Ortodoksların Oruç günlerinde yenebilecekler

Ortodoksların Oruç günlerinde yenebilecekler hristiyanlık incil isa mesih tevrat zebur | HRİSTİYAN FORUM  > Hristiyanlık İnancında Temel Kavramlar > Ortodoksluk : Ortodoksların Oruç günlerinde yenebilecekler konusu 2393 kez okundu, 6 kez cevaplandı. En son mesaj anthodezmi tarafından gönderildi. Ortodoksların Oruç günlerinde yenebilecekler Sevgili kardeşlerim Biraz Emine Beder gibi başlık açtığımın farkındayım . :))) Fakat kardeşlerimden öyle cok telefon alıyorum ki bunun için bir başlık açmayı gerekli buldum . Bizler oruçlarımızda takvimimizde özel bir sembol yok ise ( Bunun için samandağ ortodoks kilisesinin sayfasını öneriyorum ) Oruç tutarken Süt, Süt ürünleri , Balık ( özel günler serbest) ,et ve et ürünleri tüketmiyoruz. Unutulmaması gereken bir şeyde orucun bir saati yok . Oruc tam gün olarak tutulur. Deveam edecek iseniz takip eden günlerde de cizelgeye bakarak takip edebilirsiniz. Yukarıda balık bazı günler yasak bazı günler serbest demiştim . Ama deniz ürünlerinden kansız olan; kalamar , midye , karides serbesttir Şimdi gelelim neler yiyebiliriz. Türk Mutfağı aslında Orucumuz için gayet zengin bir mutfaktır.... Ortodoksların Oruç günlerinde yenebilecekler

Geçersiz email adresi kullanan üyelikler, forum sistemi tarafından, otomatik olarak iptal edilir. Üyelik hesabı iptal edilmiş veya şifresini unutmuş üyeler buradan iletişime geçebilirler.

HRİSTİYAN FORUM GİRİŞ
(Kullanıcı adınız)
(Şifreniz)

HEMEN ÜYE OLUN! Üyelerle sohbet etmek, etkinlik duyurularından haberdar olmak, forumda yazışabilmek için sitemize üye olmanız gerekmektedir.

Ortodoksların Oruç günlerinde yenebilecekler konusu 2393 kez okundu, 6 kez cevaplandı. En son mesaj anthodezmi tarafından gönderildi.

Ortodoksların Oruç günlerinde yenebilecekler konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olunuz.

Bu konunun diğer sayfaları: 1 2 >

Ortodoksların Oruç günlerinde yenebilecekler hristiyanlık incil isa tevrat zebur22-02-10, 15:48
V E R A

Sevgili kardeşlerim

Biraz Emine Beder gibi başlık açtığımın farkındayım . :))) Fakat kardeşlerimden öyle cok telefon alıyorum ki bunun için bir başlık açmayı gerekli buldum .

Bizler oruçlarımızda takvimimizde özel bir sembol yok ise ( Bunun için samandağ ortodoks kilisesinin sayfasını öneriyorum ) Oruç tutarken

Süt, Süt ürünleri , Balık ( özel günler serbest) ,et ve et ürünleri tüketmiyoruz.

Unutulmaması gereken bir şeyde orucun bir saati yok . Oruc tam gün olarak tutulur. Deveam edecek iseniz takip eden günlerde de cizelgeye bakarak takip edebilirsiniz.
Yukarıda balık bazı günler yasak bazı günler serbest demiştim . Ama deniz ürünlerinden kansız olan; kalamar , midye , karides serbesttir

Şimdi gelelim neler yiyebiliriz.
Türk Mutfağı aslında Orucumuz için gayet zengin bir mutfaktır.
Misal ;

Kısır, patates salatası gibi salatalar son derece besleyici ve tok tutan ürünlerdir.

Mercimek cok önemli bir besin kaynağıdır bundan salata , çorba , yada yemek yapabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken tek şey hayvansal ürün taşıyan her hangi bir yağ yada Brulyon gibi katkıları içine ilave etmemeniz

Nohut ve benzeri tahıl grublarınıda aynı şekilde tüketebilirsiniz.

Tüm sebzeleri zeytinyağlı olarak yiyebilirsiniz.

Sabahları reçel domates zeytin salatalık gibi gruplar ile kendinize bir mönü hazırlıyabilirsiniz.
Müsli yemeyi sevenler süt yerine meyva suyu kullanabilirler

beyaz ekmek yerine bol tahıllı ekmekleri yada kepek veya cavdar ekmeğini öneririm .

çerezleri bu dönemde sıklıkla tüketmeniz yararınıza olacaktır . Kaju fıstığı , fıstık,fındık, ceviz, kuru üzüm gibi bol enerji veren şeyler ve kurutulmuş meyvaları ( kayısı elma gibi ) tüketmeniz size cok faydalı olacaktır.

bu konu hakkında 1-2 soru daha alırsak günlük mönü tariflerine başlıyacağım ona göre :)

sevgiler

FORUMA ÜYE OLUN! / HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM / Ortodoksların Oruç günlerinde yenebilecekler

Ortodoksların Oruç günlerinde yenebilecekler hristiyanlık incil isa tevrat zebur22-02-10, 19:01
Ayça

Veracım esasen sen haftalık bir mönü hazırlasan bizlere çok yardımcı olacagını düşünüyorum :))))Sevgilerimle

FORUMA ÜYE OLUN! / HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM / Ortodoksların Oruç günlerinde yenebilecekler

Ortodoksların Oruç günlerinde yenebilecekler hristiyanlık incil isa tevrat zebur22-02-10, 22:24
Aliriza

Sn. Vera, tam da benim diyetisyenimin önerdiği yiyeceklerden oluşan menuüleri hazırlamış.Sonuçta bu besinler tüketen kardeşlerimin hiç kolestrol, yağ ve kilo problemi olmayacaktır. Ama tek istisna balık yiyememek. Onu da daha sonraki günlerde bol miktarda tükettiğimizde Omega sülalesi yağlarından eksik kalmamış olur :))))
Benim sorum: Oruç tutmaya başlarken ve bitirirken özel dualar söyleniyor mu? Bu dualar nelerdir? Nerede bulabiliriz ?
Yanıtın için şimdiden teşekkür ediyorum.

Ortodoksların Oruç günlerinde yenebilecekler hristiyanlık incil isa tevrat zebur22-02-10, 22:27
SELEUKOS_NIKATOR

Paylasim icin tesekkürler..RAB'de kardeslerimize yardimci olabilecek her mesaj / konu cok degerlidir.

RAB bereketlesin.

Sevgiler

Ortodoksların Oruç günlerinde yenebilecekler hristiyanlık incil isa tevrat zebur23-02-10, 05:24
ortodoksmoderator

Aliriza
Oruç tutmaya başlarken ve bitirirken özel dualar söyleniyor mu? Bu dualar nelerdir? Nerede bulabiliriz ?
Yanıtın için şimdiden teşekkür ediyorum.
Evet, oruc doneminde ozel dualar okunur.

SAATLERDE OKUNAN DUALAR
Birinci Saat (6.00)
Gelin Krallιmιz olan Tanrι’ya secde edelim ve onun ayaklarına düşelim.
Gelin Krallιmιz olan Mesih Tanrι’ya secde edelim ve onun ayaklarına düşelim.
Gelin asıl Krallιmιz Tanrι’mιz olan Mesih’in ayaklarına düşerek ona secde edelim.

(5 Mezmur) Sözlerime kulak ver, ya RAB, İniltilerimi işit. Feryadımı dinle, ey Kralım ve Tanrım! Duam sanadır. Sabah sesimi duyarsın, ya RAB, Her sabah sana duamı sunar, umutla beklerim. Çünkü sen kötülükten hoşlanan Tanrı değilsin, Kötülük senin yanında barınmaz. Böbürlenenler önünde duramaz, Bütün suç işleyenlerden nefret duyar, Yalan söyleyenleri yok edersin; Ya RAB, sen eli kanlılardan, Aldatıcılardan tiksinirsin. Bense bol sevgin sayesinde Kutsal tapınağına gireceğim; Oraya doğru saygıyla eğileceğim. Yol göster bana doğruluğunla, ya RAB, Düşmanlarıma karşı! Yolunu önümde düzle. Çünkü onların sözüne güvenilmez, Yürekleri yıkım dolu. Yaltaklanır dururlar, Boğazları açık birer mezar. Ey Tanrı, onları suçlu çıkar! Kurdukları düzen yıkımlarına yol açsın. Kov onları sayısız isyanları yüzünden. Çünkü sana karşı ayaklandılar. Sevinsin sana sığınan herkes, Sevinç çığlıkları atsın sürekli, Kanat ger üzerlerine; Sevinçle coşsun adını sevenler sende. Çünkü sen doğru kişiyi kutsarsın, ya RAB, Çevresini kalkan gibi lütfunla sararsın.

(90 Mezmur) Ya Rab, barınak oldun bizeKuşaklar boyunca. Dağlar var olmadan,Daha evreni ve dünyayı yaratmadan, Öncesizlikten sonsuzluğa dek Tanrı sensin. İnsanı toprağa döndürürsün, "Ey insanoğulları, toprağa dönün!" diyerek. Çünkü senin gözünde bin yıl, Geçmiş bir gün, dün gibi, Bir gece nöbeti gibidir. İnsanları bir düş gibi siler, süpürürsün, Sabah biten ot misali: Sabah filizlenir, büyür, Akşam solar, kurur. Eriyip bitiyoruz senin öfkenden, Kızgınlığından dehşete düşüyoruz. Suçlarımızı önüne, Gizli günahlarımızı yüzünün ışığına çıkardın. Gazabından kısalıyor günlerimiz, Bir soluk gibi tükeniyor yıllarımız. Ömrümüz yetmiş yıl sürüyor, Bilemedin seksen, o da sağlıklıysak; En güzel yıllar da zahmetle, kederle geçiyor, Çabucak bitiyor, uçup gidiyoruz. Kim bilir gazabının gücünü? Çünkü öfken sana duyulan korku kadar güçlüdür. Bu yüzden günlerimizi saymayı bize öğret ki, Bilgelik kazanalım. Vazgeç, ya RAB! Öfken ne zamana dek sürecek? Acı kullarına! Sabah bizi sevginle doyur, Ömrümüz boyunca sevinçle haykıralım. Kaç gün bizi sıkıntıya soktunsa, Kaç yıl çile çektirdinse, O kadar sevindir bizi. Yaptıkların kullarına, Görkemin onların çocuklarına görünsün. Tanrımız Rab bizden hoşnut kalsın. Ellerimizin emeğini boşa çıkarma. Evet, ellerimizin emeğini boşa çıkarma.

(101 Mezmur) Sevginiveadaletiniezgilerleanacağım, Seniilahilerle öveceğim, yaRAB. Dürüstdavranmaya özengöstereceğim, Nezamangeleceksinbana? Temizbiryaşamsüreceğimevimde, Önümdealçaklığaizinvermeyeceğim. Tiksinirimdöneklerinişinden, Etkilemezbeni. Uzakolsunbendensapıklık, Tanımakistememkötülüğü. Yok ederim dostunu gizlice çekiştireni,Katlanamam tepeden bakan, gururlu insana. Gözüm ülkenin sadık insanları üzerinde olacak, Yanımda oturmalarını isterim; Bana dürüst yaşayan kişi hizmet edecek. Dolap çeviren evimde oturmayacak, Yalan söyleyen gözümün önünde durmayacak. Her sabah ülkedeki kötüleri yok ederek Bütün haksızları RAB'bin kentinden söküp atacağım.

Meryem Ana için
Ey lûtuf bulmuş olan bakire, seni ne adlandıralım? Gökyüzü, çünkü adaletin güneşini doğurdun. Cennet, çünkü bozulmamanın çiçeğini yeşerttin. Bakire, çünkü doğumdan sonra yine bakire kaldın. Lekesiz Valide, çünkü cümlenin Allahı’nı aziz kucaklarında evlad taşıdın. Canlarımızın kurtuluşu için ona niyâz eyle.

Yollarımı kelâmın üzere kılâvuzla ve hiçbir suçluluk beni zapt eylemesin.
Beni insanların iftirasından kurtar ve senin vasiyetlerini muhafaza edeyim.
Suretini kuluna göster ve adaletini bana öğret.
Ya Rab, ağzım senin övgünden dolsun, hatta şöhretini ve saltanatını her gün yücelteyim.

Aziz Allah, Aziz Kudretli, Aziz Ölümsüz, bize merhamet eyle. (3 defa)
Hamd olsun Peder’eve Oğul’ave Aziz Ruh’a. Şimdi ve daima ve ebetler ebedince. Amin.
Ey çok mukaddes olan üç sıfatta bir Tanrι, bize merhamet eyle, ya Rab sen bizim günahlarımızı aff edesin. Ey sahip efendim, bizim suçlarımızı aff buyurasın. Ey Aziz, sen bizim zayıflığımıza nazar ederek (can) hastalıklarımızı şifâ edesin, (bizim lâyık olduğumuz için değil fakat) senin aziz ismin hürmetine.
Ya Rab merhamet eyle. (3 defa)
Hamd olsun Peder’eve Oğul’ave Aziz Ruh’a.
Şimdi ve daima ve ebetler ebedince. Amin.

Göklerdeki Babamız, adın kutsansın, hükümranlığın gelsin. Gökte olduğu gibi, yeryüzünde de senin istediğin olsun. Gündelik ekmeğimizi bize bugün ver ve bize karşı suç işleyenlerin suçunu bağışladığımız gibi sen de bizleri bağışla. Ayartılmamıza izin verme, bizleri kötü olandan kurtar. Çünkü hükümranlık da, güçlülük de, yücelik de senindir, Peder’in ve Oğul’un ve Aziz Ruh’un, şimdi ve daima ve ebetler ebedince. Amin.

Meryem Ana için
Pazartesi, Salı ve Perşembe günleri okunur
Tanrι’nın çok meşhur Validesi’ne ve aziz Melekler’den daha aziz olana, durmaksızın kalp ve ağız ile ilâhiler söyleyelim, onun Tanrιdoguran olduğunu kabul ederek, çünkü hakikaten Allah’ı beden ile doğurdu ve daima bizim canlarımız için aracılık eder.
Çarşamba ve Cuma günleri okunur
Ey Allahımız Mesih, sana küfür edip bizi korkutan düşmanlara esir olmadan evvel, acele yetişip bizi kurtar, ve bize kavga açanları Haçın ile telef eyle ki Ortodoksların dininin ne derece kuvvetli olduğunu anlasınlar. Tanrιdoguran’ın aracılığı ile ey tek merhametli.

Cumartesi günleri okunur
Ya Rab, sen cihanı fidan gibi dikmiş olan Tanrι’ya, bu cihan, tabiatın ilk yetişen Allah’ın sevgisine mahzar olan şehitleri takdim eder. Ey merhameti bol olan Allah, bunların aracılığı ve Tanrιdoguran’ın vasıtası ile Kiliseni çok barışta muhafaza eyle.
Ya Rab merhamet eyle (40 defa)
Her vakitte ve her saatte gökte ve yerde secde olunup yüceltilen Mesih Allah, tahammül edici, çok merhametli, çok acıyan, doğru kişileri seven ve günahkârlara merhamet eden ve gelecek ebedi hayatın iyiliklerini vaad ederek cümle âlemi kurtuluşa davet eden kurtarıcımız sensin. İmdi, ya Rab sen kendin bu saatte de bizim bu dilek dualarımızı kabul ederek, bizim ömrümüzün yolunu senin tenbihlerinin yoluna doğrult. Canlarımızı azizle, bedenlerimizi günah lekesinden temizleyip takdis eyle. Fikirlerimizi düzelt, düşüncelerimizi temizle ve her türlü zorluktan, fenalıktan, ağrıdan, üzüntüden kurtar bizleri. Aziz Meleklerin ile bizim etrafımızı kuşat, hatta onların etrafımızı kuşatması, muhafaza etmesi ve hakikat yoluna kılavuzlaması ile iman birliğine ve senin yaklaşılmaz görkemini bilmeye müesser olalım, çünkü sen ebetler ebedince mübareksin.
Ya Rab merhamet eyle (üç defa).
Hamd olsun Peder’eve Oğul’ave Aziz Ruh’a. Şimdi ve daima ve ebetler ebedince. Amin.

Heruvimler’den gayet itibarlı, Serafimler’den emsalsiz çok daha üstün şöhretli oldun, sen ki asla bozulmaksızın Allah’ın Kelâmı’nı doğurdun. Seni hakikaten Tanrιdoguran diye ulularız.
Aziz pederlerimizin duaları ile ya Rab İsa Mesih Allahımız bize merhamet eyle.
Ya Rab merhamet eyle (3 defa)
Dünyaya gelen her insanı nurlandıran ve azizleyen hakiki nur olan Mesih Tanrımız, senin sıfatının nuru bizlere aydınlık versin, hatta onunla yaklaşılmayan nurunu görmeye muktedir olalım ve bizim ayaklarımızı senin tenbihlerinin yoluna doğrult, çok mukaddes Validen’in ve cümle Azizlerin’in aracılığı ile. Amin.
(devamι var)

Ortodoksların Oruç günlerinde yenebilecekler konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olunuz.

Bu konunun diğer sayfaları: 1 2 >  

Ortodoksların Oruç günlerinde yenebilecekler konusuna benzer konular;

Katoliklerde Oruç Merhabalar aklıma takıldı da sormak istiyorum ben Katoliklerin oruç tutması zorunlu değil diye biliyorum ama Matta 5.bölüm 16 da ''Ve oruç tuttuğunuz zaman, ikiyüzlüler gibi asık suratlı olmayın; çünkü onlar insanlara oruçlu görünsünler diye yüzlerinin şeklini bozarlar. Doğrusu size derim ki, onlar ödüllerini aldılar.'' diyor.Burada oruç tuttuğunuz zaman diyor yani bu oruç tutmak demek değil mi yani zorunlu olmaz mı merak ettiğim için soruyorum.Esenlikler...

Oruç Tutmak Bu cahilliğimi maruz görün. Hristiyanlarda Oruç nasıl tutulur kuralları nelerdir. Ne zmaan başlanır ne zaman bozulur. Bunlar öğrenmek istiyorum anlatabilir misin rica etsem.. :)

oruç paskalya!? arkadaşlar paskalya kutlamaları ne zamandır kutlama önce 40 gün oruç nasıl tututlur şartları nedir bilgilendirirseniz sevinirim

Hristiyanlıkta Oruç Biraz önce uzmantv diye bir site var biliyorsunuzdur belki orada hristiyanlık hakkında videoları izliyordumda oruç konusunda şunu merak ettim. Oruç nasıl oluyor yani hangi saatler arası ya da kaç gün tutuluyor vs. Birşey söylemedi videoda konuşan peder.

Oruç, Rahmet, Dua Üç kardeş bizlere tövbe etmemiz için yardim eder, bunlar: oruç, rahmet ve duadır. Çünkü bunlar Mesih'teki yeni hayatta üç önemli noktadır. İmanlılar itiraftan sonra bu üç kutsal ile birlesir. Yani insan itiraf ve tövbe etmez ise, oruç, rahmet, dua ve Mesih'le birlesemez. Rab Mesih kendisi bizzat itirafı yarattı. O Ögrencilerine, kimin günahlarını bağışlarsanız bağışlanacaktır, kimin gunahlarını bağışlamazsanız öylece kalacaktır dedi. Sonuçta; oruç, rahmet ve dua üç büyük günaha karşı üç büyük silahtır. Bu üç büyük günah; kendini buyuk gormek (kibirlilik), paraya ve mala tapmak ve şehvettir. Bir Hristiyan oruç tutarak şehvet ile savaşır, rahmetli olarak, para ve mal sevgisi ile savaşır ve dua ile, gurur ve kibirlilik ile savaşır. Çünkü Tanrı'nin kutsal melekleri onu her türlü kötülükten...

HRİSTİYANFORUM @ YOUTUBE
Altyazılı videolarda Türkçe altyazıyı görebilmek için videonun alt satırındaki CC tuşuna basınız

HRİSTİYAN OLMAK
nasıl hristiyan olunur Nasıl Hristiyan Olunur? Hristiyan olmak için neler yapmalısınız? sorularına cevaplar için...

HRİSTİYAN GAZETE
hristiyanlık Tüm mezheplerden, tüm etnik kökenlerden, tüm teolojilerden hristiyanlar için haberler, tanıtımlar, duyurular ve arşiv.

HRİSTİYANLIK ARAMA MOTORU
hristiyanlık Tüm mezheplerden, tüm teolojilerden hristiyanlık hakkında makaleler, kitaplar içinde araştırmalar için arama motoru...

İNCİL
incil Tüm Türkçe İncil çevirilerini dipnotlarıyla beraber okuyabilmek ve dinleyebilmek için...

İNCİL .TV
incil Tüm mezheplerden, tüm kiliselerden filmler izlemek için...

Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh vaftiz iman dua ibadet inanç ruhsal papaz rahip peder papa patrik pastör presbiter katolik ortodoks protestan anglikan luteryen presbiteryen Hristiyan olmak, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ve İncil ile ilgilenenler için bilgiler, chat, sohbet, bedava incil

hristiyan forumincilrab isa mesihhristiyan türkhristiyanlık ve islamiyethristiyanlık ve islamiyethristiyan forumhıristiyanlıkhristiyanlıkincilrab isa mesihhristiyan forumturkish christiansturkish christiansturkish christiansturkish christiansincilhıristiyanlıkrab isa mesih