Protestanlık.. Tanrı bizi bir süre bıraktı mı? konusu
3703 kez okundu,
25 kez cevaplandı. En son mesaj
ayna tarafından gönderildi.
Protestanlık.. Tanrı bizi bir süre bıraktı mı? konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız
Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.
Bu konunun diğer sayfaları:
1
2 3 4 5
>
Sonuncu »

14-10-09, 19:39
NCyril
Bunu tüm içtenlik ve samimiyetimle soruyorum herhangi bir mezhebi kötülemek amacıyla değil.
Mezhep konusunda kararsızım açıkçası gerçeği aramaktayım.
Protestanlık Mesih ten 1500 sonra başladıysa, Tanrı bizim 1500 yıl boyunca yanlış geleneklerle devam etmemize izin mi verdi?
Madem Kalvinistlerin dediği gibi Tanrı HER ŞEYE EGEMEN olduğu için herşeyi önceden belirliyor, o zaman bilerek mi onların iddialarına göre Kutsal Kitap'a aykırı geleneklere göz yumdu ve insanların sapkın geleneklere sahip olmasını sağladı?
Ve de nasıl oldu da bu yanlış olduğu iddia edilen gelenekler kiliseye girdi o zaman?
Son zamanlarda kafamı en çok kurcalayan konu bu. Tanrı nın kesinlikle Kilise sini koruyacağını düşünüyorum. Kutsal Kitap a bakarak söylüyorum bunu. Ama bir yandan da geleneklerin nereye dayandırıldığını da bilmiyorum.
İmanlı kardeşlerimden yardım bekliyorum...
Yönetim Notu: İncil'i ilk kilise tarihi, Yahşuah'ın öğretileri, ilk kilisenin yaşadıkları, Pavlus'un seyahatleri, geleceği dair peygamberlikler ve ilk kilisenin geleneklerinin bir kısmının yazıya geçirilmiş hali olduğunu unutmamak gerekir.
Diğer taraftan Kalvinist/Reformistlerin kullandığı Westminster İnanç Açıklaması'nda bile "gelenek" kelimesi geçmeden "
hristiyan sağduyusu" ile üstü kapalı şekilde gelenekler tarif edilmektedir.
http://www.hristiyanforum.com/forum/...312/post362331
Başka bir nokta da Kalvinistler/Protestanlar müslümanlarla konuşurken "İncil değiştirildi ise, Tanrı İslamiyet gelene kadar insanların bir yalana mı inanmalarını sağladı, sebep oldu? O kişilere ne olacak" şeklinde sorular kullanarak, bu durumun Tanrı'nın karakterine uymayacağını söyleyip, müslümanları tartışmada zor duruma düşürmeye çalışmaktadırlar. Aynı "Tanrı'nın karakteri" her halde sadece müslümanlarla konuşurken ki tartışmalar için değildir, Tanrı'nın karakteri her zaman aynıdır.
Başka bir nokta daha ise, bazı kişilerin geleneksizlik geleneğine sahip olmalarıdır. Bunu itiraf eden Presbiteryen / Kalvinist teologlar mevcuttur. Türkçe olarak var mı veya ifade edildi mi bilmiyorum ancak "geleneksizlik geleneği"nden bahseden bir çok presbiteryen vardır.
"Geri kalanlara Rab değil, ben söylüyorum: Eğer bir kardeşin karısı iman etmemişse ama kendisiyle yaşamaya razıysa, onu boşamasın."
1. Korintliler 7:12
"Kızlara gelince, Rab`den onlarla ilgili bir buyruk almış değilim. Ama Rab`bin merhameti sayesinde güvenilir biri olarak düşündüklerimi söylüyorum."
1. Korintliler 7:25
Ayetlerine bakarsak Pavlus'un açıkça geleneğin başlatıcısı bir elçi olduğunu görüyoruz. Bazı konularda Tanrı açıkça buyruğunu vahiy ile veya görüm ile iletirken bazen ise elçilerine verdiği yetki ve esin ile kilisenin uygulamalarının şekillenmesini sağlıyor. İşte bu uygulamaların tamamı zaten kilise geleneğini oluşuturuyor. Yani kısacası bunlar Kutsal Kitap'ın içinde bile vardır.
Protestanlık.. Tanrı bizi bir süre bıraktı mı?
FORUMA ÜYE OLUN! /
HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM /

15-10-09, 00:36
ortodoksmoderator
|
|
elguca
|
Ve de nasıl oldu da bu yanlış olduğu iddia edilen gelenekler kiliseye girdi o zaman?
Son zamanlarda kafamı en çok kurcalayan konu bu. Tanrı nın kesinlikle Kilise sini koruyacağını düşünüyorum. Kutsal Kitap a bakarak söylüyorum bunu. Ama bir yandan da geleneklerin nereye dayandırıldığını da bilmiyorum.
|
Sevgili elguca,
sorularιnιza bir ortodoks imanlιsι olarak cevap yazayιm.
Isa Mesih'in kendi kanιnι dokerek kurdugu ve havarilere emanet ettigi Kilise,
Bir Kutsal Evrensel ve Apostolik tir. Isa cok sayιda Kilise kurmadι. Bir Tek Kilise kurdu ve Isa'nιn Κilise 'si hicbir zaman yok olmayacaktιr. Bunu da Kendisi bize acιkladι.
18Ben de sana şunu söyleyeyim, sen Petrus'sun
ve ben topluluğumu (orijinal metinde Kilisemi diyor) bu kayanın
üzerine kuracağım. Ölüler diyarının kapıları ona karşı direnemeyecek. (Mat.16)
Ve düşünügunuz gibi Tanrı halkιn ve ruhban sιnιfιn gunahlarιna ragmen kesinlikle Kilise' sini korudu. Demek istedigim bu: Ortodoks Kilisesinde gunah isleyen insanlar gorebilirsiniz, vaftiz olmus ama Tanrι'ya layik bir sekilde yasamayan insanlar gorebilirsiniz ancak dogmatik-doktrinsel hatalar asla bulamazsιnιz. Cunku gercek Kilise'nin Ogretileri -ki onlar imanlιlar tarafιndan iyi veya kotu bir sekilde yasanmιs veya yasanmamιs olabilir-Daima Kutsal Kitap'a dayanιr.Hicbir yanlιs idia Bir Tek Evrensel ve Havarisel Kilise'ye yanlιslιkla girmemistir.
Kafanιzda herhangi bir soru isareti yarsa, ayrι ayrι sorular-konular acarak bu "yanlιs" idialarι konusabiliriz.
Esenlikler
FORUMA ÜYE OLUN! /

15-10-09, 10:24
Anglikanmoderator
Sevgili elguca kardeş,
Senin sorun gerçekten güzel soru. Bazı Protestanlar kendi mezhebi tanımadığı için sanki Protestanlık 16 yüzyılda aniden başladığı gibi konuşurlar. Oysa, Protestanlığı kuranlar öyle düşünmediler.
Martin Luther Protestanlığı başladığı zaman Katolik Kilisesinden ayrılmayı hiç düşünmüyordu. Yalnız kilise içinde yanlışlarını düzeltip reform yapmayı düşünüyordu. Papa Luther'in düşüncelerini sapkın ilan edilince kilise bölündü. Kilise bölündü diyorum çünkü bu şekilde aslında Protestan Kilise'nin de elçilerin zamanından beri devam eden kilisenin devemı olduğunu kanıtlayabilirim. İlk Protestanlar hep Katolik Kilisesi'nde vaftiz olmuş, papaz hatta psikopos olarak atanmış olanlardır. 1,500 yıllık tarihini inkar etmediler. Tersine, Papa yanlılarını geleneksel teoloji değiştirmekle suçladılar. Çünkü onların rahatsız olduğu noktası yalnız son 200 civarında kabul görünmeye başlayan bazı teoloj idi. (Daha ileriye giden Anabaptistler daha eski gelenegi de inkar ettiler, ama ben ılımlı Protestanlığı bahsediyorum.) O son 200 yıllarda da (yan, 14. ve 15. yüzyıl) bu teloloje karşı çıkanlar olmuştu ancak Papa tarafından aforoz edildiler. Aynı şekilde Luther da aforoz edildi, ancak bu defaki fark daha öncekinden nazaran onu izleyenlerin sayısı çok olmasıdır. Bunun nedeni de daha çok siyaset nedenden geliyor. Yani, 14. ve 15. yüzyılda Avrupa'daki krallar veya prensler Papa'ya karşı çıkmak istemediler, ancak, 16. yüzyılda özellikle Kuzey Avrupa'da bulunanlar Papa'dan ayrılmak istediler. Bu siyasi durumundan dolayı ondan önceki reformdan farklı olarak Luther'in beformu başardı ve yeni mezhebin oluşuna neden oldu.
Kısacası, Protestanlık 16. yüzyılda başladı, ama Protestan Kilisesi ve teoloji ondan önceki kilise ve geleneğini devamı niteliğindedir.
FORUMA ÜYE OLUN! /

15-10-09, 11:44
moderator5
Ne yazıkki bu görüşe katılmıyorum, protestanlık Elçisel Atama Halkası'nın da dışındadır, geleneklerin devamı da değildir. Protestanlık Sola Scriptura ile gelenekleri dışarıda bırakmıştır.
FORUMA ÜYE OLUN! /

15-10-09, 13:59
Theophilos
Protestanlara ve ilk Reformcu Luther'e göre, Reform hareketi Roma Katolik Kilisesi'ni düzeltmek ve hatalı olduğu söylenen inanç ve uygulamalarından temizlemek için başlatılmıştır. Martin Luther'in kendisini "gerçek" bir Roma Katoliği olarak gördüğü söylenmektedir.
Belirli bir inanıştan yüzlerce yıl sonra ortaya atılan yeni ve aykırı görüşlerin temsilcileri, iddialarına gerçeklik kazandırmak için hep aynı yöntemi izlemişlerdir. İslam dininin kurucusu, peygamberlik misyonunu ve Kur'an'ın varlığını daha önceki inanç topluluklarının bozulmuş ve doğru yoldan sapmış olmasına bağlamıştır. Bu nedenle Muhammed, yeni bir din veya aykırı bir öğreti getirdiği yolundaki eleştirilere karşı çıkmış ve aslında "İslam" dininin daha önceki peygamberlere öğretilen "orijinal" ve tek gerçek inanç olduğunu iddia etmiştir.
Yehova Şahitleri de benzer bir yöntem ile
Hristiyanlık dininin ilk bozulmamış ve saf haline sahip olduklarını öğretirler. Onlara göre, İznik Konseyi,
Hristiyan inancının bozulup paganlaşmasına sebep olmuştur.
Kişisel düşüncem, Martin Luther'in başlattığı Reform hareketinin tutarlılık göstermediği ve Luther'in keyfi yorumlarına dayandığı yönündedir. Örneğin, Luther azizlerden şefaat dilemek gibi uygulamaların gereksiz ve hatta yanlış olduğunu savunurken "sadece Kutsal Kitap" doktrininden yararlanmıştır; ancak Rabbin Sofrası hakkında tamamen kişisel bir yorumda bulunmuştur. Bu konuda öğretide bulunurken Roma Katolik Kilisesi'nin kullandığı "transubstantiation" terimine karşı çıkan Luther, bunun yerine "consubstantiation" terimini kullanmıştır. Oysa "consubstantiation" terimi de Kutsal Kitap'ta bulunmamaktadır ve Luther'in kişisel yorumundan türemiştir.
Kutsal Üçlü ve Mesih'in Tanrısal doğası konularında Kilisenin geleneksel yorumlarından yararlanan Martin Luther, sadece aklının yatmadığı ve inanmak istemediği konularla karşılaşınca elçisel yetkiyi rafa kaldırmayı uygun görmüştür. Eğer Martin Luther Üçlü Birlik inancı ile sorun yaşasaydı, çok büyük bir ihtimalle daha o dönemde Yehova Şahitleri tarikatının bugünkü yöntemini izleyecek ve Kutsal Üçleme ifadesinin Kutsal Kitap'ta geçmediğini söyleyerek bu öğretinin yanlış olduğunu ilan edecekti. Bugün Reform çizgisinde olan pek çok Protestan grubun Üçlü Birlik'e sorunsuz bir şekilde iman etmelerinin bir nedeni de Luther'in eleştirilerinin bu öğretiyi hedef almamış olmasıdır.
FORUMA ÜYE OLUN! /
Protestanlık.. Tanrı bizi bir süre bıraktı mı? konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.
Bu konunun diğer sayfaları:
1
2 3 4 5
>
Sonuncu »