Hristiyan İnancında Orjinal günahlı olarak doğmak ne anlamdadır? - Sayfa 4

hristiyanlık incil isa mesih tevrat zebur | HRİSTİYAN FORUM  > Temel Kavramlar > Günah > Orjinal Günah : Hristiyan İnancında Orjinal günahlı olarak doğmak ne anlamdadır? - Sayfa 4

HRİSTİYAN FORUM'A ÜYE OLUN! Hristiyan üyelerle sohbet etmek, etkinlik duyurularından haberdar olmak, forumda yazışabilmek için sitemize üye olmanız gerekmektedir.

HRİSTİYAN FORUM GİRİŞ
(Kullanıcı adınız)
(Şifreniz)

Bu konuya cevap yazmak için buraya tıklayınız

hristiyanlık
evangelion

Hristiyan İnancında Orjinal günahlı olarak doğmak ne anlamdadır?

Tevrat 1. bölümden...

1 Başlangıçta Tanrı göğü ve yeri yarattı.

27 Tanrı insanı kendi suretinde yarattı. Böylece insan Tanrı suretinde yaratılmış oldu. İnsanları erkek ve dişi olarak yarattı.

31 Tanrı yarattıklarına baktı ve her şeyin çok iyi olduğunu gördü. Akşam oldu, sabah oldu ve altıncı gün oluştu.

Tevrat 6. bölümden...
5 RAB baktı, yeryüzünde insanın yaptığı kötülük çok, aklı fikri hep kötülükte.

12 Tanrı yeryüzüne baktı ve her şeyin ne denli bozulduğunu gördü. Çünkü insanlar yoldan çıkmıştı.

6. ve 1. bölümler arasında Tanrı'nın gözünde herşeyin ne kadarda değiştiği açıkça ifade edilmektedir. Dikkatli bir okuyucunun gözünden bunlar kaçmaz. Peki bu 1. ve 6. bölümlerdeki ayetler arasında ne oldu?

Lütfen okuyalım:
http://www.hristiyan.net/kutsalkitap2/tr-gen1.html
http://www.hristiyan.net/kutsalkitap2/tr-gen2.html
http://www.hristiyan.net/kutsalkitap2/tr-gen3.html
http://www.hristiyan.net/kutsalkitap2/tr-gen4.html
http://www.hristiyan.net/kutsalkitap2/tr-gen5.html
http://www.hristiyan.net/kutsalkitap2/tr-gen6.html

DÜŞÜŞ >> ADEN BAHÇESİNDEN ATILMA >> TANRI'NIN YÜCELİĞİNDEN AYRILMA oldu..

İşte Tanrı'dan ayrı kalan insanlar O'nun kutsallığından yani, karakterinden, yani ruhsal bereketlerinden yoksun kaldılar. Yani RUHSAL olarak öldüler.

Bunu şu ayetleri inceleyerek görebilirsiniz.

Tanrı önce 2. bölümde şöyle diyor:
15 RAB Tanrı Aden bahçesine bakması, onu işlemesi için Adem'i oraya koydu.

16 Ve ona, "Bahçede istediğin ağacın meyvesini yiyebilirsin" diye buyurdu,

17 "Ama iyiyle kötüyü bilme ağacından yeme. Çünkü ondan yediğin gün kesinlikle ölürsün."

Daha sonra kadın yılanın kandırmasıyla yasak elmayı yedi:

6 Kadın ağacın güzel, meyvesinin yemek için uygun ve bilgelik kazanmak için çekici olduğunu gördü. Meyveyi koparıp yedi. Yanındaki kocasına verdi. Kocası da yedi.

7 İkisinin de gözleri açıldı. Çıplak olduklarını anladılar. Bu yüzden incir yaprakları dikip kendilerine önlük yaptılar.

8 Derken, günün serinliğinde bahçede yürüyen RAB Tanrı'nın sesini duydular. O'ndan kaçıp ağaçların arasına gizlendiler.

9 RAB Tanrı Adem'e, "Nerdesin?" diye seslendi.

10 Adem, "Bahçede sesini duyunca korktum. Çünkü çıplaktım, bu yüzden gizlendim" dedi.

11 RAB Tanrı, "Çıplak olduğunu sana kim söyledi?" diye sordu, "Sana meyvesini yeme dediğim ağaçtan mı yedin?"

12 Adem, "Yanıma koyduğun kadın ağacın meyvesini bana verdi, ben de yedim" diye yanıtladı.

13 RAB Tanrı kadına, "Nedir bu yaptığın?" diye sordu. Kadın, "Yılan beni aldattı, o yüzden yedim" diye karşılık verdi.

14 Bunun üzerine RAB Tanrı yılana,

"Bu yaptığından ötürü

Bütün evcil ve yabanıl hayvanların

En lanetlisi sen olacaksın" dedi,

"Karnın üzerinde sürünecek

Ve yaşamın boyunca toprak yiyeceksin.

15 Seninle kadını, onun soyuyla senin soyunu

Birbirinize düşman edeceğim.

Onun soyu senin başını ezecek,

Sen onun topuğuna saldıracaksın."

16 RAB Tanrı kadına,

"Çocuk doğururken sana

Çok acı çektireceğim" dedi,

"Ağrı çekerek doğum yapacaksın.

Kocana istek duyacaksın,

Seni o yönetecek."

17 RAB Tanrı Adem'e,

"Karının sözünü dinlediğin ve sana,

Meyvesini yeme dediğim ağaçtan yediğin için,

Toprak senin yüzünden lanetlendi" dedi,

"Yaşam boyu emek vermeden yiyecek bulamayacaksın.

18 Toprak sana diken ve çalı verecek,

Yaban otu yiyeceksin.

19 Yaratılmış olduğun toprağa dönünceye dek

Ekmeğini alın teri dökerek kazanacaksın.

Çünkü topraksın, topraktan yaratıldın

Ve yine toprağa döneceksin."

20 Adem karısına Havva adını verdi. Çünkü o bütün insanların anasıydı.

21 RAB Tanrı Adem'le karısı için deriden giysiler yaptı, onları giydirdi.

22 Sonra şöyle dedi: "Adem iyiyle kötüyü bilmekle bizlerden biri gibi oldu. Şimdi yaşam ağacına uzanıp meyve almasına, yiyip ölümsüz olmasına izin verilmemeli."

23 Böylece RAB Tanrı, yaratılmış olduğu toprağı işlemek üzere Adem'i Aden bahçesinden çıkardı.

24 Onu kovdu; yaşam ağacının yolunu denetlemek için Aden bahçesinin doğusuna Keruvlar ve her yana dönen alevli bir kılıç yerleştirdi.

23.ayetten görülebileceği gibi Adem ve Havva ölmediler, Tanrı'dan ayrı düştüler, Aden Bahçesinden çıkarıldılar. Ama Tanrı ne demişti? >> 17 "Ama iyiyle kötüyü bilme ağacından yeme. Çünkü ondan yediğin gün kesinlikle ölürsün."

İşte buradaki ölüm RUHSAL ÖLÜMdür. Eğer kişi İsa Mesih'in müjdesini duyar iman ederse RUHSAL OLARAK DİRİLİR, Kutsal Ruh, o kişinin yaşamını değiştirir. Ancak eğer kişi iman etmezse ve bu şekilde ölürse, RUHSAL ÖLÜMüne BEDENSEL ÖLÜM de katılır ve SONSUZ ÖLÜM >> Sonsuza dek Tanrı'dan ayrı kalma gerçekleşir. Zaten inancımıza göre ÖLÜM >> Tanrı'dan ayrı kalma anlamını içerir, aynı şekilde YAŞAM da Tanrı ile beraber olma anlamını içerir. Bu yüzden bu dünyada iman ettiğimiz zaman aldığımız Kutsal Ruh >> Tanrı'nın Ruhu ile Tanrı ile beraber olmuş oluruz, Tanrı ile beraberlik bu dünyada başlar ve Tanrı bizim yaşamımızı değiştirmeye başlar ve bizi sona dek Tanrı götürür.

Bir üst paragrafta dedim ki
Alıntı:
"Eğer kişi İsa Mesih'in müjdesini duyar iman ederse RUHSAL OLARAK DİRİLİR,"
Bakın bu Ruhsal diriliş ile İncil neyi birbirine bağlıyor:

Alıntı:

Efesliler 1:18>20 O'nun çağrısından doğan ümidi, kutsallara verdiği mirasın yüce zenginliğini ve iman eden bizler için etkin olan kudretinin aşkın büyüklüğünü anlamanız için, yüreklerinizin gözleri aydınlansın diye dua ediyorum.

DİKKAT >> Bu kudret, Tanrı'nın, Mesih'i ölümden diriltirken ve göksel yerlerde kendi sağında oturturken O'nda sergilediği üstün güçle aynı etkinliktedir.
Bence çok anlamlı bir sözdür bu bir hristiyan için. Eğer Mesih dirildiyse, Diriliş gerçek ise, iman edenlerin değişecekleri - değişmeleri gerektiği - giderek Kutsal bir yaşama doğru ilerlemeleri gerektiği de o kadar gerçektir.

Yine aynı paragrafta iman etmeyenlerin RUHSAL olarak ÖLÜ olduğunu ifade ettim, bakın İncil'de ilgili ayetler:

Luka 9 :
57 Yolda giderlerken bir adam İsa'ya, «Nereye gidersen, senin ardından geleceğim» dedi.

58 İsa ona, «Tilkilerin ini, gökte uçan kuşların yuvası var, ama İnsanoğlu'nun başını yaslayacak bir yeri yok» dedi.

59 Bir başkasına, «Ardımdan gel» dedi.
Adam ise, «İzin ver de önce gidip babamı gömeyim» dedi.

60 İsa ona şöyle dedi: «Ölüleri bırak, kendi ölülerini kendileri gömsünler. Sen gidip, Tanrı'nın Egemenliğini duyur.»

Anlayacağınız bu konu oldukça derin ve arkasından başka konuları da açıklamayı gerektiren bir konudur.

RAB hepinizi bereketlesin.

hristiyanlık
evangelion

Çocuklarla ilgili konuya tekrar gelirsek, Yine Tevrat - Yaratılış kitabı 8. bölümden bazı ayetlere bakabiliriz:

http://www.hristiyan.net/kutsalkitap2/tr-gen8.html
Alıntı:
21 Güzel kokudan hoşnut olan RAB içinden şöyle dedi: "İnsanlar yüzünden yeryüzünü bir daha lanetlemeyeceğim. Çünkü insanın yüreğindeki eğilimler çocukluğundan itibaren kötüdür. Şimdi yaptığım gibi bütün canlıları bir daha yok etmeyeceğim.
İşte ister Adem, ister insanlık, ister imanlı olsun, kişi Tanrı'dan ayrı kaldığı zaman Tanrı'nın ruhsal bereketlerinden - kutsallığından - kutsamasından ayrı kalacak ve yüreğindeki eğilimler insanın kendi özgür iradesine göre hareket edecektir. Bunlar bizim için kötü olmayabilirler, sonuçta bizim irademizdir, bizim doğamızdır, ancak iyi-kötü standardını belirleyen Tanrı'dır, Yargıç Tanrı'dır, otorite Tanrı'dır ve Tanrı'nın gözünde kötü olmaktadır.

Tanrı'nın otoritesinin - isteğinin - nihayi amacının şu andaki ifadesi KUTSAL KİTAP'tır.

Tanrı'nın isteklerini başarabilmemiz ve erdemlerini duyurabilmemiz için bize verdiği güç KUTSAL RUH'tur. O'nun gücü, dünyasal mucize yapma gücü değildir, GÜNAHA KARŞI KOYABİLME GÜCÜdür, diğer bir şekilde söylersem, yetersiz olan insanın TANRI İRADESİni gerçekleştirebilme gücüdür. İşte Efesliler 1:20 de dendiği gibi Bu kudret, Tanrı'nın, Mesih'i ölümden diriltirken ve göksel yerlerde kendi sağında oturturken O'nda sergilediği üstün güçle aynı etkinliktedir.

hristiyanlık
evangelion

Konu ile ilgili olarak Zebur'dan ayetler:

Zebur 51:5 http://www.hristiyan.net/kutsalkitap2/tr-psa51.html

Alıntı:

5 Nitekim suç içinde doğdum ben,
Günah içinde anam bana hamile kaldı.

Davud peygamber burada tabiki bir günah işlemekten bahsetmemekte, Tanrı'dan ayrı olmanın sonucu olan bir konumdan, Tanrı'nın isteğine aykırı olan birşeyden bahsetmekte....

Yine aynı şekilde İncil'den Romalılar 3. bölümden:

http://www.hristiyan.net/kutsalkitap2/tr-rom3.html

Alıntı:
Biz daha önce ister Yahudi ister Grek olsun, herkesi günahın buyruğunda olmakla suçladık.
10 Yazılmış olduğu gibi:

«Doğru olan kimse yok, bir kişi bile yoktur.

11 Anlayan kimse yok,
Tanrı'yı arayan kimse yok.

12 Hepsi yoldan saptılar,
birlikte yararsız oldular.
İyilik eden yok, bir kişi bile yoktur

22 Tanrı, insanları İsa Mesih'e olan imanlarıyla aklar. Bunu, iman eden herkes için yapar. Hiç ayrım yoktur.

23 Çünkü herkes günah işledi ve Tanrı'nın yüceliğinden yoksun kaldı.

24 İnsanlar, İsa Mesih'te olan kurtuluşla, Tanrı'nın lütfuyla, karşılıksız olarak aklanırlar.

hristiyanlık
evangelion

evangelion
Tanrı'nın isteklerini başarabilmemiz ve erdemlerini duyurabilmemiz için bize verdiği güç KUTSAL RUH'tur. O'nun gücü, dünyasal mucize yapma gücü değildir, GÜNAHA KARŞI KOYABİLME GÜCÜdür, diğer bir şekilde söylersem, yetersiz olan insanın TANRI İRADESİni gerçekleştirebilme gücüdür. İşte Efesliler 1:20 de dendiği gibi Bu kudret, Tanrı'nın, Mesih'i ölümden diriltirken ve göksel yerlerde kendi sağında oturturken O'nda sergilediği üstün güçle aynı etkinliktedir.
Burada biraz eksik yazmışım ve yanlış anlaşılmalara sebep olabilir. Kutsal Ruh'u sadece bir güç olarak tarif etmiyorum, Kutsal Ruh bir kişidir, bizdeki işlerinden sadece birisi bize günaha karşı koyma gücü vermesi, bizi içsel olarak değiştirmesidir.

hristiyanlık
ramon1

Müslümanlıkta çocuk ergenlik dönemine girinceye kadar günah ehliyeti yoktur. Yani günahsız sayılır ve müslüman bir ailesi olmasa da cennete gider.

Hristiyanlıkta çocuk günahıyla doğduğuna göre hristiyan olmayan bir ailenin evladının, yani vaftiz olmamış bir bebeğin/çocuğun akıbeti ne olur?

Esenlikler.

Bu konuya cevap yazmak için buraya tıklayınız

Hristiyan İnancında Orjinal günahlı olarak doğmak ne anlamdadır? konusuna benzer konular;

Kendinizi Liturjik bir Hristiyan olarak mı yoksa Evanjelikal olarak mı görüyorsunuz? (Not: Liturjik hristiyan derken,ayinlerin görkemli olmasını isteyen,buhur ve çan kullanımı gibi geleneksel ibadet tarzını benimseyen,Komünyon'u dizleri üzerinde çökerek almayı tercih eden,org müziği ve klasik ilahiler eşliğinde , istavroz/haç çıkarma gibi Elçisel Kilise adetlerini seven,kilisede modernizmden hoşlanmayan ve daha geleneksel ibadet tarzını benimseyen kardeşleri kastediyoruz ki;bu liturjik Hristiyanlar arasında Protestanlar da mevcuttur,örneğin Lutheranlar ve Methodistler liturjik uçtadır.) Evanjelikal ibadetten hoşlanan kardeşler ise ritüel ve liturjiden çok Kutsal Kitap ayetlerinin literal olarak ele alındığı,Kutsal Kitap odaklı ve yalın,sade,İncil toplantısı havasında,contemporary/modern jazz/blues gibi müzik ve...

Hristiyan İnancında Dua Dua Mat.6: 5 "Dua ettiğiniz zaman ikiyüzlüler gibi olmayın. Onlar, herkes kendilerini görsün diye havralarda ve caddelerin köşe başlarında dikilip dua etmekten zevk alırlar. Size doğrusunu söyleyeyim, onlar ödüllerini almışlardır. Mat.6: 6 Ama siz dua edeceğiniz zaman iç odanıza çekilip kapıyı örtün ve gizlide olan Babanız'a dua edin. Gizlilik içinde yapılanı gören Babanız sizi ödüllendirecektir.

Hristiyan İnancında Kısaca Sünnet ABD’de sünnet tartışması yeniden alevlendi Illinois’te anne ile babanın sekiz yaşındaki çocukları için başlattıkları sünnet kavgası mahkemeye taşınırken, ülkede konuyla ilgili olarak süren tartışmalar, yeniden alevlendi. Annesi, çocuğunun sünnet olmasını isterken, babası karşı çıkıyor. Bunun üzerine davaya bakan Cook bölgesi mahkemesi yargıcı, babasının savunması dinleninceye kadar, çocuğun sünnet edilmemesine karar verdi. ABD’de sünnet, dinsel bir içerik taşımıyor. Ülkede kültürel ve tıbbi gerekçelerle çocuklar sünnet ediliyor. Ancak sünnetin faydaları konusundaki tartışma, halen sürüyor.

Hristiyan İnancında Cinsellik Nasıldır? Merhaba; Hristiyan inanışında cinsellik ve cinsel yaşamla ilgili yasaklamalar ve cinsel hayatı yonlendirecek bilgiler nerede anlatılıyor.Kadına veya erkege mahrem konuları zina vi ilşkilerde sapıklık sayılacak konulara nerede deınılıyor(yanı hangı sıtede arastırmak ıstıyorum) saygılar.

Hristiyan İnancında Evlilik Nasıldır? Ben imanlı bir kızım ve imanlı kız arkadaşlarımdan biri imanlı olmayan biri ile evlenmek istiyor ona ne şekilde yaklaşmalıyım çok konuştum ama anlatamıyorum.lütfen bu konuda yardım edin kendisi bunu açtığımı bilmiyor ve öğrenmesi hiç iyi olmaz:confused:

Şu anda bulunduğunuz sayfa: hristiyanlık incil isa mesih tevrat zebur | HRİSTİYAN FORUM  > Temel Kavramlar > Günah > Orjinal Günah : 4- Hristiyan İnancında Orjinal günahlı olarak doğmak ne anlamdadır? - Sayfa 4

Click "Give Now", then choose "Turkey"

(Tax-Deductible for US Citizens)

Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ile ilgilenenler için bilgiler

| HRİSTİYANLIK ARAMA MOTORU | İNCİL | İNCİL .TV | HRİSTİYAN GAZETE | HRİSTİYAN OLMAK | HRİSTİYAN CHAT | HRİSTİYAN FORUM FACEBOOK | HRİSTİYAN FORUM TWITTER | HRİSTİYAN FORUM YOUTUBE | BEDAVA İNCİL |

GÜNLÜK BÜLTEN EMAİL ABONELİĞİ
hristiyanlık Email adresinizi yukarıdaki kutucuğa yazıp "abone ol" tuşuna basınız, açılan pencerede göreceğiniz harfleri yazıp onaylayınız. Daha sonra email adresinize gelecek emaildeki linke tıklayınız

Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ile ilgilenenler için bilgiler