Ortodoks ve Katolik (Elçisel) Kilise'de neden Protestanlara komünyon verilmez?

hristiyanlık incil isa mesih tevrat zebur | HRİSTİYAN FORUM  > Temel Kavramlar > Ortodoksluk : Ortodoks ve Katolik (Elçisel) Kilise'de neden Protestanlara komünyon verilmez?

HRİSTİYAN FORUM'A ÜYE OLUN! Hristiyan üyelerle sohbet etmek, etkinlik duyurularından haberdar olmak, forumda yazışabilmek için sitemize üye olmanız gerekmektedir.

HRİSTİYAN FORUM GİRİŞ
(Kullanıcı adınız)
(Şifreniz)

Bu konuya cevap yazmak için buraya tıklayınız

hristiyanlık
Evanjelique

Kaynak: Franklin Billerbeck yazısından tercüme ve alıntıdır

(Not:Protestan kardeşler çoğu zaman Ortodoks ve Katolik kiliselerinde Rabbin Sofrası'na katılamadıklarından yakınmaktadırlar,ama bunun nedeni tamamen doktrinsel bir mesele olup,kişileri aşağılama veya dışlama amacı gütmemektedir.)

Birisi iman ve uygulama bütünlüğüne sahip olduğunda, İsa Mesih’in bedeni ve kanını içeren Kutsal Evakaristiya gizini de paylaşır.

Bu imana sahip olmayanlar, kiliseden nispeten daha uzağa düşmüşlerdir ki; bu kilise dünyada görülebilinip bulunabilen bir kurumdur. Mezheplerin bölünmesi onların iman bütünlüğünden kopuşlarının sonuçlarıdır -kötülük tarafından sebep olunan bir ayrılık. Kutsal yazıda bu konu hakkında uyarılmaktayız.

Elbette ki, efendimiz İsa Mesih tek olan kiliseyi kurmuştur. Azizlere gönderilen imanı Kutsal Ruh'un inayetiyle muhafaza edip koruyacak işte bu tek kilisedir. Sadece tek bir iman vardır ve olabilir -Rab İsa tarafından kiliseye açıklanmış, verilmiş olan iman.

İsa bizi sahte inançlar konusunda uyarıyor ve ondan gelen gerek sözlü gerekse yazılı olarak tüm bütünlüğüyle havarilere aktarılıp geçen gerçek imana sadık kalmamızı salık veriyor.

İsa Mesih’le olan birliğinden ve Kutsal Ruh’un içinde işleyişinden dolayı, kilise yanlış öğretiyi reddeder ve gerçek olanı kucaklar.

O yüzdendir ki kilise,imanın ne olduğu konusunda tamamen birlik ve anlaşma içindedir ve de olacaktır.

İmandaki doktrinsel birlik gerekli bir olgudur ki; bu kilisenin bir ‘’sine qua non’’u, yani olmazsa olmazı,elzemidir.

İman bütünlüğüne sahip olmayanlar ‘kilise’ olarak görülmezler ki; yine de kilise onların kurtuluşu hakkında kesin bir yargıya, kanaate varmaz. Soruların başladığı noktada (örneğin; İkonoklazm ,Aryanizm hareketleri vs. gibi), gerçeğe ulaştıran Kutsal Ruh’un rehberliği altında konseysel olarak hareket eden, tek bir kilisedir. O halde ekümenik bir konsilin aldığı karar, kilise onu kabul etmediği sürece doğru kabul edilmez.

Ekümenik konsil tarafından açıklanan ve de kilise tarafından onanan, İznik amentüsü, kiliseyi tek, evrensel ve elçisel olarak tanımlar.

Kilisenin imanı ve uygulamaları ise Rab’den ve O'nun elçilerinden geliyordur. İmanın işte bu kısmı Kutsal Evakaristiya sofrasından paylaşımda bulunmanın ne manaya geldiğinin kilise tarafından anlaşıldığı halidir -Rabbinin bedeni ve kanı.
Komünyon sofrasından almak Mesih ile bütünleşmektir -karı ve koca arasında paylaşılan tekeşli beraberlikten daha da yakın bir beraberlik ve birlik. Mesih'le bütünleşmek, elbette O'nun vahyettiklerini kabul edip O'nun mesajıyla bütünleşmektir -azizlere gönderilen imanı kabul edip, yanlış öğretiyi reddetmek.

O yüzdendir ki, ne zaman ki iman konusunda anlaşmaya varırız, işte o zaman Kutsal Sofra’dan paylaşabiliriz. Kutsal Sofra’dan pay almak Mesih ve onun bedeninin bütün üyeleriyle kesin bir birliktelik içerisinde olmaktır. İşte bundan dolayı kilise kendisiyle aynı imanı paylaşmayan kişilere Evakaristiya sofrasını açmaz- sapkınlara sofradan pay vermez. Bu bölünmemiş olan kilisenin iman ve uygulamalarının bir parçasıdır ve münazaraya açık değildir.

hristiyanlık
tufanbora51

sayın kardeşim protestanların imanına katolik ve ortadokslar tarafından mı onaylanıyor buna onlarmı karar veriyor bu ne saçma bir şey bunu yazan kardeşim acaba bunun ne anlama geldigini ve tüm protestan kardeşlerini kırdıgının farkındamı.

hristiyanlık
Theophilos

tufanbora51
sayın kardeşim protestanların imanına katolik ve ortadokslar tarafından mı onaylanıyor buna onlarmı karar veriyor bu ne saçma bir şey bunu yazan kardeşim acaba bunun ne anlama geldigini ve tüm protestan kardeşlerini kırdıgının farkındamı.
Roma Katoliklerinin ve OrtOdoksların, Reform Kiliselerinin üyelerine karışması söz konusu değildir. Aynı şekilde, Roma Katolikleri ve Ortodokslar iman ile ilgili bir öğretide bulunurken Reform kiliselerine danışmak zorunda değildirler. Üstelik, bir Kilise, öğretilerini diğer Kilisedeki üyelerin üzülüp kırılma olasılığına göre şekillendirmez veya değiştirmez. Örneğin, Reform hareketini başlatanlar "biz bu söylediklerimizle Roma Katolik Kilisesi'ndeki kardeşlerimizi kırıp üzmüş olacağız; onun için Reformdan vazgeçelim" dememişlerdir.

Üstelik siz, Evanjelique kardeşimin alıntıladığı metin için "bu ne saçma şey" yorumunu yapmışsınız. Kardeşimizin bu yorumunuzdan dolayı kırılabileceğini hiç mi düşünmediniz?

hristiyanlık
carpenter

Sayın Super Moderator Evanjelique,
Bir ricam var, alıntısını yaptığınız bu yazının sizin açınızdan oluşan çok kısa anlamını rica edebilir miyim. Yahut anlam olarak netleştirmek yerine bunun tamamını onaylayarak mı buraya taşıdınız bilmek isterim.
Saygılarımla.

hristiyanlık
Evanjelique

Tanrı aşkına! Katolik ve Ortodoks kilise kanonlarını ben mi yazıyorum(?!)Bazı yorum yapmak ''isteyen'' arkadaşların ya okuduklarını algılama yetenekleri noksan veyahut burada gerçekten art niyet var...

Üstelik bunu en son sorması gereken kişi Tufanbora'dır çünkü ben sırf o ''Neden protestanlara komünyon vermiyorlar?'' diye sorduğu için bunun cevabının teolojik nedenini buradan tercüme edip çıkartıp yazıyorum..

Konunun Protestanlara duyulan antipati veya diskriminasyon,ayrımcılık olmadığını,sadece doktrinsel nedenler olduğunu anlatmaya çalışıyorum..

Demek ki bundan sonra bu forum üzerinde kimsenin sorularına cevap vermek doğru değil...Ben bunu anladım..Yazık,çok yazık...Ben baştan tarafsız kalma isteğimi beyan ediyorum ama sonra nelerle itham ediliyorum..

Ben kilise kurumu muyum ki;kimlerin komünyon alıp alamayacağına bireysel olarak karar vereyim? Lütfen arkadaşlar..Akıl izan mantık almaz..Ben burada kişisel görüş bildirmiyorum,sadece kiliselerin bu konudaki görüş ve doktrinlerini açıklıyorum..

Gerçekten PES!...Başka birşey diyemiyorum..

Bu konuya cevap yazmak için buraya tıklayınız

Ortodoks ve Katolik (Elçisel) Kilise'de neden Protestanlara komünyon verilmez? konusuna benzer konular;

Elçisel Kilise'de neden cemaatin üzerine su serpilir? Ortodoks,Katolik ve Anglikan gibi Elçisel Kilise geleneklerinde ve sakramental liturjik ibadet izleyen kiliselerde (bazı Lutheran gruplar vs.) özellikle Paskalya döneminde, ayin esnasında kilisede bulunan cemaatin üzerine 'Aspergillum' adıyla bilinen, içinde okunmuş kutsal su bulunan ucu delikli bir değnek vasıtasıyla (veyahut bu kutsal su dolu bir hazneye fesleğen demetinin batırılıp cemaatin üzerine serpiştirilmesi yolu ile de icra olunabilir) su serpilir. http://www.domestic-church.com/CONTENT.DCC/GRAPHICS.DCC/HOLYWTR.GIF Bunun yapılış amacı;kutsamanın yanı sıra, inananlara vaftiz andlarını hatırlatmaktır. Aynı şekilde kiliseye girerken girişte içinde kutsal su bulunan hazneye parmaklarını batırıp istavroz işaretini yapmak...

Elçisel Kilise'de sakramentler üzerine soru ve cevaplar http://www.cdeducation.org/dre/3catechesis/sacraments/Seven%20Sacraments.jpg Soru 1.) Elçisel Kilisede 7 adet bulunan sakramentleri sıralayın. Cevap: a)Vaftiz b)Konfirmasyon/Krizmasyon c)Evkaristiya/Komünyon d)Günah Çıkartma e)Evlilik

Katolik Kilisesi Din ve Ahlak İlkeleri - Komünyon Değerli Üyeler bu bölümde "Komünyon alamayan protestanın derdi! " başlıklı bir tartışma gelişti. Ben konunun önemli olduğunu ve daha fazla bilgilenmemiz gerektiğini düşünerek ve rahat izlenmesi için yeni bir başlık altında konuyu genişletmek istiyorum. Aşağıda Katolik Kilisesi Din ve Ahlak İlkeleriden komünyon ile ilgili bazı maddeler aktarıyorum. Bu temel kitabın özet şekli bu gün türkçeye çevrilmiş kitapevlerinde satılmaktadır. İsteyen arkadaşlar inceleyebilirler. Katolik Kilisesi Din ve Ahlak İlkeleri <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p> Ekmek ve Şarabın Mesih’in eti ve kanına dönüşmesi <o:p></o:p> <o:p></o:p> 1373 "Ölmüş, üstelik dirilmiş olan Mesih İsa, Tanrı’nın...

Şu anda bulunduğunuz sayfa: hristiyanlık incil isa mesih tevrat zebur | HRİSTİYAN FORUM  > Temel Kavramlar > Ortodoksluk : Ortodoks ve Katolik (Elçisel) Kilise'de neden Protestanlara komünyon verilmez?

Click "Give Now", then choose "Turkey"

Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ile ilgilenenler için bilgiler

| HRİSTİYANLIK ARAMA MOTORU | İNCİL | İNCİL .TV | HRİSTİYAN GAZETE | HRİSTİYAN OLMAK | HRİSTİYAN CHAT | HRİSTİYAN FORUM FACEBOOK | HRİSTİYAN FORUM TWITTER | HRİSTİYAN FORUM YOUTUBE | BEDAVA İNCİL |

GÜNLÜK BÜLTEN EMAİL ABONELİĞİ
hristiyanlık Email adresinizi yukarıdaki kutucuğa yazıp "abone ol" tuşuna basınız, açılan pencerede göreceğiniz harfleri yazıp onaylayınız. Daha sonra email adresinize gelecek emaildeki linke tıklayınız

Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ile ilgilenenler için bilgiler