PROTESTANLIK NEDİR?

PROTESTANLIK NEDİR? hristiyanlık incil isa mesih tevrat zebur | HRİSTİYAN FORUM  > Hristiyanlık İnancında Temel Kavramlar > Protestanlık : PROTESTANLIK NEDİR? konusu 2482 kez okundu, 12 kez cevaplandı. En son mesaj grainofmustard tarafından gönderildi. PROTESTANLIK NEDİR? Sevgili Protestan kardeslerim.Kardeslerim diyorum cunku Mesihte kardesimsiniz. Biliyorumki yuzlerce kiliseye ayrilmissiniz vede hepiniz ayri ayri dusuncelerde sahipsiniz. Sizden ricam Protestanligi bize anlatmaniz. Saygilarimla asuri PROTESTANLIK NEDİR?

Geçersiz email adresi kullanan üyelikler, forum sistemi tarafından, otomatik olarak iptal edilir. Üyelik hesabı iptal edilmiş veya şifresini unutmuş üyeler buradan iletişime geçebilirler.

HRİSTİYAN FORUM GİRİŞ
(Kullanıcı adınız)
(Şifreniz)

HEMEN ÜYE OLUN! Üyelerle sohbet etmek, etkinlik duyurularından haberdar olmak, forumda yazışabilmek için sitemize üye olmanız gerekmektedir.

PROTESTANLIK NEDİR? konusu 2482 kez okundu, 12 kez cevaplandı. En son mesaj grainofmustard tarafından gönderildi.

PROTESTANLIK NEDİR? konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olunuz.

Bu konunun diğer sayfaları: 1 2 3 >

PROTESTANLIK NEDİR? hristiyanlık incil isa tevrat zebur21-12-10, 02:00
PROTESTANLIK NEDİR?
asuri

Sevgili Protestan kardeslerim.Kardeslerim diyorum cunku Mesihte kardesimsiniz. Biliyorumki yuzlerce kiliseye ayrilmissiniz vede hepiniz ayri ayri dusuncelerde sahipsiniz.
Sizden ricam Protestanligi bize anlatmaniz.

Saygilarimla
asuri

PROTESTANLIK NEDİR?

katoliklik ortodoksluk protestanlık kilise barnabas türkler türkiye"Size ne derse onu yapın"
Yuhanna 2:5
''Bundan sonra İsa, Kutsal Yazıları anlayabilmeleri için zihinlerini açtı''
Luka 24:45mesih peygamber tanrı rab allah kuran yhvh islam muhammed

PROTESTANLIK NEDİR?

FORUMA ÜYE OLUN! / HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM / PROTESTANLIK NEDİR?

PROTESTANLIK NEDİR? hristiyanlık incil isa tevrat zebur21-12-10, 09:31
PROTESTANLIK NEDİR?
grainofmustard

sevgili kardeşim asuri,
kardeşim diyorum çünkü İsa Mesih'e iman eden herkes kardeştir.

herşeyden önce bu sitede sanki bir mezhep çatışması varmış hissine kapılıyorum. bunu yaşadığım ülkedeki Hıristiyanlara anlatsam önce şaka sanıp sonra üzülürler. zaten topu topu birkaç bin kişi iken bir de kendi içimizde çekememezliğe kapılmanız doğru değildir.

* biz genelde kendimizi Protestan başlığı altında genellemeyiz. Herkes kendi mezhebi (Lutheran, Presbiteryen, Baptist, Anglikan, Pentekostçu vs.) neyse onu söyler. Hıristiyanlığın üç ana dalından birisi Protestanlıktır elbette, ama aslında ne biz, ne katolikler, ne de ortodokslar kendilerini mezhep olarak adlandırmazlar. örneğin şimdiye kadar türkiye dışında bir yerde katolikliğin bir mezhep olduğunu iddia eden bir katoliğe de rastlamadım. biz de kendimizi herşeyden önce Hristiyan olarak adlandırırız.

* örneğin bir Lutheran ile bir Pentekost kilisesi aynı değildir. örneğin Grek Ortodoks Kilisesi ile Rus Ortodoks Kilisesi de aynı değildir, ikisi de Ortodokstur ama farklı oldukları noktalar vardır. Bu sitede başka Ortodoks kiliselerin de adını görüüyoruz, Süryani Ortodoks, Kadim Ortodoks gibi. Bu kiliseler nasıl bazı ayrıntılarda ayrılıyor ama hepsi de son tahlilde kendilerini Ortodoks olarak tanımlıyorsa, Protestanlıkta da böyledir. Ayrı olan noktalar vardır ama hepsi de Hristiyandır. Benzer şeyler Katolik kilisesi için de söylenebilir. örneğin Karizmatik Katolikler bile vardır, ancak hepsi de sonuçta Papa'ya bağlı olduğu için daha derli toplu dururlar.

* bir Protestan kilisesine giderek neye inandıklarını (onları farklı kılan anlamında) kendilerine sormalısınız. Protestan kiliselerde pastorü görmek için kapıda yalvarmanız gerekmediği için kolaylıkla konuşabilirsiniz.

* Hristiyan bir aileden gelmeyen bir çok Türkiyeli Hristiyan Protestanlığın (büyük ihtimalle Pentekostçu-Karizmatik Protestanlığın) ne olduğunu az çok biliyordur. Çünkü kendi canlarını bile tehlikeye atıp Müjde'yi insanların ayağına götüren Protestan misyonerler olduğu için insanlar Hıristiyanlığı önce o kiliselerde öğrenir. Sonra bazıları, hem kendilerinden kaynaklanan hem de o kiliselere içkin olan bazı sorunlar nedeniyle, Ortodoksluğa ya da Katolikliğe geçer.

* bunları kısaca belirttikten sonra 'Protestanların' neye inandığını anlatayım.
Biz şunlara inanırız:

1. Üçlü Birlik olan Tanrı
2. İman yoluyla, İsa Mesih aracılığıyla gelen kurtuluş armağanı
3. Kutsal Kitap'ın yanılmazlığı

herkesi kurtaran bu müjdedir, gerisi teferruattır.

esenlikler

PROTESTANLIK NEDİR?

PROTESTANLIK NEDİR?

PROTESTANLIK NEDİR? hristiyanlık incil isa tevrat zebur21-12-10, 11:47
PROTESTANLIK NEDİR?
asuri

grainofmustard
sevgili kardeşim asuri,

herşeyden önce bu sitede sanki bir mezhep çatışması varmış hissine kapılıyorum. bunu yaşadığım ülkedeki Hıristiyanlara anlatsam önce şaka sanıp sonra üzülürler. zaten topu topu birkaç bin kişi iken bir de kendi içimizde çekememezliğe kapılmanız doğru değildir.

esenlikler
Sevgili Grainofmustard,

Hepimiz kardesiz vede hepimiz dar kapidan girmeye calisiyoruz.
Oncelikle forum isminiz cok guzel.Yanilmiyorsan tercumesi hardal tanesi yada tohumu.

Grainofmustard kardesim, ne yazikki sitede bazen tartismalar cok uzuyor vede kiricida oluyor.

Inanin bu siteye musulman kardeslerimizde girip bu tartismalara sahit oluyor.

Peki biz birlik tek vucut olamiyorsak nasil hristiyan olmiyan kardeslerimize ornek olabiliriz.

Bazen protestan kardeslerimiz, katolik ve ortodoks kardeslerimiz icin cok onemli syilan konular yada kisiler hakkinda dalga gecmekteler.

ornek Meryem ana yada Aziz'ler hakkinda.

Gecenlerde bir bir protestan kardesimiz cok ileri giderek Meryem ana'yi Tanrilastirdigimizi bile yazdi.

Dusunebiliyormusunuz bu ne kadar sacma bir dusunce.

Gecen gun Jean Calvin'in evini ziyarete gittim.Kapida duran kadin bir ziyaretci gorunce cok sevindi.Bende sakadan fazla ziyaretciniz yok saniriim dedim.Bana cevabi neyazikki oldu. Ancak hollandadan Amerikadan vede Koreden bazen bir otobus dolu insanin gelip ziyaret ettigini soyledi. Nasil buluyorlar dedim.Buraya geldiklerinde uzuluyorlar dedi.Cunku ibadet edilecek bir yer yok dedi.Jean Calvin'in resminin onunde dua ediyorlar dedi. Dedim bu nasil olur protestan kardeslerimiz resimlerin ve heykellerin onunde dua etmezler.Evet evet ediyorlar dedi.

Pavlus'un dedigi gibi bos tartismalardan uzak duralim.Bizi Kutsal Ruhla dolduracak kalbimizi yumusatacak konular bulalim.

Birbirimizi sevelim.

Yuhannapolikarp kardesimin imza olarak kullandigi ayetle bitirmek istiyorum.
"Birbirinize sevginiz olursa, herkes bununla benim öğrencilerim olduğunuzu anlayacaktır". Yuh. 13:35

Graiofmustard kardesim bir birimizin dusuncelerine saygi duyalim birbirimizi anlamaya calisalim.

saygilar
asuri

PROTESTANLIK NEDİR?

katoliklik ortodoksluk protestanlık kilise barnabas türkler türkiye"Size ne derse onu yapın"
Yuhanna 2:5
''Bundan sonra İsa, Kutsal Yazıları anlayabilmeleri için zihinlerini açtı''
Luka 24:45mesih peygamber tanrı rab allah kuran yhvh islam muhammed

PROTESTANLIK NEDİR?

PROTESTANLIK NEDİR? hristiyanlık incil isa tevrat zebur21-12-10, 17:53
PROTESTANLIK NEDİR?
fundi

Bu yazimi anlayis, algilayis üzerine yazmak istiyorum. Kutsal Kitabimiz`da katolik, protestan, ortadoks vs isimleriyle Hristiyan tanimlanmaz. Hristiyanin tanimi, Mesih Isa`ya imani ve bunun gereklerini yerine getirmesiyle yapilir. Kimse bu temelin yerine, baska bir temel, bu gercekligin yerine baska bir gerceklik koyamaz. Bu temele, gerceklige aykiri kisi, katolikler icin de, protestanlar icin de, ortadokslar icin de, kendi isimlerinini tasdigi halde, utanc olarak nitelendirilirler. Yani, belirleyici olan, bir isme dahil olmak degildir, degerlendirmede de böyle birsey gecerli degildir. Sundan eminim ki, hangi isime dahil olursa olsun, Mesih isanin ögretisini yerine getiren kimseyi, Katolik, Ortadoks, Protestan herkes, onun tasidigi isme bakmaksizin, kucak acacaklar ve ona sarilacaklardir. Sen/siz kardes degilsiniz de, Isa nin buyrugu üzerine, öyle sayiyoruz, türü ifadeler Rab bin önünde, Rab bin gözünde igrenctir. Böyle ifadelerde, Rab bin ögretisini, Rab bin buyrugunu degil; bu ifadeyi kullanan kisinin cigligini, Rab de benligini, egosunu kirilmamis oldugunu görürüz. Bu sözüm bir sahsa karsi degildir, bir anlayisa, karsidir. Kimse üzerine almasin lütfen. Kutsal Kitapta söyle bir bölüm gecer: Bizler atalarimizin yerinde olsaydik, Peygamberleri öldürmezdik. Isa Mesih, atalarinizin Peygamberleri öldürdügünü söylemekle dogru diyorsuz, diyerek; hadi diyor, atalarinizin yaptigi isi devam ettirin. Ortacagda, hristiyanin hristiyani öldürmesi olayini, bugün kimse onaylamaz. Pek az kimse vardir ki, ayni sartlarin icinde yer alacak olsalar,algilayis derinliklerinden ötürü, bu cahil,igrenc akintidan kendilerini kurtarabilsinler. Ayni sartlarda, pek az kimse gercegi kötü bir gercekliktir. Demek, pek az kimse, benligini,egosunu carmihta kirmayi basarabilmistir, pek az kimse gercek hristiyan olabilmistir.

PROTESTANLIK NEDİR?

PROTESTANLIK NEDİR?

PROTESTANLIK NEDİR? hristiyanlık incil isa tevrat zebur21-12-10, 21:14
PROTESTANLIK NEDİR?
SELEUKOS_NIKATOR

grainofmustard
sevgili kardeşim asuri,

* biz genelde kendimizi Protestan başlığı altında genellemeyiz. Herkes kendi mezhebi (Lutheran, Presbiteryen, Baptist, Anglikan, Pentekostçu vs.) neyse onu söyler. Hıristiyanlığın üç ana dalından birisi Protestanlıktır elbette, ama aslında ne biz, ne katolikler, ne de ortodokslar kendilerini mezhep olarak adlandırmazlar. örneğin şimdiye kadar türkiye dışında bir yerde katolikliğin bir mezhep olduğunu iddia eden bir katoliğe de rastlamadım. biz de kendimizi herşeyden önce Hristiyan olarak adlandırırız.

* örneğin bir Lutheran ile bir Pentekost kilisesi aynı değildir. örneğin Grek Ortodoks Kilisesi ile Rus Ortodoks Kilisesi de aynı değildir, ikisi de Ortodokstur ama farklı oldukları noktalar vardır. Bu sitede başka Ortodoks kiliselerin de adını görüüyoruz, Süryani Ortodoks, Kadim Ortodoks gibi. Bu kiliseler nasıl bazı ayrıntılarda ayrılıyor ama hepsi de son tahlilde kendilerini Ortodoks olarak tanımlıyorsa, Protestanlıkta da böyledir. Ayrı olan noktalar vardır ama hepsi de Hristiyandır. Benzer şeyler Katolik kilisesi için de söylenebilir. örneğin Karizmatik Katolikler bile vardır, ancak hepsi de sonuçta Papa'ya bağlı olduğu için daha derli toplu dururlar.

* bir Protestan kilisesine giderek neye inandıklarını (onları farklı kılan anlamında) kendilerine sormalısınız. Protestan kiliselerde pastorü görmek için kapıda yalvarmanız gerekmediği için kolaylıkla konuşabilirsiniz.

* Hristiyan bir aileden gelmeyen bir çok Türkiyeli Hristiyan Protestanlığın (büyük ihtimalle Pentekostçu-Karizmatik Protestanlığın) ne olduğunu az çok biliyordur. Çünkü kendi canlarını bile tehlikeye atıp Müjde'yi insanların ayağına götüren Protestan misyonerler olduğu için insanlar Hıristiyanlığı önce o kiliselerde öğrenir. Sonra bazıları, hem kendilerinden kaynaklanan hem de o kiliselere içkin olan bazı sorunlar nedeniyle, Ortodoksluğa ya da Katolikliğe geçer.

* bunları kısaca belirttikten sonra 'Protestanların' neye inandığını anlatayım.
Biz şunlara inanırız:

1. Üçlü Birlik olan Tanrı
2. İman yoluyla, İsa Mesih aracılığıyla gelen kurtuluş armağanı
3. Kutsal Kitap'ın yanılmazlığı

esenlikler
Sevgili kardeşim, Ortodoksluk hakkında yaptığınız açıklamalarınıza doğruluk getirmek arzusundayım.

1. Rus Ortodoks ve Slav veya Yunan Ortodoks vardır ancak bunlar ayrı teolojik - öğretiye sahip değirdirler. Hepsileri bir Kilise ve mezhepe mensupturlar.

2. Süryani kadim Ortodoks veya Apostolik Ermeni Ortodoks Kilise'si ile Ortodoks Kilise'si aralarında farklık mevcuttur. Buna yönelik Forum'da yazılar gene mevcuttur.

Aslın'da be bu Foruma yıllardan beri üyeyim zannedersem dördüncü yılı tamamlayıp beşe girmişimdir. Ancak herzaman Protestant kardeşlerimizden agresif ve şidetli bir şekilde azizler ve Meryem ana hakkında tartışmalar sunmaktadirlar. Bu forum'da üyeliğimin ilk başlarında hatta bizlere putlara (ikona'lara) taptığımızı suçlayıp yargılıyorlardı. Nitekim suçlayan kardeşlerimize gerçek teolojimizi aktarıp onları sonradan ikna edebildik. Hatta bazıları Protestanlığı bırakıp mezhepimize mensup olmuşlardır.

Sevgiler

PROTESTANLIK NEDİR?

PROTESTANLIK NEDİR?

PROTESTANLIK NEDİR? konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olunuz.

Bu konunun diğer sayfaları: 1 2 3 >  

PROTESTANLIK NEDİR? konusuna benzer konular;

GERÇEK NEDİR? Büyük bir mabedin içinde olsam, Sever miydin beni? Küçük bir kulübeye gelsem, İçeri alır mıydın? Ne ben üzüleyim ne sen sevin, Darlığımı kitlesem, açar mıydın? Salar mıydın cenkini üzerime, Her şeye devam ettiğim sürece,

KİLİSE NEDİR? 1. Kilise Nedir? KİLİSE kelimesini birçok defa duyuyoruz ve kullanıyoruz. Birçok kişi bu kelimeyi duyduğu zaman aklına kilise binalarını getirir. Bazı kişiler de ruhanileri ve rahipleri düşünürler. Ama bu anlamlar bize Kilisenin tabiatını ve özünü vermezler. Kilise sözünü ederken, şimdiden belirtelim ki, imanımızın sakramentlerinden birini kastediyoruz. Altιn Ağιzlι Υuhanna'ya göre, «dünyanın herbir yanındaki müminlerin—hem şimdikilerin, hem geçmişte yaşamış olanların, hem de şimdiden sonra dünyaya gelecek olanların» İsa ile nasıl bir bütün teşkil ettikleri, bir kutsal sakramenttir (sırdır). Herbir sakrament kendiliğinden «anlaşılamaz» ve «ifade edilemez» olduğu için, bu sakramenti anlayabilmemiz için, Tanrı’dan ışık alan Havariler ve Kilise Pederleri hayattan birtakım imajlar alıp...

Protestanlik, Reformism ve Marksizm Herkese Merhaba Ilk mesajim oldugu icin sanirim kendimi tanitmam gerek. Fazla uzatmadan soruma geceyim, gerek duyan olursa diye sorumun sonuna kisaca merakimin nedenini de aciklarim. Wikipedia'da hristiyanlarin mezheplerinin listelendigi sayfada, protestanligin bir alt dali olarak reformism gosteriliyor(*). Reformistlerin marksist ekonomi modelini benimsedigi fakat bunun bir evrim neticesinde gerceklesecegini savunduklari yaziyor(**). Bu konuda pek genis bilgi edinemedim, bilgisi olan var mi? Ben marksizmi savunuyorum ve evrimin onune gecilemeyecegi icin bu ekonomik sistemin gerceklesmesi icin siddet iceren eylemlere pek umut baglanmamasini, yine de bu devrim amacli eylemlerin evrimin bir parcasi olarak gerekli oldugunu dusunuyorum. Yani hem reformistlerin, hem de karsitlarinin...

MORMONLAR KİMDİR, NEDİR? Mormon Tarikatının Yanılgıları Nelerdir? 1. 1830'da kendisini peygamber gören Joseph Smith tarafindan Amerika'da kuruldu. 2. Kutsal Kitap kurtuluş için yeterli değildir, Mormon Kitap'ını da Tan rı'nın ilham edilmiş gerçek sözü olarak kabul edip Mormon kilisesine (Son günlerin azizleri) tabi olmak gerekir (Gal. 1:8-9). 3. Çok tanrıcı, politeyistlerdir. Baba Allah, İsa, Kutsal Ruh ve diğer bütün tanrılar başlangıçta evlenen, zürriyet yetiştiren insanlar olup zamanla Tanrı durumuna gelmişlerdir (Çık. 20:2-3; Tes. 6:4-9). 4. Allah ve İsa Mesih harfi bedene sahip tanrılardır (Yuh. 4:24). 5. İsa Mesih mucizevi bir şekilde değil ama doğal bir şekilde doğdu. 6. Yeryüzündeyken İsa Mesih'in birçok eşi vardı. 7. İsa Mesih'in...

ORTODOKSLUK NEDİR? ORTODOKSLUK NEDIR <o:p></o:p> <o:p></o:p> <o:p></o:p> <o:p></o:p> Ortodoks kelimesi Yunanaca "orthos" (ορθός) doğru, düzgün ve "doxa" (δόξα,δοξασία) inanç sözcüklerinin birleşiminden oluşmuştur. Genelde iki şekilde kullanılır ve tam manası Doğru İnançtır.<o:p></o:p> DOĞRU ROTA<o:p></o:p> Yeni Ahid'te Elçilerin işlerinde havariler kendi aralarında bazı kararlar ve kanunlar almak istediklerinde bir araya gelip Kutsal Ruh'un yardımıyla bu karara varılırdı. Bunun içindir ki kararlar şu metinle başlamaktadırlar. "Kutsal Ruh ve tarafımızdan kararlaştırılmıştır ki....." Bu toplantılar Kutsal Ruh tahtında olmaktaydı. Aradan 2000 yıl geçti ama kilisedeki bu gelenek halen olduğu gibi sürmekte ve kutsal toplantılar yapılmaktadır. Bu...

HRİSTİYANFORUM @ YOUTUBE
Altyazılı videolarda Türkçe altyazıyı görebilmek için videonun alt satırındaki CC tuşuna basınız

HRİSTİYAN OLMAK
nasıl hristiyan olunur Nasıl Hristiyan Olunur? Hristiyan olmak için neler yapmalısınız? sorularına cevaplar için...

HRİSTİYAN GAZETE
hristiyanlık Tüm mezheplerden, tüm etnik kökenlerden, tüm teolojilerden hristiyanlar için haberler, tanıtımlar, duyurular ve arşiv.

HRİSTİYANLIK ARAMA MOTORU
hristiyanlık Tüm mezheplerden, tüm teolojilerden hristiyanlık hakkında makaleler, kitaplar içinde araştırmalar için arama motoru...

İNCİL
incil Tüm Türkçe İncil çevirilerini dipnotlarıyla beraber okuyabilmek ve dinleyebilmek için...

İNCİL .TV
incil Tüm mezheplerden, tüm kiliselerden filmler izlemek için...

Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh vaftiz iman dua ibadet inanç ruhsal papaz rahip peder papa patrik pastör presbiter katolik ortodoks protestan anglikan luteryen presbiteryen Hristiyan olmak, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ve İncil ile ilgilenenler için bilgiler, chat, sohbet, bedava incil

hristiyan forumincilrab isa mesihhristiyan türkhristiyanlık ve islamiyethristiyanlık ve islamiyethristiyan forumhıristiyanlıkhristiyanlıkincilrab isa mesihhristiyan forumturkish christiansturkish christiansturkish christiansturkish christiansincilhıristiyanlıkrab isa mesih