|
|
Theophilos
|
Ortodoks inancında ve geleneğinde Kilise tarafından belirtilen oruç günleri Çarşamba ve Cumadır. Bu günlerin oruç için seçilmesinin sebebi ise Mesih'in havarisi tarafından Çarşamba günü ihanete uğradığı ve cuma günü çarmıha gerildiği yolundaki inançtır.
Kilise tarafından belirlenmiş takvime göre en sıkı oruç günlerinde hayvani gıdalar (balık dahil her türlü et ürünü, süt ve süt ürünleri) zeytinyağı ve şarap başta olmak üzere alkollü içecekler tüketilmez.
Oruç günlerindeki tüm öğünlerde bu gıdalardan kaçınılır, bunun dışında orucun belirli bir başlama ve bitme zamanı yoktur. Kısacası oruç için 24 saatlik zaman dilimi esas alınır diyebiliriz.
Ortodoks inançta belirli oruç dönemleri mevcuttur ve bunlardan en önemlisi Paskalya'ya hazırlık orucu olup kutsal haftanın başlamasına kadar 40 gün sürer. Bu uzun oruç döneminde sadece cumartesi ve pazar günleri zeytinyağı ve şarap tüketimine izin vardır ve 40 günlük dönemdeki iki büyük bayram gününde (25 Mart Müjde Bayramı ve Mesih'in Kudüs'e girmesinin hatırlandığı dallı pazar bayramında) balık yenilebilir.
Bunun dışında 29 Haziran'daki Havariler bayramından önceki dönemde, Meryem Ana'nın vefatından (15 Ağustos tarihinde anılır) önceki dönemde, Noel Bayramından önceki dönemde de oruç tutulmaktadır.
|
çevabınız için çok teşekkür ederim.tam anlamıyla bunları sormuştum.demekki oruç kelimesinin beynimdeki belli bir zaman aralığında tamamen aç kalmak ile ilgili algısı yalnızmış.bence bu yüzden kafam karıştı.yalnız
protestanlıktada durum aynımı acaba.ben tamamen kutsal kitaptaki ayetleri referans almalarından dolayı bu meshebi kendime daha yakın buluyor ve bunun üzerinde yoğunlaşıyorum.teşekkürle r.birde sizce oruç günleri sigara konusunda ne düşünüyorsunuz.maalisef tam bir bağımlıyım.
Yönetim Notu: Kutsal Kitap'ta Oruç ile ilgili çok fazla bilgi olmadığından dolayı protestanlığa göre bilgi vermek veya öğretide bulunmak pek mümkün değildir. Ancak bazı protestan vaizlerin yaptığı gibi Katolik ve Ortodoksların geleneklerinden alıntılar yapılarak açıklamalar yapılmaktadır.