| Kyrie Eleison |
|
Ben Türk'üm, onlarca Ortodoks Kilisesi'ne, Ortodoks Manastırları'na gittim, 1 ay kadar onlarla yaşadım. Mübadele, 6-7 eylül olayları veya kurtuluş savaşından sonra Yunanistan'a göç etmiş ailelerle tanıştım, evlerine misafir oldum. Bahsettiğiniz milliyetçiliği görmedim. Tam tersine Türkiye'den olduğum için daha çok ilgi ve sevgi gördüğümü düşünüyorum. Geçmiş tarihimizle ilgili konuları da yeri geldiğinde konuştuk. Kaldığım manastırlarda her milletten insan vardı, Amerikalı, İsviçreli, Alman, Güney Afrikalı, Fransız, İngiliz, Ugandalı, Endonezyalı, Japon, Koreli.. Bunların arasından kimileri Peder kimileri keşiş olmuştu. Kiliseler ve hatta manastırlar dahil tüm dünyadan insanlara açıktır. İsteyen uygun şekilde hitap ve saygı göstererek iletişim kurduğunda bu yollar açıktır. Yani demek istediğim Türkiye'de tanıştığınız veya karşılaştığınız durumları Ortodoks Kilisesi için ölçüt almayınız. Milliyetçi Ortodokslara gelince; onların bu yaptıklarının yanlış olduğunu söyleyenler yine kendi vatandaşları Ortodokslardır. Türkiye'de de milliyetçi eğilimleri olan protestanlar bulunmaktadır. Ancak onları tüm protestanlar veya protestanlık veya protestan kiliseleri için ölçüt alamayız değil mi? |
| huzurlu | ||||
Milliyetçi Protestan , ya da milliyetçi ortodoks ayrı bir konu, milli kilise ayrı bir konudur. Rum ortodoks kilisesi, Rus ortodoks kilisesi şeklinde kiliselerin milli ünvanlar almasından bahsediyordum. Siz bir Türk'sünüz. Merağımı kişisel algılamayın sorumu şahsınıza yöneltsem de şahsi bir soru sormuyorum. Ortodoks kilisesi sizi vaftiz etti mi? Bu soruda vereceğiniz cevap benim için büyük anlam ifade ediyor inanınız. Esenlikle. Huzurlu |
||||
| Ecumenical Patriarchate | www.patriarchate.org |
| Patriarchate of Alexandria | www.greekorthodox-alexandria.org |
| Patriarchate of Antioch | www.antiochpat.org |
| Patriarchate of Jerusalem | www.jerusalem-patriarchate.info |
| Patriarchate of Moscow | www.mospat.ru |
| Patriarchate of Serbia | www.spc.yu |
| Patriarchate of Romania | www.patriarhia.ro |
| Patriarchate of Bulgaria | bulch.tripod.com/boc/ |
| Patriarchate of Georgia | www.patriarchate.ge/ |
| Church of Cyprus | www.churchofcyprus.org.cy |
| Church of Greece | www.ecclesia.gr |
| Church of Albania | www.orthodoxalbania.org |
| Church of Poland | www.orthodox.pl |
| Church of Czech - Slovakia | www.pravoslav.gts.cz |
| Church of Finland | www.ort.fi |
| Church of Estonia | www.orthodoxa.org |
| Holy Archdiocese of America | www.goarch.org |
| Holy Archdiocese of Australia | www.greekorthodox.org.au |
| Holy Archdiocese of Crete | www.iak.gr |
| Holy Metropolis of Arkalochorion | www.imakb.gr |
| Holy Metropolis of Belgium | www.orthodoxia.be |
| Holy Metropolis of Gortyna and Arkadia | www.imga.gr |
| Holy Metropolis of France | perso.orange.fr/eglise.orthodoxe.grecque/ |
| Holy Metropolis of Germany | www.orthodoxie.net |
| Holy Metropolis of Italy | www.ortodossia.it |
| Holy Metropolis of Canada | www.gocanada.org |
| Holy Metropolis of Kisamon and Selinon | www.imks.gr |
| Holy Metropolis of Korea | orthodox.or.kr/english/e_main.htm |
| Holy Metropolis of Kydonia and Apokoronon | www.imka.gr |
| Holy Metropolis of Buenos Aires | www.ortodoxia.org |
| Holy Metropolis of New Zealand | www.imnz.org.nz |
| Holy Metropolis of Rhodes | www.imr.gr |
| Holy Metropolis of Hong Kong | www.cs.ust.hk/faculty/dimitris/metro/hkmetropolis.html |
| Exarchate of the Orthodox Parishes of Russian tradition in Western Europe | www.exarchat.eu |
| Ukrainian Orthodox Church of America | www.uocofusa.org |
| Ukranian Orthodox Church of Canada | www.uocc.ca |
| American Carpatho-Russian Diocese | www.acrod.org |
| Orthodox Center of the Ecumenical Patriarchate, Chambésy, Geneva | www.centreorthodoxe.org |
| Institute of Postgraduate Studies in Orthodox Theology, Chambésy, Geneva | www.institutorthodoxe.org |
| Institute of Orthodox Theology in Paris «Saint Serge» | www.saint-serge.net |
| Orthodox Academy of Crete | www.oac.gr |
| Ecclesiastical School of Crete | www.ekklkritis.gr |
| Holy Monastery of Esphigmenou of Mount Athos | www.esphigmenou.gr |
Nasıl Hristiyan Olunur? Hristiyan olmak için neler yapmalısınız? sorularına cevaplar için...
Tüm mezheplerden, tüm etnik kökenlerden, tüm teolojilerden hristiyanlar için haberler, tanıtımlar, duyurular ve arşiv.
Tüm mezheplerden, tüm teolojilerden hristiyanlık hakkında makaleler, kitaplar içinde araştırmalar için arama motoru...