Tevrat 1. bölümden...
1 Başlangıçta Tanrı göğü ve yeri yarattı.
27 Tanrı insanı kendi suretinde yarattı. Böylece insan Tanrı suretinde yaratılmış oldu. İnsanları erkek ve dişi olarak yarattı.
31
Tanrı yarattıklarına baktı ve her şeyin çok iyi olduğunu gördü. Akşam oldu, sabah oldu ve altıncı gün oluştu.
Tevrat 6. bölümden...
5 RAB baktı, yeryüzünde insanın yaptığı kötülük çok, aklı fikri hep kötülükte.
12
Tanrı yeryüzüne baktı ve her şeyin ne denli bozulduğunu gördü. Çünkü insanlar yoldan çıkmıştı.
6. ve 1. bölümler arasında Tanrı'nın gözünde herşeyin ne kadarda değiştiği açıkça ifade edilmektedir. Dikkatli bir okuyucunun gözünden bunlar kaçmaz. Peki bu 1. ve 6. bölümlerdeki ayetler arasında ne oldu?
Lütfen okuyalım:
http://www.hristiyan.net/kutsalkitap2/tr-gen1.html
http://www.hristiyan.net/kutsalkitap2/tr-gen2.html
http://www.hristiyan.net/kutsalkitap2/tr-gen3.html
http://www.hristiyan.net/kutsalkitap2/tr-gen4.html
http://www.hristiyan.net/kutsalkitap2/tr-gen5.html
http://www.hristiyan.net/kutsalkitap2/tr-gen6.html
DÜŞÜŞ >> ADEN BAHÇESİNDEN ATILMA >> TANRI'NIN YÜCELİĞİNDEN AYRILMA oldu..
İşte Tanrı'dan ayrı kalan insanlar O'nun kutsallığından yani, karakterinden, yani ruhsal bereketlerinden yoksun kaldılar. Yani RUHSAL olarak öldüler.
Bunu şu ayetleri inceleyerek görebilirsiniz.
Tanrı önce 2. bölümde şöyle diyor:
15 RAB Tanrı Aden bahçesine bakması, onu işlemesi için Adem'i oraya koydu.
16 Ve ona, "Bahçede istediğin ağacın meyvesini yiyebilirsin" diye buyurdu,
17 "Ama iyiyle kötüyü bilme ağacından yeme.
Çünkü ondan yediğin gün kesinlikle ölürsün."
Daha sonra kadın yılanın kandırmasıyla yasak elmayı yedi:
6 Kadın ağacın güzel, meyvesinin yemek için uygun ve bilgelik kazanmak için çekici olduğunu gördü. Meyveyi koparıp yedi. Yanındaki kocasına verdi. Kocası da yedi.
7 İkisinin de gözleri açıldı. Çıplak olduklarını anladılar. Bu yüzden incir yaprakları dikip kendilerine önlük yaptılar.
8 Derken, günün serinliğinde bahçede yürüyen RAB Tanrı'nın sesini duydular. O'ndan kaçıp ağaçların arasına gizlendiler.
9 RAB Tanrı Adem'e, "Nerdesin?" diye seslendi.
10 Adem, "Bahçede sesini duyunca korktum. Çünkü çıplaktım, bu yüzden gizlendim" dedi.
11 RAB Tanrı, "Çıplak olduğunu sana kim söyledi?" diye sordu, "Sana meyvesini yeme dediğim ağaçtan mı yedin?"
12 Adem, "Yanıma koyduğun kadın ağacın meyvesini bana verdi, ben de yedim" diye yanıtladı.
13 RAB Tanrı kadına, "Nedir bu yaptığın?" diye sordu. Kadın, "Yılan beni aldattı, o yüzden yedim" diye karşılık verdi.
14 Bunun üzerine RAB Tanrı yılana,
"Bu yaptığından ötürü
Bütün evcil ve yabanıl hayvanların
En lanetlisi sen olacaksın" dedi,
"Karnın üzerinde sürünecek
Ve yaşamın boyunca toprak yiyeceksin.
15 Seninle kadını, onun soyuyla senin soyunu
Birbirinize düşman edeceğim.
Onun soyu senin başını ezecek,
Sen onun topuğuna saldıracaksın."
16 RAB Tanrı kadına,
"Çocuk doğururken sana
Çok acı çektireceğim" dedi,
"Ağrı çekerek doğum yapacaksın.
Kocana istek duyacaksın,
Seni o yönetecek."
17 RAB Tanrı Adem'e,
"Karının sözünü dinlediğin ve sana,
Meyvesini yeme dediğim ağaçtan yediğin için,
Toprak senin yüzünden lanetlendi" dedi,
"Yaşam boyu emek vermeden yiyecek bulamayacaksın.
18 Toprak sana diken ve çalı verecek,
Yaban otu yiyeceksin.
19 Yaratılmış olduğun toprağa dönünceye dek
Ekmeğini alın teri dökerek kazanacaksın.
Çünkü topraksın, topraktan yaratıldın
Ve yine toprağa döneceksin."
20 Adem karısına Havva adını verdi. Çünkü o bütün insanların anasıydı.
21 RAB Tanrı Adem'le karısı için deriden giysiler yaptı, onları giydirdi.
22 Sonra şöyle dedi: "
Adem iyiyle kötüyü bilmekle bizlerden biri gibi oldu. Şimdi yaşam ağacına uzanıp meyve almasına, yiyip ölümsüz olmasına izin verilmemeli."
23
Böylece RAB Tanrı, yaratılmış olduğu toprağı işlemek üzere Adem'i Aden bahçesinden çıkardı.
24 Onu kovdu; yaşam ağacının yolunu denetlemek için Aden bahçesinin doğusuna Keruvlar ve her yana dönen alevli bir kılıç yerleştirdi.
23.ayetten görülebileceği gibi Adem ve Havva ölmediler, Tanrı'dan ayrı düştüler, Aden Bahçesinden çıkarıldılar. Ama Tanrı ne demişti? >> 17 "Ama iyiyle kötüyü bilme ağacından yeme.
Çünkü ondan yediğin gün kesinlikle ölürsün."
İşte buradaki ölüm RUHSAL ÖLÜMdür. Eğer kişi İsa Mesih'in müjdesini duyar iman ederse RUHSAL OLARAK DİRİLİR, Kutsal Ruh, o kişinin yaşamını değiştirir. Ancak eğer kişi iman etmezse ve bu şekilde ölürse, RUHSAL ÖLÜMüne BEDENSEL ÖLÜM de katılır ve SONSUZ ÖLÜM >> Sonsuza dek Tanrı'dan ayrı kalma gerçekleşir. Zaten inancımıza göre ÖLÜM >> Tanrı'dan ayrı kalma anlamını içerir, aynı şekilde YAŞAM da Tanrı ile beraber olma anlamını içerir. Bu yüzden bu dünyada iman ettiğimiz zaman aldığımız Kutsal Ruh >> Tanrı'nın Ruhu ile Tanrı ile beraber olmuş oluruz, Tanrı ile beraberlik bu dünyada başlar ve Tanrı bizim yaşamımızı değiştirmeye başlar ve bizi sona dek Tanrı götürür.
Bir üst paragrafta dedim ki
|
|
Alıntı:
|
|
"Eğer kişi İsa Mesih'in müjdesini duyar iman ederse RUHSAL OLARAK DİRİLİR,"
|
Bakın bu Ruhsal diriliş ile İncil neyi birbirine bağlıyor:
|
|
Alıntı:
|
Efesliler 1:18>20 O'nun çağrısından doğan ümidi, kutsallara verdiği mirasın yüce zenginliğini ve iman eden bizler için etkin olan kudretinin aşkın büyüklüğünü anlamanız için, yüreklerinizin gözleri aydınlansın diye dua ediyorum.
DİKKAT >> Bu kudret, Tanrı'nın, Mesih'i ölümden diriltirken ve göksel yerlerde kendi sağında oturturken O'nda sergilediği üstün güçle aynı etkinliktedir.
|
Bence çok anlamlı bir sözdür bu bir hristiyan için. Eğer Mesih dirildiyse, Diriliş gerçek ise, iman edenlerin değişecekleri - değişmeleri gerektiği - giderek Kutsal bir yaşama doğru ilerlemeleri gerektiği de o kadar gerçektir.
Yine aynı paragrafta iman etmeyenlerin RUHSAL olarak ÖLÜ olduğunu ifade ettim, bakın İncil'de ilgili ayetler:
Luka 9 :
57 Yolda giderlerken bir adam İsa'ya, «Nereye gidersen, senin ardından geleceğim» dedi.
58 İsa ona, «Tilkilerin ini, gökte uçan kuşların yuvası var, ama İnsanoğlu'nun başını yaslayacak bir yeri yok» dedi.
59 Bir başkasına, «Ardımdan gel» dedi.
Adam ise, «İzin ver de önce gidip babamı gömeyim» dedi.
60 İsa ona şöyle dedi: «
Ölüleri bırak, kendi ölülerini kendileri gömsünler. Sen gidip, Tanrı'nın Egemenliğini duyur.»
Anlayacağınız bu konu oldukça derin ve arkasından başka konuları da açıklamayı gerektiren bir konudur.
RAB hepinizi bereketlesin.