Oruç tutma

Oruç tutma :  Oruç tutma | HRİSTİYAN FORUM  > Temel Kavramlar > Ortodoksluk

Facebook | Twitter | Youtube

HRİSTİYAN FORUM'A ÜYE OLUN! Hristiyan üyelerle sohbet etmek, etkinlik duyurularından haberdar olmak, forumda yazışabilmek için sitemize üye olmanız gerekmektedir.

HRİSTİYAN FORUM GİRİŞ
(Kullanıcı adınız)
(Şifreniz)

Oruç tutma sayfasını paylaşmak için adres:

Oruç tutma

Oruç tutma
yiannis

Oruç tutma

benim oruç konusunda kafam karıştı. orucun belirli bir saat aralığı varmıdır ? orucu gün içerisinde herhangi sıvılarla destekleyip perhiz şeklinde yapabilirmiyiz ? orucu haftanın tamamında tutabılırmıyız ? orucu bozn seyler nedir ? ? belırlı gunlerde neden bazı gıdalar serbest yada serbest degıl ? benim ermeni gregoryan arkadaşlarım var kendileri meyve suyu ve ve etsel urunler dısında orucu perhız seklınde yapabılıyorlardı. oruc butun hristiyanlık meseplerinde zorunlumu yokds vicdanimi ? aynı şekilde pazar günleri kilise ayinine katılmakta ?

Oruç tutma

Oruç tutma
Theophilos

Oruç tutma

Sevgili Giannis,

Oruç konusunda forumda detaylı bilgiler verilmiştir; bunları okuyup sorularına yanıt bulabilirsin.

Ortodoks Kilisesi'nde oruç, belirli gıdalardan ve gıda gruplarından sakınma biçimindedir ve bir nevi perhizdir.

Olağan zamanlarda (oruç tutulmasına izin verilmeyen özel günler dışında) haftanın iki günü (Çarşamba ve Cuma) oruç tutulur. Bunun dışında çeşitli oruç dönemleri vardır ve bu dönem içinde yortu gününe kadar her gün oruç tutulur.

Ortodoks Kilisesi, bazı günler oruç kurallarını yumuşatır. Örneğin, Paskalya'ya hazırlık dönemindeki iki yortu gününde balık yenmesine izin verilir.

İnancımıza göre, oruç bir zorunluluk değil, insana yararlı olan mükemmel bir seçimdir. Sağlığı el veren ve engeli bulunmayan her Hristiyan oruç tutmalıdır; ancak bu öneriden sonrası kişinin seçimine kalmıştır.

Doğu Kiliselerinde sıkı kurallara dayalı oruç sistemi varlığını korumaktadır; Batı'daki Kiliseler ise oruç sistemini hafifletmiş ve sadeleştirmişlerdir. Örneğin, Roma Katolik Kilisesi'nin takvimine göre senenin iki gününde oruç tutulur ve Paskalya'ya hazırlık dönemindeki Cuma günlerinde et yenmez.

Oruç tutma

Oruç tutma
yiannis

Oruç tutma

teşekkür ederim. okudum biraz kafam karıştı. aslında öğrenmek istediğim neden çarşamba ve cuma günleri oruç tutulmaz. tekrar teşekkürler :)

Oruç tutma

Oruç tutma
Theophilos

Oruç tutma

yiannis
teşekkür ederim. okudum biraz kafam karıştı. aslında öğrenmek istediğim neden çarşamba ve cuma günleri oruç tutulmaz. tekrar teşekkürler :)
Sanırım yanlış anlamışsın, aslında büyük oruç dönemleri dışında kalan Çarşamba ve Cuma günleri de oruç tutulur. Kısacası, Kilise takviminde Çarşamba ve Cuma günleri (Kilise'nin oruç tutulmayacağını söylediği özel durumlar hariç) hep oruç günleridir. Haftanın iki günü oruç tutma geleneği Yahudilik kökenlidir.
Ferisi ayakta kendi kendine şöyle dua etti: 'Tanrım, öbür insanlara -soygunculara, hak yiyenlere, zina edenlere- ya da şu vergi görevlisine benzemediğim için sana şükrederim. Haftada iki gün oruç tutuyor, bütün kazancımın ondalığını veriyorum.' (Luka 18:11-12)
Yahudilikte oruç günleri Pazartesi ve Perşembe iken, Hristiyanlar Çarşamba ve Cuma günü oruç tutarlar. Bunun sebebi de Rab Yeshua'nın bir Çarşamba günü ihanete uğraması ve Cuma günü çarmıha gerilmesidir.

Oruç tutma

Oruç tutma
yiannis

Oruç tutma

orucun saatleri yani çarşamba ve cuma günleri belirli bir süreleri var mı ? sevgili vera tam gün demişti bana. yani gece 00 dan ertesi günün 00 na kadar mı ? oruc gunlerı ve perhız donemınde bedenen temızlık gıbı bırsey var mı ? ozel husus gerektıren bırsey ? ornegım soyle soyle olmalısın kı orucun ve yaptıgın perhız olsun... gıdalar dısında ıslma ıle karsılastırmak ıstemıyorum fakat bedenen bır temızlık olarak ıslam da bıldıgınız uzere abdest var ? boyle buna benzer bırseyler var mı ?

Oruç tutma

Oruç tutma
Theophilos

Oruç tutma

Paskalya'ya hazırlık döneminde sadece çarşamba ve cuma değil, her gün oruç tutulur.

Her gün oruç tutacak durumda değilseniz, belirli günler oruç tutarsınız ve size uygun bir oruç programı belirlersiniz. Bazı kişiler Paskalya'ya kadar geçen sürede sadece etten ve et ürünlerinden kaçınırlar; bazıları ise sadece çarşamba ve cuma günleri en sıkı oruç kurallarını uygularlar. Bazıları her gün etten kaçınır ve çarşamba-cuma günleri süt ve süt ürünü de tüketmez.

Bedensel temizlik bir şart veya kural değildir; ancak oruç döneminde kendinizi duaya ve tapınmaya daha çok vereceğiniz için zihnen olduğu kadar bedenen de temiz olmanız ve böylece, dikkatinizi dağıtacak endişelere düşmemeniz yerinde olacaktır.

Oruç tutma

Oruç tutma
V E R A

Oruç tutma

yiannis
orucun saatleri yani çarşamba ve cuma günleri belirli bir süreleri var mı ? sevgili vera tam gün demişti bana. yani gece 00 dan ertesi günün 00 na kadar mı ? oruc gunlerı ve perhız donemınde bedenen temızlık gıbı bırsey var mı ? ozel husus gerektıren bırsey ? ornegım soyle soyle olmalısın kı orucun ve yaptıgın perhız olsun... gıdalar dısında ıslma ıle karsılastırmak ıstemıyorum fakat bedenen bır temızlık olarak ıslam da bıldıgınız uzere abdest var ? boyle buna benzer bırseyler var mı ?
Sayın Yiannis temel kavramlarda ORUÇ adında ayrı bir başlık bulunmakda orada ihtiyacınız olan her türlü bilgi mevcut.

Bulamama ihtimalini göze alarak link ve aynı zamanda Samanda rum ortodoks kilisesinin takvimini veriyorum

[IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/Didem/LOCALS%7E1/Temp/moz-screenshot.png[/IMG][IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/Didem/LOCALS%7E1/Temp/moz-screenshot-1.png[/IMG]

http://www.samandagortodoks.com/inde...bum&Itemid=283

http://www.hristiyanforum.com/forum/...kta-oruc-t2401

http://www.hristiyanforum.com/forum/...baslamak-t2404

http://www.hristiyanforum.com/forum/...dinlemek-t2403

http://www.hristiyanforum.com/forum/...e-oruc-t321180

sevgiler

Eklenmiş Resmin önizlemesi
Resmi gerçek boyutunda görmek için tıklayın.

Resmin ismi:  subat.jpg
Görüntüleme: 30
Büyüklüğü:  140,8 KB (Kilobyte)  

Oruç tutma

Bu konuya cevap yazmak için buraya tıklayınız

Oruç tutma sayfasını paylaşmak için adres:

Oruç tutma konusuna benzer konular;

Katoliklerde Oruç Merhabalar aklıma takıldı da sormak istiyorum ben Katoliklerin oruç tutması zorunlu değil diye biliyorum ama Matta 5.bölüm 16 da ''Ve oruç tuttuğunuz zaman, ikiyüzlüler gibi asık suratlı olmayın; çünkü onlar insanlara oruçlu görünsünler diye...

Oruç Tutmak Bu cahilliğimi maruz görün. Hristiyanlarda Oruç nasıl tutulur kuralları nelerdir. Ne zmaan başlanır ne zaman bozulur. Bunlar öğrenmek istiyorum anlatabilir misin rica etsem.. :)

oruç paskalya!? arkadaşlar paskalya kutlamaları ne zamandır kutlama önce 40 gün oruç nasıl tututlur şartları nedir bilgilendirirseniz sevinirim

Hristiyanlıkta Oruç Biraz önce uzmantv diye bir site var biliyorsunuzdur belki orada hristiyanlık hakkında videoları izliyordumda oruç konusunda şunu merak ettim. Oruç nasıl oluyor yani hangi saatler arası ya da kaç gün tutuluyor vs. Birşey söylemedi videoda konuşan...

Oruç, Rahmet, Dua Üç kardeş bizlere tövbe etmemiz için yardim eder, bunlar: oruç, rahmet ve duadır. Çünkü bunlar Mesih'teki yeni hayatta üç önemli noktadır. İmanlılar itiraftan sonra bu üç kutsal ile birlesir. Yani insan itiraf ve tövbe etmez ise, oruç, rahmet, dua...

Oruç tutma
Oruç tutma :  Oruç tutma | HRİSTİYAN FORUM  > Temel Kavramlar > Ortodoksluk

Oruç tutma

| Hristiyanlık | Hıristiyanlık | İncil | İncil | Hıristiyan Olmak | Bedava İncil | Hristiyan Sohbet Chat | Türkçe Tevrat, Zebur, İncil Arama Motoru | Hristiyan Türk |
Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ile ilgilenenler için bilgiler

GÜNLÜK BÜLTEN EMAİL ABONELİĞİ
hristiyanlık Email adresinizi yukarıdaki kutucuğa yazıp "abone ol" tuşuna basınız, açılan pencerede göreceğiniz harfleri yazıp onaylayınız. Daha sonra email adresinize gelecek emaildeki linke tıklayınız

Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ile ilgilenenler için bilgiler