|
|
huzurlu
|
Forumda Seçilmişlik konusunda derinlemesine bilgiler içeren bir ana başlık var. Bunu okudum. Dolayısıyla belki cevabı orada vardır ve ben kaçırmışımdır. Öyleyse özür dilerim. Benim sorum bir ayet üzerine:
'1.Yuhanna 2.2 O günahlarımızı, yalnız bizim günahlarımızı değil, bütün dünyanın günahlarını da bağışlatan kurbandır.'
Kutsal kitabın bütününe baktığımda ve ayetleri biribiriyle karşılaştırdığımda ben seçilmişlik doktrininin yanında buluyorum kendimi. Sanıyorum karşıt görüş varlığını yukarıdaki ayetle temellendiriyor.
Bu konuda görüşlerinizi paylaşırsanız ya da eğer daha önce bu ayet açıklandıysa linkini verirsenizçok sevinirim.
Sevgiyle kalın.
|
|
Sevgili kardeşim
Arminyanizm'i savunanların sıklıkla başvurduğu ve kendi görüşlerini neredeyse tamamen dayandırdıkları bir ayet... Kısıtlı kefaret doktrini konusunda da devamlı ortaya atılan bir ayet... Bu yüzden bu konuda soru sorduğun için sana teşekkür ediyorum. Umarım vereceğimiz kısa cevaplarla Kalvinizm'in bu konuya nasıl cevap verdiğini açıklayabiliriz.
İlk olarak senin de belirttiğin gibi Kutsal Kitap tek bir ayet üzerine kurulan doktrinlerin toplamıyla değil bütünün tek tek ayetlerle açıklanışıyla daha doğru bir şekilde açıklanır. Tek başına bu ayeti alıp bir doktrin elde etmeye çalışmak oldukça tehlikeli olmakla birlikte doğru bir hermenütik kuralı da değildir.
İkinci olarak temel yorum kurallarını izleyecek olursak ilk olarak bu ayetin yazarının kim olduğu, kimlere yazdığı, hangi dönemde yazdığı, hangi metnin bağlamı içerisinde yazdığı ve gerekirse kullandığı grekçenin gramer olarak anlamına bakmak gereklidir.
Yuhanna açık olarak imanlılara yazmaktadır. Fakat bunu söylemek ayetteki sorunu çözmüyor çünkü yapılan karşılaştırma biz imanlılar ve dünya olarak veriliyor. Dolayısıyla bu imanlıların kim olduğu sorusunu sormak gerekmektedir.
Bu konudaki görüşüm Yuhannna'nın özellikle 'bizim' sözcüğünü kullandığında Yahudilikten Hristiyanlığa geçmiş olan imanlıları kastettiği şeklindedir.
Yeni Antlaşma'da elçiler tarafından vurgulanan belirli bir nokta Mesih'in kefaretinin sadece Yahudiler için değil ayrıca bütün ırktan ve dilden insanların kurtuluşu için verildiğidir. Arminyusçu kardeşlerimiz bu ayrımı yapmakta başarısız oldukları için içinde 'herkes, bütün dünya' kelimeleri geçen ayetleri dünyadaki her bir birey olarak algılamaktadırlar. Halbuki Elçilerin vurgulamaya çalıştıkları nokta Yahudi'lerin yanlış anlayışı olan kurtuluş sadece Yahudilere aittir nosyonunu ortadan kaldırmaktır. Elçiler bu anlamda kurtuluşu evrensel terimlerle açıkladılar. Kutsal Kitap'a demokratik ve 21. yüzyıl gözlükleriyle yaklaştığımızda bunu görmemiz çok zorlaşmakta ve Arminyanizm'in sunduğu gibi Mesih'in herkes için öldüğü gibi yanlış bir sonuç çıkarmak zorunda kalırız.
Diğer bir nokta şudur. Eğer Arminyusçuların iddia ettiği gibi bu ayet yorumlanırsa asıl sorun burada onlar için başlamaktadır.
Yuhanna 'yalnız bizim günahlarımızı değil bütün dünyanın günahlarını bağışlatan kurbandır' demektedir. Bu noktada sormamız gereken soru şudur:
Mesih'in kurbanı bizi akladığı gibi dünyadaki herkesi de aklamakta mıdır? Eğer yorum ilkelerini çiğnemezsek Arminyusçu bakış açısından bu soruya evet yanıtını vermek zorunda kalırız. Bunun anlamı da pür üniversalizm'dir. Yani cehennem bomboş olmak zorundadır. Tanrı eğer bütün dünyanın günahlarını bizim günahlarımızı bağışladığı şekilde bağışladıysa, şu anda cehennem de olan ruhlara adaletsiz davranmaktadır. Verdiği ceza hükmünden dolayı iki defa cezalandıran bir hakim ya ne yaptığını bilmiyordur ya da adaletsizliği kendisine ilke edinmiştir. Eğer bu ayete Mesih herkes için öldü veya diğer Arminyusçu bakış açılarından yaklaşırsak herkesi cehennemden cennete koymak zorunda kalırız çünkü Mesih'in kefareti Baba'yı tamamen tatmin etmiştir.
Sonuç:
Elimizde iki seçenek vardır: İlki ya ayeti Arminyanizm'in algıladığı şekilde alacağız ve cehennemi boşaltacağız ya da Kalvinizm'in açıkladığı şekliyle Kutsal Kitap'ın diğer ayetlerine ve daha açık ve net ayetlerine bakarak bu ayeti onların ışığında yorumlayacağız. Temel olarak bu ayet seçilmişlik öğretisine karşı gelmektense doğru yorumlandığı zaman desteklemektedir.
Umarım açık bir şekilde açıklayabilmişimdir...