El Mesihiye
Ortodoksluk, Katoliklik, Meryem Ana, ikonalar, melekler, dua etmek
Bu konuda bilgim az-çok var. Katolikler ikonalara, Ortodokslardan farklı olarak heykellere, ibadet ve duâ eder. İki mezhepte de ikonalara saygı gösterilir.
Ben bugüne kadar hiç ikonaya duâ etmedim ve bugün kiliseye gideceğim. Az-çok tahmin ediyorum. Her yer ikona ile dolu olacak. Ortodoksluk'ta ikonalara/azizlere/Meryem Ana'ya/meleklere duâ etmek var mıdır ?
Yonetim Notu:Ikonalara, meleklere, azizlere, Meryem Ana'ya dua edilmez. Azizler ve Meryem'den "isteyenler" dua ister. Illa onlardan dua istenmesi sarti da yoktur. Ikonalardan ve meleklerden bir sey istenmez. Ne Katolikler ne Ortodokslar heykellere ikonalara ibadet edilmez dua edilmez.
Soru basliginiz editlenmistir.
K A P K A N
Ben de bugüne dek hiç İkona'ya, Meryem'e, Aziz'e, meleklere dua etmedim...
Ortodoks Kilisesi'nde böyle bir şey yok. Böylemiş gibi gösterilmeye çalışılmaktadır yüzyıllardır...
El Mesihiye
Peki Mesih Îsâ'nın direkt kendisine duâ/ibadet edilir mi?
K A P K A N
|
|
uğurc.
|
|
Peki Mesih Îsâ'nın direkt kendisine duâ/ibadet edilir mi?
|
Tabi ki de!
İlla Azizler'den dua istenir, Rab'be direkt edilmez diye bir şey yok. Ne yazıkki bazı bilgisiz protestan fanatikler bunu böyle zannederek Elçisel Kiliseler hakkında bir karalama yapmaktalar.
Aliriza
Katolik kiliselerinde, Azizlerin heykellerin önünde diz çöktüklerini gördüğümde çok şaşırmıştım. İlk başta, ikona ve Azizlerin heykellerine dua ediliyor sanıyordum ama daha sonra ne yaptığını sorduğum kişiler, "Onlardan dua istediğini" söylediler.
Ortodokslarda ise, Azizlerin heykellerine el sürme, resimlerine kapanarak dua istediklerini biliyorum ve gördüm.
Yönetim Notu: Ortodoks gelenek ve litürjide üç boyutlu imgeler olan heykeller yerine iki boyutlu imgeler olan ikonalar kullanılır.
GÜNLÜK BÜLTEN EMAİL ABONELİĞİ

Email adresinizi yukarıdaki kutucuğa yazıp "abone ol" tuşuna basınız, açılan pencerede göreceğiniz harfleri yazıp onaylayınız. Daha sonra email adresinize gelecek emaildeki linke tıklayınız
Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ile ilgilenenler için bilgiler