Matta 1.bölüm 22.ayet ve Yeşaya 7.bölüm 14.ayet hakkında...

Matta 1.bölüm 22.ayet ve Yeşaya 7.bölüm 14.ayet hakkında... hristiyanlık incil isa mesih tevrat zebur | HRİSTİYAN FORUM  > Hristiyanlık İnancında Temel Kavramlar > İncil > Matta : Matta 1.bölüm 22.ayet ve Yeşaya 7.bölüm 14.ayet hakkında... konusu 1268 kez okundu, 3 kez cevaplandı. En son mesaj aobir tarafından gönderildi. Matta 1.bölüm 22.ayet ve Yeşaya 7.bölüm 14.ayet hakkında... Merhabalar.Soracağım bu soru daha önce forumun herhangi bir yerinde tartışılmışsa kusura bakmayın.Matta 1:22'de anlatılan olayda Hz.İsa'nın Mesih olarak geleceğine ve bakireden doğacağına dair bir ön bildiri olarak Eski Antlaşma peygamberlerinden Yeşaya'nın bir peygamberliğine yer verilir.Hz.İsa ile ilişkilendirilen söz konusu peygamberlik Yeşaya 7:14 de yer alır.Ancak Yeşaya'nın söz konusu bildirisini Eski Antlaşma'da bulunan pasajın bütününü hesaba katarak incelediğimizde bana öyle geliyor ki bu peygamberlik sözünü Hz.İsa Mesih'e mal etmek oldukça zor.Çünkü Yeşaya bu peygamberliği tamamen kendi yaşadığı döneme yönelik bir olaya yönelik anlatmıştı.Eski Antlaşma'daki ilgili bölümü bir bütün halinde ele alırsak o bölümden Hz.İsa'nın gelişine dair sonuç çıkarmak mümkün müdür?Kesinlikle... Matta 1.bölüm 22.ayet ve Yeşaya 7.bölüm 14.ayet hakkında...

Geçersiz email adresi kullanan üyelikler, forum sistemi tarafından, otomatik olarak iptal edilir. Üyelik hesabı iptal edilmiş veya şifresini unutmuş üyeler buradan iletişime geçebilirler.

HRİSTİYAN FORUM GİRİŞ
(Kullanıcı adınız)
(Şifreniz)

HEMEN ÜYE OLUN! Üyelerle sohbet etmek, etkinlik duyurularından haberdar olmak, forumda yazışabilmek için sitemize üye olmanız gerekmektedir.

Matta 1.bölüm 22.ayet ve Yeşaya 7.bölüm 14.ayet hakkında... konusu 1268 kez okundu, 3 kez cevaplandı. En son mesaj aobir tarafından gönderildi.

Matta 1.bölüm 22.ayet ve Yeşaya 7.bölüm 14.ayet hakkında... konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olunuz.

Matta 1.bölüm 22.ayet ve Yeşaya 7.bölüm 14.ayet hakkında... hristiyanlık incil isa tevrat zebur04-08-11, 18:27
drno61

Merhabalar.Soracağım bu soru daha önce forumun herhangi bir yerinde tartışılmışsa kusura bakmayın.Matta 1:22'de anlatılan olayda Hz.İsa'nın Mesih olarak geleceğine ve bakireden doğacağına dair bir ön bildiri olarak Eski Antlaşma peygamberlerinden Yeşaya'nın bir peygamberliğine yer verilir.Hz.İsa ile ilişkilendirilen söz konusu peygamberlik Yeşaya 7:14 de yer alır.Ancak Yeşaya'nın söz konusu bildirisini Eski Antlaşma'da bulunan pasajın bütününü hesaba katarak incelediğimizde bana öyle geliyor ki bu peygamberlik sözünü Hz.İsa Mesih'e mal etmek oldukça zor.Çünkü Yeşaya bu peygamberliği tamamen kendi yaşadığı döneme yönelik bir olaya yönelik anlatmıştı.Eski Antlaşma'daki ilgili bölümü bir bütün halinde ele alırsak o bölümden Hz.İsa'nın gelişine dair sonuç çıkarmak mümkün müdür?Kesinlikle saygısızlık etmek istemem ancak bu ilgili bölümleri Eski ve Yeni Antlaşma kitaplarında okuyunca bana öyle geldi ki Matta Eski Antlaşma'daki ilgili Yeşaya parçasından bu cümleyi cımbızla ayırarak -tamamen ilgisiz bir biçimde- Hz.İsa'nın geleceğine ve bakireden doğacağına dair bir ön bildiri olarak sundu.

Tekrar etmek isterim ki bu satırları yazarken -altını çizerek söylüyorum- kesinlikle inandığınız metinlere ve inancınıza saygısızlık etmek gibi bir niyetim yok.Sadece aklıma takılan bir noktayı açıklığa kavuşturmak istiyorum.Teşekkürler.

Yönetim Notu: Saygısızlık etmem diyerek saygısızlık yapıyorsunuz. Matta'yı yalancılık ve sahtekarlıkla yargılıyorsunuz.

Matta ve Yeşaya kitaplarının edebi farklılıkları vardır, biri daha çok tarihsel bir kitap iken diğerinde daha simgesel, daha ruhsal şeyler anlatılır; peygamberlikler ve görümler. Dolayısıyla her iki kitabın yorumu farklı şekilde incelenir. Ayrıca "peygamberlik" yorumları çoğu zaman gölgeli bir ima içerir. Bu yalnızca Yeşaya'daki ayetteki bir durum değil, diğer bir çok peygamberliklerde de geçerlidir. Yani "peygamberlik" ile ilgili sözlerde cımbızlama diye nitelediğiniz şey yoktur, çünkü bütüne uyum çoğu zaman aranmaz. Hatta yine Yeşaya'daki bazı bölümlerdeki ne bütünsel yorum, ne de ayetin sadece kendisi kesin bir yorum vermez. Kısacası geleceğe yönelik "peygamberlik" sözlerinde bütüne uyum doğal olarak aranmaz. Birçok peygamberlik yorumu vardır ancak tam olarak ancak peygamberlik gerçekleştiğinde anlaşılmıştır.

Matta kitabına gelirsek; diğer 3 müjde içerisinde "Yahudiler" için daha uygun olduğu düşünülen ve yahudiler için yazıldığı yorumu yapılan bir kitaptır. Eğer sizin yaptığınız şekilde, yani metinlere düz yazıymış gibi davranarak, geleceğe yönelik "peygamberlik" sözleri olduğunu dikkate alınmadan yapılan yorumlar doğru olsaydı zaten Yahudi bölgesinin tamamına ulaşmış olan Matta müjdesi'ne dair itirazlar olurdu. Oysaki Yahudilerin ileri gelenlerinin itirazları bu ayetin yorumuna olmamıştır, Mesih'in krallık durumuna ve dolayısıyla kişiliğine olmuştur.

Yani kısaca özetlersek, bahsettiğiniz konuda bir problem olsaydı, hristiyanların, havarilerin ve RAB İsa Mesih'in açıklarını arayan Yahudiler tarafından hemen dile getirilirdi. Oysaki Yahudilerden bu itirazlar gelmedi, hatta çıkarlarını düşünen bazı Yahudi liderler hristiyan cemaatlerle tartışmaya girmekten bile çekindiler, onlara karşı her coğrafyada yerel yönetimleri kışkırttılar ya da içlerine sızarak "Yasa'ya da uymak gerekir" öğretisini yaymaya çalıştılar. Yahudilerin bu tarz davranışları, onların Hristiyanlarla yaptıkları teolojik tartışmalardaki yenilgilerini de ortaya koymaktadır.

FORUMA ÜYE OLUN! / HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM / Matta 1.bölüm 22.ayet ve Yeşaya 7.bölüm 14.ayet hakkında...

Matta 1.bölüm 22.ayet ve Yeşaya 7.bölüm 14.ayet hakkında... hristiyanlık incil isa tevrat zebur04-08-11, 22:11
drno61

Sayın Site Yönetimi,öncelikle sorumu dikkate alarak açıklık getirmeye çalıştığınız için teşekkürler.Ancak bir nokta var ki beni yanlış/eksik anladığınızı düşündürdü bana.Cevabınızdaki ilk cümleden bahsediyorum.
''Saygısızlık etmem diyerek saygısızlık yapıyorsunuz. Matta'yı yalancılık ve sahtekarlıkla yargılıyorsunuz.'' diyorsunuz bana.Bu cümleyi okuduğumda yaptığım ilk iş önce cevabınızın geri kalan kısmını,sonra kendi yazdığım soruyu dikkatlice okumak ve düşünmek oldu.Neticede olaya sizin zaviyenizden bakınca haklı olabileceğinize,yazdıklar ımı saygısızlık olarak niteleyebileceğinize kanaat getirdim -yine de söylüyorum niyetim asla saygısızlık değil.-,ancak benim tarafımdan olaya bakarsak şöyle bir sonuçla karşılaşırız:Neticede ben Müslüman'ım.Burada İslam inancında halihazırdaki Kutsalkitap'ın yeri,v.b. konuları tartışmayacağım,İslami misyonerlik yaptığıma dair uyarı almak istemiyorum,ancak şunu söyleyebilirim ki Eski ve Yeni Antlaşma kitaplarını birer tarihsel metin olarak ele alıyorum haliyle,%100 kutsal ve hatasız yazılar olarak değil.Nasıl ki sizler Kur'an-ı Kerim'i bu şekilde ele alıyorsunuz.Neticede bu bir inanç meselesi.Bu sorudaki ifade tarzımı sizin saygısızlık benim ise normal bir kelam olarak algılamamın temel sebebi sanıyorum budur.Bu noktaya açıklık getirmek istedim.
Son söz olarak vakit ayırıp cevap verdiğiniz için tekrar teşekkür eder,kimseyi inancından ötürü kırmak gibi bir amaç gütmediğimi tekrar belirtirim.Teşekkürler...

Yönetim Notu: Niyetiniz öyle olmasa da, ek olarak bu mesajı yazmış olsanız da, konu daha iyi açıklığa kavuşsa da, biz de Hristiyan Forumu'nun yönetimi olarak orada öyle bir müdahale yapma gerekliliğinde kaldığımızı tahmin edebilirsiniz.

Eski ve Yeni Antlaşma metinlerini tarihsel metin alarak okuyabilirsiniz, bunda bir sorun yoktur. Bizim metinlerimizin her yönünü, yorum tekniklerinizi bilmenizi beklemiyoruz ancak, tarihsel metin gibi okuduğunuz metinlerden ancak tarihsel çıkarımlar yapabilirsiniz. Bu çıkarımları da ancak tarihsel yöne odaklanmış, akademik bir bakış açısı ile yapabilirsiniz. Ancak Yeşaya ve daha bir çok eski antlaşma kitabı ve İncil'in en sonuna yerleştirilmiş olan Vahiy (Esinleme) kitaplarında da görebileceğiniz üzere bir tarih kitabından ziyade görümlerin ve peygamberliklerin anlatıldığı, simgelerin ruhsal alemlerdeki olayları simgelediği metinlerin olduğunu görebilirsiniz.

Eski ve Yeni Antlaşma'nın bazı bölümleri tarihseldir, bazı bölümleri vahiysel (peygamberliksel), bazı bölümleri vahiysel (görümler), bazı bölümleri salt istatistik vs şeklindedir. Hatta Eski Antlaşma'nın ilk metinleri "mitolojik" gibi bile görünebilir. Oysaki yoğun ve derin bir simgesellik ile kısmi bilgilerin verilmesi ve hızlı bir şekilde az miktarda tarihsel verilerin aktarılması ile başlar. Tabi ateistler bunları "mitolojik" diye yorumlar, bazı hristiyan akımları ise satır satır birebir olarak ele alır. Yani kısacası Eski ve Yeni Antlaşma'daki bazı bölümler birden fazla edebi sanatı içeren ve de tam olarak nitelenemeyen metinler barındırır. Hristiyanlar bile tam olarak karar verememektedir bazı metinler üzerinde.

FORUMA ÜYE OLUN! / HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM / Matta 1.bölüm 22.ayet ve Yeşaya 7.bölüm 14.ayet hakkında...

Matta 1.bölüm 22.ayet ve Yeşaya 7.bölüm 14.ayet hakkında... hristiyanlık incil isa tevrat zebur06-08-11, 19:28
admin1 Ken Block

Biz bu tarz konularda http://www.hristiyanforum.com/forum/...e-t320084.html adresindeki ilkeleri aklımızdan çıkarmadan düşünüyoruz.

katoliklik ortodoksluk protestanlık kilise barnabas türkler türkiyeBU ÜYELİK; Hristiyan Forum SİTE YÖNETİMİ ORTAK KULLANIM HESABIdır.

UYARI: Email adresleri çalışmayan üyelikler OTOMATİK olarak, forum sistemi tarafından, BOUNCE kullanıcı grubuna taşınırlar. Bu durumda olan üyeler hristiyannet@gmail.com adresine email atmalıdırlar.

Sınav için dua isteği (26 Mayıs)

Facebook profilimizmesih peygamber tanrı rab allah kuran yhvh islam muhammed

Matta 1.bölüm 22.ayet ve Yeşaya 7.bölüm 14.ayet hakkında... hristiyanlık incil isa tevrat zebur20-04-12, 16:46
aobir

Yönetim Notu: Her sorunuz için ayrı ayrı olarak, SORU PANOSUnda konu açmanız gerekiyor.

Matta 1.bölüm 22.ayet ve Yeşaya 7.bölüm 14.ayet hakkında... konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olunuz.

Matta 1.bölüm 22.ayet ve Yeşaya 7.bölüm 14.ayet hakkında... konusuna benzer konular;

Matta 27.bölüm 9.ve 10.ayetler ve Zekeriya 11.bölüm 12.ve 13.ayetler hakkında Sorduğum diğer soru gibi bu soru da daha önce forumda herhangi bir bölümde tartışılmışsa kusura bakmayın.Matta 27.bölümde Yahuda'nın Hz.İsa'ya ihanet etmesi karşılığında aldığı parayı pişman olarak Yahudilere iade ettiğini ve Yahudilerin bu parayla Çömlekçi Tarlası'nı satın aldığını okuyoruz,yine 27:9-10'da bu olayın gerçekleşeceğine dair Yeşaya'ya atfedilen peygamberlik sözüne yer verilmiş.Ancak dipnottaki referans ayetlere baktığımızda bu peygamberliğin Yeşaya'ya değil Zekeriya'ya ait olduğunu görüyoruz.Sanırım bu hata Yeni Antlaşma metinlerini çoğaltan bir yazıcıya ait olsa gerek.Neyse,devam edip Zekeriya kitabının 11.bölümünü bir bütün olarak ele aldığımda 11.bölüm 12. ve 13.ayetlerinde anlatılan olayın -benim anlayabildiğim kadarıyla- Yahuda ile bir ilgisi olmayıp sadece Zekeriya...

Matta 20:6 ncı ayet çevirisi hakkında Merhaba kardeşler, Matta bölümünün 20nci babının 6ncı ayetinde farklı saat çevirilerine denk geldim, şimdi benim eklediğim çeviri e-sword dan: Mat 20:6 Saat beşe doğru çıkınca, orada duran başka işçiler gördü. Onlara, 'Neden bütün gün burada boş duruyorsunuz?' diye sordu. Ben Kutsal Kitaptan rusça öğreniyorum ve orada yazan Mat 20:6 Наконец, выйдя около одиннадцатого часа, он нашел других, стоящих праздно, и говорит им: что вы стоите здесь целый день праздно? sonra ingilizce King James versiyonunda da gene eleventh olarak görüyorum

Günahları itiraf etmekle ilgili birkaç ayet Bu nedenle, şifa bulmak için günahlarınızı birbirinize itiraf edin ve birbiriniz için dua edin. Doğru kişinin yalvarışı çok güçlü ve etkilidir. Yakup 5:16 Ama günahlarımızı itiraf edersek, güvenilir ve adil olan Tanrı günahlarımızı bağışlayıp bizi her kötülükten arındıracaktır. 1. Yuhanna 1:9 İman edenlerin birçoğu geliyor, yaptıkları kötülükleri itiraf edip anlatıyordu. Elçilerin işleri 19:18

İsa Rab ise bu ayet ne anlama geliyor ????? Halk, İsa`nın yaptığı mucizeyi görünce, `Gerçekten dünyaya gelecek olan peygamber budur` dedi. (Yuhanna, 6/14) tamamen orjinal kesinlikle bir değiştirme yoktur okurken rastladım merak ettim saygılar..

HRİSTİYANFORUM @ YOUTUBE
Altyazılı videolarda Türkçe altyazıyı görebilmek için videonun alt satırındaki CC tuşuna basınız

HRİSTİYAN OLMAK
nasıl hristiyan olunur Nasıl Hristiyan Olunur? Hristiyan olmak için neler yapmalısınız? sorularına cevaplar için...

HRİSTİYAN GAZETE
hristiyanlık Tüm mezheplerden, tüm etnik kökenlerden, tüm teolojilerden hristiyanlar için haberler, tanıtımlar, duyurular ve arşiv.

HRİSTİYANLIK ARAMA MOTORU
hristiyanlık Tüm mezheplerden, tüm teolojilerden hristiyanlık hakkında makaleler, kitaplar içinde araştırmalar için arama motoru...

İNCİL
incil Tüm Türkçe İncil çevirilerini dipnotlarıyla beraber okuyabilmek ve dinleyebilmek için...

İNCİL .TV
incil Tüm mezheplerden, tüm kiliselerden filmler izlemek için...

Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh vaftiz iman dua ibadet inanç ruhsal papaz rahip peder papa patrik pastör presbiter katolik ortodoks protestan anglikan luteryen presbiteryen Hristiyan olmak, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ve İncil ile ilgilenenler için bilgiler, chat, sohbet, bedava incil

hristiyan forumincilrab isa mesihhristiyan türkhristiyanlık ve islamiyethristiyanlık ve islamiyethristiyan forumhıristiyanlıkhristiyanlıkincilrab isa mesihhristiyan forumturkish christiansturkish christiansturkish christiansturkish christiansincilhıristiyanlıkrab isa mesih