Muhammed okuma yazma biliyor muydu? konusu
863 kez okundu,
5 kez cevaplandı. En son mesaj
Daniel75 tarafından gönderildi.
Muhammed okuma yazma biliyor muydu? konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız
Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.
Bu konunun diğer sayfaları:
1
2
>

09-09-11, 22:37
AlexandrovRadovic
Kuranda açıkça belirtilen yazıya göre Muhammed'in okuma yazması yoktu.Bunu neden yazmış olabilir sizce,bu kitabın ilahi olduğunu ve kendi yazmadığını belirtmek için
Komik olan Muhammedin tüccar olması ve Arap yarımadasındaki varlıklı ve çok gezen bir adam olması bu adamın hesap kitap okuma yazma bilmemesi imkansız bir şey.Şimdi hadi o dönemin yazıtlarını ve hadislerini inceleyelim vereceğim tüm örnekler Müslümanlarca kabul edilen Kuttubi Sitteye göredir tabi onlara göre doğru bu hadislerin doğru olup olmadığını kanıtlamak için kitabın yazarları uykuya yatıp hadisleri doğruluyorlar.Gülünç.
Zeyd İbnu Abdillah anlatıyor: "Biz Basra'da Mirbed denen yerde idik. Saçları dağınık, bir adam geldi, elinde kırmızı renkli bir deri parçası vardı. Kendisine: "- Köylüsün galiba." dedik.
"- Evet!" dedi.
"- Elindeki şu deri parçasını bize ver (de ne var bir bakalım)!" dedik.
Hemen alıp içindekini okuduk. Şu yazılı idi: "Allah'ın Resûlü Muhammed'den Benî Züheyr İbnu Kays . Siz, şâyet Allah'tan başka ilah olmadığına ve Muhammed'in Allah'ın elçisi olduğuna şehâdet eder, namaz kılar, zekat verir, ganimetten beşte biri, Peygamberin hissesini ve safiyy payı'nı eda ederseniz, sizler Allah ve Resûlü'nün emânıyla emniyette olursunuz.
Biz: "Bu mektubu size kim yazdı?" diye sorduk. "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)!" dedi.
Ebu Dâvud, Harac 21, (2999); Nesâî, Fey 1, (7,134).
Abdülmecid İBnu Vehb anlatıyor: "Bana, el-Addâ' İbnu Hâlid (radıyallahu anh): "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ın bana yazdığı bir mektubu sana okuyayım mı?" dedi. Ben: "Memnuniyetle!" deyince bir mektup çıkardı. Mektupta şunlar yazılı idi: "Bu, el-Addâ İbnu Hâlid İbni Zehve'nin Muhammed (aleyhissalâtu vesselâm)'den satın aldığı şeyi tevsik eder. el-Addâ ondan bir köle veya cariye satın aldı. Kölede, ne herhangi bir hastalık, ne (zina, hırsızlık, kaçma gibi) bir düşkünlük ne de (satışını gayr-ı meşru kılan hürr asıllı bulunmak, emânet ve rehin olarak verilmiş olmak gibi) haramlık yoktur. Bu Müslümanın Müslümana satışıdır."
Tirmizî, Büyû 8, (1216); Buhârî, senetsiz olarak kaydetmiştir. (Büyû, 19); İbnu Mâce, Ticarât 47, (2251).
Hudeybiye Barış Antlaşması yazılırken Kureyş delegesi "Allah'ın Elçisi Muhammed" sözünü kabul etmeyince Hz. Muhammed, antlaşmayı yazan Alî'ye "Allah'ın elçisi" sözünü silmesini emretti, fakat Alî, bu sözü silemeyeceğini söyleyince Peygamber (S.A.V), sayfayı alıp, o sözü sildi ve kendi adını yazdı.
Buhârî
Hem okuyor hemde yazıyor vay arkadaş..
Kaynakça:Kuttubi Sitte
Muhammed okuma yazma biliyor muydu?
FORUMA ÜYE OLUN! /
HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM /

10-09-11, 00:38
SWART23
Bir iki hadisle örnek vermek isterim...
Muhamed e atfedilen aşağıda ki hadisle Levililer 19 :13 anlam bakımından tamamen örtüşüyor...
hadis : " İşçinin hakkını alnının teri kurumadan veiniz"
Lev.19:13: "...... Çalışanın hakkını sabaha bırakmayacaksın"
Bir diğer hadis ( her ne kadar zayıf hadis olarak sınıflandırılsada :
hadis " sadaka verirken sağ elin verdiğinden sol elin haberi olmayacak"
ne yaman bir durumdur ki Mat.6:3 : ile noktası virgülüne kadar nerdeyse aynı...
Mat.6:3: Siz sadaka veirken sol eliniz sağ elinizin ne yaptığını bilmesin..
Şimdi bazı müslüman arkadaşlar ikinci hadise itiraz edebilirler.. Bu hadisle ilgili açıklamayı aşağıda ki linkten bulabilirler...
http://www.webhatti.com/hadisler/286...i-olmamak.html
yine başka bir örnek ki bu örnek kuttubi sitteden :
3226 - Yine Ebu Hüreyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki:
"Bir dirhem, yüzbin dirhemi geçmiştir."
"Bu nasıl olur, ey Allah'ın Resulü?" diye sordular. Şu cevabı verdi.
"Bir adamın iki dirhemi vardı. Bunlardan daha iyisini tasadduk etti. Diğeri ise, malının yanına varıp, malından yüzbin dirhem çıkardı ve onu tasadduk etti."
şimdi bu hadis acaba incilde hangi bölüme tekabül ediyor...
Evet yanılmadınız Luk.21:1-4: ve Mar.12:41-44 anlatılan dul kadının bağışı ile ne tesadüf ki büyük bir benzerlik var...
Şimdi sorarım size Muhammed okuma yazma bilmiyorsa ve Tevratı ve İncil i okumadı ise peki bu hadisler neden çıktı?

Yu.9:39 : Görmeyenler görsün, görenler kör olsun diye yargıçlık etmek üzere bu dünyaya geldim.

FORUMA ÜYE OLUN! /

10-09-11, 14:28
Burak Nejat
Çok güzel açıklamışsınız söylenecek söz az :)
FORUMA ÜYE OLUN! /

11-09-11, 02:28
Daniel75
Bu konu ilgimi çektiği için bir şeyler karalamak istedim.
Öncelikle, AlexandrovRadovic ve SWART23 kardeşlerin yazdıklarına öz olarak katılmakla birlikte, yanlış anlaşılagelen bir hususu huzurlarınızda düzeltmek isterim (son günlerde o kadar çok Kuran yorumu yapıyorum ki, idaredeki kardeşler İslami misyonerlik yaptığımdan işkillenecek ;) fakat ne var ki, kutsal metin, yani Allah'tan gelen vahiy olduğuna inanmasam da, Sezar'ın hakkı Sezar'a prensibi gereğince Kuran'ın kendisinde bulunmayan niteliklerden ötürü mahkum edilmesini istemem - zaten geçenlerde yazdığım bir mesajda mahkum edilmesinin gerek ve yeter koşulu olan temel maddeleri sıralamıştım).
Konu şu ki, kanaatimce Kuran Muhammed'in okuryazar olmadığını söylemiyor. Nitekim bu AlexandrovRadovic biraderin dediği gibi, tüccar olan ve en basitinden, o günlerde bugün sahip olduğumuz rakamlar olmayışı ve rakamların Arap alfabesindeki 28 harfin tümü kullanılarak belirtilmesi dolayısıyla, tüm harfleri tanıması gereken (aksi halde hesap yapamayan kolpa bir tüccar olurdu ;) ) bir kişinin okuryazar olmadığı ileri sürülse herhalde herkes ağızlarının dışında bir azalarıyla güler ve çevresine kimseyi toplayamazdı.
Konuyu aydınlatmak için dilimize "okuryazar olmayan" anlamında geçmiş olan "ümmi" kelimesinin Kuran'daki geçişlerini araştırdım. Hemen bir not alıyorum, birazdan bu sözcüğün Kuran'da aslında bu anlamda kullanılmadığını göstereceğim, fakat bu anlamın ta günümüze dek üzerine basa basa verilmesinin nedeni birtakım Müslümanların Muhammed'in okuma-yazma bilmediğinden hareketle Kuran'a ve hadislere doğaüstü bir nitelik kazandırma çabaları. Nitekim bazı "liberal" Müslüman alimler aslında öyle olmadığını keşfetmiş ve bunu ifade edecek açıkyürekliliğe sahipler (kim olduklarını şu an hatırlayamıyorum). Ne yazık ki yaptığı Kuran çevirisi en makul olanlar arasında yer alan (ve Yahudi/
Hristiyan kökenli olan) Muhammed Esed dahi bu tuzağa düşmüş, "ümmi"yi "unlettered" olarak çevirmiş (gerçi bu sözcük "okuryazar olmayan"dan ziyade "eğitimsiz, okumamış" anlamlarını ihtiva ediyor) ve bir-iki yorumunda Muhammed'in okuryazar olmayışına değinmiş.
Kuran ayetlerini aynen kopyalıyorum, ayetleri bağlamında (yalnızca kendi başlarına bile olsa) okuduğunuzda "ümmi"nin "okuryazar olmayan"dan ziyade, "daha önce verilen kitapları okumamış, onlar hakkında eğitimsiz" anlamını içerdiğini göreceksiniz. Vurgular bu niteliği öne çıkarmak için bana ait. Gereken yerlerde de bir-iki yorum ekledim.
(Ali İmran 20 dışındaki alıntılar Yaşar Nuri Öztürk'ün çevirisindendir)
BAKARA SURESİ (2):78 İçlerinde
ümmî olanlar da vardır ki
Kitap'ı bilmezler, sadece anlamını bilmeden okuyuşlar/hurafeler/hayal ve kuruntular bilirler. Onlar yalnız sanıya saplanırlar.
ALİ İMRAN SURESİ (3):20 Eğer seninle tartışmaya girerlerse de ki: "Bana uyanlarla birlikte ben kendimi Allah'a teslim ettim." Ehl-i kitaba
ve ümmîlere de: "Siz de Allah'a teslim oldunuz mu?" de. (diyanet meali) -
burada ve'yi vurguladım, çünki iki grubun birlikte anılması hitap edilen şahısların "kitap ehli olanlar ve olmayanlar" olarak ikiye ayrıldığını gösteriyor. Yani "ümmiler" kitap ehli olmayanlardır!
Az önce eleştirdiğim Muhammed Esed dahi burada "According to Razi, this refers to people who have no revealed scripture of their own (Razi'ye göre, bu ifade kendilerine ait indirilmiş kutsal yazılara sahip olmayan bir halktan bahsetmektedir)" şeklinde bir yorum vermiş (ve aynı yorumu en altta alıntıladığım Cuma 2 ayetinde de tekrarlamış).
ALİ İMRAN SURESİ (3):75
Ehlikitap'tan öylesi vardır ki, ona yüklerle emanet teslim etsen onu sana iade eder. Onlardan öylesi de vardır ki, ona bir dînar emanet etsen, tepesine çökmedikçe onu sana geri vermez. Bunun sebebi şudur: Onlar: "
Ümmîlerin, bizim aleyhimize yol bulmaları mümkün değildir." demişlerdir.
Onlar, bilip durdukları halde, Allah hakkında yalan söylerler.
(burada da ehlikitap'ın kendilerinden ayrı bir grup olarak "ümmiler"den söz etmeleri yukarıda yaptığım yorumu destekliyor. Ayrıca, kendileri "biliyor", yani ümmiler (kitabı) "bilmiyor"...)
Muhammed Esed yorumu: Yahudiler'in Yahudi olmayanları "cahil bir halk" (ümmi) olarak aşağılayarak, kendilerini onlara karşı ahlaki bir yükümlülük altında saymamaları... (tarafımdan özetlenmiştir)
A'RAF SURESI (7):157 Onlar ki, yanlarındaki Tevrat ve İncil'de yazılmış bulacakları
ümmî peygambere uyarlar; ...
(konuyla ilgisi olmadığı için ayetin geri kalanını alıntılamadım. Muhammed'den ümmi olarak söz edilen ilk yer burası. Anlamı da diğer ayetler ışığında açıktır sanırım)
A'RAF SURESI (7):158 De ki: "Ey insanlar! Ben sizin tümünüze Allah'ın resulüyüm! Göklerin ve yerin mülkü o Allah'ındır! İlah yoktur O'ndan başka! O diriltir, O öldürür. O halde Allah'a ve resulüne iman edin; Allah'a ve onun sözlerine inanan o
ümmî peygambere iman edip uyun ki, doğruya ve güzele ulaşabilesiniz."
(yorumsuz)
CUMA SURESİ (62):2 O Allah'tır ki,
ümmîlere içlerinden bir resul göndermiştir de o, onlara Allah'ın ayetlerini okur, onları arıtıp temizler, onlara Kitap'ı ve hikmeti öğretir. Onlar bundan önce tam bir sapıklık içine gömülmüşlerdi.
Son olarak bu ayet "ümmi" olan Muhammed'in diğer "ümmiler"le ilişkisini açık şekilde ortaya koyuyor. Bütün Arapların "okuryazar olmadığını" düşünemeyeceğimize göre, kelime farklı bir anlam ayrımına sahip...
Bir de şöyle bir ayet var:
Ankebut (29):48 Sen bundan önce herhangi bir kitap okumuyordun; onu sağ elinle de yazmıyorsun. Eğer öyle olsaydı bâtıla saplananlar mutlaka kuşku duyacaklardı.
-ki burada da bağlama baktığımızda Muhammed'in önceki kitapları (Tevrat ve İncil) okumadığından, onları "yazmadığından", yani öğretilerinden bihaber olduğundan bahsedilmekte... (yani, Kuran'ın kurduğu mantığa göre, Muhammed önceden Tevrat ve İncil'i okumuş olsaydı, SWART23 kardeşim gibi birtakım "münafıklar"(!) "sen bunu zaten Kutsal Kitap'tan öğrendin" diyerek onu yalanlayacaklardı ;) konuyu şimdi toparlıyorum!)
Temel olarak Kuran'ın ümmi kelimesini kullandığı anlamı kabul ettiğimi ve Muhammed'in gerçekten de "Tevrat" ve "İncil"i okumadığını zannettiğimi belirmeliyim. Fakat dahası var!
Muhammed'in Tevrat ve İncil'i okumamış olması, Kutsal Kitap'ın bazı öğretilerini ve kıssalarını başka kaynaklardan öğrenmemiş olmasını gerektirmez! İslam'la ucundan kıyısından ilgili birinin bile bileceği Varaka bin Nevfel adı birkaç zil çaldırır sanırım. Bu şahıstan daha önce forumda bahsetmiştim yanlış hatırlamıyorsam, o yüzden tekrarlamayacağım.
Bundan başka "kaynaklar" da var ki, AlexandrovRadovic bunları çok iyi biliyor ;) (sevgili kardeşim, sana bazı bilgileri özel mesajla iletmemin bir nedeni vardı, bu nedene sadık kalarak aşağıya cevap yazarsan biraz ketum davranacağını umuyorum :) )
Özet: Evet, Muhammed okuma yazma biliyordu; Tevrat ve İncil'i büyük ihtimalle okumamıştı (hele ki orijinal dillerinden hiç okumamıştı, zira doğal olarak İbranice ve Grekçe bilmiyordu), Arapça'ya yapılan kısmi çevirilerden (ki bunlar varsa büyük ihtimalle sapkın bazı mezheplerin mensuplarınca yapılmıştı) bazı bölümler okumuş olması muhtemeldir, veya apokrif
incillerin bir kısmını okumuş/dinlemiş olabilir (Kuran'da geçen İsa'nın beşikte konuşması ve çamurdan kuş yaparak ona üfleyerek can vermesi mucizelerinin de bu
incillerde geçtiğini hatırlatırım; konuya detaylı girmiyorum, sanırım forumda ilgili başlıklar/yazılar vardır) ve en önemlisi de,
Varaka bin Nevfel ve
Rahip Bahira gibi kişilerden (ortodoks veya sapkın)
Hristiyanlık öğretilerini dinlemiş olması kuvvetle muhtemeldir.
Rabb'in ışığı üzerinize olsun.
dipnot: 1- "ortodoks" kelimesini mezhep anlamında kullanmadım
2- SWART23'e münafık falan diyor değilim :) yalnızca son sorduğu soruya olası birkaç yanıt yukarıda yer alıyor (ve hiçbirinde de "Allah'tan geldi" gibi bir şey demiyorum ;) )

"İşlemek için elinin bulduğu her ne ise, onu kuvvetinle işle; çünkü gitmekte olduğun ölüler diyarında iş ve düşünce, bilgi ve hikmet yoktur."
Vaiz 9.10

FORUMA ÜYE OLUN! /

11-09-11, 17:16
SWART23
Sevgili daniel75 kardeşim,
Ehli Kitap ile, kitap okumayı bilenler değil değil kitap indirilenler/kitap sahibi olanlar kastedilmiştir ve bunun böyle olduğu tüm islam alimleri tarafından kabul edilir.... birde durumu arada olanlar da vardırki onlarada hanifler denir.... Örnek olarak İbrahim i verirler genelde...
Ümmi konusunda ise meallerde ve tefsirlerde bir yanlışlık olduğunu zannetmiyorum... Dolayısıyla bahsetmiş olduğunuz ayete dayanılarak Muhammed in ümmi olduğu yani okur yazar olmadığı tüm islam alimleri tarafından kabul edilir...
Dediğiniz gibi benim gibi münafıklar :) hadislerde verilen ve/veya anlatılmaya çalışan öğretilerin aslında Kutsal Kitap ta yer aldığını göstererek inananları doğru yoldan çıkartırlar... ( Nede olsa münafıkız = Münafiklar Kur'anı öğrenirler ve Kur'anla ilim ehliyle mücadele ederler. Bu tanıma göre sizde benim gibi münafıksınız :) hatırlatırım... Darılmayın sakın )
Her nedense bazıları bunları kendilerine gösterdiğinize hemen şöyle bir savunmaya geçer..." Muhammed e sadece Kuran vahyedilmedi, Kuran ayetlerinin dışındada vahiy aldı " diye ( ki ben bunu hiç bir zaman anlamadım, eğer bir vahiy geldi ise Kuran a neden girmez de hadis denen sözlerde kalır ?)
Şimdi bu savunmaya karşı benim gibi münafıklar :) şöyle der... Madem bunlarda vahiy yolu ile indirildi ve bunlar daha önce Kutsal Kitaplar da yer alıyordu ama buna niçin atıf yapılmadı... Örneğin Kuran da pek çok yerde daha önceden İsrailoğullarınada söylemiştik gibi seslenişler var iken bu hadislerde niye bu konu tamamen es geçilip kendi söylemiş gibi gösterildi diye...
Sonra şöyle bir savunma duyarsınız, hadislerin bazıları uydurmadır, zaten bunlar sonradan müslüman olan yahudiler ve
hristiyanlar tarafından eklenmiş olabilir diye...
Ve birde şu varki Kuran da yer almamasına rağmen ehli sünnet imamlarının üzerinde mutabık kaldığı pek çok konu sünnete dayandırılarak islamın bir kuralı olarak görülür ki nedendir bilinmez aşağı yukarı hepsi Tevrat ta hüküm olarak yer almaktadır...
Örnek recm... Recm ile ilgili en ufak bir ayet bile yok iken nedendir bilinmez ehli sünetin tamamı tam bir sözbirliği ile bu cezayı bir şeriat kanunu olarak kabul ederler ve bunu sünnete dayandırırlar... Belki Muhammed Tevrat ve İncil i okumamış olabilir ama Sad B.Muaz gibi bilenlerden mutlaka dinleyip öğrenmiştir.
Eh işte benim gibi münafıklarda :) bütün bunları kullanıyor...

Yu.9:39 : Görmeyenler görsün, görenler kör olsun diye yargıçlık etmek üzere bu dünyaya geldim.

FORUMA ÜYE OLUN! /
Muhammed okuma yazma biliyor muydu? konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.
Bu konunun diğer sayfaları:
1
2
>