PRESBİTERYENLİK NEDİR ve İNANÇLARI NELERDİR? konusu
5140 kez okundu,
6 kez cevaplandı. En son mesaj
tsadoktosilas tarafından gönderildi.
PRESBİTERYENLİK NEDİR ve İNANÇLARI NELERDİR? konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız
Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.
Bu konunun diğer sayfaları:
1
2
>

08-02-08, 19:15
sonsuzdiren
PRESBİTERYENLİK NEDİR ve İNANÇLARI NELERDİR?
Kısaca tarihe bakarsak, modern Presbiteryen Kilisesinin, reformdan etkilenerek bu günkü şeklini aldığını görürüz. Bu hareket, İsviçreli
U. Zwingli (1484 – 1531) tarafından ortaya atılmış, Fransız
J. Kalvin (1509 – 1564) tarafından da geliştirilmiş ve 1572 yılında Kraliçe Elizabet devrinde de İngiltere’ye girmiştir
Bir Katolik rahibi olan
John Knox (1505 – 1572) İskoçya’da ilk Presbiteryen Kilisesi’ni kurmuştur. Daha sonra İrlanda, Galler, İngiliz Dominyonları, Amerika vb. ülkelerde de presbiteryen Kiliselerinin kurulmaya başladığını görüyoruz.
Presbiteryenlerin temel doktrinleri, 1643 – 1644 yılları arasında İngiltere’de
“Westminster Asamblesi” tarafından tespit edilmiş,
“Westminster İman İkrarı”nda açıklanmıştır. Presbiteryen Kiliseleri’nde ve törenlerindeki kolaylık ve sadelik hepsinde aynıdır. Kiliseleri gösterişsizdir. İlahiler, Kitab-ı Mukaddes’ten alınmaktadır. Daha çok ilk kiliseleri ve ilk
Hıristiyanları taklit etmeye çalışırlar.
Presbiteryenler İlk olarak Kutsal Kitap yazılarının hatasız olduğunu kabul eder
Kutsal Kitap’ı tek ahitsel görüş olarak kabul eder. İ.S 325 yılında başlayan
İznik Açıklaması ve devam eden gelen açıklamalara Reform İlahiyatını kabul ederler ancak bunların hiç biri Kutsal Kitap’la eş değer değildir. Presbiteryenler, Tanrı’nın İsa Mesih’te kanla oluşturulmuş bağ ile antlaşmasal bir adanmışlığa girdiğine ve
“Grek, Yahudi, kadın erkek” ayrımı olmaksızın herkesin Kutsal Kitap’ta açıklanan tek bir yol ile kurtulacağına inanırlar.
Tanrı’nın insan hakkındaki planı ya da amacı
“seçilmişlik –önceden belirlenme” ile ifade edilir. Bu öğreti Tanrı’nın tüm yaratılış üzerindeki hikmetli ve mutlak hâkimiyetine dayanır. Bu yüzden de Presbiteryenler, Tanrı’nın evreni yaratıp harekete geçirdikten sonra da olan biteni izlemek için yarattığı bu yaratılıştan kendisini soyutlamadığına inanır. Tanrı’nın önceden belirlenmiş bir planı var olduğunu kabul eder.
Tüm bunlar gerektirir ki, Tanrı bazılarını sonsuz yaşam için seçmiş, Mesih İsa bunları kurtarmak için ölmüş ve Tanrı kendini kurtaramayan bu kişileri kurtuluşa çağırmışsa o zaman Tanrı bu kurtulmuş kişileri sonsuz yaşam için mutlaka koruyacaktır. Bu yüzden de Presbiteryenler, kurtuluşun sonsuza dek kaybedilmeyeceğine inanırlar. Yani gerçek bir iman varsa sona kadar dayanacaktır. Tanrı, başladığı işi bitirir
Bilindiği gibi
Presbiteryen Grekçe’den gelme bir kelime olup Türkçe karşılığı ihtiyar anlamıdır.
(πρεσβύτερος – presbuteros) Elç. İşleri 23:14
Bu yönetim sisteminin en güzel örnekleri Müjde’nin beşinci kitabı olan Hekim Luka tarafından yazılmış Elçilerin İşleri bölümünde görülür.
Presbiteryen kiliselerinin ayırıcı özelliği katılımcı olmasıdır daha açık bir ifade ile Kilise cemaati kendi önderlerini ve diyakonlarını el kaldırmak suretiyle kendileri seçerler. Diğer bazı kiliselerde Kral veya Kraliçe Önder atar Presbiteryen sisteminde cemaat el kaldırarak atama yapılır
UYGULAMADA FARKLILIKLAR
Sakramentler: Sakramentler, ruhsal lütufların görülebilir sembolleridir. Bu semboller vaftizde su, Rab’bin Sofrası’nda ise ekmek ve şaraptır. Sembollerin amacı, sembolize ettikleri içsel lütuflara dikkat çekmektir. Bu içsel lütuflar imanla olan aklanma günahların bağışlanması ölümde ve dirilişte Mesih’le beraberliktir.
Presbiteryenlerin kabul ettikleri iki sakrament vardır.
1) Vaftiz: İsa Mesih’in evrensel ve kutsal kilisesine giriştir. Kişinin Kutsal Ruh tarafından günahlarından arınmasını simgeler.
Yuhanna 3:3 ayette: İsa ona şu karşılığı verdi: "Sana doğrusunu söyleyeyim, bir kimse yeniden doğmadıkça Tanrı'nın Egemenliği'ni göremez."
Mesih’in ölümünün ve dirilişinin gücü, Kutsal Ruh’un yenilemesiyle günahın pisliğinden tiksinme ve her suçtan arınma verir. Vaftiz de, bu yenilenme aracılığıyla Mesih’le olan beraberliğimizi simgeler. “Vaftiz ile gelen kurtuluş” fikri presbiteryenlikte yoktur. Kutsal Kitap’ın içindeki Antlaşmasal birlik ve süreklilikten dolayı bebekler de vaftiz edilir. Vaftizde [suyun] dökme ya da serpme modelinin Kutsal Kitap’ın öğrettiği geçerli bir yol kabul edilir suya batırma yoluyla yapılan vaftize ise itiraz etmezler
2) Rab’bin Sofrası: Markos14: 22 ayette İsa yemek sırasında eline ekmek aldı, şükredip ekmeği böldü ve, "Alın, bu benim bedenimdir" diyerek öğrencilerine verdi. Markos.14: 23 ayette Sonra bir kâse alıp şükretti ve bunu öğrencilerine verdi. Hepsi bundan içti. Mar.14: 24 ayette "Bu benim kanım" dedi İsa, "Birçokları uğruna akıtılan antlaşma kanıdır kırılan ekmek, Mesih İsa’nın bedenini, şarap ise akıtılan kanını simgeler. Bunların yenmesi ve içilmesi, Mesih’in ölümünün getirdiği faydaların ruhsal kabulü anlamına gelir.
Bu Sofra, O’nun ölümünü ve tekrar gelecek olmasını hatırlatır. Sofra’dan alan kişi, Mesih’i Rab ve Kurtarıcısı olarak kabul edip Üçlü Birlikte tek olan Tanrı’ya iman ettiğini açıklamış olur. Presbiteryenler Rab’bin Sofrası’nın yapılışı sırasında orada Mesih’in Ruhsal Varlığının da özel olarak orada bulunduğuna inanırlar bunun anlamı, Mesih’in ölümünün getirdiği faydaların Kutsal Ruh tarafından inanlılara verildiğidir. Mesih’i Rab ve Kurtarıcı olarak kabul etmemiş kişilerin bu sofradan pay almalarına izin verilmez.
YÖNETİM BİÇİMİ
Presbiteryen kiliselerinin en büyük özelliği Elçisel Kiliseden gelme yönetimle idare ediliş şeklidir. Presbiteryen
İhtiyarlar (presbiterler), ruhsal gözetmenlik yapmak üzere Tanrı tarafından atanmış kişilerdir
Presbiterler iki farklı rol üstlenirler:
“yöneten ihtiyar” olarak hastaları ziyaret ve acı içinde olanları teselli ederek, kilisenin çocuklarını besleyip koruyarak, insanlarla ve insanlar için dua ederek ve vaaz edilen Söz’e karşılık topluluk içinde meyve verilmesini dikkatle takip ederek ruhsal gözetmenliklerini yerine getirirler.
Presbiterler
“öğreten ihtiyar” olarak Söz’de ve doktrinde çalışmak üzere ayrılmış kişilerdir Bu tür Presbiterlere (İhtiyarlara) çoğunlukla “pastör” denir. Onların görevi Sözü vaaz etmek, sakramentleri yapmak, Kiliseyi her şekilde koruyup büyümesini ve gelişmesini sağlayacak disiplinleri dikkatle yerine getirmektir. Ancak Presbiterler (ihtiyarlar) arasında yetki değil görev farkı vardır. .
Diyakonlar: hizmet görevine atanmışlardır Ruhsal gereklilikleri en azından bir ihtiyarınki kadar yüksektir Kilisenin tüm fiziksel mallarıyla ilgilenirler. Görevlerinin denetimi konusunda “ihtiyarlar topluluğu” gözetimi altındadırlar.
Presbiterler ve Diyakonlar akademik eğitimlerini tamamladıktan sonra Ruhani Kurul tarafından atanırlar.
Yönetim:
Kilise yönetimi bir ya da birkaç topluluk üzerinde yetkisi bulunan alt ve üst seviyede mahkemeden oluşur. Küçük kiliseler sorunlarını çözemezse bir üst Kiliseye başvurur örneğin Antakya Kilisesinde sorun vardı bu sorun Kudüs Konsülü Antakya kilisesindeki sorun hakkında bir hüküm vermiştir.
(Elçilerin işleri 15. Bölüm)
Bu kararda demokratik bir şekilde bütün kilise cemaati değil, Elçiler kendi aralarında karar vermişlerdir. Elçiler sorun hakkında tartıştıktan sonra vardıkları mahkeme kararına uyulması için Antakya Kilisesine bildirdiler ve bu karara itaat edilmesi için diğer kiliselere de bu mahkeme kararı duyurulmuştur
Burada kısaca bahsettiğimiz Presbiteryen inancının diğer mezheplerden farklılığının dikkatinizi çeken en önemli unsurun Tek bir kişinin karar veremeyeceği İhtiyarların bir araya gelerek karar vermeleri kendileri karar veremezse bir üst kurula başvurmaları oda olmazsa genel kurulda karara bağlanması gibi diğer mezheplerde olmayan bir yönetimdir.
Bunlarda şöyle sıradadır:
1) Yerel Kilise oturumu
2) Bir bölgedeki kilise ihtiyarlarının meydana getirdiği bölgesel oturum
3) Ülke genelinde tüm kiliselerin ihtiyarlarının katılımı ile yapılan genel oturum
http://www.izmirpresbiteryenkilisesi.com/

İman yoluyla, lütufla kurtuldunuz. Bu sizin başarınız değil, Tanrı’nın bir armağanıdır. Kimsenin övünmemesi için iyi işlerin ödülü değildir.
Efesliler 2:8-9 
FORUMA ÜYE OLUN! /
HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM /

22-05-09, 11:42
MiaMare
Merhaba
Bu yazdıklarınız benim epey ilgimi çekti.. Ailem Greek ortodox, eski eşim ise protestandı. Ben ise hala bir arayış içindeyim sanırım ama dediğim gibi yazdıklarınız bana çok yakın geldi.
Daha ayrıntılı kaynaklar nerden bulabilirim veya hangi kitaplarını önerebilirsiniz?
FORUMA ÜYE OLUN! /

06-10-09, 03:07
Xğristiyan
merhaba ben su anda melbourne avustralyadayim ve burada kent merkezinde bir presbiteryen kilisesi var ve ici iyi dekorla suslenmis ve en onemlisi tum camlarda isa mesih i anlatan witraylar mevcut yani resimler var. burada benim dikkatimi ceken husus turkiyedeki presbiteryen kiliselerden biraz farkli olmalaridir.
1- presbiteryenler Rab bin uzerinde oldugu hac takarlar mi boyunlarina?
2- presbiteryenlige gore evde ikona;hac gibi simgelerin olmasinda sakinca var midir?
FORUMA ÜYE OLUN! /

06-10-09, 19:26
Evanjelique
|
|
Xğristiyan
|
merhaba ben su anda melbourne avustralyadayim ve burada kent merkezinde bir presbiteryen kilisesi var ve ici iyi dekorla suslenmis ve en onemlisi tum camlarda isa mesih i anlatan witraylar mevcut yani resimler var. burada benim dikkatimi ceken husus turkiyedeki presbiteryen kiliselerden biraz farkli olmalaridir.
1- presbiteryenler Rab bin uzerinde oldugu hac takarlar mi boyunlarina?
2- presbiteryenlige gore evde ikona;hac gibi simgelerin olmasinda sakinca var midir?
|
Sevgili kardeşim,öncelikle Avustralya'da iyi vakit geçirmenizi temenni ederek sorularınızı yanıtlamaya başlamak istiyorum.
Presbiteryenler,diğer Reform/Kalvinist/Püriten kiliselerine oranla kilisede resim,dekor vs. kullanımına nispeten sıcak bakarlar ve bir Presbiteryen kilisesinde vitraylar,haç gibi nesneler bulmak mümkündür.Dolayısıyla bu vitrayların varlığı çok da fazla şaşırtıcı değildir.Ama haçın üzeri boştur ve İsa üzerinde asılı değildir.

ZİON PRESBİTERYEN KİLİSESİ VİTRAYLARI,Charlottetown
Yine de kilise binaları,Anglikan ve Lutheranlar gibi liturjik/sakramental yanı ağır basan Protestanlar kadar şaşalı değildir ve onlara kıyasla daha sadedir.
Presbiteryen gruplar da kendi aralarında liberal veya fundamentalist olmalarıyla orantılı değişiklik gösterebilmektedirler.
Presbiteryenler üzerinde İsa'nın asılı olduğu haçı (crucifix) takmazlar.Bunu Katolik öğretisi olarak addeder ve put olarak görürler..

Protestan olarak genelde Lutheranlar crucifix takarlar.
Presbiteryenler crucifix kullanımına(üzerinde İsa'nın bedeninin olduğu çarmıh)olumsuz baksalar da; üzeri boş olan haç, hem kişisel takı hem de evlerde kullanılabilir.
FORUMA ÜYE OLUN! /

06-10-09, 21:42
Evanjelique
İskoçya'da bir Presbiteryen kilise altarı

Silver Lake Presbiteryen Kilisesi altarında duran haç

FORUMA ÜYE OLUN! /
PRESBİTERYENLİK NEDİR ve İNANÇLARI NELERDİR? konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.
Bu konunun diğer sayfaları:
1
2
>