Hristiyanlar Kurtuluşlarını Yitirebilirler mi?
Hristiyanlar kurtuluşlarını yitirebilirler mi? Bu önemli bir sorudur. Gerçekten kurtulduğumdan emin olabilir miyim?...
Pek çok Hıristiyanın kurtuluşları hakkında şüpheye düşmüş olduğu zamanlar olabilir. Bunun ötesinde, hepimiz aklımızdaki düşünceler ve davranışlarımızla, Tanrı’yı memnun edemediğimizi düşünürüz.
Her birimiz pişmanlık duygusu hissetmiş ve daha sonra bazen kurtuluşumuzun gerçekliğini sorgulamışızdır. Doğru yoldan kötüye dönmek şüphesiz bir takım duyguların ortaya çıkmasına neden olur, ve umut verici bir biçimde bizi pişmanlığa yöneltir.
“Ama günahlarımızı itiraf edersek, güvenilir ve adil olan Tanrı, günahlarımızı bağışlayıp bizi her kötülükten arındıracaktır.”
(1.Yuhanna 1:9)
Mamafih, sonsuz güvenlik önemli bir husustur ve
Kutsal Kitap kurtulmuş olanların bu kurtuluşlarını asla kaybetmeyecekleri güvencesini vermektedir. Yuhanna kitapçığında Mesih İsa, inanlılara bu konudan bahsederken üzerinde önemle durmuştur. Şöyle demiştir:
“Onlara sonsuz yaşam veririm; asla mahvolmayacaklar. Onları hiç kimse elimden kapamaz.”
(Yuhanna 10:28)
Bu ayette Mesih sonsuz yaşamı elde edenlerin hiçbir zaman kaybetmeyeceklerini apaçık bir şekilde bildirmektedir.
Üstelik, 2.Korintliler 1:22 ve Efesliler 1:13 ayetlerinde olduğu gibi, elçi Pavlus, Kutsal Ruh’un işi olarak Tanrı’nın inanlılara mührünü bastığını belirtir.
“O bizi mühürledi ve güvence olarak yüreklerimize Kutsal Ruh'u yerleştirdi.”
(2.Korintliler 1:22)
“Gerçeğin ilanını, kurtuluşunuzun müjdesini duyup O'na iman ettiğinizde, siz de vaat edilen Kutsal Ruh'la O'nda mühürlendiniz.”
(Efesliler 1:13)
Kutsal Ruh ayrıca, gelecekteki sonsuz yaşam olan mirasımızın garantisi olarak yeterlidir.
“Size doğrusunu söyleyeyim, sözümü işitip beni gönderene iman edenin sonsuz yaşamı vardır. Böyle biri yargılanmaz, ölümden yaşama geçmiştir.”
(Yuhanna 5:24)
“Ben bunları Tanrı Oğlunun adına iman eden sizlere, sonsuz yaşama sahip olduğunuzu bilesiniz diye yazdım.”
(1.Yuhanna 5:13)
Elçi Petrus ise mirasımızı açıklarken “çürümez”, “lekesiz” ve “solmaz” gibi çok güçlü kelimeler kullanmaktadır.
Bu kelimelerle Tanrı’nın kurtuluş armağanına karşı inanlıların sonsuz güvencesinin olduğunun altını çizmektedir.
Rabbimiz İsa Mesih'in Tanrısı ve Babasına övgüler olsun. Çünkü O, kendi büyük merhametiyle yeniden doğmamızı sağladı. İsa Mesih'i ölümden diriltmekle bizi yaşayan bir ümide, çürümez, lekesiz ve solmaz bir mirasa kavuşturdu. Bu miras sizin için göklerde saklıdır.
(1.Petrus 1:3-4)
Şimdi, “Ya imanlarını tamamen yitirmiş Hıristiyanlara ne olacak?” diye soracağınızı biliyorum. Aslında, bu durum için Kutsal Yazılar’a bakarak söyleyebileceğimiz tek şey şudur:
“Bunlar aramızdan çıktılar, ama bizden değildiler. Bizden olsalardı, bizimle kalırlardı. Ayrılmaları, hiçbirinin bizden olmadığını ortaya çıkardı.” (1.Yuhanna 2:19)
Görmüş olduğunuz gibi, Tanrı’nın bakış açısında
“bir kez kurtulmuşsanız, hep kurtulmuşsunuzdur” gerçeği olduğu sürece insan sadece dış görünüşe bakar ve böylece ilk iman ettiği zamanki gibi kurtuluşta olup olmadığı konusunda kesin bir kanıya varamaz.
Bu nedenle soru, kişinin kurtuluşu kaybedip etmeyeceği değil, kurtuluşu elde edip etmediği olmalıdır.
Romalılar sekizinci bölüm şöyle demektedir:
“Bizi Rabbimiz Mesih İsa'da olan Tanrı sevgisinden ayırmaya yetecek herhangi bir şey yoktur.” (38-39). O kurtuluşumuzun ta kendisidir.
Unutmayın, Mesih’e iman ile kazanılan sonsuz yaşam, inanlının yaşamının bir-iki haftası ya da yaşamının bir bölümünü kapsamaz. Sonsuz yaşam sürekli bir yaşamdır. İman ettiğiniz an başlar ve zamanın sonsuzluğuna doğru uzar gider.
_________________________ ___
Hank Hanegraaff
Christian Research Institute
http://www.equip.org/
Kaynak:
www.hristiyan.net
Çeviri Paulin
Hristiyan.NET in notu: Ben de bir zamanlar bu soruyu düşünüyordum ve İncil’deki tüm bölümlerden bu soru ile ilgili olan ayetleri not aldım. Oldukça fazla sayıda ayet vardı ancak en çok etkileyen birisinin söylediği şu söz olmuştu: “Sonsuz yaşam, sonsuzdur”. Evet birşey sonsuz ise sonsuza dek sürer. Eğer sonsuza dek sürmediyse bilin ki hiç bir zaman ona sahip olmadınız ancak öyle zannettiniz. Çünkü sonsuz olan birşey sonsuzdur, bir ömür, 20 yıl, 10 yıl, 1 yıl sürmez.