Melekler bilimi (Angelology) nedir? konusu
5131 kez okundu,
6 kez cevaplandı. En son mesaj
nora90 tarafından gönderildi.
Melekler bilimi (Angelology) nedir? konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız
Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.
Bu konunun diğer sayfaları:
1
2
>

19-08-07, 22:55
candan
Melek bilimi (Angelology) melekler hakkinda calisma arastirma yapmak anlamina gelir. Gunumuz dunyasinda Kutsal Kitaba uygun olmayan bir suru gorus bulunmaktadir melekler hakkinda. Bazilari meleklerin olmus insanlardan olustuguna inanir. Bazilari ise meleklerin kisilikdisi guc kaynagi oldugunu iddia ederler. Baskalari ise meleklerin varligini tamamiyle inkar etmeyi yeglerler. Kutsal Kitaba dayali olan Angelology sayesinde bu hatali inanislari duzeltebiliriz. Angelology Kutsal Kitabin melekler hakkinda neler dedigini aktarir. Meleklerin insanlarla ilgisini ve Tanri'nin amaclarina hizmet ettiklerini gosteren bir calismadir. Melek biliminin isledigi onemli konulardan bazilari sunlardir;
- 1-) Kutsal Kitap melekler hakkinda ne der? Melekler insanlardan tamamiyle ayri yapida varliklardir. Insanlar oldukten sonra melek olmazlar. Melekler asla insan olmamis ve olmayacaklardir. Tanri melekleri yaratmistir.
- 2-) melekler kadin mi erkek midir? Kutsal Kitapda meleklerin disi ya da erkek oldugu konusunda bilgi bulunmaz. Ancak Kelamda melekiler icin kullanilan cinsiyet erkek sifatindadir ( Yaratilis 19:10, 12, Vahiy 7:2, 8:3, 10:7 ) ve adi gecen meleklerin isimlerine baktigimizda erkeksi isimlerdir ornegin Mikail ya da Gabriel.
- 3-) Bizlerin koruyucu melekleri var midir? Hic suphesiz ki iyi melekler imanlilari korumaya, bilgi vermeye, yon gostermeye, vs yardimci olmaktadirlar. Ancak her imanlinin bir koruyucu meleginin olup olmadigina yanit vermek cok zordur.
- 4-) Rab'bin melegi nedir/kimdir? Rabbin meleginin kimligi hakkinda aciklama bulunmasa da onun kimligi hakkinda onemli ipuclari bulunmaktadir.
- 5-) Keruvlar kimdir? Keruvlar melekmidir? Bunlar Tanri'ya ovguler sunan ve Ona ibadet eden meleklerdir. Tanri'ya ovgu ilahileri sunmanin yani sira Tanri'nin yuceliginin halkina gozle gorunen animsaticilaridir.
- 6-) Seraflar kimlerdir? Isaya 6.bolum Kutsal Kitapda Seraflardan bahseden tek bolumdur. Seraflar "yananlar" Isaya'nin tapinakta Tanri tarafindan peygamberlik gorevine cagrildiginda ortaya cikan meleklerdir.
Melek bilimi Tanri'nin melekler hakkindaki dusuncelerini bize gosterir. Melekler Tanri'ya ibadet ve itaat eden varliklardir. Tanri bazen meleklerini insanligin akisini etkilemek icin yollar. Melek bilimi Tanrinin melekleri ile seytan la onun cinleri arasindaki ruhsal savasi gormemize yardimci olur. Melek bilimini anlamak onemlidir. Meleklerin bizler gibi yaratilmis varliklar oldugunu anladigimizda meleklere dua etmek ya da ibadet etmek sadece Tanri'ya ait olan yuceligi calmaktan baska bir sey olamaz. Melekler degil Tanri'nin kendisi biricik oglunu bizilerin gunahlari icin gonderdi ve bizleri oylesine cok sevdi.. Sadece ve sadece Tanri bizlerin hayranligina tapinmasina layiktir.
Melek biliminin anahtar ayeti belki de
Ibraniler 1:14 olabilir; "
Bütün melekler kurtuluşu miras alacaklara hizmet etmek için gönderilen görevli ruhlar değil midir?"
Ileriki konularda yukarida ana hatlarini verdigim melek bilim konularina kisaca deginecegim.
Derleyen
candan
Melekler bilimi (Angelology) nedir?

Çünkü yaşam veren Ruh'un yasası, Mesih İsa sayesinde beni günahın ve ölümün yasasından özgür kıldı.
Şimdi her şeyi aynada silik bir görüntü gibi görüyoruz, ama o zaman yüz yüze görüşeceğiz.
Şimdi bilgim sınırlıdır, ama o zaman, bilindiğim gibi tam bileceğim.
İşte böylece, kalıcı olan üç şey vardır:
iman, ümit ve sevgi. Bunlardan
en üstün olanı da
sevgidir.
FORUMA ÜYE OLUN! /
HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM /

20-08-07, 01:10
Kornelyus
Angelology
hristiyan teolojisinde önemli bir alandır. candan kardeşime bu derlemeyi bizimle paylaştığı için teşekkür ederken, aynı şekilde teolojinin anlaşılmasında faydalı olan diğer alanlarda da özet bilgilerin buraya eklenmesinin faydalı olacağını düşünüyorum. Tekrar teşekkürler.
Esenlikler dilerim.
FORUMA ÜYE OLUN! /

20-08-07, 03:16
beril
candan kardeş bana bir imanlı arkadaşım iyi melek veya kötü melek diye bir şey yoktur. zaten kötü olanlar cindir demişti. doğru acaba?
FORUMA ÜYE OLUN! /

20-08-07, 12:03
Kornelyus
Size bu açıklamayı yapan kişi teolojik olarak biraz eksik kalmış denilebilir. Çünkü Şeytan olarak bildiğimiz varlığı Tanrı bir melek olarak yaratmıştır ve meleklerin en güzelidir. Ancak kibir ile kendini Tanrı'ya eş koşma arzusu sonucunda düşmüştür, düşmüş bir melek olmuştur. Kutsal Kitap Şeytan'ın insanı aldatmak üzere ışık meleği olarak görünebileceğini bile söylemektedir. Bu nedenle her zaman uyanık ve dikkatli olmalıyız.
Esenlikler dilerim.
FORUMA ÜYE OLUN! /

21-08-07, 03:18
candan
|
|
Kornelyus
|
|
Angelology hristiyan teolojisinde önemli bir alandır. ...aynı şekilde teolojinin anlaşılmasında faydalı olan diğer alanlarda da özet bilgilerin buraya eklenmesinin faydalı olacağını düşünüyorum..
|
Kardesim, Elimden geldigince Kutsal kitapdaki bazi seyleri aciklamaya calismaktayim. Eger Rab sizleri bu yolla bereketliyorsa ne mutlu bana. Kisa kisa aciklamalarla ilerde bunlara deginecegim Rab dilerse. Dua edelim ki Rabbimizin bereketi okuyanlar ustunde olsun.
Esenlikler
candan

Çünkü yaşam veren Ruh'un yasası, Mesih İsa sayesinde beni günahın ve ölümün yasasından özgür kıldı.
Şimdi her şeyi aynada silik bir görüntü gibi görüyoruz, ama o zaman yüz yüze görüşeceğiz.
Şimdi bilgim sınırlıdır, ama o zaman, bilindiğim gibi tam bileceğim.
İşte böylece, kalıcı olan üç şey vardır:
iman, ümit ve sevgi. Bunlardan
en üstün olanı da
sevgidir.
FORUMA ÜYE OLUN! /
Melekler bilimi (Angelology) nedir? konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.
Bu konunun diğer sayfaları:
1
2
>
Türkçe olarak, Türkiye
Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh vaftiz iman dua ibadet inanç ruhsal papaz rahip peder papa patrik pastör presbiter katolik ortodoks protestan anglikan luteryen presbiteryen
Hristiyan olmak,
Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler,
Hristiyanlık ve
İncil ile ilgilenenler için bilgiler, chat,
sohbet,
bedava incil