Yalnızca Kutsal Kitap konusu
7507 kez okundu,
44 kez cevaplandı. En son mesaj
nefes tarafından gönderildi.
Yalnızca Kutsal Kitap konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız
Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.
Bu konunun diğer sayfaları:
1
2 3 4 5
>
Sonuncu »

19-05-09, 20:08
Enes
Öncelikle herkese selamlar...
İzninizle ufak bir sorum olacaktı.
Protestanlar referans olarak sadece İncil'i ölçüt olarak almaktalar...
Peki bunu yaparken dayanakları nedir?
Yalnızca Kutsal Kitap derken buna ''Kutsal Kitap'tan'' bir dayanak gösterebiliyorlarmı?
Cevaplar için şimdiden teşekkürler.
Yalnızca Kutsal Kitap
FORUMA ÜYE OLUN! /
HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM /
Yalnızca Kutsal Kitap

20-05-09, 01:56
ortodoksmoderator
Benim de bir sorum olacak protestan kardeslerime
Acaba Kutsal Kitap'ιn neresinde "Sadece Kutsal Kitap'a dayanmalιsιnιz" diye bir ayet buldunuz?
Sevgilerimle
Yalnızca Kutsal Kitap
FORUMA ÜYE OLUN! /
Yalnızca Kutsal Kitap

20-05-09, 11:42
muratsoyer
Selamlar sekiz yıllık vaftizli bir imanlıyım. Bir reform kilisesinde Mesih'e ilk adımımı attım ve vaftiz oldum. Bir süre reform ilahiyatında eğitim aldım.
Protestanlar ile tek ve gerçek Elçisel kilise olduğunu savunan diğer mezhep kiliseleri arasında bu konuda çok tartışma izledim ve birebirde bu tartışmalara girdim.
Reformun ilk solası olan "Sadece Kutsal Kitap" her protestanın sloganıdır doğru fakat burada moderatörde çok hassas bir konuda soru yöneltmiş.
Bu ifadeye Kutsal Kitaptan referans varmı diye.
Referans bulunur yada bulunmaz. Çünkü bu gün öyle enterasan öğreti yada doktirinlere yine kiliseler ve önderleri yine çok güzel referanslar veriyorlarki ilk bakışta itiraz edemiyorsun. Fakat bu ispat yolları kullanılırken ne yazıkki biraz kilise gelenekleri ve yorum tarzları baskın geliyor.
Ortodoks kilisesinin geleneklere ve özellikle kilise babalarına bağlılıklarını çok iyi bilirim. Bu sebeple bazen ortodoks kardeşlerle tartışmalar hep sonuçsuz kalmıştır.
Çünkü Kutsal Kitap yanında kilise gelenekleri ve öğretileri ortodoks ilahiyatında çok baskındır. Bir reformcu olmamla beraber bu soru bağlamında doğu kiliselerinin anlayışına hak vermeye ve anlamaya çalışıyorum.
Şöyleki, her imanlı (her mezhepten) şunu iyi düşünmeli
hangi metinlerin Kutsal metinler olarak kabul görmesinde önemli etken ne olmuştur. Kısaca, kim yada kimler Kanon'un oluşumunda söz sahibi olmuşlar ve bunu yaparken neyi yada neleri kıstas almışlarıdır.
Bence bu soruların cevabı bu konuda asıl soruyada cevap olacaktır.
Rab'bin sevgisiyle...
Yalnızca Kutsal Kitap
FORUMA ÜYE OLUN! /
Yalnızca Kutsal Kitap

20-05-09, 11:55
tugba05
Protestanlar Kutsal Kitap derken eski antlaşma ve yeni antlaşma metinlerini okur.
Gelelim neden yalnız Kutsal Kitaba bağlılığımıza.
Siz
incil yazarlarının imanlı olduğunu ve birebir Rabbin tanıkları olduklarını , ve Rabbin sözlerini duymuş, Rabbin mucizelerine tanıklık etmiş olmadıklarını mı düşünüyorsunuz. Biz düşünmüyoruz. Doğru olduğunu da Her birinde aynı Ran karakterinden bahsettiklerini, aynı Rabbi tanıttıklarını görüyoruz. Rabbin kendisinin hoşnut olduğu ve nefret ettiği şeyleri açıkça belirtilmiş görüyoruz. Rabbin kendi ağzından çıkan sözleri ve elçilerin de duyurdukları sözleri aynı. Ama bununla tamamen uyumlu, paralel olan yazıları da kabul ederiz. Rabbin sözlerine uyup uymadıklarını öncelikle Rabbin Ruhuyla araştırırız ve Kitapı okuyup kendimiz de araştırıp nerelerin ne yönden farklı olduğunu Ruhun yönetiminde buluruz.
Ve şimdi bana bir metin getirilse ve bunu da ilk öğrencilerinden biri yazdı deyip okumamı ve kabul etmemi istese (thomas, yahuda
incili gibi) ,hemen kabul etmeyeceğim tabi. Çünkü yine kutsal kitapta Rab sorgulayın diyor. Ondan olmayacak olan şeylerin, ondanmış gösterilip kabul edenlerin olacağını söylüyor. Şeytanın bu kandırması için her zaman ruhları sınayın diyor. Rab kendi sözlerinde açıkça beyaz dediğine başka bir yazı siyah diyorsa ,ama bu konu siyah ve beyaz kadar netse, o yazıyı kabul etmeyeceğim tabi ki. Ve çok dikkatli olmamız gerekir. Şeytan yüzde 99,9 doğru söyleyebilir ama 0,1 lik fark Rabden olmadığını kanıtlar. Rabbin sözleri de kutsal kitapta yer alıyor. Belki tüm dedikleri değil ama temelleri yer alıyor. Tevrat, zebur, peygamberler,
incil yazıları size nasıl yetmiyor konusunu da anlamıyorum açıkçası. Elinizde Rabbin sözlerinin yer alacağı kitap istiyorsanız bu yeter, Rabbin Kutsal Ruhu'nun bizi yönlendirmesiyle en önemlisi. O bize anlayış vermezse okusak da Rabbin ne dediğini anlayamayız. Ama bu anlayamama Rabbin planları, ve yaptıklarıyla ilgili olur, bunun haricinde Rabbin ruhsal yasalarını, sevdiği ve sevmediği şeyleri zaten kutsal kitap yazılarında açıkça buluyoruz.
Yalnızca Kutsal Kitap
FORUMA ÜYE OLUN! /
Yalnızca Kutsal Kitap

20-05-09, 12:05
K A P K A N
|
|
tugba05
|
Protestanlar Kutsal Kitap derken eski antlaşma ve yeni antlaşma metinlerini okur.
Gelelim neden yalnız Kutsal Kitaba bağlılığımıza.
Siz incil yazarlarının imanlı olduğunu ve birebir Rabbin tanıkları olduklarını , ve Rabbin sözlerini duymuş, Rabbin mucizelerine tanıklık etmiş olmadıklarını mı düşünüyorsunuz. Biz düşünmüyoruz. Doğru olduğunu da Her birinde aynı Ran karakterinden bahsettiklerini, aynı Rabbi tanıttıklarını görüyoruz. Rabbin kendisinin hoşnut olduğu ve nefret ettiği şeyleri açıkça belirtilmiş görüyoruz. Rabbin kendi ağzından çıkan sözleri ve elçilerin de duyurdukları sözleri aynı. Ama bununla tamamen uyumlu, paralel olan yazıları da kabul ederiz. Rabbin sözlerine uyup uymadıklarını öncelikle Rabbin Ruhuyla araştırırız ve Kitapı okuyup kendimiz de araştırıp nerelerin ne yönden farklı olduğunu Ruhun yönetiminde buluruz.
Ve şimdi bana bir metin getirilse ve bunu da ilk öğrencilerinden biri yazdı deyip okumamı ve kabul etmemi istese (thomas, yahuda incili gibi) ,hemen kabul etmeyeceğim tabi. Çünkü yine kutsal kitapta Rab sorgulayın diyor. Ondan olmayacak olan şeylerin, ondanmış gösterilip kabul edenlerin olacağını söylüyor. Şeytanın bu kandırması için her zaman ruhları sınayın diyor. Rab kendi sözlerinde açıkça beyaz dediğine başka bir yazı siyah diyorsa ,ama bu konu siyah ve beyaz kadar netse, o yazıyı kabul etmeyeceğim tabi ki. Ve çok dikkatli olmamız gerekir. Şeytan yüzde 99,9 doğru söyleyebilir ama 0,1 lik fark Rabden olmadığını kanıtlar. Rabbin sözleri de kutsal kitapta yer alıyor. Belki tüm dedikleri değil ama temelleri yer alıyor. Tevrat, zebur, peygamberler, incil yazıları size nasıl yetmiyor konusunu da anlamıyorum açıkçası. Elinizde Rabbin sözlerinin yer alacağı kitap istiyorsanız bu yeter, Rabbin Kutsal Ruhu'nun bizi yönlendirmesiyle en önemlisi. O bize anlayış vermezse okusak da Rabbin ne dediğini anlayamayız. Ama bu anlayamama Rabbin planları, ve yaptıklarıyla ilgili olur, bunun haricinde Rabbin ruhsal yasalarını, sevdiği ve sevmediği şeyleri zaten kutsal kitap yazılarında açıkça buluyoruz.
|
Size bir soru sorulmuş, inandığınız Sola Scriptura'yı destekleyen bir ayet var mıdır? denilmiş. Meryem Ana ve diğer konudaki gibi kendi sözlerinizle cevap veriyorsunuz. Ancak biz kendi sözlerimiz veya havarilerin öğrencilerinin sözleri ile açıklama yaptığımızda "Kutsal Kitap'ta bu konuda ayet yok" diyorsunuz, bizi engelliyorsunuz. Peki siz neden ayet vermiyorsunuz?
Sizin açıklamanız değil, ayet vermeniz gerekiyor, tabi işin ilginci bu gereklilik, zorunluluk yine sizin Sola Scriptura ilkenizden kaynaklanıyor.
Yalnızca Kutsal Kitap
http://incil.blogspot.com
http://www.youtube.com/watch?v=vn0OOxZMS0c
FORUMA ÜYE OLUN! /
Yalnızca Kutsal Kitap
Yalnızca Kutsal Kitap konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.
Bu konunun diğer sayfaları:
1
2 3 4 5
>
Sonuncu »