| 1.Korintliler 14 34 Kadınlar toplantılarınızda sessiz kalsın. Konuşmalarına izin yoktur. Kutsal Yasa'nın da belirttiği gibi, uysal olsunlar.35 Öğrenmek istedikleri bir şey varsa, evde kocalarına sorsunlar. Çünkü kadının toplantı sırasında konuşması ayıptır. Şimdi yine aynı şeyi savunacağım. Bu ayet çok nettir. Tapınma esnasında kadınların bırakın vaaz vermesini konuşmasına bile müsade edilmemektedir. Ancak birçok protestan kilisesinde bu duruma aski yönde hareket edildiğini görüyor ve üzülüyorum. Kızkardeşlerimizin bizzat kürsülerden vaaz ettiğine tanık olmak Tanrı'nın emrine aykırı değil midir? Bu soruma cevap vermeden önce: Kişisel görüşlerini yazmaya kalkacak olanlara, bu mektup sadece Korintlilere hitaben yazıldı bizim için geçerli değildir diyenlere, bu ayete aykırı hareket etmekte bir mahsur yoktur kadınlar da vaiz olabilir diyeceklere,kendi bilgeliğini ortaya koymaya kalkacak olan kardeşlere bir uyarı olarak yukarıdaki pasajın 36. ayetten itibaren devamını şimdiden vermek istiyorum: 36 Tanrı'nın sözü sizden mi kaynaklandı, ya da yalnız size mi ulaştı? 37 Kendini peygamber ya da ruhça olgun sayan varsa, bilsin ki, size yazdıklarım Rab'bin buyruğudur. 38 Bunları önemsemeyenin kendisi de önemsenmesin. Zira pasajın asıl can alıcı ayetleri bu devam eden ayetler olup bir kuşkuya mahal bırakmaksızın konuyu mühürlemiş. Yanlış giden birşeyler var diye düşünüyorum kardeşler!! Gerçekten yanlış yaptığımız birşeyler var ! Yorum yanlışlığı mıdır? Yoksa populizmin baskısı mı bilmiyorum. Ama herkesi derin derin düşünmeye davet ediyorum. Sevgiyle kalın.. |
| huzurlu | |
|
Sevgili Kardeşler, Bugün farklı bir kiliseye gittim. Bu kilisenin adını vermeyeceğim. Zira Tanrıya ait insanlardan oluşan toplulukları bizzat isim vererek, filanca kilise şeklinde işaret ederek yargılama hakkını asla kendimde göremem. Bu durum asla benim haddim değildir. Ancak isim vermeden bir uygulamayı burada tartışmaya açmak, ve sizlerin görüşlerinizi almak istiyorum. Kadınların Vaizliği!!! Üzerinde belki de en çok tartışılan kitaplardan birisi olduğunu düşündüğüm yine Korintliler kitabında şöyle yazar:
|
|
| ester sinem12 |
| ben imanlıyım.ama anlamadığım şey neden kadınların vaaz vermesinin ayıp yada yasak olduğu.incilde anlatılan ayet korint bölgesindeki kadınlar için geçerli.çünkü araştırdırdığımda o bölgede kadınların birçoğunun yanlış yolda olduğu(fahişe) için söylendiği yazılı.onlara ihtar vermek amacıyla söylenen ayettir.eskiden kadınlar musevi ibadet yerlerine dahi giremezken isa mesih bu kadınları da kabul etmiş.ama söz konusu ayetle genelleme yapılamayacağı düşüncesindeyim.kadın ve erkek eşit şekilde tanrı'ya hizmet edebilir.önemli olan isa mesih'in insanlara tanıtılmasıdır.bunlar sadece benim düşüncelerim.yanlışlık yaptımsa özür dilerim kardeşlerim.rab ışığınız olsun.esenkalın |