| HRİSTİYAN FORUM
> Hristiyanlık İnancında Temel Kavramlar
> Ortodoksluk
: Trabzon'u karıştıran ayin konusu 5817 kez okundu, 40 kez cevaplandı. En son mesaj V E R A tarafından gönderildi. Trabzon'u karıştıran ayin Gürcü, Yunanlı ve Rus turistler manastırda ayin yapmak istedi, yetkililer izin vermedi http://i.milliyet.com.tr/HaberAnaResmi/2009/08/15/fft17_mf345526.Jpeg Deniz ve hava yolu ile Trabzon'a gelen ve Meryemana'nın ölüm yıldönümü olması nedeniyle Sümela Manastırı'nda ayin yapmak isteyen Gürcü, Rus ve Yunanlı turistlere izin verilmedi. Bu nedenle Sümela Manastırı'nda zoraki ayin yapmak isteyenlerle yetkililer arasında kısa süreli tartışma yaşandı. Bu sabah deniz ve havayolu ile kente gelen yaklaşık 500 Gürcü, Rus ve Yunanlı turist, minibüs ve otobüslerle Maçka ilçesi Altındere vadisinde bulunan Sumela Manastırı'na hareket etti. Meryemana'nın ölüm yıldönümü nedeniyle geldikleri öğrenilen grupta Rusya Parlamentosu Vekilleri'nden İvan Saidis ile Selanik Valisi Panayotis Psomyadis ve iki de din... Trabzon'u karıştıran ayin
HEMEN ÜYE OLUN!Üyelerle sohbet etmek, etkinlik duyurularından haberdar olmak, forumda yazışabilmek için sitemize üye olmanız gerekmektedir.
Trabzon'u karıştıran ayin konusu 5817 kez okundu, 40 kez cevaplandı. En son mesaj V E R A tarafından gönderildi.
Gürcü, Yunanlı ve Rus turistler manastırda ayin yapmak istedi, yetkililer izin vermedi
Deniz ve hava yolu ile Trabzon'a gelen ve Meryemana'nın ölüm yıldönümü olması nedeniyle Sümela Manastırı'nda ayin yapmak isteyen Gürcü, Rus ve Yunanlı turistlere izin verilmedi. Bu nedenle Sümela Manastırı'nda zoraki ayin yapmak isteyenlerle yetkililer arasında kısa süreli tartışma yaşandı.
Bu sabah deniz ve havayolu ile kente gelen yaklaşık 500 Gürcü, Rus ve Yunanlı turist, minibüs ve otobüslerle Maçka ilçesi Altındere vadisinde bulunan Sumela Manastırı'na hareket etti. Meryemana'nın ölüm yıldönümü nedeniyle geldikleri öğrenilen grupta Rusya Parlamentosu Vekilleri'nden İvan Saidis ile Selanik Valisi Panayotis Psomyadis ve iki de din adamı yer aldı. Bir grup Sümela ören yerine gelince Rumca şarkı söyleyerek horon oynadı. Grup daha sonra da Sümela Manastırı'na çıktı. Ancak burada mum yakıp ayin yapmak isteyen turistlere izin verilmedi. Taşların üzerine konularak yakılan mumlar yetkililer tarafından söndürülürken manastıra mum sokulması da engellendi.
Rus Vekil Saidis ve Selanik Valisi Psomyadis ile iki din adamının manastıra gelmesi sonrasında Hz. İsa'nın resmi önünde mum yakan ve ayin yapmaya çalışanlara Trabzon Müze Müdürü Nilgün Karadeniz müdahale etti ve mumu alarak söndürdü. Karadeniz, burada ayin yapmalarının yasalara aykırı olduğunu söyledi, bulundukları mekanın taş düşmelerine karşı tehlikeli olduğunu belirterek terk etmelerini istedi. Bu sırada dua eden Rus Vekil Saidis ile engellemeye çalışan Müze Müdiresi Nilgün Karadeniz ve Selanik Valisi Psomyadis arasında kısa süreli bir itişme yaşandı. Olaya Sümela Manastırı'ndaki özel korumalar müdahale etti. Daha sonra Rus Vekil İvan Saidis ile Vali Panoyotis Psomyadis turist grubuna kendi dillerinde kısa birer hitapta bulundu ve grupla birlikte dua okudular. Turistler daha sonra manastırı gezdikten sonra ayrıldılar.
Daha sonra soruları yanıtlayan Selanik Valisi Panayotis Psomyadis, bugünün önemine değindi ve şunları söyledi: "Sümela Manastırı bütün dünyadaki kuruluşlar için açılan bir yerdir. Biz buraya politika yapmaya gelmedik. Sadece dinimizi yaşamak için buradayız. İnancımız gereği yapmak için geldik ve istavrozumuzu yapacağız. Buradaki herkes bunu yapacak. Tanrıya yalvarmak için buradayız. Şunu da bilsinler ki, Selanik Valiliği Türk vatandaşlarına her zaman öncelik göstermiş ve yardımcı olmuştur. Bir çok olayda da onlara yardım etmekteyiz." Manastırın ibadete kapalı olduğunun hatırlatılması üzerine konuşan Psomyadis, "Ben burada öyle bir şey yazdığını göremiyorum. Her şey kanunla kapatılamaz. Biz buraya teşekkür etmeye ve dinen yapmamız gerekenleri yapmaya geldik. İnanıyorum ki, Türkiye'de bunu anladı ve ilişkilerimiz daha ileriye doğru gidecek. Ben Pontusluyum, Trabzonluyum. Ondan sonra Yunanlıyım. Ben Selanik Valisiyim. Benim ailem burada doğdu, burada yaşadı" dedi.
Bu arada turistlerin ayin talepleri konusunda bir soruyu yanıtlayan Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık ise, "Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu turist kafilesi de ayin için bir talepte bulundu. Ancak onlara Sümela' nın bir müze olduğunu hatırlatarak talebi geri çevirdik" dedi.
TRABZON (İHA) - Sabah saatlerinde Trabzon'a 3 özel uçakla gelen aralarında Selanik Valisi ve bir Rus Milletvekili'nin de bulunduğu Rus, Gürcü ve Yunan Ortodoks Kilisesi mensupları, Sümela Manastırı'nda ayin yapmak isteyince gerginlik yaşandı.
Trabzon'a Sümela Manastırı'nda ayin yapmak üzere gelen yaklaşık 500 kişilik turist kafilesi, Sümela Manastırı'nda Trabzon Müzeler Müdürü Nilgün Yılmazer'in tepkisi ile karşılaştı.
Minibüs ve otobüslerle havalimanından Maçka ilçesi Altındere Vadisi'ndeki Sümela Manastırı'na giden kafile, buradan daha sonra yaya olarak Sümela Manastırı'na çıktı. Aralarında Selanik Valisi Panayotis Psomyadis ve Rus Milletvekili İvan Savidis'in de bulunduğu turistler burada ayin için 2 tane din adamı eşliğinde mum yakmak istedi. Rus Milletvekili İvan Savidis'in yaktığı mum, bu sırada kendilerine ayin yapmamaları konusunda uyarılarda bulunan Trabzon Müzeler Müdürü Nilgün Yılmazer "Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre burada ayin yapamazsınız" diyerek mumu söndürdü. Mumun söndürülmesi üzerine Selanik Valisi Panayotis Psomyadis ve Rus Milletvekili İvan Savidis duruma tepki göstererek Yılmazer'in üzerine yürüdüler. Yaşanan arbede ve gerginliğin ardından grup ilahiler okumaya ve dua etmeyi sürdürdü. Konuyla ilgili açıklama yapan Selanik Valisi Panayotis Psomyadis, "Biz buraya ibaret yapmaya geldik. Burada ayinin yasak olduğunu gösteren bir yazı yok. Ben Pontusluyum, Trabzonluyum. Benim atalarım dedelerim burada büyümüş. Sonra Yunanlıyız, sonra da Selanik Valisiyim" diyerek duruma tepki gösterdi. Grup dualarının bitmesinin ardından Sümela Manastırı'ndan gruplar halinde ayrıldı.
Deniz ve hava yoluyla Trabzon'a gelerek, Sümela Manastırı girişinde gruplar halinde ayin yapmak isteyen Rus ve Yunanistanlı turistlere, Müzeler Müdürü Nilgün Yılmazer, yasal olmadığı gerekçesiyle müdahale etti.
Selanik Valisi ve bir Rus milletvekilinin de aralarında bulunduğu grup ile Yılmazer arasındaki kısa süreli arbede, görevlilerin araya girmesiyle yatıştırıldı.
Meryem Ana Yortusu kutlamaları kapsamında, hava deniz ve kara yolu ile Yunanistanlı ve Rus yaklaşık 1000 kişi, sabah saatlerinde Trabzon'a geldi.
Havalimanına gelen turistleri taşıyacak otobüslerin bazılarına, turist taşıma belgeleri olmadığı için izin verilmezken, bunların yerine başka otobüsler tahsis edilerek, turistler Maçka ilçesindeki Sümele Manastırı'na götürüldü.
Tesislerde bir araya gelen turistler, bir süre kemençe eşliğinde horon oynayıp ve şarkılar söyledikten sonra, gruplar halinde Sümela Manastırı'na çıktılar.
Manastır girişinde yaktıkları mumları duvar diplerini koymak isteyenlere görevliler izin vermezken, bırakılan mumlar, su dökülerek söndürüldü. Bunun üzerin turistler, yaktıkları mumları yere bırakmayarak, ellerinde tuttular.
Kısa bir süre sonra manastır girişine gelen Selanik Valisi Panayotis Psomyadis ile Rus milletvekili İvan Savvidi, Meryem ve İsa'nın resmedildiği bakır işlemeli bir objeyi önlerini alarak, özel kıyafetli din adamı eşliğinde dua ve ilahi okumaya başladılar.
-MÜZELER MÜDÜRÜ YILMAZER UYARDI-
Bu sırada gelen Trabzon Müzeler Müdürü Nilgün Yılmazer, Meryem ve İsa resminin bulunduğu objenin önündeki duvar üstüne konulan büyükçe mumu söndürdükten sonra, grubu burada ayin yapmamaları konusunda uyardı.
Yılmazer, kendisini zor durumda bırakmamalarını isteyerek, şu konuşmayı yaptı:
''Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre burada dini tören yapamazsınız. Burada tören yapılamaz. Burada Türkiye Cumhuriyeti yasaları geçerli. Kolluk kuvvetlerini devreye sokmak zorunda bırakmayın beni. Sizin ülkenizde yasalara uymasak nasıl tepki verirsiniz? Neden bunları yapıyorsunuz?
Bu ülkede ibadete açık kiliseler var aşağıda, Trabzon'da. Burada fotoğraf çekinmek demek, biz burada tören yaptık demek.
Bulunan alanda taş düşme tehlikesi var. Ören yeri bu kadar insanı taşıyacak kapasitede değil. Sümela ibadete açık değildir. Bizim yasalarımıza saygılı olmanız gerekir. Burada yasaları hiçe sayıyorsunuz.''
Yılmazer'in konuşması sırasında Rus ve Yunan turistler, dinlemeyerek, dua ve ilahiler okumaya devam ettiler.
Bunun üzerine bulunduğu yerden, biraz daha üst kısma çıkan Yılmazer, dua ve ilahileri bitirmeleri için gruptakilere müdahale etti.
Müdahale üzerine Yılmazer ile çevresindekiler arasında kısa süreli arbede yaşandı. Görevlilerin müdahalesiyle, olay yatıştırıldı. Turistler de, ilahi söylemeyi sonlandırdı.
İzlerken çok üzüldüm bir kargaşa yaratıldığı için .Ama ne mutlu ki,herşeye rağmen bu özel günde dualarla,ayini gerçekleştirdiler.Geçen sene de ayin düzenlenmiş ve hiçkimse engellemeye çalışmamıştı.
Yıkılma tehllikesi olan bir yer neden halka açık o zaman ? Bilimsel Kurum'un hazırladığı raporda ,manastırın yıkılma tehlikesinin bulunduğuna ve çevresindeki kaçak yapılaşmaya dikkat çekilmiştir.
Yasalar geçerliyse eğer ,bu yapılaşmalara dur denilmeliydi zamanında .
Bugünkü tepkiler ,bu kaçak yapılaşmalar yapılırkende yapılmalıydı .
Trabzon'u karıştıran ayin konusuna benzer konular;
Kutsal Hafta ve Ayin saatleri Arkadaşlar bu Kutsal Haftanın hepimiz için bereketli geçmesini umuyorum.Mesih İsa'nın ızdıraplarını,fedakarlıklarını ve dirilişini derinden hissedip,anlamamızı diliyorum.Moda Notre Dame de L'Assomption katolik kilisesi ayin saatleri:
Kutsal Perşembe saat 19.00
Kutsal Cuma saat 15.00 de Haç yolu ve saat 18.30 da Büyük Cuma ayini
Kutsal Cumartesi saat 21.00 Paskalya arifesi
8 Nisan Pazar saat 11.30 Paskalya Bayramı
2 Mayιs 2010 Izmir'de ayin 2 Μayιs 2010 saat 9.00 Izmir Aya Fotini Kilisesi'nde ayin duzenlenecek.
Yarιn, Sihar kentinde Isa ile konusmus olan samiriyeli kadιnιn isim gunudur.(Azize Fotini) Bu kadιn, kendisini Tanrι'ya adadι. Pendikonst gununde havariler tarafιndan vaftiz oldu, 2 oglu ve 5 kardesi ile birlikte Mujde'yi Suriye, Filistin, Mιsιr ve Kuzey Afrika'da duyurtu. Sonunda Roma'da Neron hukumdarlιgι suresince iskence sonucu cok sevdigi Rab'bin yanιna gitti.
5 Böylece Samiriye`nin Sihar denilen kentine geldi. Burası Yakup`un kendi oğlu Yusuf`a vermiş olduğu toprağın yakınındaydı.6 Yakup`un kuyusu da oradaydı. İsa, yolculuktan yorulmuş olduğu için kuyunun yanına oturmuştu. Saat* on iki sularıydı.
7 Samiriyeli* bir kadın su çekmeye geldi. İsa ona, “Bana su ver, içeyim” dedi.
8 İsa`nın öğrencileri...
Izmir'de Ayin 25 Mart 2010 Izmir, Alsancak'ta Aya Fotini Kilisesi'nde Tanrιdoguran'a Mujde verme bayramι kutlanacak. Ayιn 9.00 baslιyor.
Magnificat (Missa) Ayin MAGNIFICAT anima mea Dominum: et exsultavit spiritus meus in Deo, salutari meo.
Quia respexit humilitatem ancillae suae: ecce enim ex hoc beatam me dicent omnes generationes.
Quia fecit mihi magna qui potens est: et sanctum nomen eius. Et misericordia eius a progenie in progenies timentibus eum. Fecit potentiam in bracchio suo: dispersit superbos mente cordis sui. Deposuit potentes de sede, et exaltavit humiles. Esurientes implevit bonis: et divites dimisit inanes. Suscepit Israel, puerum suum, recordatus misericordiae suae. Sicut locuts est ad patres nostros, Abraham et semini eius in saecula. Gloria Patri, et Filio, et Spiritui Sancto. Sicut erat in principio, et nunc, et semper, et in saecula saeculorum. Amen.
Confiteor (Ayin) Latince Confiteor Deo omnipotenti, beatae Mariae semper Virgini, beato Michaeli Archangelo, beato Joanni Baptistae, sanctis Apostolis Petro et Paulo, omnibus Sanctis, et vobis, fratres (et tibi pater), quia peccavi nimis cogitatione, verbo et opere: mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa. Ideo precor beatam Mariam semper Virginem, beatum Michaelem Archangelum, beatum Joannem Baptistam, sanctos Apostolos Petrum et Paulum, omnes Sanctos, et vos, fratres (et te, pater), orare pro me ad Dominum Deum nostrum. Amen.
HRİSTİYANFORUM @ YOUTUBE
Altyazılı videolarda Türkçe altyazıyı görebilmek için videonun alt satırındaki CC tuşuna basınız
HRİSTİYAN OLMAK Nasıl Hristiyan Olunur? Hristiyan olmak için neler yapmalısınız? sorularına cevaplar için...
HRİSTİYAN GAZETE Tüm mezheplerden, tüm etnik kökenlerden, tüm teolojilerden hristiyanlar için haberler, tanıtımlar, duyurular ve arşiv.
HRİSTİYANLIK ARAMA MOTORU Tüm mezheplerden, tüm teolojilerden hristiyanlık hakkında makaleler, kitaplar içinde araştırmalar için arama motoru...
İNCİL Tüm Türkçe İncil çevirilerini dipnotlarıyla beraber okuyabilmek ve dinleyebilmek için...
İNCİL .TV Tüm mezheplerden, tüm kiliselerden filmler izlemek için...
Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlıkİncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh vaftiz iman dua ibadet inanç ruhsal papaz rahip peder papa patrik pastör presbiter katolik ortodoks protestan anglikan luteryen presbiteryen Hristiyan olmak, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ve İncil ile ilgilenenler için bilgiler, chat, sohbet, bedava incil