Protestanlık içindeki kiliselerde benzerlik ve farklılıklar

Protestanlık içindeki kiliselerde benzerlik ve farklılıklar hristiyanlık incil isa mesih tevrat zebur | HRİSTİYAN FORUM  > Hristiyanlık İnancında Temel Kavramlar > Protestanlık : Protestanlık içindeki kiliselerde benzerlik ve farklılıklar konusu 2080 kez okundu, 4 kez cevaplandı. En son mesaj Серджан tarafından gönderildi. Protestanlık içindeki kiliselerde benzerlik ve farklılıklar Protestan Kiliseler,itikatlar,farklar ve benzerlikler: ''ANAYOL -Mainline- Mezhepler'' 1) Reform/Presbiteryen (Kalvinist) Kiliseler: -İzledikleri kitap: Eski ve Yeni Ahit'ten oluşan Kutsal Kitap (Apokrif metinler kabul edilmez) -İman belgeleri: Havariler Amentüsü,İznik iman bildirgesi,Westminster iman açıklaması Kutsal Kitap anlayışları: Kutsal Kitap,Tanrı'nın esinlemesidir ve bu yüzden hatasızdır. Tanrı anlayışı: Kendini Baba,Oğul ve Kutsal Ruh'ta ifade eden tek Tanrı. İsa Mesih anlayışı:İsa, tamamen insan ve aynı zamanda tamamen Tanrıdır. Vaftiz: Bebek ve yetişkin vaftizi uygular.Vaftiz başın üzerine su dökülerek veya suya batırılarak Üçleme formulasıyla icra edilir. Vaftiz sembolik olarak Yeni Ahit'te yazdığı için uygulanır,ruhsal yenileme etkisi yoktur. Rabbin Sofrası: İsa... Protestanlık içindeki kiliselerde benzerlik ve farklılıklar

Geçersiz email adresi kullanan üyelikler, forum sistemi tarafından, otomatik olarak iptal edilir. Üyelik hesabı iptal edilmiş veya şifresini unutmuş üyeler buradan iletişime geçebilirler.

HRİSTİYAN FORUM GİRİŞ
(Kullanıcı adınız)
(Şifreniz)

HEMEN ÜYE OLUN! Üyelerle sohbet etmek, etkinlik duyurularından haberdar olmak, forumda yazışabilmek için sitemize üye olmanız gerekmektedir.

Protestanlık içindeki kiliselerde benzerlik ve farklılıklar konusu 2080 kez okundu, 4 kez cevaplandı. En son mesaj Серджан tarafından gönderildi.

Protestanlık içindeki kiliselerde benzerlik ve farklılıklar konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olunuz.

Protestanlık içindeki kiliselerde benzerlik ve farklılıklar hristiyanlık incil isa tevrat zebur15-11-08, 19:27
Evanjelique

Protestan Kiliseler,itikatlar,farkl ar ve benzerlikler:

''ANAYOL -Mainline- Mezhepler''

1) Reform/Presbiteryen (Kalvinist) Kiliseler:

-İzledikleri kitap: Eski ve Yeni Ahit'ten oluşan Kutsal Kitap (Apokrif metinler kabul edilmez)

-İman belgeleri: Havariler Amentüsü,İznik iman bildirgesi,Westminster iman açıklaması

Kutsal Kitap anlayışları: Kutsal Kitap,Tanrı'nın esinlemesidir ve bu yüzden hatasızdır.

Tanrı anlayışı: Kendini Baba,Oğul ve Kutsal Ruh'ta ifade eden tek Tanrı.

İsa Mesih anlayışı:İsa, tamamen insan ve aynı zamanda tamamen Tanrıdır.

Vaftiz: Bebek ve yetişkin vaftizi uygular.Vaftiz başın üzerine su dökülerek veya suya batırılarak Üçleme formulasıyla icra edilir. Vaftiz sembolik olarak Yeni Ahit'te yazdığı için uygulanır,ruhsal yenileme etkisi yoktur.

Rabbin Sofrası: İsa Mesih,ekmek ve şarapta mevcut değildir,sembolik olarak uygulanır.

İbadet şekilleri/Liturji: Kilisede resim ve heykel kullanımına 10 Emir'i ihlal düşüncesiyle sıcak bakılmaz.

İbadethanelerde haç kullanımı eskiden pek rağbet görmese de,günümüz itibariyle çoğu kilisede üzeri boş olan haç altarda kullanılır ve kullanılan haç çoğunlukla Kelt haçıdır.Boş haç kullanılır ve asla Rabbin üzerinde asılı olduğu Crucifix kullanılmaz.

Rahipler evlenebilir,ibadetin geleneksel veya modern oluşu cemaatten cemaate farklılık gösterir,bazı kiliselerdeki pastörler normal takım elbise ile ayin yönetirken, bazıları ise cüppe giyer.
Kilise yönetimi genelde,ihtiyarlar heyeti tarafından yerel cemaatlerce yürütülür.Piskoposluk sistemi mevcut değildir.

2)Lutheran Kiliseler:

-İzledikleri kitap: Eski ve Yeni Ahit'ten oluşan Kutsal Kitap (Apokrif metinler,Tanrı'nın esinlemesi olarak algılanmasa da,bir imanlının eğitimi için yararlı olabilir.)

-İman belgeleri: Havariler Amentüsü,İznik iman bildirgesi,Athanasian iman bildirgesi,Augsburg İtikatnamesi,Concord formülü

Kutsal Kitap anlayışları: Kutsal Kitap,Tanrı'nın esinlemesidir ve bu yüzden hatasızdır.

İsa Mesih anlayışı: Günahsız olarak bakireden doğmuş olan Rab'dir.İsa, tamamen insan ve aynı zamanda tamamen Tanrıdır.

Vaftiz: Bebek ve yetişkin vaftizi uygular.Vaftiz başın üzerine su dökülerek veya suya batırılarak Üçleme formulasıyla icra edilir. Vaftiz,ruhsal yenilenmeye yol açar ve sembolik olmaktan öte ruhsal değeri vardır.

Rabbin Sofrası: İsa Mesih,Kutsal sofrada gerçek öz kanı ve bedeni ile ekmek ve şarapta mevcuttur.

İbadet şekilleri/Liturji: Kilisede resim ve heykel kullanımı serbesttir,Luther'e göre simgelere tapınılmadığı sürece kiliselerde dekorun zararı yoktur.

Lutheran ibadeti altar (sunak) odaklıdır. Altarda genellikle İsa Mesih'in bir resmi bulunur.Bazı Lutheran kiliseleri altarda crucifix (üzerinde İsa Mesih'in bulunduğu çarmıh) bulundurur,bazılarında ise boş haç kullanılır..

Lutheran ibadetinde müzik çok önemli bir yer tutar ve çoğu Lutheran kilisesinin profesyonel korosu mevcuttur.Nitekim ünlü Alman bestekar J. Sebastian Bach,Lutheran kilisesi için koraller ve ayinler yazmıştı.

Rahipler evlenebilir ve genelde ayini yönetirken cüppe giyerler. Piskoposluk sistemi ile yönetim yaygındır.Piskoposlar da evlenebilir.

3)Baptist/Anabaptist Kiliseler:

-İzledikleri kitap: Eski ve Yeni Ahit'ten oluşan Kutsal Kitap.

-İman belgeleri: Kutsal Kitap harici bir itikatnameyi kabul etmezler.

Kutsal Kitap anlayışları:
Kutsal Kitap,Tanrı tarafından esinlenilmiş ve insan tarafından yazılmıştır.Hata ve kusur içermez.

İsa Mesih anlayışı:İsa, tamamen insan ve aynı zamanda tamamen Tanrıdır.İnsanoğlu ve Tanrı arasındaki aracıdır.

Vaftiz: Vaftiz sadece yetişkinlerle sınırlıdır!Bebeklere ve İsa Mesih'in müjdesini anlama kapasitesine sahip olmayanlara uygulanmaz,vaftiz için belli bir yaş sınırı vardır.

Vaftiz ancak tüm vücut suya batırıldığı şekliyle uygulanıp kabul edilir,sadece baş üzerine su dökülerek yapılan vaftiz geçersizdir.

Rabbin Sofrası:
İsa Mesih,ekmek ve şarapta mevcut değildir,sembolik olarak uygulanır.

İbadet şekilleri/Liturji: Kilisede az ölçüde resim bulunur ve haç kullanımı vardır.Genelde modern tarz ibadet anlayışı vardır ve el kaldırıp dans edilerek dua edilebilir.Rahipler evlenebilir,bazı kiliselerdeki pastörler normal takım elbise ve hatta günlük kıyafet ile ayin yönetirken, bazıları ise cüppe giyer. Kilise yönetimi genelde,ihtiyarlar heyeti tarafından yerel cemaatlerce yürütülür.Piskoposluk sistemi mevcut değildir.

FORUMA ÜYE OLUN! / HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM / Protestanlık içindeki kiliselerde benzerlik ve farklılıklar

Protestanlık içindeki kiliselerde benzerlik ve farklılıklar hristiyanlık incil isa tevrat zebur15-11-08, 22:07
Evanjelique

Evanjelique

1) Reform/Presbiteryen (Kalvinist) Kiliseler:

İbadethanelerde haç kullanımı eskiden pek rağbet görmese de,günümüz itibariyle çoğu kilisede üzeri boş olan haç altarda kullanılır ve kullanılan haç çoğunlukla Kelt haçıdır.Boş haç kullanılır ve asla Rabbin üzerinde asılı olduğu Crucifix kullanılmaz.

Bunu eklemeyi unutmuşum..Kelt haçı dediğimiz haç genellikle İskoçya çıkışlı ''Presbiteryen'' kiliseleriyle ilişkilidir.
KELT HAÇI

Fransa,İsviçre gibi diğer kara Avrupa'sında bulunan Kalvinist doktrin çizgisinde ibadet yapan kiliseler Kelt haçı kullanmazlar.

Fransa'daki Kalvinistler, 'Huguenot' ismiyle tanınırlar ve sembol olarak , yunan haçı altında Kutsal Ruh'u simgeleyen ''güvercin'' in birbirine geçmiş olduğu bir haçı kullanırlar...

FORUMA ÜYE OLUN! / HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM / Protestanlık içindeki kiliselerde benzerlik ve farklılıklar

Protestanlık içindeki kiliselerde benzerlik ve farklılıklar hristiyanlık incil isa tevrat zebur09-02-09, 15:12
MR.CAGE

Verdiğiniz bilgilerden dolayı sonsuz teşekkürler kardeşim.Rab sizinle olsun.

Protestanlık içindeki kiliselerde benzerlik ve farklılıklar hristiyanlık incil isa tevrat zebur22-09-09, 03:10
oslem

Eline Sağlık Kardeşim

Teşekkürler...

SAYGILAR...

Protestanlık içindeki kiliselerde benzerlik ve farklılıklar hristiyanlık incil isa tevrat zebur22-09-09, 23:35
Серджан

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler..

RAB sizinle olsun!

Protestanlık içindeki kiliselerde benzerlik ve farklılıklar konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olunuz.

Protestanlık içindeki kiliselerde benzerlik ve farklılıklar konusuna benzer konular;

Kayseri Kalesi içindeki kilise restore edilecek Hafta sonu düzenlenecek olan Uluslar Arası Kış Festivali’nde 4 bakanı ağırlayacak olan Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gençlik ve Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığı ile yapılması planlanan protokollerin yetiştirilmeye çalışıldığını söyledi. Tarihi Kayseri Kalesi içindeki esnafların taşınması için uzun süredir girişimlerde bulunan Büyükşehir Belediyesi, kalenin Arkeoloji müzesine çevrilmesi konusunda sona geldi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın Kayseri ziyaretinde tarihi Kayseri Kalesi’nin müzeye çevrilmesi konusunda protokollerin yetiştirilmesi için çalışmalara hız verildiği öğrenildi. Bir başka protokol ise Gençlik ve Spor’dan Sorumlu Devlet Bakanlığı ile imzalanacak. Büyükşehir Belediyesi’nin Kiçikapı’da yeni meydan projesi...

4 İncil'de Neden Farklılıklar Var? Merhaba sevgili kardeşlerim. Ilk başta şunu söylemek istiyorum.Lütfen yanlış anlamayın beni.Benide "kuzu postuna bürünmüş yırtıcı kurt" sanmayın..Inanın bu durumdan korkuyorum ! Amacım Incili yalanlamak, sorgulamak degil.Incilin doğruluguna, değiştirilmemiş olduguna inanıyorum. Hatta soracağım soruyu site yönetimine yönelttim, onlarda beni soru panosuna.Gerçekden teşekkür ederim sevgili yöneticiler :) Site yönetimine yolladığım mail ;

Elçisel Kiliselerde Azizlerden ve Meryem Ana'dan Dua İstemek Bir Ortodoks olarak kafamı kurcalayan bir mesele var. O da Azizlerden dua isteme konusu. Lütfen bana denklemsel açıklamalar yapmayın kardeşlerim. Ben de yapıyorum aynısını. Ama şöyle düşünüyorum, böyle birşeyin olabileceğine dair bir Kutsal Kitap ayeti olmalıydı. Bu çok önemli bir konu ve yapılabilecek birşey olsaydı Kutsal Kitap'ta geçerdi diye düşünüyorum. Yaptığım "Sola Scriptura"cılık değil. Ama böyle birşeyin açık ve net bir şekilde Scriptura'da geçmemesi beni düşündürüyor.

Lutheranlık ile Kalvinizm arasındaki ibadetsel farklılıklar http://lh5.ggpht.com/_dNf7se5aRWc/RtGc_FYXyiI/AAAAAAAAAb8/IuWwamC9j9U/s640/udateret%20TD%20fbafarve.jpg Protestan Reformu tek bir teoloji bütünlüğü ve merkezi bir otorite tarafından değil, ama Avrupa'daki çeşitli ülke ve kültürlerden gelen reformistlerin birikimleri sonucunda ortaya çıkmıştır. Bu reformistlerin arasında Jan Hus,Huldrych Zwingli,John Wesley gibi isimler olsa da, ana hatlarıyla Reform'un fikir babaları ve bugünkü Protestan kiliselerinin temelini atarak zemin hazırlayan en önemli iki isim Martin Luther ve John Calvin dir. Calvin'in öğretilerini izleyen kesim,kıta Avrupası'nda genelde ''Reforme'' kilise olarak anılırken,Britanya adalarında; özellikle İskoçya tarafında yandaş bularak 'Presbiteryen' adıyla tanınmıştır. Luther'in öğretilerini benimseyen kesim ise...

Protestanlık 'taki iç farklılıklar Sevgili Kardeşlerim; Yukarıda alıntıladığım adreste bulunan mesajda bir çizelge bulunmaktadır ve mezhepleri çok güzel şekilde özetlemektedir. Ancak okuduklarım neticesinde tamamen aradığım cevabı bulamadığım için sizlere sormak istiyorum: Katolik kilisesi nasıl yalnızca Roma Katolik Kilisesi'ne bağlı olarak tek bir çatı altında varlığını sürdürüyorsa, protestanlar için bu neden geçerli olmamıştır? Neden tek bir "protestan" kimliği altında kalmayı yeterli görmeyerek, lüteran, kalvinist, anglikan, pentekostal...vb. gibi kollar altına ayrılarak dallanıp budaklanmıştır? Ve bundan da öte merak ettiğim bu kadar farklı kol oluşmasına sebep olan farklılıklar nelerdir? Hepsi 5 Sola'yı kabul ederek buna göre hristiyanlığı yaşamayı doğru buluyorlarsa, bunca ayrılığa sebep olacak daha nice...

HRİSTİYANFORUM @ YOUTUBE
Altyazılı videolarda Türkçe altyazıyı görebilmek için videonun alt satırındaki CC tuşuna basınız

HRİSTİYAN OLMAK
nasıl hristiyan olunur Nasıl Hristiyan Olunur? Hristiyan olmak için neler yapmalısınız? sorularına cevaplar için...

HRİSTİYAN GAZETE
hristiyanlık Tüm mezheplerden, tüm etnik kökenlerden, tüm teolojilerden hristiyanlar için haberler, tanıtımlar, duyurular ve arşiv.

HRİSTİYANLIK ARAMA MOTORU
hristiyanlık Tüm mezheplerden, tüm teolojilerden hristiyanlık hakkında makaleler, kitaplar içinde araştırmalar için arama motoru...

İNCİL
incil Tüm Türkçe İncil çevirilerini dipnotlarıyla beraber okuyabilmek ve dinleyebilmek için...

İNCİL .TV
incil Tüm mezheplerden, tüm kiliselerden filmler izlemek için...

Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh vaftiz iman dua ibadet inanç ruhsal papaz rahip peder papa patrik pastör presbiter katolik ortodoks protestan anglikan luteryen presbiteryen Hristiyan olmak, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ve İncil ile ilgilenenler için bilgiler, chat, sohbet, bedava incil

hristiyan forumincilrab isa mesihhristiyan türkhristiyanlık ve islamiyethristiyanlık ve islamiyethristiyan forumhıristiyanlıkhristiyanlıkincilrab isa mesihhristiyan forumturkish christiansturkish christiansturkish christiansturkish christiansincilhıristiyanlıkrab isa mesih