Panteizm'in Kötülük Problemine Dair Mantıksal Hataları konusu
352 kez okundu,
0 kez cevaplandı. En son mesaj
admin1 Ken Block tarafından gönderildi.
Panteizm'in Kötülük Problemine Dair Mantıksal Hataları konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız
Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.

16-07-10, 14:47
admin1 Ken Block
Panteizm'in Kötülük Problemine Dair Mantıksal Hataları
8. Panteizm: Evren Tanrı
Dualizm ve Satanizm ile karşılaştırıldığında, Panteizm durağan ve monoton bir felsefeye sahiptir. Dışarıdan bakıldığında, bizim çağımız heyecanlı görünüyor ancak Kierkegaard, Nietzsche, Auden, Eliot, Orwell, Reisman, C.S. Lewis, Huxley, ve Spengler’in görüşlerine göre içimizde tutku yoktur.
Panteizm’i evren Tanrı olarak adlandırdım çünkü o
basitçe genel anlamda herşeydir ve özel anlamda hiçbir şeydir.Herşey onun bir parçasıdır. Onun dışında olan hiçbir şey yoktur. O özgür iradesi olan bir dünya veya kişiler yaratmadı.O bir kişi veya istek / arzu değildir. Çünkü istek seçim yapar ve bunu şundan ayırır. Panteizm’de ‘şu’ diye bir ayrım yoktur. Bu onu çekici yapar, hiçbir şey yasaklanmamıştır, herşey tanrısaldır.
Panteizm kötülük problemini temiz bir şekilde çözer.
Kötülük evren Tanrısının bir parçasıdır. Hitler Tanrı olduğu kadar aynı zamanda Mesih’tir. Tanrı hem iyi hem de kötüdür. Dünyayı Tanrı’nın parçası yaparak veya Tanrı’nın kendisinin görüntüsü diye tanımlayarak, bu dünyadaki kötülüğün ve iyiliğin varlığınına ilişkin kötülük sorununu çözer. Tanrı aynen Yıldız Savaşları filminde olduğu gibi dünyanın
‘gücüdür’. Gücün karanlık yönü de vardır. İşte bu yüzden dünyanın da karanlık yönü vardır.
Panteizmin diğer bir çekici özelliği (Freud’un söylediği gibi)
ölüm korkusunu bizden uzaklaştırmasıdır. Ölüm benim dünyadan ayrılmamdır ve Panteizm’de dünyadan ayrılma yoktur. Dünyadan hiçbir zaman düşemeyiz, Tanrı’dan kopamayız. Panteist’e göre ben gerçekte Tanrı’yla yüzyüze gelebilen bir kişi gerçekten değilim ve yaşamımı veya canımı kaybedemem. Ben Tanrı’nın parçasıyım ve Tanrı asla ölemez.
Panteizm’in üçüncü çekici özelliği
Cehennem olmamasıdır. Günah, ölüm, ve Cehennem bizim hatalarımız veya illüzyonumuzdur. Bizim yeterli aydınlanmaya ulaşmamamızdır.
Dördüncü çekici nokta Panteizm
ezoteriktir. Size biri geliyor ve şöyle diyor,
‘Eğer aydınlanmış olsaydın, eğer birkaç kişiden biri olsaydın, o zaman anlardın.’.
Panteizm’in problemi düşünülemez oluşu değildir – büyük mistiklerden Buddha ve Eckhart ve büyük filozoflardan Spinoza, Leibniz ve Hegel kendi kendilerine bu öğretişin içine düşmüşlerdir – aslında Panteizm pratikte yaşanılamaz. Evren’e dua edemez, tapamaz, sevemez veya güvenemezsiniz. Panteizm’e göre zaman bir illüzyondur, sanaldır. Tanrı için tek gerçeklik, mükemmellik ve sonsuzluktur. Panteizm’e göre biri olma illüzyonu, şu ana dek gerçekleşmiş olan tek şeydir. Zamansızlık içinde hiçkimse birileri olduklarını düşünmektedir. Benim Panteizm’e yanıtım bir sorgulama değil bir esnemeden ibarettir.
http://www.hristiyanforum.com/forum/...e-t324150.html
FORUMA ÜYE OLUN! /
HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM /
Panteizm'in Kötülük Problemine Dair Mantıksal Hataları konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.
Türkçe olarak, Türkiye
Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh vaftiz iman dua ibadet inanç ruhsal papaz rahip peder papa patrik pastör presbiter katolik ortodoks protestan anglikan luteryen presbiteryen
Hristiyan olmak,
Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler,
Hristiyanlık ve
İncil ile ilgilenenler için bilgiler, chat,
sohbet,
bedava incil