Petrus ilk Papa mı, ilk Patrik mi? konusu
4408 kez okundu,
22 kez cevaplandı. En son mesaj
natan tarafından gönderildi.
Petrus ilk Papa mı, ilk Patrik mi? konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız
Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.
Bu konunun diğer sayfaları:
1
2 3 4 5
>

08-10-09, 20:15
leroux
Merhaba sevgili kardeşler. Başlıktanda anlaşıldığı üzere, sorum belli, İsa bu ayetlerde ne demek istemiştir ?
Ve özellikle neden Petrus'la bu konuşma gerçekleşmiştir ?
Acizane kutsal kitapta yetkin ve yorum sahibi özellikle katolik ve protestan kardeşlerden yorumlar beklemekteyim, bu ayetlerin açıklamaları, beni aydınlatacak pasajlardan birtanesidir.
Teşekkürler.
İsa ile Petrus
15 Yemekten sonra İsa, Simun Petrus'a, «Yuhanna oğlu Simun, beni bunlardan daha çok seviyor musun?» diye sordu.
Petrus, «Evet, Rab» dedi, «seni sevdiğimi bilirsin.»
İsa ona, «Kuzularımı otlat» dedi.
16 İkinci kez yine ona, «Yuhanna oğlu Simun, beni seviyor musun?» diye sordu.
O da, «Evet, Rab, seni sevdiğimi bilirsin» dedi.
İsa ona, «Koyunlarımı güt» dedi.
17 Üçüncü kez ona, «Yuhanna oğlu Simun, beni seviyor musun?» diye sordu.
Petrus kendisine üçüncü kez, «Beni seviyor musun?» diye sormasına üzüldü. «Rab, sen her şeyi bilirsin, seni sevdiğimi de bilirsin» dedi.
İsa ona, «Koyunlarımı otlat» dedi.
Petrus ilk Papa mı, ilk Patrik mi?
FORUMA ÜYE OLUN! /
HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM /

08-10-09, 20:18
moderator6
|
|
leroux
|
|
Merhaba sevgili kardeşler. Başlıktanda anlaşıldığı üzere, sorum belli, İsa bu ayetlerde ne demek istemiştir ?
Ve özellikle neden Petrus'la bu konuşma gerçekleşmiştir ?
Acizane kutsal kitapta yetkin ve yorum sahibi özellikle katolik ve protestan kardeşlerden yorumlar beklemekteyim, bu ayetlerin açıklamaları, beni aydınlatacak pasajlardan birtanesidir.
Teşekkürler.
İsa ile Petrus 15 Yemekten sonra İsa, Simun Petrus'a, «Yuhanna oğlu Simun, beni bunlardan daha çok seviyor musun?» diye sordu.
Petrus, «Evet, Rab» dedi, «seni sevdiğimi bilirsin.»
İsa ona, «Kuzularımı otlat» dedi.
16 İkinci kez yine ona, «Yuhanna oğlu Simun, beni seviyor musun?» diye sordu.
O da, «Evet, Rab, seni sevdiğimi bilirsin» dedi.
İsa ona, «Koyunlarımı güt» dedi.
17 Üçüncü kez ona, «Yuhanna oğlu Simun, beni seviyor musun?» diye sordu.
Petrus kendisine üçüncü kez, «Beni seviyor musun?» diye sormasına üzüldü. «Rab, sen her şeyi bilirsin, seni sevdiğimi de bilirsin» dedi.
İsa ona, «Koyunlarımı otlat» dedi.
|
Güzel soru...
FORUMA ÜYE OLUN! /

08-10-09, 23:10
kitsonga
Bence bu ayetlerden katolik kilisesinin kurulması fikri ortaya çıkmış olabilir. Katolik kilisesine göre de bildiğim kadarıyla ilk papa Petrus kabul edilir.
Buradan da anlaşılıyorki İsa, Petrus'u kendisinin müjdesini yaymada ilk temsilci olarak seçiyor. Ayrıca şu ayetler de bu fikri destekliyor kanımca.
Mat 16:15-19
(15) İsa onlara, "Siz ne dersiniz" dedi, "Sizce ben kimim?"
(16) Simun Petrus, "Sen, yaşayan Tanrı'nın Oğlu Mesih'sin*" yanıtını verdi.
(17) İsa ona, "Ne mutlu sana, Yunus oğlu Simun!" dedi. "Bu sırrı sana açan insan değil, göklerdeki Babam'dır.
(18)
Ben de sana şunu söyleyeyim, sen Petrus'sun ve ben kilisemi* bu kayanın üzerine kuracağım. Ölüler diyarının kapıları ona karşı direnemeyecek.
(19)
Göklerin Egemenliği'nin anahtarlarını sana vereceğim. Yeryüzünde bağlayacağın her şey göklerde de bağlanmış olacak; yeryüzünde çözeceğin her şey göklerde de çözülmüş olacak."
Ayrıca 19'dan da papa'nın yanılmazlığı ilkesi yorumu çıkartılmış olabilir gibi geliyor bana.
FORUMA ÜYE OLUN! /

09-10-09, 12:39
leroux
|
|
kitsonga
|
Bence bu ayetlerden katolik kilisesinin kurulması fikri ortaya çıkmış olabilir. Katolik kilisesine göre de bildiğim kadarıyla ilk papa Petrus kabul edilir.
Buradan da anlaşılıyorki İsa, Petrus'u kendisinin müjdesini yaymada ilk temsilci olarak seçiyor. Ayrıca şu ayetler de bu fikri destekliyor kanımca.
Mat 16:15-19
(15) İsa onlara, "Siz ne dersiniz" dedi, "Sizce ben kimim?"
(16) Simun Petrus, "Sen, yaşayan Tanrı'nın Oğlu Mesih'sin*" yanıtını verdi.
(17) İsa ona, "Ne mutlu sana, Yunus oğlu Simun!" dedi. "Bu sırrı sana açan insan değil, göklerdeki Babam'dır.
(18) Ben de sana şunu söyleyeyim, sen Petrus'sun ve ben kilisemi* bu kayanın üzerine kuracağım. Ölüler diyarının kapıları ona karşı direnemeyecek.
(19) Göklerin Egemenliği'nin anahtarlarını sana vereceğim. Yeryüzünde bağlayacağın her şey göklerde de bağlanmış olacak; yeryüzünde çözeceğin her şey göklerde de çözülmüş olacak."
Ayrıca 19'dan da papa'nın yanılmazlığı ilkesi yorumu çıkartılmış olabilir gibi geliyor bana.
|
Renkli Puntoladığınız yerler bence çok önemli - yüzyıllardır tartışılagelen şeyler zaten. Ki benim burada bir tartışma yaratmak gibi bir amacım yok, öyle bir amaç gözükmesin diye sizin verdiğiniz ayetleri yazmadım. Fakat, anlayamadığım bir şey var. Sen Petrus'sun diyor, Grekçe anlamı kaya. Ve ben kilisemi bu kayanın üzerine kuracağım. Protestan kardeşler buna iman kayası diyor, katolik kardeşler evrensel katolik kilise, ilk Papa Petrus.
Fakat ilk mesajda belirttiğim ayetlerde, koyunlarımı güt , kuzularımı otlat sözlerinin manası nedir ? Yani bu konuyu destekler nitelikte ayetler gibi gözükmekte bunlar.
Kitapta, Petrus ile İsa'nın arasında belirli bir sınırı aşmış bağ var gibi gözüküyor. Yani İsa tüm havarilerin ayaklarını yıkarken, Petrus ''Benim ayaklarımı asla yıkamayacaksın'' diyor, Rab'be emir kipiyle seslenme özgürlüğüne sahip bir kişi. Bu konuda yanlış olabilirim elbette, sonuçta Kutsal Kitaba tam anlamıyla hakim birisi değilim, okuyorum, aklımın alabildiğince yorumlar türetiyorum. Bence burada bir kilise var, deformize olmuş bir kilise , orasını bilemem, hala mezhepleri araştırıyorum, fakat bu ayetlerin altında bir mana var , İsa ' nın sembollerle konuştuğunu biliyoruz, ve bu -ilk verdiğim- ayetler, Tanrı'nın Çocukları sıfatına sahip
Hristiyanların önderi/yöneticisi/öncüsü konusunda kitsonga arkadaşımızın verdiği ayetlerle örtüşmekte.
Tekrarlıyorum bu konuda yanlış yorumlarım/çıkarımlarım olabilir elbette, hiçbirimiz hatasız değiliz çünkü. Kutsal Kitaba vakıf kişilerin yorumlarını ve özellikle katolik ve protestan kardeşlerin bu ayetler hakkındaki yorumlarını görmek isterim.
FORUMA ÜYE OLUN! /

09-10-09, 23:25
kitsonga
Protestan ve katoliklerin bu ayetleri yorumlamalarında belirli yorum farkları olması bence de mümkün gibi. Çünkü yorumlama şekilsel olarak yapılınca katolik kilisesinin bir çok niteliği görülüyor.
Mat 16:19
(19)
Göklerin Egemenliği'nin anahtarlarını sana vereceğim. Yeryüzünde bağlayacağın her şey göklerde de bağlanmış olacak; yeryüzünde çözeceğin her şey göklerde de çözülmüş olacak."
19 da ki ayetin sembolik bir ifadesi olarak kanımca papalığa ait sembol, vatikan bayrağı, petrus heykelleri gibi eserlerde anahtar simgeleri var.
Örneğin:
http://en.wikipedia.org/wiki/Coat_of...f_Vatican_City
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Fl...tican_City.svg
http://mgwriters.files.wordpress.com...6/st-peter.jpg
Ayrıca konuyla ilgili tasvir,
http://travel.webshots.com/photo/287...94632578tbXaNB
Bu da kilisenin petrustan gelen geleneği bence. Ayrıca papanın giysilerin de de böyle anahtarlar var sanırım.
Yuh 21
(15) Yemekten sonra İsa, Simun Petrus'a, "Yuhanna oğlu Simun, beni bunlardan daha çok seviyor musun?" diye sordu. Petrus, "Evet, ya Rab" dedi, "Seni sevdiğimi bilirsin." İsa ona,
"Kuzularımı otlat" dedi.
(16) İkinci kez yine ona, "Yuhanna oğlu Simun, beni seviyor musun?" diye sordu. O da, "Evet, ya Rab, seni sevdiğimi bilirsin" dedi. İsa ona,
"Koyunlarımı güt" dedi.
(17) Üçüncü kez ona, "Yuhanna oğlu Simun, beni seviyor musun?" diye sordu. Petrus kendisine üçüncü kez, "Beni seviyor musun?" diye sormasına üzüldü. "Ya Rab, sen her şeyi bilirsin, seni sevdiğimi de bilirsin" dedi. İsa ona,
"Koyunlarımı otlat" dedi.
(19) Bunu, Tanrı'yı ne tür bir ölümle yücelteceğini belirtmek için söyledi. Sonra ona,
"Ardımdan gel" dedi.
(22) İsa, "Ben gelinceye dek onun yaşamasını istiyorsam, bundan sana ne?" dedi.
"Sen ardımdan gel!"
19 ve 22 de de İsa iki kere kendisini izlemesini söylüyor Petrus'a
Bu ayetlerdende yine İsa tarafından belirli bi amaç için yetkilendirildiğini anlayabiliriz.
Fakat sorun şu ki bu yetkilendirme Petrusun havarilerle birlikte müjdeyi yayarken onlara önderlik etmesini, ilk zamanlarda ki yol göstericiliği mi kast etmekte yoksa süregelen bir önderliğe mi işaret etmektedir?
FORUMA ÜYE OLUN! /
Petrus ilk Papa mı, ilk Patrik mi? konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.
Bu konunun diğer sayfaları:
1
2 3 4 5
>