Kilisede niçin kadın önderler (ihtiyarlar) yok - I konusu
1539 kez okundu,
3 kez cevaplandı. En son mesaj
deboraht tarafından gönderildi.
Kilisede niçin kadın önderler (ihtiyarlar) yok - I konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız
Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.

16-01-08, 03:17
fevzi_90
Günümüz insanının çoğu niçin kilisede kadın önder kadın vaiz yoktur diye itirazlarda bulunuyor. Daha sonrada bunun cinsel ayrımcılık ya da erkek egemenliğinin göstergesi olarak düşünüyorlar. Oysa biz Kutsal Kitaba baktığımızda kadın ayrımcılığının ciddi bir günah olduğunu görüyoruz. Sebebi, Tanrı suretinde yaratılan erkek ve kadına yapılan en ufak saygısızlık Tanrıya karşı yapılan saygısızlıktır.
Yar.1: 27 Tanrı insanı kendi suretinde yarattı. Böylece insan Tanrı suretinde yaratılmış oldu. İnsanları erkek ve dişi olarak yarattı.
Bu konuda kadınlar lehine bir düzeltme yapmaya çalışırken dikkatsizlik edip Tanrı sözüne karşı gelmeyelim. Tanrının toplum yaşamında bir birlerini güzel bir şekilde tamamlamak amacıyla kadın ve erkeğe farklı roller vermesinin ardındaki Tanrısal amaca yoğunlaşalım.
Tanrının kadın ve erkeğe verdiği farklı rolleri reddetmekde kadın ayrımcılığı kadar yıkıcı ve aşağılayıcı bir davranıştır.
Kutsal Kitaba göre erkek ve kadın insanlık, saygınlık ve değer açısından tümüyle eşittir fakat rolleri farklıdır. Kadınların ihtiyar meclisi dışında kalması erkeklerin bencilliğinden değil Tanrının bilgece tasarısı sebebiyle olmuştur. Kilisenin temeli ve kurucusu Mesih İsa'dır.
Mesih İsa mükemmeldir, Mesih İsa kusursuzdur. Buna rağmen Mesih İsa Kilisenin temel kuruluşu olan elçilik için sadece erkekleri atamıştır.
Kilisede niçin kadın önder yok demek ile, Mesih niçin kadın değildi sorusu arasında sizce bir fark varmı? Bakalım.
Mesih yeryüzüne Tanrı Oğlu olarak geldi, fakat bu keyfi bir seçim değildir. Mesih'in kimliği ve görevinin temeline bakarsanız bunu teolojik bir gereklilik olduğunu hemen anlarsınız.
1.Mesih İsa “Rab'be kutsal” olarak ilk doğan olmalıydı.
Luk.2: 23 Nitekim Rab'bin Yasası'nda, "İlk doğan her erkek çocuk Rab'be adanmış sayılacak" diye yazılmıştır.
2.Hem sonuncu Adem hemde ikinci insan olarak Havva'nın değil, Adem'in temsil ettiği önderdi. Bu sebeple erkek olmalıydı.
1.Ko.15: 45 Nitekim şöyle yazılmıştır: «İlk insan Adem yaşayan can oldu.» Son Adem'se yaşam veren ruh oldu.
1.Ko.15: 46 Önce ruhsal olan değil, doğal olan geldi. Ruhsal olan sonra geldi.
1.Ko.15: 47 İlk insan yerden, yani topraktandır. İkinci insan göktendir.
Rom.5: 14 Oysa ölüm Adem'den Musa'ya dek, gelecek Kişi'nin örneği olan Adem'in
suçuna benzer bir günah işlememiş olanlar üzerinde de egemendi.
3. Davut ve İbrahim'in ilk doğan oğlu, vaat edilen oğul olmalıydı. İsraili'in kraliçesi değil Kralı olmalıydı.
4.Yaratılış düzenine göre Mesih İsa bir kadın olamazdı, çünkü kadın ve erkeğin
ilişkisinde baş yetki rolü erkeğe verilmişti.
Yar.2: 20 Adem bütün evcil ve yabanıl hayvanlara, gökte uçan kuşlara ad koydu. Ama kendisi için uygun bir Yardımcı bulunmadı.
Yar.2: 21 RAB Tanrı Adem'e derin bir uyku verdi. Adem uyurken, RAB Tanrı onun kaburga kemiklerinden birini alıp yerini etle kapadı.
Yar.2: 22 Adem'den aldığı kaburga kemiğinden bir kadın Yar.atarak onu Adem'e getirdi.
Yar.2: 23 Adem, «İşte, bu benim kemiklerimden alınmış kemik, Etimden alınmış ettir» dedi, «Ona 'Kadın denilecek, Çünkü o adamdan alındı.»
Mesih İsa'nın yeryüzündeki ruhsal hizmeti sırasında oniki elçi seçip bunları yetiştirmesi, Yaratılış 2:18-25'te belirtilen düzenin onayladığının işaretidir.
Hatırlayalım, Mesih Elçileri seçmeden önce bütün gece Babasına dua etti.
Luk.6: 12 O günlerde İsa, dua etmek için dağa çıktı ve bütün geceyi Tanrı'ya dua ederek geçirdi.
Mesih sabah olunca Babasının istemi ile on iki erkeği elçiler olarak belirledi.
Mesih İsa'nın erkek elçiler seçmesi tanrısal ilkelere ve yönlendirilişe uygundur.
Mesih Tanrı'nın esinlediği bir kararla erkek elçiler seçtiği halde, İncilci feministler Mesih'in kadın elçiler ataması için uygun zaman olmadığını öne sürerler.
İncilci feminisler şunu savunurlar; Birinci yüzyılın kültürü Mesih İsa'nın sadece erkek elçiler seçmesine izin veriyordu oysa Mesih'in kadın elçiye teorik olarak karşı değildi. Mesih Tanrı Oğlu olarak gelmiş fakat O da ataerkil kültürün dehşetli canavarı karşısında sinmişti. Mesih kadın elçi atayarak ataerkil kültürü gücendiremezdi.
Peki şunu konuşalım, toplum bu konuda özgürce konuşmaya ne zaman hazır olacaktır?
Batının laik toplumunun Mesih İsa'nın bu konuda konuşmasını uygun görmesimi gerekecek?
Kutsal Kitap Mesih'in dünyaya ve özellikle Yahudi kültürüne Tanrı'nın belirlediği bir zamanda ve yerde geldiğini söylemektedir.
Gal.4: 4-5 Ama zaman dolunca Tanrı, Yasa altında olanları özgürlüğe kavuşturmak için kadından doğan, Yasa altında doğan öz Oğlu'nu gönderdi. Öyle ki, bizler oğulluk hakkını alalım.
Zaman tam bu zamandı, Mesih kadın elçiler atayabilecek güce ve yetkiye sahip tek kişiydi. Mesih feministlerin iddia ettiği gibi kurtarma etkinliği aracılığı ile başlık/bağlılık rollerini değiştirmeye niyet ettiyse, harekete geçecek an buydu.
Mesih yaptığı seçim ile 2000 yıl kiliseyi etkileyeceğini ve daha uzun vadede sonuçlarını çok iyi biliyordu. On iki elçinin adları sonsuza yazılacaktı.
Va.21: 14 Kenti çevreleyen surların on iki temel taşı bulunuyordu. Bunların üzerinde Kuzu'nun on iki elçisinin adları yazılıydı.
Dahası on iki elçi, Yakup'un on iki oğluyla, yani İsrai'in on iki oymağıyla da bağlantılıdır.
Va.21: 12 Büyük ve yüksek surları ve on iki kapısı vardı. Kapıları on iki melek bekliyordu. Kapıların üzerine İsrailoğulları'nın on iki oymağının adları yazılmıştı.
Va.21: 13 Doğuda üç kapı, kuzeyde üç kapı, güneyde üç kapı, batıda üç kapı vardı.
Va.21: 14 Kenti çevreleyen surların on iki temel taşı bulunuyordu. Bunların üzerinde Kuzu'nun on iki elçisinin adları yazılıydı.
Eğer Mesih bazılarının gördüğü en büyük cinsiyet eşitlikcisi ise o zaman kadınları tarihin en kritik anında yüzüstü bırakmıştır. En kökten, radikal öğretişleri ve davranışları ile reddedilmeyi göze alan Mesih kadınları elçi olarak atamayı niçin göze alamamıştır?
Feministler kadın elçilerin yokluğunun ilk yüzyılda Yahudi geleneklerine ödün verdiğini sürerek Mesih'in kişiliğine büyük saygısızlık yapmış oluyorlar. Eğer Mesih elçi seçiminde şovenist kültüre boyun eğdiyse, kadınlarla ilgili yaptığı ya da söylediklerinin bizimle ilgisi yoktur ve Mesih'i cinsiyet tartışmalarının dışında bırakmalıyız.
Fakat tabiki durum bu değildir. Mesih elçi seçiminde tanrısal ilkere bağlı kalmış elçi seçiminde erkekleri belirlemiş fakat çağın dinsel önderlerinden çok farklı olarak kadınları onurlandırmıştır. Onlara hizmet etmiş, onlarla yolculuk etmiş ve hizmette teşvik etmiştir.
Mesih'den sonra ne olmuştur?
Yahuda'nın yerine sadece bir erkek düşünülmüştür. Onikiler açık bir şekilde Rab ve Efendilerinin modeline uydular ve bu konuda çok dikkatli davrandılar. Kilisenin duaları ve parayla ilgili hizmetler için bile yedi erkek seçtiler. (Elç.6:1-6)
Petrus Asya ilindeki topluluklara kadınlar ile ilgili neler yazmıştır?
1.Pe.3: 1-2 Bunun gibi, ey kadınlar, siz de kocalarınıza bağımlı olun. Öyle ki, kimileri Tanrı sözüne inanmasa bile, Tanrı korkusuna dayanan temiz yaşayışınızı görerek söze gerek kalmadan karılarının yaşayışıyla kazanılsınlar.
1.Pe.3: 3 Süsünüz örgülü saçlar, altın takılar, güzel giysiler gibi dışla ilgili olmasın.
1.Pe.3: 4 Gizli olan iç varlığınız, sakin ve yumuşak bir ruhun solmayan güzelliğiyle süsünüz olsun. Bu, Tanrı'nın gözünde çok değerlidir.
1.Pe.3: 5 Çünkü geçmişte umudunu Tanrı'ya bağlamış olan kutsal kadınlar da kocalarına bağımlı olarak böyle süslenirlerdi.
1.Pe.3: 6 Örneğin Sara İbrahim'i "Efendim" diye çağırır, sözünü dinlerdi. İyilik eder, hiçbir tehditten yılmazsanız, siz de Sara'nın çocukları olursunuz.
1.Pe.3: 7 Bunun gibi, ey kocalar, siz de daha zayıf varlıklar olan karılarınızla anlayış içinde yaşayın. Tanrı'nın lütfettiği yaşamın ortak mirasçıları oldukları için onlara saygı gösterin. Öyle ki, dualarınıza bir engel çıkmasın.
Dikkat edersek, Petrus bağımlı olmakla ilgili öğretişini, hem Eski Antlaşmaya hemde Tanrı'nın isteğine ve hoşnutluğuna ilişkin anlayışa dayandırıyor.
Kadınların ihtiyarlığını haklı çılarmaya çalışanlar, Mesih'in ve elçilerin davranış ve öğretişlerinde bu fikre çok az destek bulabilirler.
Kilisede niçin kadın önderler (ihtiyarlar) yok - I
FORUMA ÜYE OLUN! /
HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM /

16-01-08, 05:26
deboraht
Fevzi kardeş; sanırım ,benim Joyce meyer hakkında sapkın ve kafir diye nitelemede bulunan ve ingilizcem yeterli olmadıgı için okuyamadıgım çalısmalar hakkındaki yardım cagrım nedeniyle bunları yazdınız yada ben öyle algıladım.Oysa İsone kardeş bu konuya deginirken kadın önder olamıyacagını üst paragraflarda yeterince acıklamıs bulunuyordu.Bu konuya tekrar altını çizerek tekrar dönmeniz dünyasal hiyerarşi ve erkek önder olma konusunda böbürlendiginiz duygusu uyandırdı bende...Olsun efendim,böbürleniniz .Beni ne dünyasal hiyerarşi nede kadının zayıf olusu ilgilendiriyor1.petrus3:7 de dedigi gibi;
"Bunun gibi, ey kocalar, siz de daha zayıf varlıklar olan karılarınızla anlayış içinde yaşayın. Tanrı'nın lütfettiği yaşamın ortak mirasçıları oldukları için onlara saygı gösterin. Öyle ki, dualarınıza bir engel çıkmasın." amin
Parantez içinde "
YHVH nin lütfettigi yaşamın ortak mirasçıları oldukları için" Sözü o kadar degerliki... Yani bende lutuf altındayım ve mirascıyım .Ayrıca;Matta5:3 de derki;
"Ne mutlu ruhta yoksul olanlara!
Çünkü Göklerin Egemenligi onlarındır" amin
Öyleyse 1.petrus3:7 de zayıf varlık olarak nitelenen kadınlara ne mutlu!!!Sonuç olarak kadın önder konusunda diyorumki;
Mesih in Çarmıhı haricinde herseyi Reddediyorum...
Gelelim joyce meyer konusuna;benim acıklama istedigim kadın önderlik konusu degil,pozitivist yaklasım tarzı ile ilgili birkac söz duyma istegi idi.Benimde bu konuda birkac bilgim ve düşüncem var ama yetersiz.Örneklemek gerekirse bu pozitivist yaklasımını joyce meyer in;
esenlik adlı küçük türkçe basım bir kitabı duruyor şimdi masamda ve 70. sayfada yeni bir hayatı deneyin baslıklı yazısında diyorki meyer;
................Şimdi,İsa 'nın sizin yüreginizde yaşadıgına inanın.Bagışlandınız,dogr u kılındınız ve cennete gideceksiniz............. .
Ben bu sözlerde Kutsallasma ve Sonuna kadar dayanma yı göremiyorum...Siz ne dersiniz kardesler?
YHVH nin bereketi ve esenliginde kalınız amin
deborah
FORUMA ÜYE OLUN! /

16-01-08, 16:16
fevzi_90
|
|
deboraht
|
Fevzi kardeş; sanırım ,benim Joyce meyer hakkında sapkın ve kafir diye nitelemede bulunan ve ingilizcem yeterli olmadıgı için okuyamadıgım çalısmalar hakkındaki yardım cagrım nedeniyle bunları yazdınız yada ben öyle algıladım.Oysa İsone kardeş bu konuya deginirken kadın önder olamıyacagını üst paragraflarda yeterince acıklamıs bulunuyordu.Bu konuya tekrar altını çizerek tekrar dönmeniz dünyasal hiyerarşi ve erkek önder olma konusunda böbürlendiginiz duygusu uyandırdı bende...Olsun efendim,böbürleniniz .Beni ne dünyasal hiyerarşi nede kadının zayıf olusu ilgilendiriyor1.petrus3:7 de dedigi gibi;
"Bunun gibi, ey kocalar, siz de daha zayıf varlıklar olan karılarınızla anlayış içinde yaşayın. Tanrı'nın lütfettiği yaşamın ortak mirasçıları oldukları için onlara saygı gösterin. Öyle ki, dualarınıza bir engel çıkmasın." amin
Parantez içinde "YHVH nin lütfettigi yaşamın ortak mirasçıları oldukları için" Sözü o kadar degerliki... Yani bende lutuf altındayım ve mirascıyım .Ayrıca;Matta5:3 de derki;
"Ne mutlu ruhta yoksul olanlara!
Çünkü Göklerin Egemenligi onlarındır" amin
Öyleyse 1.petrus3:7 de zayıf varlık olarak nitelenen kadınlara ne mutlu!!!Sonuç olarak kadın önder konusunda diyorumki;
Mesih in Çarmıhı haricinde herseyi Reddediyorum...
Gelelim joyce meyer konusuna;benim acıklama istedigim kadın önderlik konusu degil,pozitivist yaklasım tarzı ile ilgili birkac söz duyma istegi idi.Benimde bu konuda birkac bilgim ve düşüncem var ama yetersiz.Örneklemek gerekirse bu pozitivist yaklasımını joyce meyer in;
esenlik adlı küçük türkçe basım bir kitabı duruyor şimdi masamda ve 70. sayfada yeni bir hayatı deneyin baslıklı yazısında diyorki meyer;
................Şimdi,İsa 'nın sizin yüreginizde yaşadıgına inanın.Bagışlandınız,dogr u kılındınız ve cennete gideceksiniz............. .
Ben bu sözlerde Kutsallasma ve Sonuna kadar dayanma yı göremiyorum...Siz ne dersiniz kardesler?
YHVH nin bereketi ve esenliginde kalınız amin
|
Eyvah bu sefer baltayı sert kayaya vurdum galiba :-)
Joyce Meyer ve sizin isteminiz ile ilgili değil bu yazıyının sebebi aslında son günlerde yine bu konu sağda solda tartışılır oldu. (forumda değil) Bende bir iki şey karalayayım dedim. Fakat bu bir yazı dizisi olacak bu ilki hele biraz durun ve devamını okuyunda sonra boynuma giyotini vurun.
Bu arada pozitivist yaklasım dan bahsetmişsiniz, lütfen forumla paylaşırsanız hepimiz faydalanır ve belkide katkı sağlarız.
Sevgiler saygılar
FORUMA ÜYE OLUN! /

17-01-08, 00:51
deboraht
Yanlış anladıgım için özür dilerim Fevzi_90 kardeşim,degerli çalışmalarınızı ilgiyle takip etmekteyim,şimdi ve devamındada YHVH sizi bereketlesin...Keşke pozitivist yaklaşım konusunda sizlere bilgilendirecek kaynaga ve bilgiye sahip olsaydım,bunu paylaşmak beni cok mutlu ederdi ama dedigim gibi bu konuda bilgim sınırlıdır.Bende bu konuda daha cok bilgilenme ihtiyacı hissettigim için ingilizce kaynaklara ulasamıyorum bilen varsa kısaca dahi olsa bizi bilgilendirebilir mi diye sormustum,bu ricam hala gecerli ilgilenebilecek kardeşlere buradan yine hatırlatmış olayım :)
YHVH nin esenliginde kalınız
deborah
FORUMA ÜYE OLUN! /
Kilisede niçin kadın önderler (ihtiyarlar) yok - I konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.
HRİSTİYAN GAZETE

Tüm mezheplerden, tüm etnik kökenlerden, tüm teolojilerden hristiyanlar için haberler, tanıtımlar, duyurular ve arşiv.
Türkçe olarak, Türkiye
Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh vaftiz iman dua ibadet inanç ruhsal papaz rahip peder papa patrik pastör presbiter katolik ortodoks protestan anglikan luteryen presbiteryen
Hristiyan olmak,
Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler,
Hristiyanlık ve
İncil ile ilgilenenler için bilgiler, chat,
sohbet,
bedava incil