hristiyanlık
evangelion

Ölüdeniz (Kumran) Yazmaları

demircan
Bu yazmalar ile ilgili bir araştırma kitabı ve kaynak arıyorum.
İnternette bulduğum kadarıyla karbon testine göre bu belgelerin vatikan tarafından kabul edilmediğidir?
http://arsiv.hurriyetim.com.tr/hur/t...dizi/01diz.htm
Bu belgeleri İncil'den ayıran nedir?
Kim veya kimler yazmıştır? Bunları yazanların Hz.İsa ile birebir diyaloğu olmuşmudur?
Bakın o haberden sonra Murat Bardakçı neler yazmış:

Alıntı:
http://arsiv.hurriyetim.com.tr/hur/t...dizi/01diz.htm

Ölüdeniz tomarları yayınlanalı yıllar oldu

Ölüdeniz tomarları yayınlandı

Geçen haftaki Kumran tomarlarından bahseden yazımla ilgili olarak çok sayıda mektup, elektronik mektup ve faks geldi. Herkes tomarlarda nelerin yazılı olduğunu, ve metinlerin yayınlanıp yayınmalanmadığını soruyordu.

Bazı araştırmacılar ise daha önce yaptıkları ve Kumran tomarlarının bahsinin geçtiği çalışmalarını gönderdiler. Kumran'ı merak edenlerin ortak noktaları tomarların bugüne kadar kasten yayınlanmadığını, içlerinde yazılı olanların gizli tutulduğunu zannetmeleriydi.

İşte, hafta boyunca gelen bütün bu soruların cevabı: ‘‘Ölüdeniz Tomarları’’, ‘‘Kumran Yazıları’’ yahut ‘‘Kumran Tomarları’’ denilen iki bin küsur senelik belgelerin tamamı yıllar önce yayınlanmıştır. Vatikan ve Musevi dünyasının din; liderleri Kumran tomarlarında yazılı olanların bilinmesine senelerce karşı çıkmışlar ama bilim dünyasının ısrarları ağır basmış ve metinler kitap haline getirilmiştir. Bu konuda çok sayıda yayın vardır ve Geza Vermes'in 1962'den buyana defalarca basılan ‘‘The Dead Sea Scrolls in English’’ isimli kitabı bunların en önemlisidir. Tomarlara merak duyanlar Michael Wise, Martin Abegg JR ve Edward Cook'un 1996'da ortaklaşa çıkarttığı ‘‘The Dead Sea Scrolls. A New Translation’’ başlıklı kitabı da okuyabilirler.

İşin benim garibime giden tarafıysa şu: Bizde birileri oturup dinler tarihi üzerine kitap çıkartıyor, Kumran tomarlarından bahsetmeleri gerektiğinde de hiçbir araştırma zahmetine katlanmıyor, seneler önce çıkmış eserleri bile bir kalemde silip ‘‘Tomarlar yayınlanmamıştır’’ buyuruyorlar. Bu işi yapanlar da koskoca profesörler!

Bir de hristiyanlara, Katolik Kilisesi'ne halen daha bu konu hakkında suçlama yapılır, chatlerde konusu geçer; "gerçek İncil, Vatikan'da Katolik Kilisesi saklıyor" denir. Oysaki Murat bardakçı bir hristiyan değil ve böyle söyleyenleri eleştiriyor, bunların bazı profesörler olduklarını belirtiyor. Halen daha DİNLER TARİHİ derslerinde hristiyanlık, Katolik Kilisesi, İncil hakkında yanlış bilgiler veriliyor..

Ölüdeniz (Kumran) Yazmaları