Bizans Ortodoks ve Süryani Kadim Ortodoks kilise'sinin arasındaki farklar konusu
3008 kez okundu,
3 kez cevaplandı. En son mesaj
yiannis tarafından gönderildi.
Bizans Ortodoks ve Süryani Kadim Ortodoks kilise'sinin arasındaki farklar konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız
Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.

17-06-09, 12:27
ortodoksmoderator3
Bu Kiliseyi birbirinden ayirtan ve en önemli olan nokta Chalcedon (Istanbul Kadiköy) Konsili (M.S.451)
Bu Konsil Isa Mesih'in insan ve ayni zamanda Tanri oldugunu kabul eder.
Bu Konsili Bizans kilisesinin yaninda Katolik, Protestan, Angelikanlilar kabul ederler.
Bu Konsili Süryani Kadim Ortodoks kilisesi rededer ve Isa Mesihin sadece Tanri (Monofizit) oldugunu kabul etmektedir.
Kiliselerin yollari M.S. 544'te ayrildi ve ayni zamanda Süryaniler ayri Patrikhane kurdu.
Bizans Ortodoks ve Süryani Kadim Ortodoks kilise'sinin arasındaki farklar
FORUMA ÜYE OLUN! /
HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM /

24-08-09, 22:23
Theophilos
İngilizcede Oriental Orthodox olarak nitelendirilen milli kiliselerden biri olan Süryani Kadim Kilisesi, kurucusu olduğuna inanılan Havari Yakup'a atfen "Yakubi Kilise" olarak da adlandırılmaktadır. Günümüzde Süryani Katolik Kilisesi ve Süryani Protestan Kilisesi bulunsa da, bu yeni cemaatler aslında Süryani Kadim Kilisesine bağlı bazı kişilerin tarih içinde Roma Kilisesiyle birleşmeleri veya Reformist görüşü benimsemeleri sonucunda doğmuştur.
Süryani Kadim Kilisesi, M.S. 451 senesinde Chalcedon'da (modern Kadıköy) toplanan evrensel konsilin aldığı kararları tanımadığı için Bizans geleneğine bağlı Ortodoks Kiliseleriyle tam bir inanç birliğine sahip değildir. Süryani Kadim Kilisesi monofizit inanca sahip bağimsız ve milli bir Doğu Ortodoks kilisesi olarak tanımlanmaktadır. Monofizit kelimesi ise Yunanca "tek" ve "tabiat" kelimelerinin birleşmesinden oluşmuştur ve Mesih'in sahip olduğu tabiatların sayısıyla bağlantılı bir terimdir.
Chalcedon konsili M.S. 451 yılında Eutiches isimli bir din bilgininin, Mesih'in sahip olduğu tabiatlar konusunda ortaya attığı yeni öğretiyi değerlendirmek amacıyla toplanmıştır. Mesih'de tek bir kişilik bulunduğu ve bunun da Tanrısal/göksel olduğu yönündeki geleneksel
Hıristiyan öğretisi ile hiçbir sorunu olmayan Eutiches'e göre Mesih'de aynı zamanda tek bir tabiat vardır ve bu tabiat da tamamen Tanrısaldır. Daha detaylı anlatmak gerekirse, Eutiches başlangıçta Mesih'de hem Tanrı hem de insan tabiatının bulunduğunu söylemiş; ancak Tanrı tabiatının zamanla insan tabiatına baskın çıktığını ve onu Tanrısallaştırıp tamamen ortadan kaldırdığını iddia etmiştir. Eutiches'in Mesih ile ilgili teolojisinde tabiatların da birliği esastır. Evrensel konsil ise Mesih'deki Tanrı ve insan tabiatının bir birine kesinlikle karışmadığını ve insan tabiatının varlığını koruduğunu öğrettiği için, Eutiches'in öğretisini mahkum etmiştir.
Süryani Kadim Kilisesi ve onun gibi Chalcedon konsilinin kararını tanımayan diğer milli kiliseler (örneğin Mısır Kopt Kilisesi, Ermeni Apostolik Kilisesi, vb) kendileri için "monofizit" yerine "miafizit" terimini kullanmayı tercih ederler. Bu sayede Mesih'deki iki tabiatın zamanla birleştiği yolundaki öğretilerini daha iyi ifade edebildiklerine inanırlar.
FORUMA ÜYE OLUN! /

27-08-09, 21:41
ortodoksmoderator
Paylaşιm için teşekkϋrler kardeşler.
FORUMA ÜYE OLUN! /

19-11-09, 13:33
yiannis
teşekkürler kardeşim
FORUMA ÜYE OLUN! /
Bizans Ortodoks ve Süryani Kadim Ortodoks kilise'sinin arasındaki farklar konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.
HRİSTİYAN GAZETE

Tüm mezheplerden, tüm etnik kökenlerden, tüm teolojilerden hristiyanlar için haberler, tanıtımlar, duyurular ve arşiv.
HRİSTİYANLIK ARAMA MOTORU

Tüm mezheplerden, tüm teolojilerden hristiyanlık hakkında makaleler, kitaplar içinde araştırmalar için arama motoru...
Türkçe olarak, Türkiye
Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh vaftiz iman dua ibadet inanç ruhsal papaz rahip peder papa patrik pastör presbiter katolik ortodoks protestan anglikan luteryen presbiteryen
Hristiyan olmak,
Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler,
Hristiyanlık ve
İncil ile ilgilenenler için bilgiler, chat,
sohbet,
bedava incil