Rus Ortodoks Kiliseler’inde genelde bebekler 40-50 gϋnlϋk olur olmaz vaftiz edinir. Ayrιca başka bir gelenek te var, çocuğun doğduğu gϋn hangi aziz/azize/sehitin anma gϋnϋ ise, çocuğa onun adι verilir.
Hristiyanlιk aleminde isim/doğum gϋnϋ kutsama hakkιnda ise en doğrusu şu:
Her yιl kişinin doğum gϋnϋ değil de Kilise'de doğmϋş olduğu gϋn yani vaftiz edildiği gϋn ve ismini taşιdιğι azizin gϋnϋ kutlanιr. Mesela Ahmet adlι bir kişinin isim gϋnϋ Mayιs’ιn 3ϋnde.
Ailece Kilise'ye gidilir, ayin başlamadan önce Kilise önderlerine “prosforo” yani ϋstϋnde özel bir “damga” olan kϋçϋk bir ekmek ve tatlι şarap sunulur ki ayin esnasιnda kutsal armağanlara dönϋşsϋn, önceden gϋnah çιkarma sιrrιndan gecirildikten sonra komϋnyon alιnιr, Kilise'de bϋyϋk ekmekler özel bir dua ile ruhani tarafιndan kutsanιp cemaattaki diğer kardeşlere dağιtιlιr, tatlιlar ikram edilir, eve beraberce yemek yemek ϋzere dostlar davet edilir, ilahiler okunur ve herkes yortusu olan kişiye “Cenetti kazanmanι dilerim, kardeşim” der.
Mesajları okurken aklıma şu gelenekler ve protestanlarla çatışmalar geldi.
Öyle güzel gelenek ve uygulamalar varki niye her şey reddedilir bir kalemde silinir atılır anlamış değilim. Bir çoğu insanları bir arada tutan ortak bir sevinç ve duygu birliği kurmalarını sağlayan şeyler. Bunlarda teolojik sorgulama yapmanın anlamı nedir hiç bilemem.
Birtek çocuk vaftizi konusu varki ben Kalvinist bir kilisede yetiştim eğitim aldım bu sebeple Kutsal Kitap temelleri bilir kabul ederim. Fakat bazı insanlar diriliş bayramındaki boyalı yumurta ve çörekleri bile Kelamda aramaya çalışıyor ve bulamadığı için reddediyor. :-)
Rus Ortodoks vaftiz ve krizmasyon videosu konusuna benzer konular;
Milli ortodoks kiliseleri ve vaftiz olabilmek! Sevgili kardeşim
Milliyetçi Protestan , ya da milliyetçi ortodoks ayrı bir konu, milli kilise ayrı bir konudur. Rum ortodoks kilisesi, Rus ortodoks kilisesi şeklinde kiliselerin milli ünvanlar almasından bahsediyordum.
Siz bir Türk'sünüz. Merağımı kişisel algılamayın sorumu şahsınıza yöneltsem de şahsi bir soru sormuyorum. Ortodoks kilisesi sizi vaftiz etti mi? Bu soruda vereceğiniz cevap benim için büyük anlam ifade ediyor inanınız.
Esenlikle.
Huzurlu
Ortodoks ve vaftiz olmak. Değerli Forum Yönetimi ve Ortodoks kardeşler,
İstanbul'da ikamet ediyorum.Fener Rum Patrikhanesi Kilisesine gidip bir Ruhaniyle görüşmek istiyorum.Bana bu konuda yardım edecek herkese şimdiden teşekkür ederim.
Sevgilerle.
İzmir'de ortodoks kilisesinde vaftiz olabilir miyim? merhaba
ben Yunan ortadoks kiliisesinde vaftiz yaptırmak için ne yapmam gerektiğini öğrenmek isiyorum. İzmirde buna olanak var mı varsa bana bu konuda bilgi verebilir misiniz ?
teşekkürler.
Ortodoks ve Katolik Kiliselerinde eskiyen vaftiz suyunun boşaltımı Elçisel kilise geleneğinde vaftiz için ayrılan su,kutsanmış su olarak kabul edilir ve ayrıca bu suyun içinde kutsal Krizma yağı gibi kutsal yağlar bulunduğundan,vaftiz kazanındaki veya kurnasındaki su yenilendiğinde ,eski su asla şehir kanalizasyon sistemine veya foseptik çukuruna bağlanan bir gidere verilmez..
http://4.bp.blogspot.com/_KMiBAwc5mG8/SCZG-ynsEJI/AAAAAAAAABc/Zzh_pahb8vo/s320/Cross%26Font.JPG
Vaftiz kurnasındaki suyun boşaltımı için bir çok kilisede ayrı bir gider sistemi ve düzenek bulunmaktadır.Böylece vaftizde kullanılan suyun genellikle kilisenin bahçesinde toprağa karışması sağlanır,bazen de bu su kilisenin avlusunda bulunan mezarlığa akar..
Vaftiz için kullanılan kazan veya kurnadaki su yenilendiğinde,vaftiz kurnasındaki eski suyun kimsenin ayak basmadığı...
HRİSTİYANFORUM @ YOUTUBE
Altyazılı videolarda Türkçe altyazıyı görebilmek için videonun alt satırındaki CC tuşuna basınız
HRİSTİYAN OLMAK Nasıl Hristiyan Olunur? Hristiyan olmak için neler yapmalısınız? sorularına cevaplar için...
HRİSTİYAN GAZETE Tüm mezheplerden, tüm etnik kökenlerden, tüm teolojilerden hristiyanlar için haberler, tanıtımlar, duyurular ve arşiv.
HRİSTİYANLIK ARAMA MOTORU Tüm mezheplerden, tüm teolojilerden hristiyanlık hakkında makaleler, kitaplar içinde araştırmalar için arama motoru...
İNCİL Tüm Türkçe İncil çevirilerini dipnotlarıyla beraber okuyabilmek ve dinleyebilmek için...
İNCİL .TV Tüm mezheplerden, tüm kiliselerden filmler izlemek için...
Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlıkİncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh vaftiz iman dua ibadet inanç ruhsal papaz rahip peder papa patrik pastör presbiter katolik ortodoks protestan anglikan luteryen presbiteryen Hristiyan olmak, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ve İncil ile ilgilenenler için bilgiler, chat, sohbet, bedava incil