| Anketimiz: Kilisenizde Rabbin Sofrası'nda şarap mı vişne suyu mu kullanılıyor | |||
| Şarap |
|
64 | 82,05% |
| Vişne Suyu (ya da diğer) |
|
14 | 17,95% |
| Katılımcı sayısı: 78. Sizin bu Ankette oy kullanma yetkiniz bulunmuyor | |||
|
Alıntı:
|
23-24 Size ilettiğimi ben Rab`den öğrendim. Ele verildiği gece Rab İsa eline ekmek aldı, şükredip ekmeği böldü ve şöyle dedi: “Bu sizin uğrunuza feda edilen bedenimdir. Beni anmak için böyle yapın.” 25 Aynı biçimde yemekten sonra kâseyi alıp şöyle dedi: “Bu kâse kanımla gerçekleşen yeni antlaşmadır. Her içtiğinizde beni anmak için böyle yapın.” 26 Bu ekmeği her yediğinizde ve bu kâseden her içtiğinizde, Rab`bin gelişine dek Rab`bin ölümünü ilan etmiş olursunuz. 27 Bu nedenle kim uygun olmayan biçimde ekmeği yer ya da Rab`bin kâsesinden içerse, Rab`bin bedenine ve kanına karşı suç işlemiş olur. 28 Kişi önce kendini sınasın, sonra ekmekten yiyip kâseden içsin. 29 Çünkü bedeni farketmeden yiyip içen, böyle yiyip içmekle kendi kendini mahkûm eder. 30 İşte bu yüzden birçoğunuz zayıf ve hastadır, bazılarınız da ölmüştür. 31 Kendimizi doğrulukla yargılasaydık, yargılanmazdık.1. Korintliler 11 |
|
Alıntı:
|
| Kilise halka Rab’bin sofrasını verirken bu anda ekmek ve şarabın İsa’nın beden ve kanına dönüştüğünü kabul ediyorlar. Müjdeci (evangelic) kiliseler açısından ise ekmek ve şarap simgesel bir anlam taşımaktadır. Buradaki esas eylem İsa Mesih’in kişiye yaptığı bir şey olarak açılıyor. Roma katolikleri açısından ise İsa Mesih’in ekmek ve şarapta bulunuşu önemlidir. Müjdecilerde ise İsa Mesih’i hatırlama konusu önemlidir. Şunu bilmemiz lazım ki, sofrada İsa’nın varlığı Roma Katoliklerinin algıladığı gibi anlatılmıyor. Müjdesel (evangelical) görüşte olduğu gibi İsa Mesih bu şaraptan ve ekmekten farklı olarak ve sadece hatırlanmak için de anlatılmıyor. Bu çok ince bir detay. İsa Mesih bu şarap ve ekmek aracılığı ve Kutsal Ruh’un işi aracılığı ile bize gösteriliyor. Unsurların içinde değil, unsurlardan da ayrı değil ama unsurların aracılığı ile bize işini gösteriyor. Rabbin sofrasına geldiğimizde İsa Mesih’in çarmıha gerilişini , dirilişini ve yükselişini kutluyoruz. Mesih’in tümü, tam olarak hem beden almış insan halinde hem de insan olarak Rab’bin sofrasını kutladığımız anda bizimle birliktedir. Kutsal Ruh’un gücüyle onunla paydaşlıkta bulunuyoruz. |
|
Alıntı:
|
23-24 Size ilettiğimi ben Rab`den öğrendim. Ele verildiği gece Rab İsa eline ekmek aldı, şükredip ekmeği böldü ve şöyle dedi: “Bu sizin uğrunuza feda edilen bedenimdir. Beni anmak için böyle yapın.” 25 Aynı biçimde yemekten sonra kâseyi alıp şöyle dedi: “Bu kâse kanımla gerçekleşen yeni antlaşmadır. Her içtiğinizde beni anmak için böyle yapın.” 27 Bu nedenle kim uygun olmayan biçimde ekmeği yer ya da Rab`bin kâsesinden içerse, Rab`bin bedenine ve kanına karşı suç işlemiş olur. 28 Kişi önce kendini sınasın, sonra ekmekten yiyip kâseden içsin. 29 Çünkü bedeni farketmeden yiyip içen, böyle yiyip içmekle kendi kendini mahkûm eder.1. Korintliler 11 |
|
Alıntı:
|
| Çünkü bedeni farketmeden yiyip içen, böyle yiyip içmekle kendi kendini mahkûm eder |
|
Alıntı:
|
| o gar esqiwn kai pinwn anaxiwV krima eautw esqiei kai pinei mh diakrinwn to swma tou kuriou |
|
Alıntı:
|
||
|
||
|
Alıntı:
|
48 Yaşam ekmeği Ben`im. 49 Atalarınız çölde man yediler, yine de öldüler. 50 Gökten inen öyle bir ekmek var ki, ondan yiyen ölmeyecek. 51 Gökten inmiş olan diri ekmek Ben`im. Bu ekmekten yiyen sonsuza dek yaşayacak. Dünyanın yaşamı uğruna vereceğim ekmek de benim bedenimdir.” 52 Bunun üzerine Yahudiler, “Bu adam yememiz için bedenini bize nasıl verebilir?” diyerek birbirleriyle çekişmeye başladılar. 53 İsa onlara şöyle dedi: “Size doğrusunu söyleyeyim, İnsanoğlu`nun bedenini yiyip kanını içmedikçe, sizde yaşam olmaz. 54 Bedenimi yiyenin, kanımı içenin sonsuz yaşamı vardır ve ben onu son günde dirilteceğim. 55 Çünkü bedenim gerçek yiyecek, kanım gerçek içecektir. 56 Bedenimi yiyip kanımı içen bende yaşar, ben de onda. 57 Yaşayan Baba beni gönderdiği ve ben Baba`nın aracılığıyla yaşadığım gibi, bedenimi yiyen de benim aracılığımla yaşayacak. 58 İşte gökten inmiş olan ekmek budur. Atalarınızın yedikleri man gibi değildir. Atalarınız öldüler. Oysa bu ekmeği yiyen sonsuza dek yaşar.” 59 İsa bu sözleri Kefarnahum`da havrada öğretirken söyledi.
|
|
Alıntı:
|
7 Fısıh* kurbanının kesilmesi gereken Mayasız Ekmek Günü geldi. 8 İsa, Petrus`la Yuhanna`yı, “Gidin, Fısıh yemeğini yiyebilmemiz için hazırlık yapın” diyerek önden gönderdi. 9 O`na, “Nerede hazırlık yapmamızı istersin?” diye sordular. 10-11 İsa onlara, “Bakın” dedi, “Kente girdiğinizde karşınıza su testisi taşıyan bir adam çıkacak. Adamı, gideceği eve kadar izleyin ve evin sahibine şöyle deyin: `Öğretmen, öğrencilerimle birlikte Fısıh yemeğini yiyeceğim konuk odası nerede? diye soruyor.` 12 Ev sahibi size üst katta, döşenmiş büyük bir oda gösterecek. Orada hazırlık yapın.” 13 Onlar da gittiler, her şeyi İsa`nın kendilerine söylediği gibi buldular ve Fısıh yemeği için hazırlık yaptılar. 14-15 Yemek saati gelince İsa, elçileriyle birlikte sofraya oturdu ve onlara şöyle dedi: “Ben acı çekmeden önce bu Fısıh yemeğini sizinle birlikte yemeyi çok arzulamıştım. 16 Size şunu söyleyeyim, Fısıh yemeğini, Tanrı`nın Egemenliği`nde yetkinliğe erişeceği zamana dek, bir daha yemeyeceğim.” 17 Sonra kâseyi alarak şükretti ve, “Bunu alın, aranızda paylaşın” dedi. 18 Size şunu söyleyeyim, Tanrı`nın Egemenliği gelene dek, asmanın ürününden bir daha içmeyeceğim. 19 Sonra eline ekmek aldı, şükredip ekmeği böldü ve onlara verdi. “Bu sizin uğrunuza feda edilen bedenimdir. Beni anmak için böyle yapın” dedi. 20 Aynı şekilde, yemekten sonra kâseyi alıp şöyle dedi: “Bu kâse, sizin uğrunuza akıtılan kanımla gerçekleşen yeni antlaşmadır.
|
Nasıl Hristiyan Olunur? Hristiyan olmak için neler yapmalısınız? sorularına cevaplar için...
Tüm mezheplerden, tüm etnik kökenlerden, tüm teolojilerden hristiyanlar için haberler, tanıtımlar, duyurular ve arşiv.
Tüm mezheplerden, tüm teolojilerden hristiyanlık hakkında makaleler, kitaplar içinde araştırmalar için arama motoru...