Protestanlık 'taki iç farklılıklar konusu
6182 kez okundu,
13 kez cevaplandı. En son mesaj
Evanjelique tarafından gönderildi.
Protestanlık 'taki iç farklılıklar konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız
Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.
Bu konunun diğer sayfaları:
1
2 3
>

17-10-06, 02:14
Kornelyus
Sevgili Kardeşlerim;
|
|
Alıntı:
|
|
Mezhepler Çizelgesi
|
Yukarıda alıntıladığım adreste bulunan mesajda bir çizelge bulunmaktadır ve mezhepleri çok güzel şekilde özetlemektedir. Ancak okuduklarım neticesinde tamamen aradığım cevabı bulamadığım için sizlere sormak istiyorum: Katolik kilisesi nasıl yalnızca Roma Katolik Kilisesi'ne bağlı olarak tek bir çatı altında varlığını sürdürüyorsa, protestanlar için bu neden geçerli olmamıştır? Neden tek bir "protestan" kimliği altında kalmayı yeterli görmeyerek, lüteran, kalvinist, anglikan, pentekostal...vb. gibi kollar altına ayrılarak dallanıp budaklanmıştır? Ve bundan da öte merak ettiğim bu kadar farklı kol oluşmasına sebep olan farklılıklar nelerdir? Hepsi 5 Sola'yı kabul ederek buna göre
hristiyanlığı yaşamayı doğru buluyorlarsa, bunca ayrılığa sebep olacak daha nice farklılıkları meydana gelmiştir?
Forumda bu çok geniş kapsamlı soruma cevap verecek bilgili kardeşlerim olduğunu biliyorum. Biraz vaktinizi rica ediyorum. Vereceğiniz cevaplar beni gerçekten aydınlatacaktır ve benim için mutlaka çok değerli olacaklardır. Bu sorularımın üstüne de şunu danışmak istiyorum; protestan bir kişi bu görüşlerden hangisini neye dayanarak kabul etmelidir ve böyle bir kiliseye dahil olmalıdır? Cevaplarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.
Esenlikler dilerim.
Protestanlık 'taki iç farklılıklar
FORUMA ÜYE OLUN! /
HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM /

17-10-06, 02:47
evangelion
|
|
Kornelyus
|
Sevgili Kardeşlerim;
Yukarıda alıntıladığım adreste bulunan mesajda bir çizelge bulunmaktadır ve mezhepleri çok güzel şekilde özetlemektedir. Ancak okuduklarım neticesinde tamamen aradığım cevabı bulamadığım için sizlere sormak istiyorum: Katolik kilisesi nasıl yalnızca Roma Katolik Kilisesi'ne bağlı olarak tek bir çatı altında varlığını sürdürüyorsa, protestanlar için bu neden geçerli olmamıştır? Neden tek bir "protestan" kimliği altında kalmayı yeterli görmeyerek, lüteran, kalvinist, anglikan, pentekostal...vb. gibi kollar altına ayrılarak dallanıp budaklanmıştır? Ve bundan da öte merak ettiğim bu kadar farklı kol oluşmasına sebep olan farklılıklar nelerdir? Hepsi 5 Sola'yı kabul ederek buna göre hristiyanlığı yaşamayı doğru buluyorlarsa, bunca ayrılığa sebep olacak daha nice farklılıkları meydana gelmiştir?
Forumda bu çok geniş kapsamlı soruma cevap verecek bilgili kardeşlerim olduğunu biliyorum. Biraz vaktinizi rica ediyorum. Vereceğiniz cevaplar beni gerçekten aydınlatacaktır ve benim için mutlaka çok değerli olacaklardır. Bu sorularımın üstüne de şunu danışmak istiyorum; protestan bir kişi bu görüşlerden hangisini neye dayanarak kabul etmelidir ve böyle bir kiliseye dahil olmalıdır? Cevaplarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.
Esenlikler dilerim.
|
,,
5 solayı sadece ve yalnızca Kalvinistler / Reformistler kabul etmekte / öğretmektedir.
Yani kısacası Orjinal veya diğer bir deyişle
Klasik Protestanlar sadece Kalvinistlerdir.
Günümüzdeki gruplar Protestanlık ile Katoliklik arasında gri bölümdeki tonları oluşturmaktadırlar.
Halen daha Rabbin içlerine his / ses / görüm verdiğini söyleyip "Rab dedi ki: ...." şeklinde kilisenin ortasında çeşitli peygamberliklerde bulunmaktadırlar oysaki Tanrı Sözü tamamlanmış, peygamberlik bitmiştir.
KESİNLİKLE ilk protestanlıktan çıkmışlardır.
Ayrıca bu kiliselerde cinlerle ilgili olaylar, cin çıkarma vs olayları özellikle gençlik kamplarında açıkça meydana gelmektedir.
Diğer bir konu da bilinmeyen diller olayıdır, bu olay da o kiliselerde olmaktadır. Şu anda olan şeyin İncil'dekilerle alakası yoktur, fizyolojik - psikolojik birşey olduğu düşünülmektedir.
Aslında söyleyebileceğim çok şey vardır, kısacası 5 solayı kabul etmemektedirler ve
protestanlık dışıdırlar Luther'e Calvin'e göre...
Ayrıca mezhep isimlerinin pek önemi yoktur, Kutsal Yazıları tek yetki kaynağı olarak kabul edip etmemek önemlidir.
Karizmatiklik - Pentekostallık Kutsal Yazıların yanına kendi peygamberlik iddialarını koymaktadırlar, hatta Kutsal Yazılardan öne geçirmektedirler. (
www.hristiyan.net/sonsoz1.htm ) Katolikler ise Kutsal Yazılar yerine kilisenin - papalık kurumunun belirttiği görüşleri koyarlar, üstüne çıkarırlar diyebiliriz.
Kısacası sadece ve yalnızca Kutsal Yazılar diyor musun, demiyor musun? Bunu ruhsal olarak açıklarsak Tek ölçütün İsa Mesih midir değil midir?
Ben direkt olarak cevap yazmadım diyebilirm, Sola_Scriptura müsait olunca size bişiler yazacak. Ben kısaca düşüncelerimi aktardım, daha çok kimlerin orjinal - klasik protestan olduğunu belirtmeye çalıştım.
FORUMA ÜYE OLUN! /

17-10-06, 02:54
Kornelyus
|
|
Alıntı:
|
|
Ben direkt olarak cevap yazmadım diyebilirm, Sola_Scriptura müsait olunca size bişiler yazacak. Ben kısaca düşüncelerimi aktardım, daha çok kimlerin orjinal - klasik protestan olduğunu belirtmeye çalıştım.
|
Sevgili Kardeşim;
Her zaman olduğu gibi yazdıklarınla sorularıma net bir açıklık getiriyorsun. Çok teşekkür ederim. Sola_Scriptura kardeşimin yazacaklarını da merakla bekliyorum; eminim benim için ve benim gibi merak eden diğer kardeşler için yazdıklarınız önemli birer kaynak olacaktır. Araştırmalarımı sizlerden aldığım bilgilerin de ışığında yönlendirme şansım olacaktır. Tekrar teşekkür ederim.
Rab, O'nun Sözü'nü içtenlikle duyuran sizleri korusun ve bereketlesin.
FORUMA ÜYE OLUN! /

17-10-06, 19:32
Sola Scriptura
Sevgili Kornelyus,
Gerçekten de söylediğin gibi bu çok geniş kapsamlı soruna yeterli bir cevabı buradan tam anlamıyla vermek çok güç. Fakat her ne kadar durum bu da olsa bu konuda hiçbirşey söylenmemesi de anlamsız olur. İleriki zamanlarda forumumuza değişik mezheplerden kişiler gelip, kendi inançları hakkında buraya yazı yazdıkları zaman, o zaman aradaki farklılıkların aslında neye dayandıklarını daha iyi gözlemleyebilirsin.
|
|
Kornelyus
|
|
Katolik kilisesi nasıl yalnızca Roma Katolik Kilisesi'ne bağlı olarak tek bir çatı altında varlığını sürdürüyorsa...
|
Athanasius ilk defa Katolik kelimesini kullandığında aslında Roma Kilisesi gibi birşeyi kastetmemişti. Katolik kilise dendiği zaman asıl anlaşılması gereken " evrensel kilisedir". Yani İsa Mesih'in beden alıp bu dünyaya geldiğine, yasayı tamamen yerine getirdiğine, çarmıhta bağışlanmamız için öldüğüne ve aklanmamız için diriltidiğine, son günde bütün dünyayı yargılamak ve krallığını kurmak için geleceğine inanan herhangi bir kişi katolik kiliseye yani evrensel kiliseye dahil olur. Fakat Roma'nın başlıca hatası, Mesih'in göğe yükselmeden önce Petrus'u kilisenin temeli ve elçisi olarak atadığına inanmalarıdır. Her ne kadar Petrus yaşadığı süre boyunca böyle bir görevi üstlenmediyse de, bugün Papa adı verilen Mesih-karşıtları, Mesih'in yeryüzündeki vekilleri olduklarını (vicar of Christ) iddia etmekte ve her Hristiyan'ın itaat etmek zorunda olduğu yegane otorite olduklarını söylemektedirler. Seninde dediğin gibi tek bir çatı altında toplanmak bunu ifade ediyorsa evet Roma Katolik dini tek bir çatı altında (her ne kadar bu çatı çökmeye mahkum olsa da)toplanmıştır. Fakat tıpkı bugün protestanlarda gördüğümüz isim ve mezhep farklılıkları bu aynı çatı altında olan Katolik dininde de mevcuttur. Bunlara örnek vermek gerekirse, cizvitler, fransiskanlar, dominikanlar vs vs.
Bir çok insan protestanlığın Martin Luther'le başladığını zanneder, halbuki bu bilgi tam olarak doğru değildir. Kartaca'daki Hippo psikoposu olan Agustine, bugün Protestan'lığın temel ilkerinden kendi zamanında bahsetmiş ve yazmıştı. Bunların arasında, Tanrı'nın lütfu ve insanın günahkar doğası başı çekiyordu. Bu iki doktrini doğru anlayan bir insan içinse geri kalan bütün konular çok daha açık hale geliyor. Bu yüzden her ne kadar Agustine'in tam olarak Protestan olduğunu söyleyemesek de (katolik dininden bir türlü kurtulamadığı ve kutsal kitaba aykırı olan bazı inançlara sahipti), Protestanlığın oluşumunda ve yayılımında başı çeken isimlerin hemen hemen çoğu Agustin'i okuyarak bazı yorumlara varabilmişlerdi. Bu iman kahramanlarının arasında ilk olarak sahneye çıkanlardan birisi John Wycliffe'di. Wycliffe Kutsal Kitap'ın sadece latince olarak değil halkın kendi dilinde okunması gerektiğini söyledi, imanla aklanmayı savundu ve bunun sonucu olarak idam edildi. Ardından bugünkü Çek Cumhuriyeti olarak bildiğimiz ülkeden John Huss, aynı şeyleri savundu ; Papa'nın otoritesinin Kutsal Yazılar'ın üzerinde olamayacağını, doğruluğun ve kurtuluşun kazanılan değil, Tanrı tarafından lütfedilen birşey olduğunu savununca, kilisede yargılanarak başında " Cehennemin Kölesi Heretik" yazılı bir şapkayla Katolik psikoposlar tarafından alay edildi ve kazıkta yakılarak öldürülmeye mahkum edildi. Üzerinde şeytan resimleri olan bu şapka başına geçirildiğinde Huss şu sözleri söyledi: "Benim uğruma Rab İsa Mesih dikenlerden bir taç giydi, her ne kadar utanç verici olsa da şimdi ben neden onun adı uğruna giydiğim bu şapkayı yadırgayayım?" Kazığa bağlandığında, kendisinden tövbe etmesi istendi ve Huss " Şu ana kadar dudaklarımla öğrettiğim bütün doktrinleri kanımla burada mühürleyeceğim" dedi ve ilahiler söyleyerek alevler arasında ruhunu teslim etti. Kendisinden sonra gelen Jerome, Tyndale, Luther, Calvin, Melanchton, Zwingli, Knox, Bunyan, Owen, Spurgeon, Edwards gibi isimler bugün Reform Teolojisi adı verdiğimiz doktrinleri canları pahasına da olsa savundular ve öğrettiler. Bütün bunları anlatmamın amacı bugün Protestanların bu kişilere ne kadar çok şey borçlu olduklarını hatırlatmaktır. İronik olarak bugün kendisine Protestan adı veren kiliselerin büyük bir çoğunluğu bu yukarıda saydığım isimlerin öğrettikleri şeyleri gereksiz veya yanlış olarak göstermektedirler.
Benim üzülerek gördüğüm şey, bugün neyi neden protesto ettiklerini bilmeyen kişilerin kendilerine protestan demeleridir. Geçmişini bilmeyen birisi aynı hatalara mutlaka düşecektir. Bu yüzden bugün dünyada ve özellikle Türkiye'de Protestanlığın ne demek olduğunun tam olarak anlaşılmadığını düşünüyorum.
|
|
Kornelyus
|
|
Neden tek bir "protestan" kimliği altında kalmayı yeterli görmeyerek, lüteran, kalvinist, anglikan, pentekostal...vb. gibi kollar altına ayrılarak dallanıp budaklanmıştır?
|
Teolojik nedenlerden ayrı olarak bu ayrımların asıl nedeni, oluşmaya başladıkları zamanın politik, sosyolojik ve dini yapısından kaynaklanmalarıdır. Bütün bunlara burada değinmem çok uzun olacağı için sadece teolojik nedenlerden bahsedeceğim.
Bu ayrımların ciddiyeti mezhepten mezhebe değişse de ana akımdan sapmamış olan Protestan mezheplerinin birbirlerinden ayrılmalarının nedenleri tek veya bir kaç konuda uyuşamamalarıdır. Reformasyon zamanında Cenevre'deki Kalvinist Reform Kiliseleriyle, Almanya'daki Luteran Reform Kiliselerinin ayrılmalarındaki nedenlerin başında sakramentler konusunda Luther ve Calvin'in farklı görüşlere sahip olmalarıydı. Luther, İsa'nın ekmeği uzattıktan sonra " bu benim bedenimdir" sözlerini literal olarak yorumlamış, Calvin ise bu sözün metaforik olduğunu yani ekmeğin sadece Mesih'in bedenini simgelediği ve ekmeğin Rab'bin Sofrası sırasında herhangi bir değişime uğramadığını iddia etmişti.
Daha sonra bebekken vaftiz olanların vaftizlerinin geçerli olmadığını ve Sola Scriptura yerine Kutsal Ruh'un yönlendirmesine güvenilmesini isteyen Anabaptistler ortaya çıktı. Zaman ilerledikçe, Reform Teolojisinin Tanrı'nın Hakimiyeti ve Seçilmişlik öğretilerini reddeden bazı kiliseler John Wesley'in önderliğinde Metodist kiliselerini kurmuşlardır. Anglikanlar Roma'dan ayrı olmak amacıyla İngiltere'ye ve Kral'a bağlı kiliselerini oluşturdular. Pentekost veya Karizmatik kiliseler ise hiçbir zaman Protestanlığın ana kolunda yer almamışlardır. 19. yüzyılın başlarında Ruh'un mucizevi armağanlarının tekrardan görüldüğünü iddia edenler ve bunun zamanla öğretisini sistematikleştirenler Pentekost veya Karizmatik Kiliseleri kurmuşlardır.
|
|
Kornelyus
|
|
Hepsi 5 Sola'yı kabul ederek buna göre hristiyanlığı yaşamayı doğru buluyorlarsa, bunca ayrılığa sebep olacak daha nice farklılıkları meydana gelmiştir?
|
Protestanlar içerisnde 5 Sola'yı kabul eden yalnızca tarihsel Calvinistler'dir. Bunların arasında Presbiteryenler, Hollanda Reform ve bazı Reform Baptist kiliseler bulunmaktadır. Bunların dışında hiçbir kilise 5 solayı kendisine ilke olarak edinmemiştir. Bütün bu ayrılıkların altında yatan asıl neden Sola Scriptura'nın tamamen anlaşılıp kabul edilmemesi ve Hermenütik hatalarıdır. Gerçekten bu yukarıda saydığım farklı Protestan mezheplerinin birlik olmaları için şu konularda uyum içerisinde olmaları gereklidir.
- Sola Scriptura; Kutsal Yazılar hatasız, eksiksiz ve yanılmazdırlar. Bu yüzden deneyimler, felsefe, gelenek, kültür değil SADECE ve YALNIZCA Kutsal Yazılar iman konusunda izlenmesi gereken tek kaynak ve en üst otoritedir.
- Hermenütik; Kutsal Yazı kendi kendisini yorumlamalıdır. Bu yorumun kilise tarihiyle karşılaştırılması da önemlidir. Eğer sizin yorumunuz 2000 yıl boyunca bütün Hristiyanların gözünden kaçmış ise ve yepyeni bir doktrinle ortaya çıkıyorsanız, edindiğiniz yorumu derhal terketmelisiniz. Kutsal Yazı ancak Kutsal Yazı'yla yorumlandığı zaman en doğru yorumu elde ederiz çünkü Tanrı kendisiyle çelişmez, çelişemez. Kutsal Kitap'ı en iyi yorumlayan onu yazan, yani Kutsal Ruh'tur. Bu yorumu yaparken, tarihi-gramersel yorum (grammatical-historical interpretation) ve tarihi-kurtuluşsal yorum (redemptive-historical interpretation) metotları en tutarlı metotlardır.
Bugün Protestanlık, Postmodernizm, Hümanizm, Skeptisizm ve hatta Gnostisizm'in içerisinde can çekişmektedir. Bazı insanlar deneyimlere ve gördüklerini temel alırken bazıları dünyanın kabul ettiği gerçekleri reddetmeyerek daha çok insan kazanacaklarını düşünüyorlar. Sırf bu yüzden bugünkü Protestanlığı protesto ediyorum ve imanda babalarımız ve atalarımız olan Reformcuların sözlerine kulak verip “sadece ve yalnızca Kutsal Yazılar kesin ve yanılmaz gerçektir” dememiz gerektiğine inanıyorum.
Fakat bütün bunların arasında sevinçle Rab egemendir diyebiliriz. Bu ayrılıkların aslında Tanrı'nın bir isteği olduğunu anlamalıyız.
Çünkü Tanrı'nın beğenisini kazananların belli olması için aranızda bölünmeler olması gerekiyor. (1. Korintliler 11:19)
Peki bölünmede yer alıpta Tanrı'nın beğenisi nasıl kazanılır?
Ağzından çıkan buyruklardan ayrılmadım. Günlük ekmeğimden çok ağzından çıkan sözlere değer verdim. (Eyüp 23:12)
“
.... Yazılmış olanın dışına çıkmayın”..... ( 1. Korintliler 4:6)
Mesih'te kulun
Sola Scriptura
FORUMA ÜYE OLUN! /

18-10-06, 15:01
evangelion
Amin
FORUMA ÜYE OLUN! /
Protestanlık 'taki iç farklılıklar konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.
Bu konunun diğer sayfaları:
1
2 3
>
Türkçe olarak, Türkiye
Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh vaftiz iman dua ibadet inanç ruhsal papaz rahip peder papa patrik pastör presbiter katolik ortodoks protestan anglikan luteryen presbiteryen
Hristiyan olmak,
Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler,
Hristiyanlık ve
İncil ile ilgilenenler için bilgiler, chat,
sohbet,
bedava incil