamiyet'ten önce Tevrat-Zebur sapasağlam duruyordu, peki tahrif ne zaman? Eski Ahit Milat’tan önce Tahrif Olamazdı, Çünkü Hz. İsa’nın ve Havarilerin Döneminde, Tevrât Geçerli Olarak Sapasağlam Duruyordu “İsa onlara, “Sizi akılsızlar! Peygamberlerin tüm söyle- diklerine inanmakta ağır davranan kişiler! Mesih’in bu

Tevrat, Zebur ve İncil'e göre korkuyu yenmek. Arkadaslar uzun zaman önce böyle bir kitapçığa sahiptim fakat şu an tekrar okumak istiyorum uzun zamandır araştırıyorum bulamadım. Aksilik ki yayınevi ya da yazar adını da hatırlamıyorum sizin elinizde bu kitapçık varsa yayınevi ya da ulaşabileceğim herhangi bir numara verirseniz çok memnun olurum. Rab sizinle olsun. Sevgiyle kalın

HRİSTİYANFORUM @ YOUTUBE
Altyazılı videolarda Türkçe altyazıyı görebilmek için videonun alt satırındaki CC tuşuna basınız

HRİSTİYAN OLMAK
nasıl hristiyan olunur Nasıl Hristiyan Olunur? Hristiyan olmak için neler yapmalısınız? sorularına cevaplar için...

HRİSTİYAN GAZETE
hristiyanlık Tüm mezheplerden, tüm etnik kökenlerden, tüm teolojilerden hristiyanlar için haberler, tanıtımlar, duyurular ve arşiv.

HRİSTİYANLIK ARAMA MOTORU
hristiyanlık Tüm mezheplerden, tüm teolojilerden hristiyanlık hakkında makaleler, kitaplar içinde araştırmalar için arama motoru...

İNCİL
incil Tüm Türkçe İncil çevirilerini dipnotlarıyla beraber okuyabilmek ve dinleyebilmek için...

İNCİL .TV
incil Tüm mezheplerden, tüm kiliselerden filmler izlemek için...

Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh vaftiz iman dua ibadet inanç ruhsal papaz rahip peder papa patrik pastör presbiter katolik ortodoks protestan anglikan luteryen presbiteryen Hristiyan olmak, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ve İncil ile ilgilenenler için bilgiler, chat, sohbet, bedava incil

hristiyan forumincilrab isa mesihhristiyan türkhristiyanlık ve islamiyethristiyanlık ve islamiyethristiyan forumhıristiyanlıkhristiyanlıkincilrab isa mesihhristiyan forumturkish christiansturkish christiansturkish christiansturkish christiansincilhıristiyanlıkrab isa mesih