evanjelik lutheran konusu
2009 kez okundu,
5 kez cevaplandı. En son mesaj
Timotheon tarafından gönderildi.
evanjelik lutheran konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız
Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.
Bu konunun diğer sayfaları:
1
2
>

02-01-10, 17:52
lutheran_06
evanjelik lutheryen ne demektir türkiye ve ankara da kiliseleri mevcutmudur?lutheran ve evanjelik aynı kiliseyimi ifade eder?bilgili arkadaşlar cevap verir ise mutlu olurum.Teşekkürler
evanjelik lutheran
FORUMA ÜYE OLUN! /
HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM /
evanjelik lutheran

03-01-10, 22:49
Timotheon
|
|
lutheran_06
|
|
evanjelik lutheryen ne demektir türkiye ve ankara da kiliseleri mevcutmudur?lutheran ve evanjelik aynı kiliseyimi ifade eder?bilgili arkadaşlar cevap verir ise mutlu olurum.Teşekkürler
|
Sevgili Lutheran_06,
"Luteryen" (ya da Lutheryen) Martin Luther'in öğretişine ve özellikle Luteryenlerin ortak inanç açıklamalarına (geleneksel katolik inanç açıklamalarının yanında özellikle Augsburg iman ikrarı ve Martin Luther'in kisa ilmihalı) dayanan bir kilise ya da bir kişi demek.
"Evanjelik" ise, genel olarak müjdeye (Kutsal Kitap'a) dayanan demek.
Bazı Luteryen kiliseler kendi adını "evanjelik luteryen" diye betimliyor, bazılar ise daha kisaca "luteryen" diyorlar. Luteryen kiliselerin aralarında farklar var ama bildiğim kadarıyla evanjelik sözcüğünün kullanması ya da kullanmaması bir fark yaratmıyor. Çünkü müjdeye dayanmayan bir luteryen olamaz. Yoksa luteryen inancını anlamamış.
Fakat kiliselerin isimlerinde "evanjelik" ya da "evanjelikal" sözcüğün çok geniş kullanımı da var. Sanırım ki Luteryen olmayan protestan kiliselerin çoğu da "evanjelik" nitelenebilir.
İstanbul'da bir Luteryen Kilisesi var.
evanjelik lutheran
FORUMA ÜYE OLUN! /
evanjelik lutheran

04-01-10, 18:51
Evanjelique
Hristiyan terminolojisinde yanlış anlaşılmaya en müsait kelimelerden biri de ''Evanjelik''tir. (Benim kullanıcı adımın da kökeninden türediği)
Evanjelik Yunanca 'Evangelion' (Latince Evangelium) kelimesinden türemektedir ve sözlük anlamı 'Müjde' demektir,bu yüzden de İncil yazarları müjdeyi duyuranlar olarak 'Evangelist' lakabı ile anılırlar.
Evanjelik Lutheran ile de Evanjelik (Evangelikal) Hristiyanlık tamamen ayrı şeylerdir.
'Evanjelik Lutheran' ifadesi ,Reformun anahtarı olan 'Sola Scriptura' ilkesine göndermede bulunmaktadır ve Kuzey Amerika'da yeni çağda türeyen ve millenialist bir teoloji anlayışını benimseyen Evangelikal Hristiyan akımları ve gruplarıyla kelime benzerliği haricinde uzaktan yakından alakası yoktur.
Evangelikaller Reform'un radikal ucundadırlar,oysa ki Evanjelik Lutheran kilisesi Katolik Apostolik kilisenin devamı olan,liturjik bir anayol/mainline Protestan kilisesidir.
Hatta Batı kilisesinde ayin düzeni Katolik Kilisesi'ne en çok benzeyen (mimari,ayin-liturji,müzik vs.) kilise Anglikanizmden sonra Lutheran kilisesidir.
evanjelik lutheran
FORUMA ÜYE OLUN! /
evanjelik lutheran

06-01-10, 14:35
bgmurat
Istanbuldaki luteryen kilisesi hakkinda daha fazla bilgi icin:
http://www.luteryenkilisesi.org/
evanjelik lutheran

İsa Mesih diyorki:
Joh 7:17 "Eğer bir kimse Tanrı'nın isteğini yerine getirmek istiyorsa, bu öğretinin Tanrı'dan mı olduğunu, yoksa kendiliğimden mi konuştuğumu
bilecektir.
FORUMA ÜYE OLUN! /
evanjelik lutheran

16-07-10, 06:44
Xğristiyan
Reform Ilahiyati icinde kendime en cok yakin buldugum ekol; Lutheryanizm'dir. Lutheryen Kilisesi hakkinda arastirma yaparkan bir takim bilgiler gozume carpti. Mesela;
Lutheryenler tesbih kullaniyor (mus)... Bu nasil bir tesbihtir ve nasil kullanilir?
Lutheryanlar istavroz cikartiyormus, katolikler ile ayni mi?
Diger mezheplerden vaftizli kisiler tekrar vaftiz ediliyor mu?
SAYGILARIMLA
Yönetim Notu: Sevgili kardeşim; bu soruları ayrı ayrı olarak SORU PANOSU'nda sorabilir misin?
evanjelik lutheran
XAQ ESTO
FORUMA ÜYE OLUN! /
evanjelik lutheran
evanjelik lutheran konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.
Bu konunun diğer sayfaları:
1
2
>
Türkçe olarak, Türkiye
Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh vaftiz iman dua ibadet inanç ruhsal papaz rahip peder papa patrik pastör presbiter katolik ortodoks protestan anglikan luteryen presbiteryen
Hristiyan olmak,
Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler,
Hristiyanlık ve
İncil ile ilgilenenler için bilgiler, chat,
sohbet,
bedava incil