Margos
Günah Çıkartma Tartışması
Rum Ortodoks Kilisesi'nde rahip eşliğinde "günah çıkarma" var mı? Katolik Kilisesi'ndeki gibi sakramentlerden mi? Biz (kadim Ortodoks kiliseleri) günah çıkarmaya inanmıyoruz, tövbeye ve bunu herhangi birine açıklamaya inanıyoruz. Bu kişinin bir rahip olmasına gerek yok, sizde bu zorunluluk var mı? Yazıyı tam okuyamadım vaktim yok, cevabı varsa kusura bakmayın
Birbirinizi sevin. Sizi sevdiğim gibi siz de birbirinizi sevin...
Yuhanna 13:34
yusuf -34
|
|
Margos
|
|
Rum Ortodoks Kilisesi'nde rahip eşliğinde "günah çıkarma" var mı? Katolik Kilisesi'ndeki gibi sakramentlerden mi? Biz (kadim Ortodoks kiliseleri) günah çıkarmaya inanmıyoruz, tövbeye ve bunu herhangi birine açıklamaya inanıyoruz. Bu kişinin bir rahip olmasına gerek yok, sizde bu zorunluluk var mı? Yazıyı tam okuyamadım vaktim yok, cevabı varsa kusura bakmayın
|
evet var sevgili margos ve hatta tarabya metropoliti yakavos bunu bir yılda en az dört kere yapılmasını öğütlüyor fakat katoliklerdeki kafesli bir dolap içine girerek değil genede kilisede ieron içinde veya ruhaninin uygu gördüğü yerde yapılıyor
sevgilerimle esenkalın
avo
|
|
Margos
|
|
|
Esasen kadim kiliselerde tam olarak yok diyemeyiz sevgili Margos Kardeşim,var ama artık uygulanmıyor,bunun yerine toplu günah ikrarı yapılıyor(khosdovanank,gü nahları itiraf etme).oysa kilise tarihine bakacak olursak bir ruhbana veya imanlı bir kilise önderine günahları açıklama uygulaması var.(erm.Khosdovanahayr.. )doğrusu da budur.Yapılagelen uygulamada tüm günahlar ruhban tarafından okunup Kutsal Komünyon'a yaklaşacak olanlardan ''tövbe'' denmesi isteniyor.Bu çok basit,ama kişinin tüm günahlarını bir iman büyüğüne ikrar etmesi esas önemli olandır.Bu Kutsal Ruh gerektirir.Hırsızlık yapmış bir kişinin ''çaldım itiraf ediyorum'' demesi önemlidir ve de zordur.
Esenlikler
Yu.1: 12 Kendisini kabul edip adına iman edenlerin hepsine Tanrı’nın çocukları olma hakkını verdi.
Yu.1: 13 Onlar ne kandan, ne beden ne de insan isteğinden doğdular; tersine, Tanrı’dan doğdular.
Margos
|
|
avo
|
Esasen kadim kiliselerde tam olarak yok diyemeyiz sevgili Margos Kardeşim,var ama artık uygulanmıyor,bunun yerine toplu günah ikrarı yapılıyor(khosdovanank,gü nahları itiraf etme).oysa kilise tarihine bakacak olursak bir ruhbana veya imanlı bir kilise önderine günahları açıklama uygulaması var.(erm.Khosdovanahayr.. )doğrusu da budur.Yapılagelen uygulamada tüm günahlar ruhban tarafından okunup Kutsal Komünyon'a yaklaşacak olanlardan ''tövbe'' denmesi isteniyor.Bu çok basit,ama kişinin tüm günahlarını bir iman büyüğüne ikrar etmesi esas önemli olandır.Bu Kutsal Ruh gerektirir.Hırsızlık yapmış bir kişinin ''çaldım itiraf ediyorum'' demesi önemlidir ve de zordur.
Esenlikler
|
Haklısın Avo kardeş ama dediğin gibi bugün uygulanmıyor. Patrik II. Mesrob'a da sorulmuştu bu ve kendisi bunun illa bir ruhbana değil herhangi bir kişiye de anlatılabileceğini söylemişti. İncil'de yazan da bu zaten. Ben de bu açıdan bu "itiraf" töreninin bir ruhban eşliğinde olmasını zorunluluk olarak değil ama yararlı olarak görüyorum.
Birbirinizi sevin. Sizi sevdiğim gibi siz de birbirinizi sevin...
Yuhanna 13:34
GÜNLÜK BÜLTEN EMAİL ABONELİĞİ

Email adresinizi yukarıdaki kutucuğa yazıp "abone ol" tuşuna basınız, açılan pencerede göreceğiniz harfleri yazıp onaylayınız. Daha sonra email adresinize gelecek emaildeki linke tıklayınız
Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ile ilgilenenler için bilgiler