Nehemya 9-11 Vaaz Taslağı konusu
582 kez okundu,
4 kez cevaplandı. En son mesaj
The-beatles tarafından gönderildi.
Nehemya 9-11 Vaaz Taslağı konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız
Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.

16-06-10, 00:23
admin1 Ken Block
Rev. İlhan Keskinöz
Nehemya 9-11/Vaaz Taslağı
Nehemya 9/
istefanos'un vaazı (elçiler 7:1-53) ile paralelliklere dikkat ediniz
Nehemya 10/
6:15-16/tapınağın yapımının bitmesi çevredeki ulusları korkutmuştur. demekki, bu durum onların gözünde imkansız gibi gözüken bir şeydi. uluslar bu işte israilin tanrısının yardımı olduğunu anlamıştı. ancak bu olay israil halkının tanrı ile ilişkisinde de bir yenilenme sebebi olmuştu. onlar da "imklansız" gibi görünün bir duruma tanrının müdahale etmesinin ne denli harika olduğunu görüp, sürgünün, köleliğin acısının ortasında umudu ve tanrı ya bağlılığın güzelliğini, gerçeğe güvenin verdiği gücü tatmışlardxı.
böylece 10. bölümdeki adanma bütün bunların bunların sonucu olarak doğuyor. insanlar tanrı ile birlikte olmanın ne olduğunu tadında kendileri kurtaracak tek yola var güçleri ile sarıyorlar.
bu dönüş bize mısırdan çıkışı hatırlatıyor aynı zamanda. tanrı halkı kölelik evinden vaadin topraklarına dönmek üzere üzere ayrıldı. çünkü onlar dünya üzerinde seçilmiş bir halktı. ve ait oldukları yerde yaşamaları gerekiyordu.
ezra, zerubabel, nehemya aracılığı ile tanrı halkı bu gerçeği yeniden keşfetti, onlar başka hiçbir yerde değil; sadece tanrının amacı ve isteği olan yerde köle olmaksızın yaşayabilirlerdi.
10. bölümdeki adanma, tanrının yasasına yeniden dönüşün bir işaretiydi. israil halkı arasında "öze dönüş" ya da uyanış diyebileceğimiz bir şey oldu böylece. bu adamlar çevredeki uluslara karışmakla ne kadar tanrıdan ve yasasından uzaklaştyıklarını anladılar (10:30). bu yüzden mevcut uyanış sadece kişisel değil, toplumsal bir değişimi de getirmekteydi.
tanrı halkının bütün kelam okluması ve tapınışı, tanrının yaptığı işi hatırlayarak tövbe etmesi (9. bölüm/elçiler 7:1-53) yani yürekten adamışlık "artık tarnrımızın tapınağını göz ardı etmeyeceğiz" sözlerinde özetlenmiştir. bu ne demektir:
""artık tarnrımızın tapınağını göz ardı etmeyeceğiz; kelama bakarak yaşayayacağız"
"artık tarnrımızın tapınağını göz ardı etmeyeceğiz; andımıza, tövbemize sarılarak yaşayacağuız"
"artık tarnrımızın tapınağını göz ardı etmeyeceğiz; yasadan ayrılmayacağız; tanrı halkı olma ayrıcalşığımıza sarılarak yaşayacaız"
(10:29 ayetinde yemin etmenin bir tapınma olduğunu görmemize karşın; bugünün kilisesi bunu unutmuş; andını utunatan
hristiyanlar maalesf çağrısına aykırı yaşayarak dünyaya tutsaklığa yeniden dönüyor)
Nehemya 11/
bütün bu gelişmeler neticesinden babilden çıkış ve ait oldukları topraklara yeniden yerleşme gerçekleşiyor.
"bir yere ait olma hissi" çok önemli. kiliseye misafir olarak mı geliyorsunuz; yoksa kendinizi o yere çağrılı, o yere ait, o yer için duası, gayreti, adanmışlığı olan bir kimse olarak mı görüyorsunuz. 10:36 ayetine bakarak bunun cevaını verebilirsiniz (tanrının tapınağını ihmal etmeyeceğiz)
Nehemya 9-11 Vaaz Taslağı
FORUMA ÜYE OLUN! /
HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM /

18-06-10, 17:38
The-beatles
Yönetim Notu: Yehova Şahidi üyelerin Kutsal Kitap yorumlarını dikkate almıyoruz.
FORUMA ÜYE OLUN! /

18-06-10, 17:52
The-beatles
Yönetim Notu: Öncelikle Yehova Şahidi olduğunuzu itiraf etmenizi bekliyoruz.
FORUMA ÜYE OLUN! /

18-06-10, 21:05
The-beatles
Yönetim Notu: Yehova Şahidi olduğunuzu açıklamanızı bekliyoruz
FORUMA ÜYE OLUN! /

18-06-10, 21:38
The-beatles
Yönetim Notu: Yehova Şahidi olduğunuzu açıklamanızı bekliyoruz.
FORUMA ÜYE OLUN! /
Nehemya 9-11 Vaaz Taslağı konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.
Türkçe olarak, Türkiye
Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh vaftiz iman dua ibadet inanç ruhsal papaz rahip peder papa patrik pastör presbiter katolik ortodoks protestan anglikan luteryen presbiteryen
Hristiyan olmak,
Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler,
Hristiyanlık ve
İncil ile ilgilenenler için bilgiler, chat,
sohbet,
bedava incil