Ölümcül Günah Hakkında konusu
3635 kez okundu,
17 kez cevaplandı. En son mesaj
admin1 Ken Block tarafından gönderildi.
Ölümcül Günah Hakkında konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız
Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.
Bu konunun diğer sayfaları:
1
2 3 4
>

05-11-08, 21:41
Okyanus
Esenlik Olsun Kardeşlerim,
Bu gün formumuzda Günah bölümündeki konuları okurken uzun süredir çözemediğim Ölümcül Günah konusu aklıma geldi. Hatta Candan kardeşimizin bu konu hakkında ki yazısını da okudum ama tam olarak anlayamadım.
Ölümcül Günah konusunu soru panosuna konu olarak açıp kardeşlerimin beni aydınlatmasını rica ediyorum.
Ölümcül Günah nedir?
Ölümcül Günah hakkında kesin bir tanımının olmadığını biliyorum.
Kendi düşüncelerimi yazmam gerekirse, bana göre ölümcül günah Kutsal Ruh'a küfretmektir. Çünkü Rabbimiz her türlü günahı bağışlıyacağını ama sadece Kutsal Ruh'a küfredenlerin hem bu dünyada hem de öteki dünyada bağışlanmayacağını söylemiştir.
Örnek Ayetler;
Matta 12:31,32: "Bunun için size diyorum ki, insanların işlediği her günah, ettiği her küfür bağışlanacak; ama Ruh'a karşı yapılan küfür bağışlanmayacak. İnsanoğlu'na karşı bir söz söyleyen, bağışlanacak; ama Kutsal Ruh'a karşı bir söz söyleyen, ne bu çağda, ne de gelecek çağda bağışlanacaktır."
Markos 3:28-30: "Size doğrusunu söyleyeyim, insanların işlediği her günah, ettiği her küfür bağışlanacak, ama Kutsal Ruh'a küfreden asla bağışlanmayacak. Bunu yapan, asla silinmeyecek bir günah işlemiş olur.» İsa bu sözleri, «O'nda kötü ruh var» dedikleri için söyledi."
Luka 12:10: "İnsanoğlu'na karşı bir söz söyleyen herkes bağışlanacak. Oysa Kutsal Ruh'a küfreden bağışlanmayacaktır."
Bu ayetlerde çözemediğim bazı yerler var. İlk başta "Küfür ne demek?" Küfürü hakaret ya da dalga geçmek olarak alırsak sanırım ki hata yaparız. Çünkü Mesih İsa Çarmıhtayken kendisine hakaretler edip, dalga geçenler için Baba'ya dua edip onları af etmesini istemişti.
Acaba Küfürle inkar etmeyi mi kast ediliyor? Açıkçası inkar etme olduğunuda düşünmüyorum. Çünkü Mesih İsa zamanında Mesih İsa'yı bir çok inkar eden insan vardı ve Mesih İsa kendisini inkar eden kişileri kazanabilmek ve onlara sonsuz yaşamı vermek için elinden geleni yapmıştı.
Peki ne bu dünyada ne de öteki dünyada hiç bir şekilde bağışlanmayacak olan "Kutsal Ruh'a küfretmek" ne demektir? Eğer beni bu konuda aydınlatırsanız çok mutlu olurum.
Çünkü bunu düşündüğüm zamanlarda içimi bir korku alıyor. Biz iman etmeden önce hepimizin içinde şüpeler vardı. Hatta gün geldi "Acaba Mesih İsa bizleri kandırdı mı?", "O bir yalancı mıydı?" tarzında sorular hep kafamıza takıldı. Araştırdık, öğrendik ve sonrada iman ettik. evet bu gün için aklımızda böyle sorular yoktur, Mesih İsa'yı Rab'bimiz olarak kabul ediyoruz ama zamanında da bu kötü sorularla uğraşıp durmuşuzdur. Gün gelmiştir çevremizdeki dostlarımıza Mesih İsa'nın bir yalancı olabileceğini söylemiş bile olabiliriz. Peki zamanında ki bu tutumumuzun günahı hiç bağışlanmayacak mıdır?
Ölümcül Günah Hakkında
FORUMA ÜYE OLUN! /
HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM /
Ölümcül Günah Hakkında

06-11-08, 17:08
Frollo
Katolik Kilisesi İlmihlalinde böyle bir ayrım vardır bunun dışında bilmiyorum:
Bir günahın ölümcül günah olması için üç koşulun yerine gelmesi gerekir: "Tam bilinçli bir şekilde ve isteyerek ciddi bir konuda işlenmiş günaha ölümcül günah denir." (Bu ciddi konular özellikle 10 Emir'de belirtilen konulardır: ör. adam öldürme, şehvetperestliğin türleri, hırsızlık vs.)
Ölümcül günah (Peccatum mortale) , Tanrı Yasası'nın ciddi bir şekilde çiğnenmesine yol açtığından insanın yüreğindeki sevgiyi yok eder; onu kutsallaştırıcı lütuftan (kayradan) yoksun bırakır. Örneğin bu tür bir günah işlemiş kişi Komünyon almamalıdır. Bu tür bir günah pişmanlık duyulmadığı takdirde insanı cehennemin ebedi ölümüne götürür.
Ölümcül günahı Aziz Augustinus tanımlamıştır.
"Dictum vel factum vel concupitum contra legem aeternam"
"Sonsuz olan yasaya (Tanrı Yasası'na) karşı söylenen, yapılan veya arzu edilen" olarak
Bu demektir ki bu günah yalnızca düşünerek dahi işlenebilir; örneğin evli birisinin başka birini bilinçli bir şekilde arzulaması dahi ölümcül bir günahtır; nitekim her zamanki gibi ciddi olan ruhun kirlenmesidir, bedenin değil.
Hafif günah (Peccatum veniale) yine İlmihlal'in tanımına göre, önemsiz bir konuda işlenen günahtır, ya da ciddi bir konuda tamamen bilinçli olmadan ya da tam rıza göstermeden işlenen günahtır. Tanrı ile yapılan ahdi bozmaz; ama sevgiyi azaltır. Bu tür günahların sıkça yinelenmesi durumunda ölümcül günah olarak addolunacağı tartışması vardır. Bunlar dünya nimetlerine karşı zaaf duyulmasına neden olur, erdemlerin kullanımında ve ahlaki açıdan iyi olan şeylerin hayata geçirilmesinde ruhun aşama kaydetmesini engeller. Bunları işleyenler arındırıcı ve geçici cezaları hak eder.
Bir diğer açıklama da zaten şunu söyler : Günah, günah işleme alışkanlığını getirir (bir kısırdöngü halinde), aynı davranışların yinelenmesi de kötülüğü (Vitium) doğurur. Bu sebepten bir defa günah içine girildiğinde ondan kurtulmak kolay değildir.
Kötülük (Vitium) olarak bahsedilenler vardır, bunlar erdemlerin karşıtlarıdır ve aynı zamanda kötülüklerin bazıları ana günah (Peccata capita) olarak adlandırılır ve sınıflandırılır : Gurur, cimrilik, kıskanç, öfke, şehvet, oburluk, tembellik. Bunların ana günahla olarak adlandırılmalarının sebebi kendilerinden başka günahların doğmasıdır. Bu sınıflandırma en önce 6. yüzyılda Aziz Gregorius tarafından yapılmıştır daha sonra Dante Alighieri İlahi Komedyası'nda bahsetmiştir. Bunların da her biri yine ayrı ayrı üzerinde durulması gereken konulardır.
Aslına bakılırsa "günah" meselesi 3-5 satırla geçiştirilecek bir konu değildir. Tüm bu sınıflandırmalara bakıldığında bir Ceza Kanunu'nu hatırlatır. Bunlar yüzyıllardan beri tartışılan konuların özetinin özetidir.
Ölümcül Günah Hakkında
FORUMA ÜYE OLUN! /
Ölümcül Günah Hakkında

06-11-08, 18:51
Okyanus
Değerli kardeşim ilk başta cevabınız için çok teşekkür ederim.
Ama ben bu konuda Katolik Kilise ile aynı düşünmüyorum.
10 Emri çiğnemek ölümcül bir günah olamaz. Çünkü hepimiz Davud örneğini bilmekteyiz. Davud hem zina yapmıştır hem de cinayet işlemiştir. Ama sonradan pişman olmuştur ve Rab onu af etmiştir. Kutsal Ruh'a küfrün hiç bir şekilde (ne bu dünya da ne de öteki dünya da) bağışlanmayacağı söyleniyor.
Ya da bilerek isteyerek art arda işlenen günahların da ölümcül olacağını zannetmiyorum çünkü bu konuda da Pavlus örneğini billiyoruz. Pavlus zamanında bilerek, isteyerek, kasıtlı olarak ve art arda Mesih İsa'ya az mı çektirmişti? Ama sonra çöl olayını yaşayınca yaptıklarından büyük pişmanlık duydu, gerçekleri gördü ve Rab'bim onu af etti. Oysa Kutsal Ruh'a küfrün (ben bunu ölümcül günah olarak adlandırıyorum) hiç bir şekilde, ne bu dünyada ne de öteki dünyada af edileceği söyleniyor.
Bütün bunlar bir araya geldiğinde ise Kutsal Ruh'a küfrün, Mesih İsa'yı red etmek, ve red etmiş bir şekilde ölmek olduğunu düşünüyorum. Çünkü Mesih İsa'yı red etmenin günahı öteki dünyada af edilmeyecektir.
Bu sefer de aklım, Mesih İsa'yı red etmenin günahı bu dünyada da afedilemiyecek olmasına takılıyor.
Acaba bu Mesih İsa'yı red edenler, Kutsal Ruh'tan da yoksun kalacaklar ve dolayısızla mutluluktan ve bereketten uzak tatsız bir hayat mı geçirecekler manasındadır?
Ölümcül Günah Hakkında
FORUMA ÜYE OLUN! /
Ölümcül Günah Hakkında

06-11-08, 23:13
avo
|
|
Okyanus
|
Değerli kardeşim ilk başta cevabınız için çok teşekkür ederim.
Ama ben bu konuda Katolik Kilise ile aynı düşünmüyorum.
10 Emri çiğnemek ölümcül bir günah olamaz. Çünkü hepimiz Davud örneğini bilmekteyiz. Davud hem zina yapmıştır hem de cinayet işlemiştir. Ama sonradan pişman olmuştur ve Rab onu af etmiştir. Kutsal Ruh'a küfrün hiç bir şekilde (ne bu dünya da ne de öteki dünya da) bağışlanmayacağı söyleniyor.
Ya da bilerek isteyerek art arda işlenen günahların da ölümcül olacağını zannetmiyorum çünkü bu konuda da Pavlus örneğini billiyoruz. Pavlus zamanında bilerek, isteyerek, kasıtlı olarak ve art arda Mesih İsa'ya az mı çektirmişti? Ama sonra çöl olayını yaşayınca yaptıklarından büyük pişmanlık duydu, gerçekleri gördü ve Rab'bim onu af etti. Oysa Kutsal Ruh'a küfrün (ben bunu ölümcül günah olarak adlandırıyorum) hiç bir şekilde, ne bu dünyada ne de öteki dünyada af edileceği söyleniyor.
Bütün bunlar bir araya geldiğinde ise Kutsal Ruh'a küfrün, Mesih İsa'yı red etmek, ve red etmiş bir şekilde ölmek olduğunu düşünüyorum. Çünkü Mesih İsa'yı red etmenin günahı öteki dünyada af edilmeyecektir.
Bu sefer de aklım, Mesih İsa'yı red etmenin günahı bu dünyada da afedilemiyecek olmasına takılıyor.
Acaba bu Mesih İsa'yı red edenler, Kutsal Ruh'tan da yoksun kalacaklar ve dolayısızla mutluluktan ve bereketten uzak tatsız bir hayat mı geçirecekler manasındadır?
|
Sevgili Okyanus Kardeş,
Yukarıdaki yazınızın en sonunda sanırım doğruyu bulmuşsunuz.Ölümcül günah Tanrı'ya Tanrı olarak tapmamak,gönderdiği Sözü olan Oğluna inanmamak,Kutsal Ruhunu kabul etmemektir.Bunlardan başka merhamet Tanrısınca bağışlanamayacak bir günah yoktur.Eğer birisi bana ''adam öldürmek'' ölümcül bir günah derse,ona Saul örneğini gösteririm,biliyorsunuz Mesih İsa öğrencilerine ve taraftarlarına yaptığı zulümleri Kutsal Kitap'tan okuyoruz,Istefanos'un öldürülmesinin en büyük destekçilerinden olduğunu biliyoruz.Ama aynı Saul(Elçi Pavlus) daha sonra Tanrının inayeti uyarınca kendisine birçok sırlar açıklanan bir Tanrı adamı olmuştur.
Ama Tanrısına karşı,Tanrıtanımaz olan ve bu şekilde bedensel yaşamını noktalayan bir kişinin hiç özrü yoktur(Romalılar 1-19-20-21),ölümcül günah içerisinde yaşamı son bulmuştur.
Yu.3: 18 O’na iman eden yargılanmaz, iman etmeyen ise zaten yargılanmıştır. Çünkü Tanrı’nın biricik Oğlu’nun adına iman etmemiştir.
İşte ölümcül günah budur,Rabbin kim olduğunu kabul etmemektir.
Sevgilerimle,
Ölümcül Günah Hakkında
Yu.1: 12 Kendisini kabul edip adına iman edenlerin hepsine Tanrı’nın çocukları olma hakkını verdi.
Yu.1: 13 Onlar ne kandan, ne beden ne de insan isteğinden doğdular; tersine, Tanrı’dan doğdular.

FORUMA ÜYE OLUN! /
Ölümcül Günah Hakkında

07-11-08, 01:09
Frollo
Yazdıklarımı tam okumamışsınız Okyanus. Açıkça,
günahlardan pişmanlık duyulmazsa,onlar insanı cehennemin ebedi ölümüne götürür diye yazmışım (koşulu belirtmişim), gözden kaçırmışsınız. Arada farklı terminoloji kullanımından oluşan semantik (anlamla ilgili) bir sorun var.
Sizin bahsettiğiniz Kutsal Ruh'a karşı inkar, terminolojide ölümcül günah (mortal sin) olarak değil, affedilemez günah (unpardonable sin, eternal sin) olarak adlandırılıyor. Bu konularda kavramlar çok hassastır.
Ölümcül Günah Hakkında
FORUMA ÜYE OLUN! /
Ölümcül Günah Hakkında
Ölümcül Günah Hakkında konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.
Bu konunun diğer sayfaları:
1
2 3 4
>