finikeli kadının imanı konusu
1046 kez okundu,
4 kez cevaplandı. En son mesaj
Theophilos tarafından gönderildi.
finikeli kadının imanı konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız
Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.

15-08-09, 01:58
path_of_glory
isa ona : bırak önce çocuklar doysunlar dedi. çocukların ekmeğini köpeklere atmak doğru değildir.
kadın : haklısın rab.ama köpekler de sofranın altında çocukların ekmek kırıntılarını yer dedi
bu kısım markos'da finikeli kadının imanı olarak geçiyor.
fakat matta da aynı hikaye kenanlı kadının imanı olarak.ayrıca kelimelerde değişiyor biraz ve çocuklar kısmı efendilerin olarak değişiyor.
öncelikle burada anlatılmak istenen nedir ? vede niye iki farklı yerde kelimeler değişmiştir ? ki bu kelimeler eş anlamlı değil.kenan ile finike aynı mı bilemiyorum ama çocuklar ile efendilerinin kısmı aynı değil.
şimdiden yanıt için teşekkürler
Yönetim Notu: İncil'de birbirine benzeyen hikayeler birbirinin aynısı değildir her zaman. Yahşuah öğretilerini bir çok kez bir çok yerde tekrar etmiştir. Çarmıha gerilişe kadarki misyonunun bir parçası Kudüs'e gelmek ve Yahudileri davet etmektir. Daha sonrasında, dirilişten sonra, Elçilerin başka bölgelere gidip müjdeyi yine Yahudilere duyururken Kutsal Ruh'un yahudi olmayanlara da geldiğini görmelerinden sonra diğer uluslara müjde açılmıştır.
İncil'i okurken her hikayenin birebir aynı olmadığını, Yahşuah'ın 3 yıl boyunca tüm yahudiye bölgesinde birçok farklı yere gidip aynı öğretilerini öğrettiğini ve aynı mesajları verdiğini hatırlamalısınız.
Yine benzer bir şekilde de çarmıha gerilmeden önceki dönemdeki Yahşuah-Yahudiler diyaloglarını da ancak Tevrat ve Zebur okursanız daha iyi anlayabilirsiniz. Çünkü Yahşuah'ın bu dönemine ait metinler büyük oranda derin ve simgesel anlamlara sahip olabilmektedir. Bu anlamlar ancak Eski Antlaşma bağlantıları ile idrak edilebilirler.
finikeli kadının imanı
FORUMA ÜYE OLUN! /
HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM /
finikeli kadının imanı

15-08-09, 12:42
moderator5
Sizin için şu yazıyı eklemiştik:
http://www.hristiyanforum.com/forum/...084#post366897
finikeli kadının imanı
FORUMA ÜYE OLUN! /
finikeli kadının imanı

26-08-09, 03:31
Theophilos
Bu farklılıkları ve farklılık nedenlerini tespit edebilmemiz için söz konusu bölümleri kıyaslamalı olarak incelemek gerekir:
İsa oradan ayrılıp Sur ve Sayda bölgesine geçti. O yöreden Kenanlı bir kadın İsa'ya gelip, «Ya Rab, ey Davut Oğlu, halime acı! Kızım cine tutsak, çok kötü durumda» diye feryat etti. İsa kadına hiçbir karşılık vermedi. Öğrencileri yaklaşıp, «Sal şunu, gitsin!» diye rica ettiler. «Arkamızdan bağırıp duruyor.» İsa, «Ben yalnız İsrail halkının kaybolmuş koyunlarına gönderildim» diye cevap verdi.Kadın ise yaklaşıp, «Ya Rab, bana yardım et!» diyerek O'nun önünde yere kapandı. İsa ona, «Çocukların ekmeğini alıp köpeklere atmak doğru değildir» dedi. Kadın, «Haklısın, Rab» dedi. «Ama köpekler de efendilerinin sofrasından düşen kırıntıları yer.» O zaman İsa ona şu karşılığı verdi: «Ey kadın, imanın büyük! Dilediğin gibi olsun.» Ve kadının kızı o saatte iyileşti.(Matta 15:21-28)
İsa oradan ayrılarak Sur ve Sayda bölgesine gitti. Burada bir eve girdi. kimsenin bunu bilmesini istemiyordu, ama gizlenemedi.Küçük kızı kötü ruha tutsak olan bir kadın, İsa'yla ilgili haberi duyar duymaz geldi, ayaklarına kapandı Yahudi olmayan bu kadın Suriye-Fenike ırkındandı. Kızından cini kovması için İsa'ya rica etti. İsa ona, «Bırak, önce çocuklar doysunlar» dedi. «Çocukların ekmeğini alıp köpeklere atmak doğru değildir.» Kadın buna karşılık, «Haklısın, Rab» dedi. «Ama köpekler de sofranın altında çocukların ekmek kırıntılarını yer.» İsa ona, «Söylediğin bu sözün hatırı için git, cin kızından çıkmış bulunuyor» dedi.Kadın evine gittiğinde çocuğunu cinden kurtulmuş, yatakta yatarbuldu. (Markos 7:24-30)
Matta ve Markos'un anlatımında Yeshua'nın Sur ve Sayda bölgesine geçtiği vurgulanmıştır; zira bu bölgeler İsrail'de genelde Yahudi olmayan kişilerin - yani yabancıların - yaşadığı bölgelerdi. Matta, kızı iyileştirilen kadının Kenanlı olduğunu söylemekle yetinirken, Markos okuyucuya bu kadının etnik kökeni konusunda daha detaylı bilgi vermeyi uygun görmüştür.
Matta'nın Yeshua'dan merhamet dilenen yabancı kadını "Kenanlı" olarak tanımlaması Mesih'in müjdesini yazarken temelde Yahudi ve İbrani topluluklarına hitap etmesiyle bağlantılı olabilir. Eski Antlaşma'da İsrail topraklarından genelde Kenan diyarı diye bahsedilmiş ve o bölgede yaşayan Yahudi olmayan uluslar Kenanlı olarak tanımlanmışlardır. Markos ise İncil'i genelde Yahudi olmayan uluslara ve özellikle Greklere hitaben yazdığı için kadının Fenikeli olduğu detayını da vermiştir. Sonuçta her iki İncil yazarı da aynı gerçeği farklı yazım tarzlarıyla bir birlerinden farklı ama çelişkisiz biçimde dile getirmişlerdir; zira Fenikelilerin Kenanlı bir ulus oldukları kabul edilmektedir.
İkinci farklılığı inceleyecek olursak, benzer bir biçimde bu noktada da Matta ve Markos arasında çelişki olmadığını görürüz. Markos'da Yeshua İsrail halkının Tanrı tarafından seçildiğini ve Mesih'in lütfundan yararlanma önceliğine sahip olduğunu ifade etmek için basit bir benzetme kullanarak çocuklarla evcil köpeklerin ekmek yeme sırasına değinmiştir. Yeshua'nın bu benzetme aracılığıyla imanını denediğini anlayan kadın, Yahudi olmayan kişilerin de Yahudiler aracılığıyla - özellikle de Yahudilerin imansızlığı sonucunda - Mesih'in lütfundan yararlanacağını belirtmek için "Sofradan düşen kırıntılarla doymak" tabirini kullanmıştır. Markos'un anlatımında işte bu Yahudi olanların imansızlığının Yahudi olmayanlara lütuf kapısını açacağının belirtilmesi amacıyla kadının kurduğu cümlede "sofranın altına çocukların düşürdüğü kırıntılar" kelimeleri yer almıştır. Matta'nın anlatımında ise kadının "çocukların yemek yediği sofra" yerine "köpeklerin efendilerinin sofrası" demesinin nedeni, tüm lütufların Yahudilere ve Yahudi olmayanlara Tanrı tarafından verildiği gerçeğini yansıtma amaçlıdır. Bu bağlamda Matta'daki ifadeyi daha teolojik olarak değerlendirmek mümkündür. Sonuçta, hem Yahudilerin hem de Yahudi olmayanların ekmek yedikleri aynı sofranın sahibi insanlığı efendisi olan Tanrı'dır.
finikeli kadının imanı
FORUMA ÜYE OLUN! /
finikeli kadının imanı

26-08-09, 13:39
path_of_glory
Aradığım cevabı gerçekten düzgün bir şekilde verdiğiniz için teşekkür ederim.
Rab sizinle olsun
finikeli kadının imanı
FORUMA ÜYE OLUN! /
finikeli kadının imanı

26-08-09, 14:40
Theophilos
|
|
path_of_glory
|
Aradığım cevabı gerçekten düzgün bir şekilde verdiğiniz için teşekkür ederim.
Rab sizinle olsun
|
Eğer Mesih'in izni ve lütfuyla size yardımım dokunduysa, ne mutlu bana. Size de esenlik olsun.
finikeli kadının imanı
FORUMA ÜYE OLUN! /
finikeli kadının imanı
finikeli kadının imanı konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.
Türkçe olarak, Türkiye
Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh vaftiz iman dua ibadet inanç ruhsal papaz rahip peder papa patrik pastör presbiter katolik ortodoks protestan anglikan luteryen presbiteryen
Hristiyan olmak,
Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler,
Hristiyanlık ve
İncil ile ilgilenenler için bilgiler, chat,
sohbet,
bedava incil