Ortodoksluk, kilise, vaftiz... konusu
726 kez okundu,
2 kez cevaplandı. En son mesaj
Anastasia tarafından gönderildi.
Ortodoksluk, kilise, vaftiz... konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız
Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.

26-08-11, 03:45
Dušan
Herkese merhaba,
Ben 1 sene öncesine kadar her ne kadar Tanrı'ya yakın dursam, kalpten inansam da hicbir dinle iliskisi olmayan biriydim, yani deist idim. Ayni süre icerisinde ailemin kökeni ile bilgiler edinmeye basladim ve hem anne hem de baba tarafimin Sırp kökenli Yugoslavya göcmenleri olduklarını öğrendim. Cogu kisinin düsünebilecegi gibi, tarihimizi arastirmaya basladim. Ne sanstir ki bu esnada tarihe olan ilgim
Hristiyanlık tarihiyle de hasir nesir oluyordu. Hem aile tarihi (Sırp tarihi) hem de
Hristiyanlık tarihi derken, kendimi daha önce hic hissetmedigim bir duygu icerisinde buldum ve
Hristiyanlık ile ilgili olan arastirmalarim, özellikle Ortodokslukla ilgili olan kisim, son derece agir basmaya basladi.
Baslarda iman etmemistim. Ancak zaman gectikce kendimi
Hristiyanlığa, özellikle Ortodoksluğa çok yakın hissetmeye başladım. Bu yakınlık Müjde'yi okumamla daha da artti ve iman edip İsa Mesih'i Rabbim olarak kabul ettim.
Bu esnada, Ortodoks kilisesinin tarihini anlatan metinler ariyordum internette ama onlar da yetmedi, amazon.com gibi siteler sayesinde bu mezheple ilgili kitaplar siparis etmeye basladim. İlk olarak Kallistos Ware'nin The Orthodox Way isimli kitabini okudum. Yazar ve kitabi bircok Ortodoks ile ilgili olan sitede önerilenler kısmında geciyordu. Almancam sayesinde internetten sadece İngilizce değil, Almanca kaynaklar da okuyor cesitli bilgilere sahip olmaya calisiyordum. Türkce bilgi veren siteleri son zamanlarda kesfettigimi itiraf etmeliyim. Bu siteler beni elbette cok mutlu etti özellikle de bu forum.
Ankara'da bulunduğumdan ve Ortodoks kilisesi de burada mevcut olmadigindan
http://www.goarch.org isimli siteden Ortodoks takvimine uygun ibadet etmeye calisiyorum. Hergün Müjde'den bölümler okuyor, Aziz ve Azizelerin hayatlari hakkinda bilgiler edinmeye devam ediyor, ve Kilise'nin hem politik hem de dini gecmisi hakkindaki bilgi hazinemi daha da arttirmaya calisiyorum. Evimde bir ikona kösesi yaptim kendime ve kendimi en mutlu hissettigim yer orasi evimde. Ancak bu kesinlikle yanlis anlasilmasin, belki de dünyadaki en sansli genclerden biriyim, ne ekonomik, ne ruhsal ne de baska türlü bir sikinti yasadim hayatimda su ana kadar. Hepsini de aileme borcluyum.
Kesinlikle kendimi övmek istemiyorum, ama elimden geldigi kadariyla kendimi donanimli hissediyorum. Ama belli ettigim gibi tek bir eksigim var: Kilise. Vaftiz olmak istiyorum ve kiliseye dahil olmak istiyorum. Türkiye'de ortodoks kiliseler oldugunu biliyorum ancak Ankara'da hic olmamasi ve benim de burada Üniversite okudugumdan ve daha en az 3-4 yil buradan ayrilamayacagimi düsündükce cok üzülüyorum... Ben bir ortodoks
hristiyanım ancak vaftiz olmadigim sürece bu sürecin %100 tamamlanamayacagini edindim bilgilerimle... Gönlüm tabii ki bir Sırp Ortodoks kilisesinde olmak istiyor vaftiz ancak bunun icin ya Sırbistan'a (ya da Bosna Hersek'e) ya da baska bir Sırp Ortodoks kilisesine ev sahipligi yapan bir ülkeye gitmem gerekiyor.
Durumumu elimden geldigince acik ve net anlatmaya calistim. Okulumun yarisini yurtdisinda okuyup, oradaki bir Sırp-Ortodoks kilisesine katilmak gibi bir düsüncem de var ancak bunun gerceklesmesi icin de biraz daha zaman var. Sizce ne yapmaliyim? Anlik acele etme duygusuna kapiliyorum ancak sabrin en büyük erdem oldugunu aklima getiriyor ve önemli olani zaten yaptigimi, İsa Mesih'i kabul edip, dinimin öğretilerine göre yasadigimi düsününce rahatliyorum.
Bu uzun ve okumasi güc olabilme ihtimali olan mesajim icin özür dilerim hepinizden. Türkce klavyeye alisik olmadigimdan hatalar yapmis olabilirim. Eger Ankara'daki bu yeni forum üyenize yol gösterebilecek arkadaslar varsa cok mutlu olacagim.
Tüm foruma sevgilerimle,
Konstantin
Ortodoksluk, kilise, vaftiz...
FORUMA ÜYE OLUN! /
HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM /

26-08-11, 23:52
Stanislav
|
|
Dušan
|
Herkese merhaba,
Ben 1 sene öncesine kadar her ne kadar Tanrı'ya yakın dursam, kalpten inansam da hicbir dinle iliskisi olmayan biriydim, yani deist idim. Ayni süre icerisinde ailemin kökeni ile bilgiler edinmeye basladim ve hem anne hem de baba tarafimin Sırp kökenli Yugoslavya göcmenleri olduklarını öğrendim. Cogu kisinin düsünebilecegi gibi, tarihimizi arastirmaya basladim. Ne sanstir ki bu esnada tarihe olan ilgim Hristiyanlık tarihiyle de hasir nesir oluyordu. Hem aile tarihi (Sırp tarihi) hem de Hristiyanlık tarihi derken, kendimi daha önce hic hissetmedigim bir duygu icerisinde buldum ve Hristiyanlık ile ilgili olan arastirmalarim, özellikle Ortodokslukla ilgili olan kisim, son derece agir basmaya basladi.
Baslarda iman etmemistim. Ancak zaman gectikce kendimi Hristiyanlığa, özellikle Ortodoksluğa çok yakın hissetmeye başladım. Bu yakınlık Müjde'yi okumamla daha da artti ve iman edip İsa Mesih'i Rabbim olarak kabul ettim.
Bu esnada, Ortodoks kilisesinin tarihini anlatan metinler ariyordum internette ama onlar da yetmedi, amazon.com gibi siteler sayesinde bu mezheple ilgili kitaplar siparis etmeye basladim. İlk olarak Kallistos Ware'nin The Orthodox Way isimli kitabini okudum. Yazar ve kitabi bircok Ortodoks ile ilgili olan sitede önerilenler kısmında geciyordu. Almancam sayesinde internetten sadece İngilizce değil, Almanca kaynaklar da okuyor cesitli bilgilere sahip olmaya calisiyordum. Türkce bilgi veren siteleri son zamanlarda kesfettigimi itiraf etmeliyim. Bu siteler beni elbette cok mutlu etti özellikle de bu forum.
Ankara'da bulunduğumdan ve Ortodoks kilisesi de burada mevcut olmadigindan http://www.goarch.org isimli siteden Ortodoks takvimine uygun ibadet etmeye calisiyorum. Hergün Müjde'den bölümler okuyor, Aziz ve Azizelerin hayatlari hakkinda bilgiler edinmeye devam ediyor, ve Kilise'nin hem politik hem de dini gecmisi hakkindaki bilgi hazinemi daha da arttirmaya calisiyorum. Evimde bir ikona kösesi yaptim kendime ve kendimi en mutlu hissettigim yer orasi evimde. Ancak bu kesinlikle yanlis anlasilmasin, belki de dünyadaki en sansli genclerden biriyim, ne ekonomik, ne ruhsal ne de baska türlü bir sikinti yasadim hayatimda su ana kadar. Hepsini de aileme borcluyum.
Kesinlikle kendimi övmek istemiyorum, ama elimden geldigi kadariyla kendimi donanimli hissediyorum. Ama belli ettigim gibi tek bir eksigim var: Kilise. Vaftiz olmak istiyorum ve kiliseye dahil olmak istiyorum. Türkiye'de ortodoks kiliseler oldugunu biliyorum ancak Ankara'da hic olmamasi ve benim de burada Üniversite okudugumdan ve daha en az 3-4 yil buradan ayrilamayacagimi düsündükce cok üzülüyorum... Ben bir ortodoks hristiyanım ancak vaftiz olmadigim sürece bu sürecin %100 tamamlanamayacagini edindim bilgilerimle... Gönlüm tabii ki bir Sırp Ortodoks kilisesinde olmak istiyor vaftiz ancak bunun icin ya Sırbistan'a (ya da Bosna Hersek'e) ya da baska bir Sırp Ortodoks kilisesine ev sahipligi yapan bir ülkeye gitmem gerekiyor.
Durumumu elimden geldigince acik ve net anlatmaya calistim. Okulumun yarisini yurtdisinda okuyup, oradaki bir Sırp-Ortodoks kilisesine katilmak gibi bir düsüncem de var ancak bunun gerceklesmesi icin de biraz daha zaman var. Sizce ne yapmaliyim? Anlik acele etme duygusuna kapiliyorum ancak sabrin en büyük erdem oldugunu aklima getiriyor ve önemli olani zaten yaptigimi, İsa Mesih'i kabul edip, dinimin öğretilerine göre yasadigimi düsününce rahatliyorum.
Bu uzun ve okumasi güc olabilme ihtimali olan mesajim icin özür dilerim hepinizden. Türkce klavyeye alisik olmadigimdan hatalar yapmis olabilirim. Eger Ankara'daki bu yeni forum üyenize yol gösterebilecek arkadaslar varsa cok mutlu olacagim.
Tüm foruma sevgilerimle,
Konstantin
|
Sevgili kardeşim, anladığım kadarıyla yaşıtız,öncelikle çok benzer şekilde Ortodokslukla tanışan Bulgaristan kökenli bir kardeşin olarak seni içtenlikle kucaklıyorum.Neler hissettiğini o kadar tahmin edebiliyorum ki... Tüm samimiyetimle sizinle iletişime geçmekten büyük memnuniyet duyarım.
İkinci olarak bende aynı şekilde Bulgar Ortodoks Kilise'sinde vaftiz olmayı öncelikli olarak istemiştim(Şuan da vaftiz olma şerefine erişemedim,henüz Katakümenim).Ancak Fener Rum Patrikliği'nin ''Ekümenik'' olduğunu hatırlatmakta fayda görüyorum.Zaten emin olunuz ki Kutsal Ruh sizi bu konuda yönlendirecektir.Ben şahsen kendi seçimimde böyle olduğuna kesinlikle inanıyorum.
Anladığım kadarıyla derinlikli bazı araştırmalar yapmışsınız doğruluk yolu Ortodoksluk'la ilgili,ileriki dönemde Türkçe paylaşımlarınız benim gibi öğrenciler için çok yararlı olacaktır.
Doğruluk yolundan Rabbimiz bizi ayırmasın . Aziz Ruh bize yol göstersin...
FORUMA ÜYE OLUN! /

28-08-11, 16:57
Anastasia
Sevgili Konstantin,
baya yol yurumusun, aferin!
Mesih'imize iman ettikten sonra ortodoklukla ilgili web sitelerini arastirip kaynak okumak ve kilise takvimlerine uymak muhim birsey.
Emin ol ki Ankara'da senin gibi ortodokca yasayan hirisiyanlar vardιr. Vakti gelirse taniyacaksin onlarι.
Bildigin gibi tam bir
hristiyan hayatι yasamak icin oncelikle gerekli egitimi almak sonra da vaftiz olmak lazim. Vaftiz
hristiyan hayatιnιn baslangιcιdιr.
Meryem Annemiz sana yardιmcι olsun.
FORUMA ÜYE OLUN! /
Ortodoksluk, kilise, vaftiz... konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.