Luteryen Kilise'de bir vaaz konusu
1348 kez okundu,
0 kez cevaplandı. En son mesaj
sonsuzdiren tarafından gönderildi.
Luteryen Kilise'de bir vaaz konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız
Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.

11-01-08, 00:48
sonsuzdiren
Vaazın verildiği yer ve tarih: İstanbul 16. Ekim 2005
‘İNANCIMIZIN TEMELİ’
Ferisiler'le Sadukiler* İsa'nın yanına geldiler. O'nu denemek amacıyla kendilerine gökten bir belirti göstermesini istediler.
İsa onlara şu karşılığı verdi: "Akşam, 'Gökyüzü kızıl olduğuna göre hava iyi olacak' dersiniz.
Sabah, 'Bugün gök kızıl ve bulutlu, hava bozacak' dersiniz. Gökyüzünün görünümünü yorumlayabiliyorsunuz da, zamanın belirtilerini yorumlayamıyor musunuz?
Kötü ve vefasız kuşak bir belirti istiyor! Ama ona Yunus'un belirtisinden başka bir belirti gösterilmeyecek." Sonra İsa onları bırakıp gitti.
Matta 16:1-4
1. GİRİŞ
Değerli iman kardeşlerimiz ve misafirler,
Bu gün bayramdır. Çünkü bugün vaftiz yoluyla yeni bir üye cemaatimize katıldı. Bu tören için vaazım da bugün normalden daha kısa olacak.
Bugün bir diğer anlamda da bayramdır. Çünkü bugün reformasyonu anma günüdür. Reformasyon 16. yüzyılda Luteryen ve diğer Protestan kiliselerinin tesisi ile neticelenen dinsel bir devrimdir. Bizim kilisemiz de özel bir şekilde bu gelişmelerin ürünüdür. O devirde Katolik kilisesi, Kutsal Kitabın öğretişlerine aykırı olan bir çok yorumlar ve faaliyetlerde bulunduğu için, Kutsal Kitabın temel öğretişlerine dönme ihtiyacı doğmuştu. Bu ihtiyaçtan dolayı hem Luteryen hem de diğer bir çok Protestan kiliseleri o zaman ortaya çıktı.Bu devir Avrupa’da Yeni Çağ’ın başlangıcı anlamına geliyor.Türkiye’de ise,Yeni Çağ’ın başlangıcının biraz daha önce olduğu kabul ediliyor, yani İstanbul’un fethinden başlayarak, 1453 değil mi?
Ne ise, reformasyon dünya tarihinde çok önemli bir olaydı. Ve bugün bu olayı anma günüdür.
2. İNANCIMIZIN TEMEL UNSURLARI
Az önce okuduğumuz Elçi Matta metninde bu unsurların bazılarını görmek mümkündür.
Okuduğumuz metnin birinci ayetinde ‘Ferisiler’le Sadukiler’ Rab İsa’nın yanına geliyorlar. Kimdir bu ‘Ferisiler’le Sadukiler’?
İsa Mesih döneminde özellikle iki büyük Yahudi mezhebi vardı. Birincisi, Ferisiler, Kutsal Yasa’ya ve yüzyıllar boyu Yasa’ya dayandırılan dinsel kurallara sıkı sıkıya bağlıydılar. İkincisi, Sadukiler, Yahudilik’te akılcılığı savunan bir mezhepti. Sadukiler, Eski Ahit’ten yalnız Musa’nın kitaplarını kabul eder, ölümden sonraki yaşam, diriliş, cennet, cehennem düşüncesine ve cin, melekgibi doğaüstü varlıklara inanmazlardı.Bu iki ayrı mezhepten temsilciler, İsa’yı denemek amacıyla O’nun yanına geliyor. Amaçları İsa’yı denemek ve istekleri belirtiler ve harikalar görmek. Böyle bir istek tabii ki, çok insani ve normaldir. Ama ruhsal gerçeklerde ve Tanrı’nın Egemenliğiyle ilgili konularda böyle bir yaklaşım doğru değildir.Çünkü Tanrı’yı denemek ya da belirtilerle harikalar görmek hiçbir işe yaramaz, yani böyle şeylerle hiç kimse inancını temellendiremez. Bir kısım insanlar bugün bile böyle yapmaya eğilimliler. Aslında hepimizde böyle bir eğilim vardır. Bu sebeple Tanrı Sözünden her zaman türlü türlü sapmalar olmuştur ve oluyor. Onun için Tanrı Sözüne geri dönüş çağrısı her zaman gereklidir. Bu reformasyon devrinde de öyleydi, şimdi de.
Reformasyonun ana hatları, ana konuları özet olarak şöyle diyebiliriz:
1. İnancımızın temel kitabı ancak Kutsal Kitap’tır.
2. Kurtuluşumuz ancak İsa Mesih sayesinde olur.
3. Kurtuluş yalnız imanla kabul edilir.
Bu gerçeklerin hepsi de yüzde yüz Tanrı tarafından verilen Kutsal Kitapta bulunan ve sık sık tekrarlanan, ilhamlara dayanır. Burada ilginç bir nokta daha vardır. Bu üç ‘reformasyon prensibi’nin hepsiokuduğumuz metinde de bulunmaktadır.
Ferisiler’le Sadukiler’e verdiği cevapta (a. 4) İsa önce (1) Kutsal Kitaptan söz ediyor, yani Yunus peygamberden ve onun kitabından. (2) Söz ettiği hikaye ve peygamberlik de İsa’nın ölümüyle ve dirilişiyle ilgilidir, yani kurtuluşumuzla ilgilidir.
Evet, Yunus’un belirtisi nedir? Bu sırada, Yunus’un Kitabına kısaca göz atalım:
Bu arada RAB Yunus'u yutacak büyük bir balık sağladı. Yunus üç gün üç gece bu balığın karnında kaldı.
Yunus balığın karnından Tanrısı RAB'be şöyle dua etti:
"Ya RAB, sıkıntı içinde sana yakardım, Yanıtladın beni. Yardım istedim ölüler diyarının bağrından, Kulak verdin sesime.
Beni engine, denizin ta dibine fırlattın. Sular sardı çevremi. Azgın dalgalar geçti üzerimden.
'Huzurundan kovuldum' dedim, 'Yine de göreceğim kutsal tapınağını*fb*.'D Not 2:4 "Yine de göreceğim kutsal tapınağını" ya da "Bir daha kutsal tapınağını nasıl göreceğim?"
Sular boğacak kadar kuşattı beni, Çevremi enginler sardı, Yosunlar dolaştı başıma.
Dağların köklerine kadar battım, Dünya sonsuza dek sürgülendi arkamdan; Ama, ya RAB, Tanrım, Canımı sen kurtardın çukurdan.
Soluğum tükenince seni andım, ya RAB, Duam sana, kutsal tapınağına erişti.
Değersiz putlara tapanlar, Vefasızlık etmiş olurlar.
Ama şükranla kurban sunacağım sana, Adağımı yerine getireceğim. Kurtuluş senden gelir, ya RAB!"
RAB balığa buyruk verdi ve balık Yunus'u karaya kustu.
Yunus 1:17-2:10.
İsa’nın söz ettiği Yunus’un belirtisi budur, yani Yunus peygamberin hayatında, Mesih’le ilgili olayları önceden bildiren peygamberlikte bizim kurtuluşumuzla ilgili Rab İsa’nın tamamladığı kefaret işi anlatılmaktadır.
Anlatabildim mi?
Reformasyonun üçüncü büyük prensibi de imanla ilgiliydi. Bunu da okuduğumuz metinde bulabiliriz. Ferisiler’le Sadukiler İsa’dan belirtiler ve harikalar istiyorlardı. Ama Tanrı’nın hükümranlığı bunlara değil, imana dayanıyordu. Söz konusu Ferisiler’le Sadukiler’in Tanrı’ya gerçek imanları yoktu, iman yerine belirtiler arıyorlardı. O sıralar ‘Yunus’un belirtisi’ denilen
konudan, yani gelecek Mesih’le ilgili olan peygamberlikten hiç anlamıyorlardı. İmanları yoktu.
3. TAVSİYELER
Reformasyon sırasında Tanrı bilimle ilgili pek çok kitap ve makale yazılmıştır. Bunları okumak çok faydalıdır. Ancak çoğunun Türkçe çevirileri henüz yok. Aslında Kısa Hıristiyan İlmihali denilen küçük bir kitapçığımız mevcuttur ancak tamamen kitaplaşmış olarak. Bunu kalpten herkese tavsiye ederiz. Rab dilerse, yakında başka temel kitaplarımız da Türkçe olarak basılacak. Bunların yanında Martin Luther’in öz yaşam öyküsü de Türkçe olarak bulunmaktadır. Bunu da yürekten tavsiye ederiz. Bir de ‘Sağlam Kaya’ adlı çok iyi temel bir kitabımız vardır. Bu kitap açık bir şekilde Mesih İnancının temellerini anlatıyor.Bunları okursak, iyi ederiz. Tekrar ve tekrar okumakta da fayda vardır.
Luteryen Kilise'de bir vaaz

İman yoluyla, lütufla kurtuldunuz. Bu sizin başarınız değil, Tanrı’nın bir armağanıdır. Kimsenin övünmemesi için iyi işlerin ödülü değildir.
Efesliler 2:8-9 
FORUMA ÜYE OLUN! /
HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM /
Luteryen Kilise'de bir vaaz
Luteryen Kilise'de bir vaaz konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.